MILOSRĐE

pa hvala na tvom milosrdju ::zpozdrav:

Ali nama je to normalno da i po snegu idemo u sluzbu propovedanja... to je deo hriscanstva...

i izraz milosrdja prema ljudima... jer je dobra vest koja se propoveda temelj za spasenje ljudima.. :)

Opet pretnje armagedonom. :rtfm:

ja ni ne citam sta pise doticni... :zimag:
Hristov zakon je zakon LJUBAVI i mi smo pod njim... a ti znas sta to sve podrazumeva i kakvo ponasanje i zivot :zpozdrav:

oni to ne razumeju... sta ces...

Citas, citas, sve u 16...

Naravno, lepo ja rekoh coveku: NIKAD jasan odgovor.

Poslednja izmena od moderatora:
Međutim,Izraelci su se samo formalno držali svih odredbi zakona,ne primenjiujući ga u svojim srcima, ne razvijajući milosrđe kao deo Božjeg duha,a to je upravo jedna od osobina koja je zajednička za stari i novi zavet, jer,Božje osobine su te koje prožimaju sve Biblijske knjige,koje stoje iza svih zakona,moralnih načela,vrednosti,pravde i suda po kome će Bog,na kraju,uništiti zlo.[/COLOR]

[/B]

Ne samo Izraelci, nego ni hriscani se toga ne drze uvek.

Jednostavno je nemoguce biti milosrdan u casu kad trpis nepravdu. Tad treba doci do pravde, a posle gledati kako da budes milosrdan. Jer, negde skoro bas procitah, "od ruku koje mole Bogu su draze ruke koje rade", ili "Milo je Gospodu kad vidi da se pravda vrsi", parafraziram...

Dakle, milosrdje ne treba suprotstavljati toliko zlu, koliko (iz)vrsenju pravde (koja je, doduse, sirok pojam i ima zloupotreba).

Jos je opasnije ako se milosrdje poistoveti sa cinjenjem tzv. medvedje usluge u svakodnevnom zivotu, pogotovu roditelji prema deci tu cesto grese.

Tako da je tanka granica izmedju milosrdja i cinjenja medvedje usluge, pa milosrdje treba ostaviti samo za izuzetne prilike, ali ga ne treba zaboraviti.

A prilika za to nadje se uvek.:ok:

Ne samo Izraelci, nego ni hriscani se toga ne drze uvek.

Jednostavno je nemoguce biti milosrdan u casu kad trpis nepravdu. Tad treba doci do pravde, a posle gledati kako da budes milosrdan. Jer, negde skoro bas procitah, "od ruku koje mole Bogu su draze ruke koje rade", ili "Milo je Gospodu kad vidi da se pravda vrsi", parafraziram...

Dakle, milosrdje ne treba suprotstavljati toliko zlu, koliko (iz)vrsenju pravde (koja je, doduse, sirok pojam i ima zloupotreba).

Jos je opasnije ako se milosrdje poistoveti sa cinjenjem tzv. medvedje usluge u svakodnevnom zivotu, pogotovu roditelji prema deci tu cesto grese.

Tako da je tanka granica izmedju milosrdja i cinjenja medvedje usluge, pa milosrdje treba ostaviti samo za izuzetne prilike, ali ga ne treba zaboraviti.

A prilika za to nadje se uvek.:ok:

:ok: da uvek se moze naci prilika da se pokaze milosrdje...

To je osobina Bozja koju svaki covek treba da ispoljava :) naravno... ali ispravno...:)

Nije vazila samo za Izraelce i hriscane vec i za sve ljude...

Iamamo Biblijski primer o Milosrdnom Samaricaninu... to je primer nama...

da ne gledamo ko je ko i da se oslobodimo bilo kakvih predrasuda prema ljudima..

jer ako imamo predrasude necemo moci iskazivati MILOSRDJE :zpozdrav:

Poslednja izmena:
redeki ja stvarno sam tebi odgovorila nego ti ne mozes da prihvatis jednostavnu cinjenicu

a ponos je taj koji coveka zaslepljuje s obzirom na ISTINU...

da SAVRSENI ANDJELI i ljudi IMAJU SLOBODNU VOLJU

i da ZLOUPOTREBA ISTE VODI DO ZLA...

