MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čovek koji obećava sve je siguran da neće ništa ispuniti. Svako ko previše obećava je u opasnosti od korištenja zlih sredstava kako bi ispunio svoja obećanja, te je time već na putu propasti.

Carl Jung

10001371_459970534133705_1198245677751305243_n.jpg

Dragovoljno, potpuno svjesno i ničim neprisiljeno žrtvovanje sebe cijeloga na korist svih, po mojem je sudu znak najvišeg samovladanja, najveće slobode vlastite volje. Dobrovoljno položiti život za sve ljude, ići za sve na križ, na lomaču, može samo najrazvijenija ličnost.
Fjodor Mihajlovič Dostojevski

"Svaka žena ima po jednu, pravu ljubav, za uspomenu i dugo sećanje, za kajanje i uzdisanje,
za bolje razumevanje poezije i muzike."

~ Duško Radović ~

Nikad ne možeš biti toliko glup,
koliko ja mogu da budem gluv.
Nikad ne možeš da budeš tako alav,
koliko ja mogu da ti dam.
Nikad ne možeš toliko da srušiš,
koliko ja mogu iznova da sagradim.
I nikad, ali, ama baš nikad,
ne možeš da budeš toliko zao,
koliko ja mogu da budem dobar.

~ Ivo Andrić ~

Istinski ponos dovoljan je sam sebi. Samo, istinski ponos je redak. Mnogo cesce susrecemo oholost, sujetu, uobrazenje;
nekad su pod njegovim vidom i imenom, a nekad goli, bez maske ponosa.
Oni nikad nisu dovoljni sami sebi, da bi se potpuno ispoljili i "iziveli", njima treba tudje divljenje i priznanje,
cesto i tudje ponizenje; oni su za onoliko veci za koliko drugog umanjuju, a te velicine nikad im nije dosta, stoga su stalno nemirni,
u pokretu, trazeci na sta bi mogli da se popnu i izdignu, dok je ponos uvek miran, zadovoljan onim sto je i tu gde je, i samo ne da nikom na sebe.

Ponosni ljudi, prirodno, cesto stradaju zbog svog ponosa, ali im njihov ponos pomaze da podnesu svako stradanje.
Naprotiv, sujetni ljudi se i poiozavaju da bi zadovoljili svoju sujetu i, naravno, ne uspevaju u tome, jer sujeta se kao cudljiva zena iz rdjavog drustva, odjednom okrece i prebacuje im sto su zbog nje ucinili.

A oholost je slepa, bezdana; nju niko nikad nije nahranio, i ona zna samo da kaze : "Jos, jos!"; sto joj vise dajes i zrtvujes, ona samo odlucnije i glasnije trazi jos vise.

Ponos drzi, hrabri i pomaze coveka na njegovom putu, sujeta mu truje zivot, ometa rad i kvari odnos sa ljudima, a oholost na koncu pojede celog coveka, zajedno sa njegovim darovima i uspesima i, nezasticena i nezasitna, trazi odmah novu zrtvu.

~~ Ivo Andrić ~~
Znakovi pored puta

Sve nase dostojanstvo sastoji se, dakle, u misli. Time treba da se ponosimo,
a ne prostorom i trajanjem, koje nismo kadri da ispunimo.
Trudimo se, dakle, da pravilno mislimo. U tome lezi nacelo morala.

Blez Paskal

"Pazi na svoje misli,
jer će misli postati reči,
pazi na svoje reči
jer će reči postati dela,
pazi na svoja dela,
jer će dela postati navike,
pazi na svoje navike,
jer će navike postati karakter,
pazi na svoj karakter
jer će ti karakter postati sudbina.."

stanje