Moja prva torta

Baš sam sinoć našla fotku moje prve torte od fondana pravljene ljetos za rođendan moje nećakinje. Mislim da sam pužiće vidjela kod minje ili nekog drugog jer sam danima pregledavala forume u potrazi za idejom
.
picture.php

Ladysan ovo sam pronašla na receptima
PUSLA TORTA

12 belanaca
840g kristal šećera
6 kašika griza
2 kašike sirćeta

Dobro umutiti belanca,dodati šećer,pa i dalje mutiti,dodati griz,mutiti i dodati sirće.Pek papir namazati margarinom,pa rasporediti masu na dva pleha veličine 30 x 37cm.(plehovi bi mogli biti malo veći,ali kod mene u rernu veći ne mogu da stanu).

Zagrejati rernu na 150C i staviti kore da se suše.Meni budu gotove za 40-ak minuta,a Jaca kaže 1h.Znači,kada jednom napravite,za sledeći put ćete znati sami.

FIL

12 žumanaca
20 kašika šećera (ovoliko,jer posle ne stavljam šećer u prahu,a orasi "vole" da se slade)
56g gustina i 56g brašna (posle ću objasniti zašto baš 56g)
7dl mleka

Skuvati u mikrotalasnoj.Ja ovako:moja mikrotalasna nema podešavanje snage,nego samo vremena,pa ja ovo uključim na 8 minuta.Kada prođe tih 8 minuta,ja izvadim,promešam mikserom,pa ako ima potrebe,vratim na još minut - dva.

Kada se ohladi,dodam ceo margarin i 250g mlevenih oraha.

Kore se iseku kako sam opisala u prethodnom postu i eto torte.

E sada,zašto baš 56g?Zato što ja,ako nešto ne volim,to je torta kojoj fil curi.Može da bude ukusna ne znam kako,ali ako se sva raskmeka i opusti,mogu samo da je zaobiđem.Stoga sam morala da nađem čarobnu formulu za dovoljnu količinu gustina,pudinga ili brašna koje zakuvavam u mleko.Posle manje - više (ne)uspešnih pokušaja,došla sam do iste:8g gustina (ili pudinga) i 8g brašna na 1dl mleka.I to je pravilo od kog ne odstupam,i po kome torte i na +40C nema šanse da procure.Kada nemam gustina,a mrzi me da idem do prodavnice,ja stavim ukupnu količinu brašna.Znači 16g na 1dl mleka.

Ja sam jednom kuvala fil u mikrotalasnoj.Ali sam na krace intervale otvarala i mutila mikserom( na 2-3 min) jer sam se bojala da mi ne pregore.

Evo, ja sam nasla nesto sto je pisala Zlatna Koka, ako nadjem jos nesto, postavicu ovde

Zlatna koka-sto se tice kuvanja na pari:
Zumanca umutis sa secerom i stavis u mikro. Sve zavisi od mikrotalasne, neke rade na jacinu, a neke samo na minutazu. Ja stavim na najjace 4-5 min. za nekih 20-tak zumanaca, pa ako treba posle dokuvam jos malo, ako mi se ucini da nije dovoljno. Bolje manje, pa posle da ukljucis na jos malo, nego da ti se prekuvaju, odnosno presuse, jer posle nista s njima nemozes da uradis. Pretvore ti se u sitne suve grudvice i prah, i tu vise nema leka(iz iskustva). Jacina struje varira pa je 4 min nekad dovoljno, a nekad mora da se dokuva.
Kasice kuvam na isti nacin. Umutim zumanca sa secerom, dodam puding, gustin, vec ono sto ide po receptu, pa polako muteci dolijem mleko (hladno). Kuvam 5min+1min za svaki dl mleka. Znaci za kasicu sa pola litre mleka, kuvam 10 min. pa mutim i ako treba vratim na dokuvavanje, obicno treba. Kasica se zgusne po ivici suda, a po sredini ostane retka, zato mutim i kuvam dok sve ne postane gusto i glatko (skuvano).

