Misterija: Piramide U Bosni

Da li je ovo Piramida?

• Da

• Mozda

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nakon troipogodisnjeg istrazivanja Bosanske doline piramida dosada je utvrdjeno slijedece:

- postojanje Bosanske piramide Sunca kao kamene gradjevine pravilne geometrije i pravilne orijentacije prema stranama svijeta. Laboratorijska ispitivanja na Univerzitetu u Zenici i Gradjevinskom institutu u Tuzli su potvrdila da su konglomeratni blokovi brece vrst drevnog betona ciji je vezivni materijal cement.

- postojanje Bosanske piramide Mjeseca s plocama pjescara i glinom kao gradjevinskim materijalom. Nakon ispitivanja nekoliko desetina uzoraka ploca na Metalurskom institutu "Kemal Kapetanovic" u Zenici potvrdjeno je da su ploce pjescara sjecene, oblikovane, a zatim ugradjivane u terase na piramidi Mjeseca.

- postojanje mreze podzemnih tunela KTK i Ravne iz prahistorijskih vremena. Megalitni blokovi pjescara su doneseni u tunel i postavljani na postolja (primjer megalita K-2), a nalaze se iznad sjecista podzemnih voda (cest slucaj kod drevnih graditelja). Brojni bocni prolazi su zatvarani suhozidovima od rjecnih oblutaka koje je inteligentna ruka donijela u tunel.

- Nakon hiljada godina od gradnje ovog kompleksa nekoliko vaznih artifakata je pronadjeno: kamena stopa u Vratnici koja pored svoje umjetnicke vrijednosti ima i prakticnu funkciju (jedinica mjere za duzinu); ploca sa urezanim natpisima pronadjena na Bosanskoj piramidi Sunca koja najvjerovatnije predstavlja mapu doline sa svim piramidama, rijekama i ulazima u tunele; uklesane simbole na megalitnim blokovima koji predstvaljaju znake pismenosti jedne od najstarijih kultura u Evriopi; nekoliko kalupa nastalih kombinacijom pjescara i nekoliko metala o cemu je vec pisano na web stranici itd.

- Raspored piramidalnih struktura u Dolini pokazuje planski pristup njihovoj gradnji: trokut izmedju piramida Sunca, Mjeseca i Zmaja, odnos sjenke izmedju piramida Sunca i Mjeseca, perfektna orijentacija svih stranica piramida prema stranama svijeta (istrazivanje Geodetskog zavoda BiH); pracenje podzemnih tokova vode i rasporeda piramida i tunelskih pravaca, i sl.

- Ogromni kompleks piramida u meksickom Teotihuacanu i nakon 150 godina nije otkrio postojanje niti jednog alata ili dokaza o kulturi koja je podigla ovaj kompleks. Niti jednog dokaza o graditeljima hrama u Balbeku s blokovima izmedju 850-1200 tona nemamo ni do danas. Pronadjeno je trinaest podvodnih gradova izmedju obala Japana i Tajvana na dnu Pacifika bez ijednog traga o njihovim autorima. O graditeljima 250 Tukume piramida i 34 Kavaci piramide u Peruu ne znamo nista jer vertikalna erozija upozorava na dugotrajne kise a njih u pustinjskim dijelovima Perua nije bilo vec 8000 godina. Ovakvih primjera ima jos. Da li to znaci da sve ove piramide ne postoje? Ne, to znaci da je nase znanje nedovoljno i da su pred nama jos decenije dok ne dobijemo tacne odgovore a ne nagadjanja arheologa i historicara.

To je to nadam da ste zadovoljni odgovorom .

- Nakon hiljada godina od gradnje ovog kompleksa nekoliko vaznih artifakata je pronadjeno: kamena stopa u Vratnici koja pored svoje umjetnicke vrijednosti ima i prakticnu funkciju (jedinica mjere za duzinu); ploca sa urezanim natpisima pronadjena na Bosanskoj piramidi Sunca koja najvjerovatnije predstavlja mapu doline sa svim piramidama, rijekama i ulazima u tunele; uklesane simbole na megalitnim blokovima koji predstvaljaju znake pismenosti jedne od najstarijih kultura u Evriopi; nekoliko kalupa nastalih kombinacijom pjescara i nekoliko metala o cemu je vec pisano na web stranici itd.

e, ovo nam pokazi pa nece biti potrebe za
ovim ...

