Mit o Potopu

Metuzalem – mozgolomna matematika

Ostala je misterija kako je Noin časni djed Metuzalem preživio opću kataklizmu koja je uništila sav život osim Noine zoo barke.

Metuzalem nije umro još godinu dana nakon potopa ili kasnije -- 14 godina nakon nje, prema Septuaginti. Zapisano je da je Metuzalem imao 187 god. kada je rođen njegov sin Lameh (Post. v, 25), i živio je 787 god. (!) nakon toga, umirući u zrelom dobu od 969 god. (v, 26, 27). Lameh je imao 182 god. kada je rođen njegov sin Noa (v, 28, 29). Kada je započeo potop, Noa je bio u svojoj 600. god, ili, preciznije, 599 god., 1 mjesec i 17 dana (vii, 11); a Noa je živio 350 godina nakon potopa, i bio star 950 god. kada je umro (ix, 28, 29). Metuzalem je bio živ kada je započeo potop i kada je završio, ako su Biblijski zapisi točni:

1. od rođenja Lameha do početka potopa bijaše (182 + 599) 781 god.; a od rođenja Lameha do kraja potopa bilo je 782 god. Ako je Metuzalem živio nakon što je rođen Lameh 782 god., preživio je potop.

Ili, opet:
2. Od rođenja Metuzalema do početka potopa je bilo (187 + 182 + 599 god.) 968 god.; potop je završio godinu dana kasnije, kada je Metuzalemu bilo 969, i tada je umro.

Ili opet:
3. Od rođenja Metuzalema do smrti Noe bilo je (187 plus 182 plus 950 god.) 1319 god. Kako je Noa umro 350 god. nakon potopa, od rođenja Metuzalema do kraja potopa bilo je (1319 minus 350 god.) 969 god., a to je starost Metuzalema kada je umro, nakon potopa.

Budući da je Noa zabranio svome starome djedu ulazak u Arku, pitamo se kako je starina preživjela zadnju vodenu godinu svoje preduboke starosti?

http://www.angelfire.com/scary/svetopismo/

Demandred_Forsaken:
Nije svemir nastao iz nicega, nego iz Svemirskog jajeta, tj iz ostatka od predhodnog univerzuma... Jesili upoznat sa velikim praskom? Dakle veliki prasak, zatim se univerzum siri do tacke kada ce gravitacija unutar postati veca od sile kojom se svemir siri, u tom trenutku pocinje sirenje, zagrevanje, sve do tacke kada ce se sva materija i antimaterija biti nabijena u jednoj taci velicine kvanta! Zatim sledi novi veliki prasak. Smrt jednog univerzuma je rodjene drugog. Nije svemir nastao iz nicega, vec iz ostatka predhodnog svemira!!! I tako u nedogled, smrt i ponovo rodjene univerzuma.... Kapis? :lol:

Ne zelim da ispadne da vredjam, ali da li iko ovo prihvata kao ozbiljno objasnjenje.....za bilo sta???? :shock:

islandjanin:
Ne zelim da ispadne da vredjam, ali da li iko ovo prihvata kao ozbiljno objasnjenje.....za bilo sta???? :shock:

mooolim????????
ovo smatras da nije ozbiljno,ali za ozbiljno smatras "da je bog stvorio zemlju"????
pa decko, ne znam sta da ti kazem, ali sa tobom nesto nije u redu....

sem toga, ova teorija ima potporu u nauci...

islandjanin:
Cekaj ovo nije zobiljno...a ozbiljno je da je bog ex nihili stvorio svet??? Daj molim te! To je na nivou XII veka... Inace ova teorija se potpuno uklapa u zakone astrofizike...i trenutno je najprihvacenija teorija... Mislim o nastantku sveira se jos teorise, zaista nista nije 100% dokazano...ali pre 100 godina nism oznali sta su geni, ili nuklearna energija...daj nauci jos vek, dva odgovorice i na ovo pitanje.... :lol:

Demandred_Forsaken:
Pa dokaz za veliki prasak su velike kolicine "tamne materije" i "tamne energije" koje cune oko 90% unuverzuma....A ona moze da nastane samo u tako ektremnim uslovima kao sto je Veliki Prasak. Inace nisu to predpostavke nego teorije, koje se potrepljuju Entropijom, gravitacijom....