Vesna Korica-fil u mikrotalasnoj je skoro gotov kada se zumanca napuhaju .moja talasna je na maksimumu 850wati.Za 10zumanaca sa isto toliko secera ja stavim na 2 minuta na najace i posle promesam ako ocenim da mi treba jos malo stavim jos na 20 sekundi i to je to

Zlatna Koka- Kada kuvam fil od zumanaca, ja kao i vesna korica kuvam, s tim sto ja kuvam 4-5 minuta 20 zumanaca, a kasicu kuvam kako sam objasnila bez mesanja prvih 5 + 1 min za svaki dl mleka, pa onda promesam, pa kuvam jos ako je potrebno, a obicno jeste. Fil se zgusne po ivicama suda, a ostane redak po sredini, ali kada to umutim onda se izjednaci i samo jos malo dokuvam…

Ovo je copy/paste iz mojih beleski

Poslednja izmena:
Hvala vam ,zlatne ste !!! Sad mi samo kazite u kojim posudama da kuvam. Mikrotalasnu sam tek dobila i bas joj trazim mesto u kuhinji,a jedva cekam da skuvam zumanca,koja su mi poslednji put od pare zavrsila,zajedno sa serpom u plafon... i bilo je strasnoooo...

U mikrotalasanu nikako ne sme da ide metal (sem u one koje imaju i rostilj funkciju ali samo kda je ta funkcija podesena).
Sto se tice fila koji treba da se kuva na pari pa umesto toga se stavlja u mikrotalasnu ja sam imala lose iskustvo utoliko sto najveca posuda koja je mogla da mi stane u mikrotalasanu (koja nije manja od prosecnih) je bila premala za 7 zumaaca ostle dodatke. Prosto je krem narastao i postao onako buav i to nije bilo dovoljno.....
Ali niko vise sem mene nije ima takvo iskustvo tako da zelim srecu svima koji to pokusaju

ja ne koristim nikakve posebne posude za mikrotalasanu, vec sve koje imam u kuci i plasticne i staklene pa cak i keramicke stavljam (npr u solju stavim vodu za caj da prokuva ili zagrejem mleko) samo ne sme da bude metal

Zlatne ste,sve ovo mi puno znaci. U uputstvu sam citala..nemoj ovo-eksplodirace,nemoj ono-eksplodirace..pa to jaje koje se kuva... pa eto sad,ja treba da je koristim...:confused::zcepanje: nego kad sam vec prezivela serpu u plafon sa 30 zumanaca...ovo ce biti lako,naravno,zahvaljujuci vama. Ljubim vas sve.

Mojoj mami se jednom desilo da je kuvala jaja (cela u ljusci), klasicno u serpi na sporetu ali je zaboravila i voda je isparila a jaja su eksplodirala po citavoj kuhinji....
Ali nije mi jasno kakoto moze sa filom na paru da se desi?
Nisam nikada probala da jaje za tvrdo kuvanje stavim u mikrotalasnu. Neko mi je rekao da to ne moze i ja prihvatila...

Stavila sam serpu sa filom u serpu sa vodom...Para je izbila drugu serpu..i ja sam za delic ostala citava,na svu srecu. Sekunde su bile u pitanju... tek sada sam svesna sta je moglo da se desi. Bilo je strasno.... Necu da pricam kakva je kuhinja bila.
Zato samo oprezno i najbolje je serpa u tepsiju...

JA KUHAM ZUMANJKE U MIKROTALASNOJ I TO U VATROSTALNOJ CINIJI OD 3 LITRE...TAMAN ZA 10 ZUMANJAKA____mislim mogu i 15 ali onda moram dobro da pazim jer se pri kuhanju jaja napusu i moze se desiti da iscure iz posude....a desaval se nije da nije ....kada su cisti zumanjci i secer netreba vise od 2 -maksim 3 minute na 850wati_uzeti u obzir da su jaja srednje velicine _ako su velikog kalibra kuhanje se mora produziti na vise manjih intervala po 35-45 sekundi....ako se u jaja dodaju mleko i drugi dodaci onda morate kuhati duze cak i do desetak minuta _kraci intrvali od po par minuta

Back