Misterija: Piramide U Bosni

Da li je ovo Piramida?

• Da

• Mozda

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
1. Izmedju piramida sunca i Mjeseca postoji astronomska veza - sjena piramide Sunca prekriva Bosansku piramidu Mjeseca kao sto ti pokazyuje (o ovoj hipotezi je prica dole)
2. Zmaj = znanje (respekt prema znalackim graditeljima)

3. Zemlja = postovanje prema planeti Zemlji

4. Ljubav = pozitivni procesi u Bosni, postovanje prema drugima, prijateljstvo, ljubav kao kosmicki model ponasanja, pozitivne vijesti iz BiH u svijet

5. Starost je izuzetna, jos ne znamo tacno kolika

Poslednja izmena:
Sjene

Šta slika može reći ?
Svi oni koji su otišli na stari Grad, bilo kada, a nisu gledali zalazak sunca nego ono što ostaje na drugoj strani, svjesni su da je ovo sjena Visočice na Plješevicu.
Dao sam sebi zadatak da provjerim Osmanagićevu hipotezu, da Plješevica predstavlja piramidalni objekat Mjesec. Predopostavio je, dajuci ime Mjesec da u jednom trenutku ostane pokrivena sjenom koju ostavlja zalazeće Sunce.

Ljetni solsticij nije opravdao ideju. Majanska Nova Godina isto tako, kao i ovaj snimak načinjen 13-08-08.g. Sjena je pokrila samo jedan dio. Trebalo je tražiti i naći ono što se mora desiti.

Konačno 20-08-08.g. sjena je krenula sjeverozapadnom ivicom. U 19 i 10 sati je došla do pod sami vrh.

To je to.

Još samo koji minut i Plješevica će postati objekat Mjesec. Jedan dan u godini, 20. august je rođendan i imendan objekta Mjesec, poslije dugo vremena. Nije to više želja nego stvarnost.

Da li je to nekad neko znao i iskoristio Plješevicu za vrata budućnosti koju mi doživjesmo kao sadašnjost? Kako god to mi zamišljali i vjerovali dobili smo nešto što je postavku pretvorilo u stvarnost.

Zapamtimo 20. august tekuće godine i za svagda prihvatimo da je to dan po kom su dva bivša brda po imenima ponovo pokazala svoju, ne više željenu, nego stvarnu povezanost. Od kada povezanost traje nije ni bitno, bitno je da postoji i da je dokazana. Nekom će događaj predstavljati simboliku prirode, a nekome praktičnu povezanost bez definisane funkcije. Neka to bude neki značajni dan novog ili starog kalendara koji nismo poznavali ili ga trebamo razumjeti.

Trebalo bi da idila kretanja sjene postane događaj koji svako treba da vidi.

Nema više, sutra je novi dan

A na zapadu, smiraj. Sjena sutra neće biti na istom mjestu.

Ovako sam dobio u documentu.. mozda je malo ne razumljivo za neke...

Postavi te mi pitanja.. koja vas zanimaju.. a ja cu pokusati da dodjem do odgovora...I molim vas ovaj put bez sprdnje...ako nemate nista pametno da kazete i nemoj te

Poslednja izmena:
RADIOKARBONSKO DATIRANJE I POLITIKA

Pronalazak prvog komada organskog materijala u prahistorijskom kompleksu podzemnih tunela Ravne u novembru 2007. godine bio je sjajan događaj za sve saradnike Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". Stalni arheolog Fondacije Andrew Lawler koristeći uobičajenu arheološku metodologiju uzeo je po dva uzorka za dvije laboratorije ( Kiel , Njemačka i Oxford , Velika Britanija), a druga ekipa Fondacije (dr. Muris Osmanagić i dipl.ing. Goran Čakić) je uzela uzorke za treću laboratoriju ( Gliwice , Poljska).

Da bi se osigurala sigurnost podataka ove dvije ekipe su radile nezavisno jedna od druge. Takođe, tri evropske laboratorije nisu međusobno obavještene da su uzorci poslani na sve tri adrese.

Fondacija je željela na ovaj način da preduhitri eventualno dogovoranje laboratorija o rezultatima. Istovremeno, sve tri laboratorije su obavještene odakle je uzorak uzet i kom projektu pripada.

Lokacija organskog materijala je od krucijalnog značaja za tumačenje ovih rezultata. Naime, u neposrednoj blizini megalita K-1, pola metra unutar konglomeratnog materijala, komad drveta dimenzija 35x18x12 cm je bio uklješten bez pristupa zraka. Ovaj konglomeratni materijal u potpunosti je prekrivao megalitne blokove u blizini. Otkriće starosti konglomerata logično bi odgovorilo na pitanje najmanje starosti blokova i simbola koji su na njima urezani.

Rezultati laboratorijskih analiza tri vodeće evropske laboratorije za radiokarbonsko datiranje su slijedeći:

• Kiel iz Njemačke ( Christian Albrecht University ) je procjenio starost drveta na oko 31.000 godina

• Gliwice iz Poljske (Gliwice Radiocarbon Laboratory, Silesian University ) je procjenio starost na oko 34.000 godina

• Oxford iz Velike Britanije (Laboratory for Archaeology, University of Oxford ) je odgovorio da nisu bili u mogućnosti da izvrše analizu starosti.