- Ogromni kompleks piramida u meksickom Teotihuacanu i nakon 150 godina nije otkrio postojanje niti jednog alata ili dokaza o kulturi koja je podigla ovaj kompleks. Niti jednog dokaza o graditeljima hrama u Balbeku s blokovima izmedju 850-1200 tona nemamo ni do danas. Pronadjeno je trinaest podvodnih gradova izmedju obala Japana i Tajvana na dnu Pacifika bez ijednog traga o njihovim autorima. O graditeljima 250 Tukume piramida i 34 Kavaci piramide u Peruu ne znamo nista jer vertikalna erozija upozorava na dugotrajne kise a njih u pustinjskim dijelovima Perua nije bilo vec 8000 godina. Ovakvih primjera ima jos. Da li to znaci da sve ove piramide ne postoje? Ne, to znaci da je nase znanje nedovoljno i da su pred nama jos decenije dok ne dobijemo tacne odgovore a ne nagadjanja arheologa i historicara.

To je to nadam da ste zadovoljni odgovorom .

naravno da nismo jer to uopce nije odgovor na postavljeno pitanje vec jos jedan red jeftine propagande...

http://en.wikipedia.org/wiki/Teotihuacan

obrati paznju na maske i zidne slike
sta je na njima Damire? ljudi, zivotinje....e, to su takodjer mat. dokazi...kapiras?
dalje nema potrebe, mada mogu ako budes insistirao...

to sto nam ovdje opet serviras prezvakanu propagandu, nema veze...
samo, ako u to VJERUJES to je vec...problem...ozbiljan, a srecom tvoj

konkluzija - sto je babi milo...

aj poz

Poslednja izmena:
HM nisu moji pOdaci.. Ja samo prosledjujem Ono sto dobijem.. A u sta ja verujem To je moja stvar.. :)..
A i sledece godine ce valjda biti vise otkopane piramide pa cu imati vise materijala za predstaviti.. a i licno cu popricati sa Emirom Osmanagicem i ljudim koji tamo rade ...
A sad je Sezona kopanja zavrsena tako da nema novih podataka.. Sve su ovo stari podaci koje dobijam..
Da, a da bi dosli do materijalnih podataka moraju malo dublje da zakopaju.. I naravno ako je to sto misle da jeste, da nadju ulaz i tu ce naci sigurno materijalne podatke...

A moje misljenje je ostalo za mene :)... Ja vam Pruzam samo podatke i pokusavam da odgovorim na pitanja..
U svakom Slucaju Hvala Vrgana sto cinis ovu temu zanimljivijom svaka teza se moze opovrgnuti jer nizasta nemaju prave dokaze i to je tacno i sve ovo sto sam vam predstavio postoji mogucnost da nije tacno ali to ce vreme pokazati :)..

Da samo me zanima jedna stvar Vrgana.. Kako je Priroda napravila onako kamenje I odakle Tu...

HM nisu moji pOdaci.. Ja samo prosledjujem Ono sto dobijem.. A u sta ja verujem To je moja stvar.. :)..
A i sledece godine ce valjda biti vise otkopane piramide pa cu imati vise materijala za predstaviti.. a i licno cu popricati sa Emirom Osmanagicem i ljudim koji tamo rade ...
A sad je Sezona kopanja zavrsena tako da nema novih podataka.. Sve su ovo stari podaci koje dobijam..
Da, a da bi dosli do materijalnih podataka moraju malo dublje da zakopaju.. I naravno ako je to sto misle da jeste, da nadju ulaz i tu ce naci sigurno materijalne podatke...

A moje misljenje je ostalo za mene :)... Ja vam Pruzam samo podatke i pokusavam da odgovorim na pitanja..
U svakom Slucaju Hvala Vrgana sto cinis ovu temu zanimljivijom svaka teza se moze opovrgnuti jer nizasta nemaju prave dokaze i to je tacno i sve ovo sto sam vam predstavio postoji mogucnost da nije tacno ali to ce vreme pokazati :)..

problem je u tome sto oni zapravo nemaju ama bas nikakve DOKAZE
sve je na nivou pretpostavke i spekulacije...to valjda vidis?
realno, bilo bi sjajno da su u pravu (necu sad zalaziti u politicke...mahinacije koje bi iz
toga proizasle jer su sustinski...nebitne), ali za sada se ne cini da je tako...

u svakom slucaju, vrijeme ce pokazati...

Pa 100% si upravu.. Imaju par nekih strelica i neki kamicak iz tunela koji je nekako povezan sa piramidama mislim da sam postavio te slike, ali to nista ne dokazuje . .. Sto se tice politicki Bosna ne podrzava iskopavanje, dok Amerikanci sve to finansiraju posto njihova vlada to nece.... da se ne ulazi dalje u politiku previse je komplikovane kao sto ti rece ;)

Preuzeto sa jednog od sajtova "piramide":

Na vrhu "bosanske piramide Sunca" bio je hram koji su, kao i piramidu, sagradili prailiri, narod čiju starost Osmanagić procjenjuje na oko 27.000 godina. Potomci prailira, odlučno tvrdi, i danas čine 50 posto stanovništva BiH, Hrvatske i Slovenije. Prema njegovu mišljenju, drevni ilirski gradovi Asseria i Varvaria u Dalmaciji, Daorson u Hercegovini i Medun u Crnoj Gori znatno su stariji nego što službeni arheološki izvori tvrde.