Tamna energija.
„Godine 1998. astronomi su otkrili da se Univerzum siri sve vecom brzinom. Do tada se smatralo da se sirenje usporilo nakon Velikog praska. Teoreticari jos uvek tragaju za pravim objasnjenjem. Nadaju se da ce im buduca proucavanja supernove, sazvezdja galaksija i slicno pruziti vise objasnjenja.
Postoji ideja da je za to odgovorno neko od svojstava praznog prostora – kosmolozi ga nazivaju tamnom energijom. A mozda treba prepraviti Ajnstajnovu opstu teoriju relativiteta kada se radi o Univerzumu u punoj velicini?“
Tamna materija.
„S obzirom na ono sto znamo o gravitaciji i kretanju galaksija, susrecemo se sa problemom: galaksije bi trebalo da se raspadaju. Galakticka materija kruzi oko centralne tacke jer uzajamna gravitaciona sila stvara centripetalne sile. Ali u galaksijama nema dovoljno mase da proizvede kretanje kakvo mi znamo. Najbolji odgovor koji fizicari nude je da ima vise mase nego sto mozemo da vidimo. Problem je, medjutim, u tome sto niko ne moze da objasni sta je to „tamna materija“.“ ()
„Astronomska posmatranja ukazuju na to da tamna materija cini oko 90 % ukupne mase u Univerzumu – ali zapanjuje cinjenica da i dalje ne znamo od cega je sacinjena. Mozda je nemoguce ustanoviti sta cini tamnu materiju zato sto ona zapravo i ne postoji. A mozda bi trebalo prepraviti Njutnove zakone kako bi korektnije opisali gravitacionu interakciju na velikim razdaljinama.“
Tamna materijo, gde si?

Demandred_Forsaken:
Cekaj ovo nije zobiljno...a ozbiljno je da je bog ex nihili stvorio svet??? Daj molim te! To je na nivou XII veka... Inace ova teorija se potpuno uklapa u zakone astrofizike...i trenutno je najprihvacenija teorija... Mislim o nastantku sveira se jos teorise, zaista nista nije 100% dokazano...ali pre 100 godina nism oznali sta su geni, ili nuklearna energija...daj nauci jos vek, dva odgovorice i na ovo pitanje.... :lol:

Ako joj treba jos vek ili dva da odgovori i na ovo pitanje, zasto sada o tome uce po skolama kao o DOKAZANOJ naucnoj teoriji? Zar ne bi bilo posteno da sacekamo taj vek ili dva?

Demandred_Forsaken:

:lol: :lol: :lol:
isto je bio veliki prasak..i gotovo, ..tako je nastao svemir :lol:

naucnici...sateliti..... tehnologija :roll:
a meteorolog ne moze da predvidi vreme 2 dana unapred :lol: :lol:
u US ljudi tuzili tv stanicu..zbog pogresne prognoze vremena :lol:

savremena medicina jos nema lek za obicnu prehladu..nego ima 3 dana da lezis i da pijes caj :lol:
a mi pricamo o potopu?..svemiru?....kosmickoj energiji ..ili zivotu?

sad ce naucnici...oni sve znaju :lol:

Sveta685:
Ako joj treba jos vek ili dva da odgovori i na ovo pitanje, zasto sada o tome uce po skolama kao o DOKAZANOJ naucnoj teoriji? Zar ne bi bilo posteno da sacekamo taj vek ili dva?
Zato sto je ta TEORIJA NAJVEROVATNIJA. Mislim to jeste tako, samo neke detalje jos nismo dovoljno istrazili, npr tamnu energiju ili tamnu materija ili crne rupe... ali svakim danom nauka je sve bliza i bliza odgovoru na ta pitanja....
E sada, Sveto... Mislim zaista ako je bilo potopa ajd mi objasni onda za datiranje radioaktivnim Ugljenikom (C14)??? Hoces li da kazes da je to gresak? Da planeta Zemlja nije stara 4,5 MILIJARDI godina???
Elem, sta mislim, recimo, hipoteticki da postoji bogzidar... ako je bio toliko svemoguc da stvori svemir, sve zakone fizike, ma sve sto postoji, zamisli samo koliko bi jedan takav entitet posedovao znanja i razumevanja? A opet tvrdis da bi taj isti enetitet razvrstavao ljude u raj i pakao prema tome da li su hriscani ili ne? Zar ti to ne lici malo da je glupo!!!

Demandred_Forsaken:
Zato sto je ta TEORIJA NAJVEROVATNIJA. Mislim to jeste tako, samo neke detalje jos nismo dovoljno istrazili, npr tamnu energiju ili tamnu materija ili crne rupe... ali svakim danom nauka je sve bliza i bliza odgovoru na ta pitanja....
E sada, Sveto... Mislim zaista ako je bilo potopa ajd mi objasni onda za datiranje radioaktivnim Ugljenikom (C14)??? Hoces li da kazes da je to gresak? Da planeta Zemlja nije stara 4,5 MILIJARDI godina???
Elem, sta mislim, recimo, hipoteticki da postoji bogzidar... ako je bio toliko svemoguc da stvori svemir, sve zakone fizike, ma sve sto postoji, zamisli samo koliko bi jedan takav entitet posedovao znanja i razumevanja? A opet tvrdis da bi taj isti enetitet razvrstavao ljude u raj i pakao prema tome da li su hriscani ili ne? Zar ti to ne lici malo da je glupo!!!