Kakve sada veze ima ponos? :think:

Pa ako su savršeni ne mogu je zloupotrebiti... još manje postati zli.

ok, to sam ustanovio iz posta tvoje koleginice.

ostavio je mogućnost da u savršen sistem uplovi zloba za koju se zna kako nastaje i kakve su joj posledice ali nije mogao da je se reši da ne bi narušio savšenost sistema ukidanjem slobodne volje koja je dovela do pojave zla.

shvatio sam. :ok:

tako je :klap: :ok:

Pa onda da te opet pitam: kako su pogrešili, ako je ovako kako kažeš?

Kako ti nije jasno??? Ti kao covek si na primer saversena i savrseno dobro znas sta je greh sta nije itd... sve znas...
ali ipak izaberes da uucinis zlo...

Stvar izbora... Mada Eva je bila zavedena od strane Sotone pa je njen greh manji nego Adamaov,
ali je to takodje ne opravdava... znala je da ne sme da dira to drvo i taj plod... znaci da je ipak svojevoljno zgresila, izabrala da zgresi..
a Adam je namerno pogresio... savrseno je dobro znao da treba vise da slusa Boga nego zenu:)

Kako ti nije jasno??? Ti kao covek si na primer saversena i savrseno dobro znas sta je greh sta nije itd... sve znas...
ali ipak izaberes da uucinis zlo...

Stvar izbora... Mada Eva je bila zavedena od strane Sotone pa je njen greh manji nego Adamaov,
ali je to takodje ne opravdava... znala je da ne sme da dira to drvo i taj plod... znaci da je ipak svojevoljno zgresila, izabrala da zgresi..
a Adam je namerno pogresio... savrseno je dobro znao da treba vise da slusa Boga nego zenu:)

Ne mogu da izaberem zlo, ako sam savršena... Jednostavno, nisam programirana za tako nešto.

Ne mogu da izaberem zlo, ako sam savršena... Jednostavno, nisam programirana za tako nešto.

Ako si programirana da ne mozes da izaberes zlo ondanisi savrsena... niti mozes kao programirana da ispoljvas Bozanska svojstva niti ljubav svojevoljno...

ako si programirana na bilo koji nacin daleko si od savrsenstva

SAVRESENSTVO JE U TOME da imas bozanska svojstva i da mozes iz ljubavi izabrati dobro... :zpozdrav:

redeki ja stvarno sam tebi odgovorila nego ti ne mozes da prihvatis jednostavnu cinjenicu

a ponos je taj koji coveka zaslepljuje s obzirom na ISTINU...

da SAVRSENI ANDJELI i ljudi IMAJU SLOBODNU VOLJU

i da ZLOUPOTREBA ISTE VODI DO ZLA...
Devojko, da li ti razumeš šta pišeš?
Znaš li šta znači reč "savršenstvo"?

Ako je neko savršen, taj nema mane, nema sujete, gordosti, pohlepe, zlih misli.... Pokretač svakog zla su misli koje dolaze kao posledica mana (a o tome je govorio i Isus).

Ako je neko nešto, kako ti kažeš, zloupotrebio, to je uradio da bi zadvoljio neku svoju manu. Pre nego što je učinio to što jeste, taj neko je prvo poželeo da bude ono što nije, ili da ima ono što mu nije dato, pa je kao posledica zle misli nastalo zlo delo. Tako nešto ne može da uradi onaj ko nema manu, jer ako je stvoren bez mana (savršen), on je stvoren i bez pohlepe, sujete, gordosti....

To što ti tvrdiš je ravno tvrdnji da Dunav izvire u Crnom Moru, a uliva se u planinu Švarcvald.

Izvini to su tvoje reci..a ne moje :)

Bog zahteva od nas, da prinosimo njemu zrtve iz LJUBAVI :zpozdrav:

Jedino sto Bog ne prihvata zrtve koje su iz loseg motiva, niti zrtve bez vere :)

a samo Bog zna sta je kome u SRCU :heart:

besmrtna:
Ne mislii se na doslovne zrtve nego na figurativne... zrtve su sve ono sto se radi u vezi obozavanja Boga, to su hriscanske zrtve... sam nacin zivota... propovedanje i ostalo...

@tema
Mi ljudi smo nesavrseni, kako ti kazes, i gresimo. Onda nije nemoguce da postoje greske u tumacenju Biblije od strane JS.

