Mmmmm...SLADOLED!!!

• Začetnik teme Začetnik teme dadap
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
=D
staviš ga u mikrotalasnu ili, ako je nemaš, u činiju vruče vode i on bude topao, čak vreo. kad se malo isprazni, možeš i celu flašu da stavljaš u mikrotalasnu, otvorenu, da ne bi eksplodirala, a u vodu je svakako bućneš celu. topingu ništa ne fali od tolikog zagrevanja i hlađenja. ne izmišljam, tako se radi i po restoranima (inostranim).
što bismo sebi komplikovali život?

Kao sto naslov kaze... Dewojka i ja smo ga jeli proshle godine u Paraliji. Na tochenje. DIWAN je. A i to je slaba rech! Kad god se setimo Grchke ili prichamo o njoj, setimo se i sladoleda i widim kako ona pochne da balawi... (to smeta mojoj mushkosti xD) Tako da bih hteo da joj naprawim taj sladoled sada. Trazhio sam na Google, nishta od domacih rezultata samo pite od jabuka, nashao sam 1 site na engleskom, ali ***, ne kontam kuhinjske izraze a Google Translate je krsh... A ni Hrwatski mi nije pomogao...Da li neko mozhda zna? Unapred zahvalan, a i moja devojka takodje... :)

ee owako 500 g jabuka, oljuštenih, šupaljih i isecenih na kriske
2 kašike soka od limuna
75 g šećera
prstohvat cimeta
2 kafene kasike crvenog želea
284 ml penusawog krema

1. Staviti jabuke u posudu sa sokom od limuna i šećerom i kuvati lagano na sporetu 5-6 minuta, dok ne omekša.

2. Pomesatu cimet i crveni žele i ostaviti da se ohladi.

3. Mikserom izmiksati krem a onda ga dodati u pire od jabuka.

4.. Sipati u solju , poklopiti i zamrznuti za 30 minuta.

Po zelji mozete i zamrznuti i wise ako hocete jawite kako je ispalo

Hwala ti na prewodu mada sam i sam skontao. Ipak nije to taj sladoled. Posto bi u ovom receptu u sladoledu bile kriske, a ja hocu da bude sladoled kao onaj na tocenje... Kriske ne mogu da se toce :) Sta mislis, da li bih po istom ovom receptu mogao da stavim extrakt jabuke umesto kriski? I koliko bi bilo dovoljno da ne preteram?

Nasla sam na drugom forumu dva recepta (skoro identichna :)) za sladoled bez jaja - evo ako nekog interesuje:

Sastojci za 5 porcija
2 kisele pavlake (mileram) svaka od 2 dcl znaci ukupno 4 dcl
150 g šećera (zavisi koje voće stavljate i koliko slatko volite tako da kol. šećera prilagodite svome ukusu)
250 g voća
2 kesice šlaga u prahu (tipa Dr. Oetker)

Priprema
Napraviti šlag po uputstvu na kesici, dodati šećer, voće ispasirati (može se dio i ostaviti nasjeckan), pomiješati, dodati 2 pavlake.

Sladoled je gotov. Staviti ga u plastičnu činiju koja dobro zatvara i u zamrzivač.

Pošto je pavlaka masna, sladoled se ne kristalizira kao onaj u kome ima vode, pa je i pored dužeg stajanja u zamrzivaču kremast. Može se jesti i kao krema prije nego sto se zaledi.

Ili

Sastojci za 6 porcija
100-120 g šlaga
3 dcl mleka
2 čaše kisele pavlake
¾ čaše šećera
voće
ribana čokolada
pekmez

Priprema
100-120 g šlaga umutiti sa 3 dcl mleka.
Dodati 2 čaše kisele pavlake (po mogućnosti novosadske zelene), kašiku po kašiku.
U to dodati ¾ čaše šećera. Dodati po želji od čega će biti sladoled (voće, ribane čokolade, pekmeza)
.

Ovo je tzv. opera krem, može da se ohladi ili zamrzne, to je jedini način da nateram svoje dete da jede sveže voće, sa šljivama je super a juče sam pravila sa breskvama, jedva sam je sprečila da sve pojede odjednom. :lol: Manja količina: jedan šlag umućen prema uputstvu i jedna kisela pavlaka, voće po želji, izblendirano, obično ne sladim jer su i voće i šlag već slatki. Može i redana čokolada, za posipanje ili na dno čaše mleveni keks...