E sad, gde su mu argumenti! Kad ovako nešto pročitaš, ne možeš ozbiljno da ga shvatiš!

Preuzeto sa jednog od sajtova "piramide":

Na vrhu "bosanske piramide Sunca" bio je hram koji su, kao i piramidu, sagradili prailiri, narod čiju starost Osmanagić procjenjuje na oko 27.000 godina. Potomci prailira, odlučno tvrdi, i danas čine 50 posto stanovništva BiH, Hrvatske i Slovenije. Prema njegovu mišljenju, drevni ilirski gradovi Asseria i Varvaria u Dalmaciji, Daorson u Hercegovini i Medun u Crnoj Gori znatno su stariji nego što službeni arheološki izvori tvrde.
Ja zaista ne mogu da verujem da neko moze da tvrdi da su te piramide sagradjene 25,000 g.p.n.e. :eek:
I da potomci ˝prailira˝ chine 50% stanovnishtva navedenih zemalja... :lol:

:think:Evo mene , vrlo je moguce da su to piramide...jer takve tj. slicne "piramide"postoje na tibetu...radjenje su od planina tj.planine su klesane..doduse nema biljki na njima jer su pod snegom...
ali ovo je skroz moguca prica ...inace pretpostavlja se da to nema veze ni sa Majama ni sa starim Egipcanima vec sa civilizacijom koja je zivela na Atlantidi i koji su gradili te piramide kao neke antene zbog kretanje elektro magnetnih zraka i energije u atmosferi...One su sagradjene svugde po svetu sa razlicim varijacijama..verovatno su imali neke proracune...

inace pretpostavlja se da to nema veze ni sa Majama ni sa starim Egipcanima vec sa civilizacijom koja je zivela na Atlantidi i koji su gradili te piramide kao neke antene zbog kretanje elektro magnetnih zraka i energije u atmosferi...One su sagradjene svugde po svetu sa razlicim varijacijama..verovatno su imali neke proracune...
Hocesh da kazesh da su Atlantidjani ishli po svetu i pravili piramide? :confused:
I ne, Sfinga iz Giza nije stara preko 10,000 godina. I ne postoje nikakvi zapisi u njoj. Sve shto u njoj postoji jeste krechnjak, koji se polako raspada...

Hocesh da kazesh da su Atlantidjani ishli po svetu i pravili piramide? :confused:
I ne, Sfinga iz Giza nije stara preko 10,000 godina. I ne postoje nikakvi zapisi u njoj. Sve shto u njoj postoji jeste krechnjak, koji se polako raspada...
Postoji Ruski dokumentarac i o tome...cak su slali i robote istrazivace da snime...postoji pravougaoni hodnik koji su prvo Japanci snimili i to u desnoj sapi...takodje Rusi veruju da je tamo "biblioteka" koju sakrili pravi graditelji svinge i prve piramide.
I koja ako postoji a opet Rusi veruju da postoji promenice citavu istoriju i sva dosadasnja sazananja o civilizacijama.

ste vi ljudi ludi kakve crne piramide???
ima to po srbiji na stotine(Juznoj) sto znaci da je ovde zivela napredna civilizacija koja je pravila ogromne piramide,pa pogledajte oblik bas kao piramida pogledajte bunar komisje zike isto tako nijo to nastalo prirodnim putem pogledajte asfaltni put po piramidi to nema sanse da je nastalo prirodnim putem...

P.S. Ima i atlantida u Albaniji
P.P.S. a te piramide i one u egiptu su napravili shiptarri
P.P.P.S. uci biologiju

:think:Evo mene , vrlo je moguce da su to piramide...jer takve tj. slicne "piramide"postoje na tibetu...radjenje su od planina tj.planine su klesane..doduse nema biljki na njima jer su pod snegom...
ali ovo je skroz moguca prica ...inace pretpostavlja se da to nema veze ni sa Majama ni sa starim Egipcanima vec sa civilizacijom koja je zivela na Atlantidi i koji su gradili te piramide kao neke antene zbog kretanje elektro magnetnih zraka i energije u atmosferi...One su sagradjene svugde po svetu sa razlicim varijacijama..verovatno su imali neke proracune...