Poljska ekipa je bila iznenađena nalazima, jer se u svojoj praksi nisu susreli s komadom drveta starijim od 5.000 godina. Kada su doktori fizike Anna Pazdur i Andrzej Rakowski došli u posjetu podzemnom kompleksu Ravne samo su konstatovali da je, po njima, riječ o "najstarijem podzemnom gradu u evropskoj istoriji".

Njemačka laboratorija je odradila svoj posao kako se i pretpostavljalo: profesionalno, kvalitetno i brzo.

U slučaju Oxforda počeli su "problemi" od prvog dana: prvo su rekli da su im instrumenti u kvaru, zatim su se žalili na uzorke (mada su identične količine proslijeđene i njima i njemačkom timu), da bi na kraju rekli da ne mogu uraditi analizu jer ovdje nije riječ o organskom materijalu već mješavini zemlje i neorganskog materijala, a uzorak su ionako potrošili (?)

Uprkos "nemogućnosti" Engleza da utvrde starost, kao što vidimo postoje i druge laboratorije koje to mogu učiniti. A rezultati su senzacionalni: imamo intelegentnu ljudsku aktivnost u središtu današnje BiH prije nekoliko desetina hiljada godina!

Antropološka genetika nam govori da su dvije najstarije kulturne oaze u Evropi u sjevernoj Španiji/južnoj Francuskoj i na središnjem Balkanu. Primjeri naprednog pećinskog umjetničkog stvaranja na Pirinejima ide do 32.000 godine unatrag (pećina Chauvet na bazi radiokarbonske analize), a starost podzemnog tunelskog labirinta Ravne u Bosni i Hercegovini najvjerovatnije je na istoj vremenskoj razini!

Projekt istraživanja Bosanske doline piramida pokušavali su i jos uvijek pokušavaju da zaustave mnogi koje krasi neznanje, nekultura, zavist, strah od promjena u shvatanju istorije, želja da BiH zauvijek ostane zavisna i bez korijena s kojom je lako manipulirati. Udružuju se domaći i strani "stručnjaci" od Sarajeva do Zagreba, Londona i Bostona čiji je jedini cilj zaustaviti ovaj projekt, plaćaju se blogeri i pojedini novinari da dezinformiraju javnost. Politikanstvo prati ovo istraživanje od prvog dana.

A brod bosanskih piramida i dalje s punim jedrima plovi naprijed. Vjetar mu daju svi dobronamjerni ljudi u BiH i svijetu.

Fotografija 1: Uzorak organskog materijala u konglomeratu
http://www.piramidasunca.ba/ba/images/stories/news08/septembar/a/image001.jpg
Fotografija 1: Uzorak organskog
materijala u konglomeratu

Fotografija 2: Propisno pakiran uzorak spreman za slanje
http://www.piramidasunca.ba/ba/images/stories/news08/septembar/a/image003.jpg
Fotografija 2: Propisno pakiran
uzorak spreman za slanje

Fotografija 3: Megalitni blok kojeg prekriva konglomeratni materijal
http://www.piramidasunca.ba/ba/images/stories/news08/septembar/a/image004.png
Fotografija 3: Megalitni blok kojeg
http://www.piramidasunca.ba/ba/images/stories/news08/septembar/a/image006.jpg
prekriva konglomeratni materijal

Fotografija 4: Oprema Laboratorija za radiokarbonsko ispitivanje Silesijanskog univerziteta u Poljskoj

Fotografija 4: Oprema Laboratorija za
radiokarbonsko ispitivanje Silesijanskog
univerziteta u Poljskoj

Izvještaj poljskog laboratorija - http://www.piramidasunca.ba/ba/dokumenti/izvjestaji/APazdur_Report_14C.pdf
Izvještaj njemačkog laboratorija - http://www.piramidasunca.ba/ba/dokumenti/izvjestaji/Andrew_Report_ICBP[1].pdf
Izvještaj engleskog laboratorija - http://www.piramidasunca.ba/ba/dokumenti/izvjestaji/Izvjestaj Oxfordskog laboratorija.pdf

Etho josh novih informacija...

Poslednja izmena:
Moram da kazem da se slazem sa Oxfordskom laboratorijom, koja ne bi smela ni pod razno da tvrdi tako neshto bez razloga. Njihova laboratorija je poznata po najtachnijim rezultatima, i ako oni kazu da je nemoguce izvrshiti datiranje onda tako i jeste...

evo jedno vrlo ozbiljno pitanje; sta imate od materijalnih ostataka te...kulture;
tj. predmete za koje ste SIGURNI da ih je napravio covjek; makar najprimitivnije
(osim "piramida" i komada drveta...) ili jos bolje - njih; graditelje piramida tj. njihove ostatke ...

elem, ako su bili sposobni napraviti piramidu vjerojatno su izradjivali i...jednostavnije
stvarcice + cime su podigli tu...piramidu; komadima drveta? :)

ps razumijem ja zelju da se na nasim prostorima otkrije nesto tako...uzbudljivo, ali sta damire ako
to ipak nije "to" (a po svemu sudeci nije...); onda je u pitanju neka urota protiv vas??? ma daj...