2 kafene kasike crvenog želea
284 ml penusawog krema

Pitao sam sestru, komshinitze i kewu i ni one ne kontaju shta su Crveni zele i Penusavi krem... Pomoc? Kad bude gotov, pojescu i u vase ime :)))

KOliko vidim u originalnom receptu, ovom: http://www.cookitsimply.com/recipe-0010-0490n1.html to su marmelada od crvene ribizle i umućena slatka pavlaka.

Dakle, da probamo da ga prevedemo lepo, polako:

Sastojci:
500g jabuka, oljuštenih, izdubljenih i isečenih na režnjeve,
dve supene kašike soka od limuna,
1/3 šolje (75g) šećera,
prstohvat cimeta,
dve supene kašike marmelade od crvenih ribizli,
284ml neutralne pavlake,
sveža nana i jabuke za ukrašavanje (po želji)

Priprema:
1.staviti jabuke u šerpu sa šećerom i limunovim sokom i dinstati na tihoj vatri poklopljeno dok ne omekšaju, oko 5-6 minuta
2.u vruće dodati cimet i marmeladu od ribizle, umutiti i ostaviti da se ohladi
3.umutiti pavlaku da se zgusne i dodati u pire od jabuka
4.sipati u plastičnu posudu, poklopiti i ostaviti na led na pola sata
5.posle pola sata dobro promešati i ostaviti na ledu još 4-5 sati ili dok se potpuno ne stegne.

Kod mene u porodici se dugo koristi sledeći recept za sladoled:
- kesica krem šlaga
- mleko po uputstvu
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
Dodatak: u zavisnosti kojeg je ukusa krem šlag, dodaje se još malo istopljene čokolade, vanilin šećer (ili aroma vanile), kafa, voće...

Umutiti krem šlag sa mlekom po uputstvu (deo mleka se može zameniti kiselom pavlakom) i dodati aromu-voće-čokoladu
Umutiti žumanca sa šećerom
Umutiti belanca.
Sve lepo sjediniti, zatvoriti i staviti u zamrzivač.

Ja kupila sastojke za onaj od jabuka, još samo da kupim vagicu (imam malo dete pa su mi te stvari iz donjih fioka potrošna roba :rumenka:) i probaću da ga napravim. :) E, da, umesto dve kašike želea od ribizli ću da stavim jednu kašiku marmelade od šipurka, verujem da neće puno da ga promeni u odnosu na originalni recept.

Limun sladoled
Potrebno: 4 zumanca, 200gr secera, kesica vanile, 3 limuna, 400ml jogurta, 250ml slatke pavlake
Na pari mutite zumanca sa secerom i vanilom dok ne dobijete gustu penusavu smesu. Ostavite da se ohladi i povremeno promesajte. Dodajte rendanu koru dva limuna i sok od sva tri limuna. Umesajte jogurt i umucenu slatku pavlaku.
Staviti u zamrzivac.

Uploaded with ImageShack.us

Brze bele kugle
Potrebno: 2 kesice slaga od vanile, 150ml mleka, 200ml kiselog mleka, 200gr secera
U blender sipajte hladno mleko i slag pa mutite oko tri minuta. Dodajte kiselo mleko i secer, pa sve zajedno izmesajte. Sipajte u posudice i stavite u zamrzivc.

Moj sladoled je ispao sjajan. Malo je komplikovaniji za izradu ali se isplati. Sladoled je kremast.
Postupak je sledeci, a dobije se kolicinski za 4 kutije Quatro sladoleda.
Napraviti saum od 12 belanaca sa 12 kasika secera i potom polako u tankom mlazu dodavati i neprestano mutiti skuvanih 350 grama secera sa 100 dl vode. Ostaviti u friziider.
Na pari skuvari 12 zumanaca plus 3 cela jaja sa 15 kasika secera, 3dl mleka i 2 kasike gustina. Kad se ohladi dodati penasto umucenih 200 grama margarina sa 100 grama prah secera i 2 kisele pavlake.
Umutiti 1 l slatke pavlake. Pomesati sve sem sauma. Podeliti na onoliko delova koliko ukusa zelite i dodavati arome po zelji. Ja sam u jedan deo dodala mesavinu sumskog voca koju sam prethodno odmrznula. U drugi deo sam dodala puno Milka cokolade u prahu. Belanca podeliti na isti broj delova koliko zelite ukusa i polako ih umesati u smesu. Staviti na zamrzavanje. Ako vas ne mrzi vadite na savkih sat vremena posude promesajte sladoled i vratite. Ja to nisam radila i sladoled je sjajan.