'si ti vidjela ikad fotke Tibeta? :lol:

nepal_and_tibet3_lg.jpg

xinsrc_5910021410598202432714.jpg

Tibet-picture-wallpaper-Himalaya-mountains-pdvos-tibet.jpg

btw
http://english.peopledaily.com.cn/english/200008/01/eng20000801_46994.html
http://english.peopledaily.com.cn/english/200008/08/eng20000808_47635.html

heh nisam video da je otkljucena Hvala Master Jodo a evo i podataka

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

KERAMIČKA PIRAMIDA PRONAĐENA U VISOKOM

Visočki web portal www.visoko.co.ba je 26.09. objavio prilog pod naslovom „U donjem Moštru pronađena keramika u obliku piramide stara između 6000 – 3000 godina prije Krista“.

U tekstu se tvrdi da su tim studenata iz Njemačke i predstavnik Zemaljskog muzeja iz Sarajeva viši kustos Zilka Kujundžić-Vejzagić ovaj artifakt proglasili „nalazom sedmice“ i da su „komentarisali“ da se radi o „predmetu starom između 5000-8000 godina".

Fondacija pozdravlja otkriće ovog artifakta i traži da se pruži na uvid javnosti. Ovaj nalaz je izvršen nakon što je njemačka ekipa ovih dana otvorila četiri sonde u središtu mjesta Donje Moštre na periferiji Visokog.

Inače, ovo je oblast jako bogata različitim kulturnim slojevima s obiljem keramike i drugog pokretnog arheološkog materijala.

Prema tvrdnjama očevidaca, njemačka ekipa i stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u otkrivanju sondi već danima, kao i svake godine, koriste bager! Na taj način se, nažalost, uništava dio arheološkog materijala.

Autentičnost pronalaska keramičke piramide je potvrđena iz nekoliko izvora bliskih pressu Fondacije. Piramida je pokazana njemačkim učesnicima projekta. Radnici na iskopavanju su logično prokomentarisali da je riječ o kopiji visočkih piramida. Piramidu nije željela pokazati domačim stručnjacima ni medijima već ju je odnijela u Zemaljski muzej u Sarajevu. Pri tome kustosi zavičajnog muzeja iz Visokog nisu imali pristupa ovom artifaktu.

Interesantno je, dakle, da najveći protivnik istraživanja Bosanske doline piramida arheolog Kujundžić-Vejzagić pronalazi piramide ispod zemlje i dokaze da je kompleks bosanskih piramida među najstarijim u svijetu.

Poslednja izmena:
heh nisam video da je otkljucena Hvala Master Jodo a evo i podataka

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

KERAMIČKA PIRAMIDA PRONAĐENA U VISOKOM

Visočki web portal www.visoko.co.ba je 26.09. objavio prilog pod naslovom „U donjem Moštru pronađena keramika u obliku piramide stara između 6000 – 3000 godina prije Krista“.

U tekstu se tvrdi da su tim studenata iz Njemačke i predstavnik Zemaljskog muzeja iz Sarajeva viši kustos Zilka Kujundžić-Vejzagić ovaj artifakt proglasili „nalazom sedmice“ i da su „komentarisali“ da se radi o „predmetu starom između 5000-8000 godina".

Fondacija pozdravlja otkriće ovog artifakta i traži da se pruži na uvid javnosti. Ovaj nalaz je izvršen nakon što je njemačka ekipa ovih dana otvorila četiri sonde u središtu mjesta Donje Moštre na periferiji Visokog.

Inače, ovo je oblast jako bogata različitim kulturnim slojevima s obiljem keramike i drugog pokretnog arheološkog materijala.

Prema tvrdnjama očevidaca, njemačka ekipa i stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u otkrivanju sondi već danima, kao i svake godine, koriste bager! Na taj način se, nažalost, uništava dio arheološkog materijala.

Autentičnost pronalaska keramičke piramide je potvrđena iz nekoliko izvora bliskih pressu Fondacije. Piramida je pokazana njemačkim učesnicima projekta. Radnici na iskopavanju su logično prokomentarisali da je riječ o kopiji visočkih piramida. Piramidu nije željela pokazati domačim stručnjacima ni medijima već ju je odnijela u Zemaljski muzej u Sarajevu. Pri tome kustosi zavičajnog muzeja iz Visokog nisu imali pristupa ovom artifaktu.

Interesantno je, dakle, da najveći protivnik istraživanja Bosanske doline piramida arheolog Kujundžić-Vejzagić pronalazi piramide ispod zemlje i dokaze da je kompleks bosanskih piramida među najstarijim u svijetu.

ovo boldovano - iz kojih perioda; kojih kultura?
to jos uvijek nije dokaz postojanja "piramida", ali jeste materijalni trag neke kulture/kultura...kao i na mnogim mjestima sirom BiH...bive Juge...
+ da je zanimljivo samo po sebi...jeste...

ps ako je uopce autenticno

Poslednja izmena:

Back