Kako za koga najverovatnija.
Sto se tice datiranja radioaktivnim izotopima, te metode su tako postavljene (eksponencijalno) da uvek moraju da se dobiju ekstremno veliki rezultati (lava stara 200 godina je datirana na izmedju 100 miliona godina i skoro 3 milijarde godina)
Kakve veze ima raj i pakao ( i onaj ko ih je izmislio) sa Tvorcem Univerzuma?

Sveta685:
Sto se tice datiranja radioaktivnim izotopima, te metode su tako postavljene (eksponencijalno) da uvek moraju da se dobiju ekstremno veliki rezultati (lava stara 200 godina je datirana na izmedju 100 miliona godina i skoro 3 milijarde godina.
Takav rezultat jednostavno nije moguce dobiti. Izuzev ako onaj koji vrsi merenje nije totalni dileja... ili kreacionista... :)

Ako je za 7 dana sve stvorio, sta ce mu onda tako komplikovana akcija kao sto je potop, a sto jednostavno nije sve unistio pa opet za sedam dana stvorio? i ako su vec ljudi zgresili, sta su mu bile krive zivotinje, i njih je podavio! Sta bi "Orka"rekla na to?

OLDUVAI KLISURA
Sto kilometara zapadno od Kilimandzara, nalazi se klisura u obliku V (negde oko 100 metara duboka) i koja useca pet geoloskih slojeva. Stratigrafija deli Olduvai klisuru na vremenska razdoblja:
I………….- 2.000.000 godina
II…………- 1.700.000 godina
III i IV…....- 1.150.000-700.000 godina
V…………- 600.000 godina
Prvi africki fosilni nalaz je poceo otkricem profesora Hansa Reka sa Berlinskog univerziteta koji je nasao ceo ljudski skelet u Olduvai klisuri 1913. godine.
Skelet koji je Rek nasao bio je cementiran u tvrdim naslagama II, tako da je jedino mogao da se izvadi uz pomoc dleta i cekica. Slojevi oko skeleta su bili identicni sa materijalom koji je pokrivao skelet, tako da nije bilo pitanje iznenadnog ili naknadnog zakopavanja skeleta. Postavljajuci nekoliko drugih varijanti, Rek je konacno odlucio da su skelet i geoloski slojevi oko njega iste starosti i da su postavljeni u isto vreme. Rek je potom otputovao nazad u Nemacku ponevsi i skelet i lobanju sa sobom. Interesovanje za Rekovo otkrice je bilo prilicno veliko i Londonski zurnal izdaje clanak 4. aprila 1914. godine propracen fotografijama.
Antropolozi Luis Liki i njegova zena Meri Liki su proveli dobar deo svog profesionalnog zivota u Africi, u oblasti Olduvai klisure. U clanku u Londonskom „Tajmsu“, Liki daje svoju procenu: „Bez pogovora, skelet koji je profesor Rek nasao 1913. godine, je autentican najstariji Homo sapiens“.Uporedo sa tim zakljuckom Liki izjavljuje da Pekinski covek i Javanski covek nisu direktni ljudski preci. Kako bi mogli da budu, ako je Rekov skelet, koji je moderan covek, iste starosti kao i oni (oko 1,5 miliona godina)? (skelet misteriozno nestaje tokom drugog svetskog rata).
Ricard Liki (sin Luisa i Meri) avgusta 1972. godine nalazi fragmente kostiju na jednoj strani jaruge u blizini jezera Rudolf. Rekonstrukciju je preuzela njegova zena Meave, koja je po profesiji zoolog. Zapremina mozdanog dela lobanje je bila oko 810 cm kubnih. Lobanja je dobila identifikaciju ER-1470 (navodno je pripadala vrsti Homo habilis). Na istom nalazistu otkrivene su i kosti (tibija-cevanica, fibula-lisnjaca i kasnije karlicna kost) koje pripadaju, po svim karakteristikama, modernom coveku, Homo sapiensu.
Datiranje sloja koji se nalazio iznad nadjenih kostiju lobanje 1470 (KBS tuf) pomocu kalijum-argon metode dao je rezultat od 212 do 230 miliona godina! Ocigledno, previse za evolucioniste. Evo sta kazu o tome u casopisu „Priroda“ :
„Jedan od najmanje obradivih faktora je prisustvo stranog argona koji dolazi sa prisustvom prvobitnog kamena. Da bi ispitali prisustvo stranog argona oni su prvo datirali sirovo kamenje koje je Liki doneo. Njihova analiza je dala starost 212 do 230 miliona godina. Iz ovog rezultata njima je bilo jasno da postoji neslaganje sa stranim argonom“.
Normalan covek bi se zapitao: „kako oni to mogu da znaju?“ Odgovor je – zato sto se ne slaze sa unapred projektovanom staroscu odredjenih (navodnih) ljudskih predaka u fosilnom zapisu. Da nisu nadjeni fosili, geolozima bi dobijeni rezultati savrseno odgovarali, ali ne odgovaraju paleontolozima. Drugim recima, metoda kalijum-argon je apsolutno nezavisan metod sve dok se dobijeni rezultati slazu sa projektovanim.
Sta su uradili Fich i Miler ( naucnici koji su radili metodu kalijum-argon)? Ponovili su proceduru sa raznim delovima materijala i primerke njihovih merenja podelili na cetiri grupe, sa prosekom godina od :
- 221 milion godina
- 3,02 miliona godina
- 8,4 miliona godina
- 17,5 miliona godina.
Takodje su napravili spisak od preko dvanaest individualnih primeraka sa prosekom starosti od 0,52 do 2,54 miliona godina.
Posle neodgovarajuce procene od 220 miliona godina koja je data 1969. godine (pre pronalaska fosilnih ostataka lobanje 1470), F. T. Finch i J. A. Miler daju novu procenu KBS tufa na 2,6 miliona godina (kalijum-argon metodom). Posto je lobanja bila ispod KBS tufa, Ricard Liki joj dodeljuje starost od 2,9 miliona godina. Stvorila se neprijatna situacija jer je to stavljalo lobanju ER-1470 na isti nivo sa Australopitekusom. I sta se konacno desilo? Strogom „naucnom“ metodom zvanom „pogadjanje kao na pijaci“ fosilu je dodeljena starost od 1,9 miliona godina. To je bilo manje nego sto je Ricard prvobitno trazio, od 2,9 miliona godina, ali po recima Ricarda „bilo je obazrivo misliti da je ER-1470 oko 2 miliona godina stara“.
Mladje godine za ER-1470 su isto tako trazene od nove super-zvezde evolucionog razvitka coveka, Dona Johansona, koji je otkrio „Lusi“ iz ociglednog razloga sto bi sa „podmladjivanjem“ ER-1470 njegov fosil dobio status starijeg covecijeg pretka.
(U mnogim slucajevima mnoge velike greske su pravljene sa kalijum-argon metodom merenja starosti. Lava koja je istekla iz havajskog vulkana 1801. godine izmerena je sa kalijum-argon metodom da ima starost od 2.960 miliona godina (skoro tri milijarde godina , naspram dvesta). Mek Dugal sa Australijskog nacionalnog univerziteta je izmerio lavu sa Novog Zelanda na 465.000 godina, dok je drvo koje se nalazilo u lavi izmereno putem ugljenik datiranja na 1.000 godina, itd.)

