Moja prica

Ја бих то урадила свом детету.
А мислим да већина која осуђује родитеље прича као увређено дете, не као одрасла особа која је спремна да преузме свој живот у своје руке.

Mene samo zanima kako je dosla do toga da to ocekuje ako nije davao nikakve znake odgovornosti???
Kad smo zaljubljeni ne vidimo bas najjasnije. I ko zna kad bi progledala da roditelji nisu ovako reagovali. Nosila bi ga na ledjima do poslednjeg atoma snage, a rezultat bi bio isti samo bi ona bila jos vise razocarana, a mozda bi u medjuvremenu dobili i dete.

А мислим да већина која осуђује родитеље прича као увређено дете, не као одрасла особа која је спремна да преузме свој живот у своје руке.

Ja osudjejem sve tri strane, niko od njih nije cist ako cemo posteno.

Muz je neradnik koga su verovatno mama i tata vukli na grbaci ceo zivot, gospodja se ponasala ko zaljubljena siparica a sad ocekuje da muz pojede bananu i postane Bananamen, a roditelji bi i dalje da imaju svoju malu cerkicu i da joj govore sta da radi.

Да, али оно што не можеш да бираш ниси ни бирао! :rtfm:
Оно што можеш, треба да је квалитетно, и по твом укусу!

Pa ovo boldovano je poenta, po tvom ukusu, ne ukusu trecih lica.

Mislim, rekao sam vec, ako je poenta muz- zasto je uopste postovala temu? Neka se razvede kao sto i ona sama hoce i toliko. Jedino ako je neki agresivac pa joj ne da to, onda joj treba tehnicki savet kako da ga isutira

Ako je postovala u smislu da se posle toga oseca bolje, jer ponekad ti je bolje kada napises ono sto te muci; onda nije trebala to da radi na javnom forumu ako nije zelela da joj neko kritikuje roditelje i govori joj da su joj i oni problem. Jer zaista neki ljudi nece da cute kada u opisu vide uzasno pogresno ponasanje roditelja (da ne budem ostriji, a trebalo bi). Ako ne zeli da joj neko kritikuje roditelje koji 'su bili u pravu', neka ne postuje to na javnom forumu.

Нисам сигурна да би родитељи да имају своју малу ћеркицу.
Мислим да потезе вуку јер се она жали.
Уосталом, родитељи желе да је на неки начин заштите.
Заштитиће је тако што ће она најзад морати да преузме одговорност за своје поступке.
Што не би?

Ono sto pokusavam da kazem jeste da samo ona moze da zna zasto ga voli, zasto se udala za njega i ni mi ni njeni roditelji ne bi trebali da uticu na njene odluke (sto je komplikovano jer su nase odluke uvek uslovljene necim ma koliko nama izgledale nezavisne) i ako ona smatra da nije srecna s njim ona sama treba da donese odluku sta dalje a ne mama i tata ili forumaski trust mozgova, ma koliko pametni svi mi bili :lol:

Ustvari ja bih se licno zabrinuo za sebe kad bih ostavio nekog koga volim jer mi mama i tata prete izbacivanjem iz stana...

Muz je ocigledno lenstina al ako njoj odgovara ok. Ne vidim sto on ne bi mogao da bude u kuci i da radi ono sto su zene radile godinama dok su muskarci radili, da bude domacica, hej 21. vek je.

Ni roditelji mi nisu jasni, ko ce da te voli bezuslovno ako ne roditelji? Ne mozes da volis dete samo ako donosi odluke koje se tebi svidjaju, il volis ceo paket ili ne volis nista.

Raspricah se a poenta je prosta - odrasti i preuzmi odgovornost za svoj zivot, zivot je previse kratak da bi ga zivela po tudjim zamislima.

Tacno ;)

Ja osudjejem sve tri strane, niko od njih nije cist ako cemo posteno.

Muz je neradnik koga su verovatno mama i tata vukli na grbaci ceo zivot, gospodja se ponasala ko zaljubljena siparica a sad ocekuje da muz pojede bananu i postane Bananamen, a roditelji bi i dalje da imaju svoju malu cerkicu i da joj govore sta da radi.
Pa gledano sa strane tako izgleda. Ja bih se usudila da kazem da je rec i o niskom samopostovanju kad je dozvolila i ovoliko, ali to je teorija. U praksi nemamo pojma koliko, koga i sta smo spremni da trpimo.

То су два раздвојена проблема.
Она има проблем са супругом, под бр.1.
А има проблем и са родитељима.

Иначе, могу да се опкладим да сви овде који подржавају родитеље некедруге, никад свом детету, у тој ситуацији не би то урадили.

Gde je problem sa roditeljima:eek:?

Da li su je izdrzavali dok je ucila skolu - jesu, da li je dobijala pomoc od njih - jeste, da li je izabrala neradnika za zivotnog partnera - jeste...gde je njena odgovornost u celoj prici? Nema je...nece biti da je tako jednostavno...ovde se ne radi o stanu vec o odnosu - njenog muza prema njoj i njihovom zivotu...Ako relativizujemo mozemo ici do kraja - da li su je izbacili - nisu i dajem ruku da nece, vise mislim da prete na suvo...ona prebacuje problem sa realnog terena na nerealan...njeni rodotelji su pokusali cak i da im pomognu, prehladio se covek u banci give me a break...