Brze bele kugle
Potrebno: 2 kesice slaga od vanile, 150ml mleka, 200ml kiselog mleka, 200gr secera
U blender sipajte hladno mleko i slag pa mutite oko tri minuta. Dodajte kiselo mleko i secer, pa sve zajedno izmesajte. Sipajte u posudice i stavite u zamrzivc.

Nešto slično ovome se pojavilo na Kuvaru Krstarice (provalila jedna moja mala drugarica sa "Sveta životinja")
Ja sam ga modifikovala (jer je količina šećera nepotrebno velika) i baš, baš je super!

Potrebno je:

• 400g šlaga u prahu
  • 6dl vode
  • 1l jogurta
  • 3 kašike šećera (može i bez)
  • čokolada, voće, sok, arome... po želji

Umutiti šlag sa 6dl vode, dodati šećer i jogurt, pa još malo mutiti mikserom.
ja podelim na četiri dela.
U jedan dodam otopljenu čokoladu za kuvanje (jedan red ostavim pa narendam ili iseckam), u drugi sam oba puta stavila višnje (ako su sveže, bolje je kad se prethodno ispasiraju) i domaći šeri, a u preostala dva sipam aromu vanile, pa tek onda podelim. Jedan ostavim tako, u drugi dodam dve-tri kašike mlevenog keksa (imala sam "bevitu").
Stavim u zamrzivač, promešam posle jedno 45 minuta a za nekih sat ipo može da se jede - smrznuto.

Ишчитавајући разне рецепте, искомбиновала сам овако:
1 литар биљне павлаке, 1 литар јогурта са најмање масноће, 4 кесице ванилин шећера и око 200g шећера у праху (ја сам помешала ванилин шећер и обичан шећер и самлела). У великој посуди измиксати павлаку. У другој посуди умутити јогурт и шећер, па сјединити са павлаком. Количина је за 3 кутије од сладоледа кватро. Толико укуса сам и правила: чоколада, наранџа (цеђен сок+пулпа+кандирана корица) и вино са укусом јагоде (неко словеначко-супер). Ставила у фриз и то је то.
Замишљам га са преливом од чоколаде и карамелом, евентуално са мало прженог лешника, али дотле нисмо стигли-појело се.

Nešto slično ovome se pojavilo na Kuvaru Krstarice (provalila jedna moja mala drugarica sa "Sveta životinja")
Ja sam ga modifikovala (jer je količina šećera nepotrebno velika) i baš, baš je super!

Potrebno je:

• 400g šlaga u prahu
  • 6dl vode
  • 1l jogurta
  • 3 kašike šećera (može i bez)
  • čokolada, voće, sok, arome... po želji

Umutiti šlag sa 6dl vode, dodati šećer i jogurt, pa još malo mutiti mikserom.
ja podelim na četiri dela.
U jedan dodam otopljenu čokoladu za kuvanje (jedan red ostavim pa narendam ili iseckam), u drugi sam oba puta stavila višnje (ako su sveže, bolje je kad se prethodno ispasiraju) i domaći šeri, a u preostala dva sipam aromu vanile, pa tek onda podelim. Jedan ostavim tako, u drugi dodam dve-tri kašike mlevenog keksa (imala sam "bevitu").
Stavim u zamrzivač, promešam posle jedno 45 minuta a za nekih sat ipo može da se jede - smrznuto.

Probala ja i sa jogurtom. Onda ova moja kolicina secera je stvarno mnogo, ali kad stavis kiselo mleko sasvim je ok.

Sendvic sladoled

Potrebno: 500-600 gr keksa pti ber, 3-4 kesice praha za mucenje sladoleda, 6-8 dcl mleka.
Odgovarajucu posudu obloziti alu folijom i na dno staviti keks. Preko staviti umucen sladoled, poravnati kasikom pa poredjati novi sloj keksa, opet sladoled, pa zavrsiti sa keksom. Staviti u zamrzivac, pa kada se sladoled stegne izvrnuti na tacnu, skloniti foliju i seci komade po zelji.
Moze se praviti kombinacija od vise vrsta sladoleda (cokolada, vanila, jagoda..), unutra se mogu dodavati rendana cokolada, kandirano voce ili ko sta voli, a odozgo se moze preliti sa nekim prelivom kupovnim ili pravljenim, zavisi od zelje, vremena...i to je to.

Back