jok... :D

a denikena sam citao kao klinac.....
kasnije sam tek provalio da je lopov... :-( i to bogati,
zahvaljujuci meni i tebi :wink:
takvih kao on ima na 1000 danas..
vidi onog klipana sa 'da vinci kod'..koliko je para napravio???
novac=teorije zavere=nauka

ne...
vec nekih, 5 godina koristim 'aztecs'(asteka?) modifikovani binearni sistem....koristim ga za berzu,forex ...i sve vezano za odnos izmedju brojeva..
btw,vrlo impresivno...

istrazujuci koriscenje tih brojeva, formula...nasao sam da maya kalendar zavrsava 2012...
kao i da azteca kalendar od 260 dana...(koristili su 2 kalendara)zavrsava svoj ciklus od 5125 godina..tacno na 2012 godinu... :roll:
sve je u brojevima...
normalno,ima tu ''ako..'' kao i za sve ostalo...

jedino sam siguran,da proucavanjem proslosti mozemo doci do odgovora o buducnosti..
zar DNK,nije najjaci dokaz?(cuvena rec u ovakvim raspravama :D )

mislim da su odgovori u proslosti...i da je nemoguce da mi znamo za nekih par hiljada godina unazad(sto je za kosmicko vreme,kratki skolski odmor), a ponasamo se arogantno,kao da smo otkrili sve mudrosti galaksije... :shock:

ovako smo svi mi,....denikeni ili darvini.... :roll:

ps. moj odgovor je vise u teoriji da mi ne idemo 1,2,3 nego 1,2,1 i da sve ima pocetak i kraj......i opet pocetak :wink:

Back