Zato kolega odrastes, uzmes knjigu, racunar, motiku u ruke i ne vadis se vise na roditelje vec zavrnes rukace i stvoris sta ti je potrebno za zivot...

Naravno.

Ali ako to ne uradis, a roditelji upotrebe fantasticni nacin 'm'rsh iz stana' da bi te dozvali pameti, zasto da se foliramo da je u pitanju odnos roditelj-dete, kada je apsolutno jasno da taj odnos postaje gospodar-rob? :think:

Svako bira svoje izbore, tacno; ali cemu onda odbrambeni mehanizmi i racionalizacije? Nazovimo stvari pravim imenom

И чему ћеш конкретно научити своје дете тим поступком?

Naravno.

Ali ako to ne uradis, a roditelji upotrebe fantasticni nacin 'm'rsh iz stana' da bi te dozvali pameti, zasto da se foliramo da je u pitanju odnos roditelj-dete, kada je apsolutno jasno da taj odnos postaje gospodar-rob? :think:
Rob bi bio neko ko je nemocan i nesposoban, a postavljacica teme to nije. Ona izdrzava i sebe i muza, prema tome poredjenje nije adekvatno. Pri tom su je upravo roditelji za to osposobili skolujuci je.

Naravno.

Svako bira svoje izbore, tacno; ali cemu onda odbrambeni mehanizmi i racionalizacije? Nazovimo stvari pravim imenom

Pravim imenom, ok, ona nije dete odavno...eto ti pravo ime...:mrgreen::zper:

Da li su je izdrzavali dok je ucila skolu - jesu, da li je dobijala pomoc od njih - jeste, da li je izabrala neradnika za zivotnog partnera - jeste...gde je njena odgovornost u celoj prici? Nema je...nece biti da je tako jednostavno...ovde se ne radi o stanu vec o odnosu - njenog muza prema njoj i njihovom zivotu...Ako relativizujemo mozemo ici do kraja - da li su je izbacili - nisu i dajem ruku da nece, vise mislim da prete na suvo...ona prebacuje problem sa realnog terena na nerealan...njeni rodotelji su pokusali cak i da im pomognu, prehladio se covek u banci give me a break...
Проблем је емотивна уцена.

Mama je uvek u pravu jer samo je jedna mama? :lol:
Ево, чекамо Ванду да нам каже.:lol:
Ја нисам мама, али имала сам сличну ситуацију у породици...моји су томе пришли суптилније, другим речима пустили су своју ћерку као ОДРАСЛУ ОСОБУ да се рве с проблематичним мужем којег је сама изабрала.

Nece je verovatno izbaciti (mada, da oni izadju i ostanu zajedno, placuci bi je majka molila posle odredjenog vremena da se vrati), a ponuda posla je kao sto rekoh klasican mamac koji baca control freak. Oni njega ne bi prihvatili ni da je najveci radnik na svetu. I cak i da je prihvatio te poslove i pokazao na njima odgovornost, uvek bi im stavljali do znanja da su oni njemu nasli posao, izveli njega i nju na pravi put, i da moraju stalno da ih kontrolisu i savetuju, da njih dvoje ne bi nesto zeznuli. Oni prema njoj imaju odnos kao da je ona mali debil, ljudi koji nikada nisu naucili gde je granica. To je taj 'odsecaj' o kome se stalno prica, oni ga ocigledno nemaju.

Nece je verovatno izbaciti (mada, da oni izadju i ostanu zajedno, placuci bi je majka molila posle odredjenog vremena da se vrati),
On je vec rekao da ce se vratiti kod mame ako izadju zato sto postavljacica ne moze da plati iznajmljivanje dvosobnog stana (to je njegov minimum) i da pri tom imaju od cega da zive.
Ako budemo iznajmljivali stan , on kaze da nam bar treba dvosoban jer gde ce on dok ja drzim casove. Tada ne moze u kladionicu a ovako moze. I da ako ja to ne mogu da placam, a moji ne popuste on se vraca kod mame jer su "takve okolnosti"

Poslednja izmena:
Nece je verovatno izbaciti (mada, da oni izadju i ostanu zajedno, placuci bi je majka molila posle odredjenog vremena da se vrati), a ponuda posla je kao sto rekoh klasican mamac koji baca control freak. Oni njega ne bi prihvatili ni da je najveci radnik na svetu. I cak i da je prihvatio te poslove i pokazao na njima odgovornost, uvek bi im stavljali do znanja da su oni njemu nasli posao, izveli njega i nju na pravi put, i da moraju stalno da ih kontrolisu i savetuju, da njih dvoje ne bi nesto zeznuli. Oni prema njoj imaju odnos kao da je ona mali debil, ljudi koji nikada nisu naucili gde je granica. To je taj 'odsecaj' o kome se stalno prica, oni ga ocigledno nemaju.
Тачно.
Некадруга је лепо написала да им је од почеткао био неприхватљив јер није њен ниво.:roll: (завршио само трогодишњу школу).