Poslednja izmena:
250px-El_Castillo,_Chich%C3%A9n_Itz%C3%A1.jpg

ChichenItza.jpg

ovo su neke piramide Inka i Maja, kao što se vidi, nema niti jedne biljke koja je uspela da izraste na piramidi.(možda ima neki korov i tako nešto ali nema ništa slično ovome u Bosni)

iz priloženih tvojih slika čini mi se da vidim četinare neke, a četinarima je potreban humus. Kako je moguće da se pojavi tolika količina humusa na nečemu što je, predpostavljam, napravljeno od kamena?

Četinarima nije neophodan humus! Pogledaj samo tipičnr scene sa Tare, gde borovi rastu iz gole stene.

Na jednom od nekoliko "zvaničnih" sajtova bosanskih "piramida" piše da su izgrađene krajem ledenog doba, kada je veliko otapanje potopilo veći deo južne Evrope, pa su se visoko civilizovani preci Bosanaca sklonili u više predele i napravili te "piramide"...:hahaha:

Na osnovu priloženih slika meni se čini da tamo zaista ima nečega, ali je teorija o piramidama preterana

mozda postoje al sta ako je samo pri samom vrhu neki hram a sve ostalo je prirodno tako

Pokusacu da iskopam slike(ako nadjem).. gde se u podnozju piramide meseca. vide .stepenice.. slicne kao na piramidama ...

HM mislim da sam nesto rekao za ovakve komentare izgleda da ce tema oped pod kljuc dok ne dobijem odgovor..NE saljite Ovakve stvari .. i ako imate da pitate nesto pitajte ali nemojte ovakve gluposti molim vas.........

Poslednja izmena:
evo jedno vrlo ozbiljno pitanje; sta imate od materijalnih ostataka te...kulture;
tj. predmete za koje ste SIGURNI da ih je napravio covjek; makar najprimitivnije
(osim "piramida" i komada drveta...) ili jos bolje - njih; graditelje piramida tj. njihove ostatke ...

elem, ako su bili sposobni napraviti piramidu vjerojatno su izradjivali i...jednostavnije
stvarcice + cime su podigli tu...piramidu; komadima drveta? :)

ps razumijem ja zelju da se na nasim prostorima otkrije nesto tako...uzbudljivo, ali sta damire ako
to ipak nije "to" (a po svemu sudeci nije...); onda je u pitanju neka urota protiv vas??? ma daj...

Moracemo jos da sacekamo na ovo pitanje.. jer jos nisam dobio odgovor....

Pa naravno. Isto kao shto su oko piramida u Gizi pronashli 2002. godine chitavo naselje gde su ziveli radnici.
Jako mi je chudno da bash niko nije znao da se tu nalaze piramide, koje nisu neshto sitno da moze da se lako previdi, da nisu postojale priche ili nekakav toponim.

Hm mislim da su postojale price u tom kraju o nekim zmajevima i tako tim stvarima .. al ko ce verovati tome jos kad se spomenu zmajevi :).. E sad i meni je cudno sto to do sada niko nije primetio., jer to nije mali objekat visok par stotina metara..al materijal me uverava da se tu nalazi "piramida".. kao sto rekoh ono priroda nije mogla napraviti... sad je sve stvar vremena.. kad ce recii sta je stvarno tu.
.. Hm da zaboravio sam da kazem da su radjeni unutrasnji snimci nekom masinom pre 2 godine na piramidi meseca.. i pronasli su koliko se secam 4 sobe.. sad ne znma tacno kako je koja rasporedjena zaboravio sam.(mislim da je snimano nekim istrumentom slicnom rentgenu.. salje zrake u zemlju a gore dobija povratnu informaciju sta se nalazi ispod zemlje)..

Hm mislim da su postojale price u tom kraju o nekim zmajevima i tako tim stvarima .. al ko ce verovati tome jos kad se spomenu zmajevi :).. E sad i meni je cudno sto to do sada niko nije primetio., jer to nije mali objekat visok par stotina metara..al materijal me uverava da se tu nalazi "piramida".. kao sto rekoh ono priroda nije mogla napraviti... sad je sve stvar vremena.. kad ce recii sta je stvarno tu.
.. Hm da zaboravio sam da kazem da su radjeni unutrasnji snimci nekom masinom pre 2 godine na piramidi meseca.. i pronasli su koliko se secam 4 sobe.. sad ne znma tacno kako je koja rasporedjena zaboravio sam.(mislim da je snimano nekim istrumentom slicnom rentgenu.. salje zrake u zemlju a gore dobija povratnu informaciju sta se nalazi ispod zemlje)..

Damire...materijalni ostaci; alat, posudje...ovo ono...pa ljudski skeleti Damire...dje su? :roll:

ps kakvi crni zmajevi; ispasce na kraju da je firma Freda Kremenka sagradila te piramide...:lol:

Back