Nemoguce je da mi danas bas znamo kako su izgledali Srbi iz 14 veka.....mozemo samo da predpostavljamo i iznosimo neke logicne zakljucke....(sto ne mora da znaci da je to tacno)
Ono na sta mozemo da se "oslonimo" je da su u ranom srednjem veku Srbi (kao i vecina slovena) bili pretezno svetlijih kosa...ne bas zuti i svetlo plavi kao oni sa severa Evrope,ali smedji i svetlo smedji kao sto opisuju vizantijski pisci i istoricari...
Kasnije tokom srednjeg veka,Srbi su verovatno malo potamneli zbog mesanja sa lokalnim stanovnistvom,ali na freskama je vecina nasih vladara predstavljena sa smedjom kosom......tek po neki,kao Marko Kraljevic ima bas upadljivo crnu kosu i tamniji ten....
Ali posle dolaze Turci,i ja mislim da je nemoguce da oni nisu uticali da jos vise "potamnimo"......ono da Turci ovde nisu ni bili,vec samo poturice je budalastina......naravno da su ovde bili Turci kao raznorazne age i begovi,kao vojnici,kao razni trgovci,zanatlije itd.......i sad,nemoguce da nije bilo mesanja sa lokalnim Srbima...npr neke age i begovi su sigurno imali hareme sastavljene od lokalnih devojaka i zena...pa razna silovanja,itd,itd....
Tako da dolazimo do danas kada ipak preovaldjuju tamniji ljudi po Srbiji (i srpskim zemljama).....dok npr do 15 veka,najverovatnije,su preovladjivali ljudi svetlije kose po tadasnjoj Srbiji i svim srpskim zemljama...