Rob bi bio neko ko je nemocan i nesposoban, a postavljacica teme to nije. Ona izdrzava i sebe i muza, prema tome poredjenje nije adekvatno. Pri tom su je upravo roditelji za to osposobili skolujuci je.

Ako oni nju dozivljavaju kao malog debila kojoj se treba mesati u sve zivo, i ona to prihvati, ona jeste rob. Rob je stanje uma, a ne finansijska zavisnost.

I takva konstrukcija 'oni su njoj omogucili, oni su nju osposobili' i svi roditelji koji upotrebljavaju takve konstrukcije pokazuju ogromno nepostovanje prema detetu. Nije dete masina, pa mu samo das pare za knjige, lupis po celu da bi ga pokrenulo, ono radi i dolazi do rezultata za koga si ti apsolutno zasluzan. A zamislite paradoks. Ako je rezultat los, onda puno roditelja kaze 'mi nismo krivi'. A naravno, ako je rezultat dobar oni kazu 'ponosimo se na njega', a u sebi misle, 'mi smo zasluzni, za to svaka nam cast'. Potpuno nepostovanje detetove uloge u razvijanju ka 'pravom coveku' je upotrebljavati izraze 'ja sam ti omogucio, ja sam ti dao, znas li kolike pare smo na tebe potrosili' i sl.

Poslednja izmena:
Ako oni nju dozivljavaju kao malog debila kojoj se treba mesati u sve zivo, i ona to prihvati, ona jeste rob.
Ako si citao temu, mogao si da vidis da uzrok njihovog eventualnog rastanka nije da bi se roditeljima ispunila zelja, vec to sto ona ne moze vise fizicki da izdrzi toliki rad, niti da psihicki podnese to sto je dobila mnogo ociglednih dokaza da mu do nje nije stalo.
Rob je stanje uma, a ne finansijska zavisnost.
Slazem se, ali ona je njegov, a ne njihov rob.
Ona i nije finansijski zavisna ni od koga.
I takva konstrukcija 'oni su njoj omogucili, oni su nju osposobili' svi roditelji koji upotrebljavaju takve konstrukcije pokazuju...
Nisu to oni upotrebili, nego sam ja upotrebila da bih ti dokazala da to nije ponasanje roditelja koji su u odnosu gospodar-rob sa svojim detetom, vec odgovorni roditelji koji su svoje dete naucili i osposobili da se stara o sebi. To je veoma zdrav roditeljski pristup.
Time sto su im omogucili da ne placaju stan su u stvari pomagali zetu, a ne cerki. On je zahvaljujuci tome mogao da ne radi nista, a ona i ovako i onako mora da radi.

Kami jel tebi jasno da nema "mama daj mi novac i stan ali bez ijedne reci jer ja sam odrasla"...jel shvatas da ne moze odrasla osoba da zivi kao da je nedoraslo dete? Zasto se ovde uopste prica o roditeljima kada je problem lenjivac:dontunderstand:?

Нисам сигурна да би родитељи да имају своју малу ћеркицу.
Мислим да потезе вуку јер се она жали.
Уосталом, родитељи желе да је на неки начин заштите.
Заштитиће је тако што ће она најзад морати да преузме одговорност за своје поступке.
Што не би?
Ванда, она није мала ћеркица.

Она је одрасла жена која је завршила школу, запослила се и сама себе издржава.
Изабрала је за мужа особу која неће да ради и зарађује.( Дакле, за њега би се могло рећи да је недозрео.)

Где је ту право родитеља да јој се мешају у живот на било који начин?
Она јасно пише у уводном посту да су јој родитељи рекли да ''ако се он не запосли за месец дана да ће морати да се иселе из стана''.

Управо су родитељи ти који њу третирају као дериште, јер јој не дозвољавају да своје проблеме решава сама, без њиховог мешања на било који начин.
Шта њих боли ћошак што њен муж не ради?
Је л' то њихов проблем или проблем њихове одрасле ћерке?

И опет питам, чему ће они њу конкретно научити тим поступком?

Poslednja izmena:
Kami jel tebi jasno da nema "mama daj mi novac i stan ali bez ijedne reci jer ja sam odrasla"...jel shvatas da ne moze odrasla osoba da zivi kao da je nedoraslo dete? Zasto se ovde uopste prica o roditeljima kada je problem lenjivac:dontunderstand:?

Jer su i oni deo problema, ne mozes da razgovaras o posledicama a da ne vidis uzrok.

Ako cemo da odemo dovoljno daleko mozemo slobodno da pripisemo brak sa "lenjivcem" i pored toga sto je videla kakav je, kao posledicu bunta protiv roditelja koji hoce da joj kroje zivot.

Verovatno je htela da se uda za njega i onda da ga promeni pa da roditeljima nabije tu cinjenicu na nos - "eto niste bili u pravu, umem da izaberem svoj put i bez vas".

Back