Zakljucih, na osnovu vasih pisanija, da se tzv. zlo samostvorilo, bas kao i Jehova pre njega. Jos jedan bog, konkurencija i nista vise.

''Prvo pravilo ne poštujete samo ne ubijajući svojim telom. Ako u svojim mislima dopuštate da se ubijanje nastavlja, tada takođe kršite ovo pravilo. Moramo biti odlučni da ne opravdavamo ubijanje, čak ni u svojim umovima. Prema Budi, um je osnova svakog postupka. Najopasnije je ubijati u umu. Kada, na primer, verujete da je put kojim idete jedini put za čovečanstvo i da je svako ko sledi neki drugi put vaš neprijatelj, milioni ljudi mogu biti ubijeni zbog te ideje.''

Thich Nhat Hanh

ok, to sam ustanovio iz posta tvoje koleginice.

ostavio je mogućnost da u savršen sistem uplovi zloba za koju se zna kako nastaje i kakve su joj posledice ali nije mogao da je se reši da ne bi narušio savšenost sistema ukidanjem slobodne volje koja je dovela do pojave zla.

shvatio sam. :ok:

drago mi je da smo se slozili i razjasnili.
ja bih samo hteo da istaknem ovo boldovano.
meni logika nalaze da nije uspeo (nije bio sposoban?) da se izbori sa tom zlobnom povratnom spregom i da je upravo u tome greska u samom konceptu.
njegov koncept je omogucio zlu da se pojavi/manifestuje zbog cega je on kasnije radio pogrome nad ljudima, onima koji su se 'zarazili zlom' zbog bug-a u samom konceptu/dizajnu.
samim tim ga ni u teoriji ne mogu smatrati savrsenim a ako nije savrsen svi ostali apsoluti i argumenti padaju u vodu.

a ako tvrdis da je on sracunato to odradio i da je znao kakve ce se grozote desavati u njegovom stadu onda ga nikako ne bih mogao nazvati milosrdnim - dozvoliti takve patnje (i pored njegove neogranicene moci i mogucnosti) i ne reagovati nikako se ne bi moglo okarakterisati milosrdjem, zar ne?

besmrtna:
Ne mislii se na doslovne zrtve nego na figurativne... zrtve su sve ono sto se radi u vezi obozavanja Boga, to su hriscanske zrtve... sam nacin zivota... propovedanje i ostalo...

Ako ja gresim u tumacenju neceg tako jasnog, kao sto je post iznad, zar ne mislis da je moguce da su JS tumaci Biblije pogresili u njenom tumacenju, s obzirom da Biblija nije bas najjasnije napisana?

drago mi je da smo se slozili i razjasnili.
ja bih samo hteo da istaknem ovo boldovano.
meni logika nalaze da nije uspeo (nije bio sposoban?) da se izbori sa tom zlobnom povratnom spregom i da je upravo u tome greska u samom konceptu.
njegov koncept je omogucio zlu da se pojavi/manifestuje zbog cega je on kasnije radio pogrome nad ljudima, onima koji su se 'zarazili zlom' zbog bug-a u samom konceptu/dizajnu.
samim tim ga ni u teoriji ne mogu smatrati savrsenim a ako nije savrsen svi ostali apsoluti i argumenti padaju u vodu.

a ako tvrdis da je on sracunato to odradio i da je znao kakve ce se grozote desavati u njegovom stadu onda ga nikako ne bih mogao nazvati milosrdnim - dozvoliti takve patnje (i pored njegove neogranicene moci i mogucnosti) i ne reagovati nikako se ne bi moglo okarakterisati milosrdjem, zar ne?

Dobro necemo se hvatatiza rec jel tako???
Bog je savrsen i tacka i bezgresan...

Nema greske jer je Bog sve predvideo ...
Greska bi bila da je on stvorio coveka pa se iznenadio sto je on pogresio
Faktor slobodne volje ukljucivao je mogucnost gresenja kod inetligentnih bica, andjela i coveka...
Al samo tako je na njih mogao preneti Bozanska svosjtva...
i On je resio da to uradi dastvori takva bica jer su ona savrsena zasvoju vrstu, iako nisu apsolutno savrsena kao Bog koji je jedini apsolutno savrsen...
Milosrdjeje u tome sto dao NAMA ZIVOT..

Da nije BOg odlucio da stvri ljude ti ne bi postojao...
Znaci treba ceniti to sto nam je dao zivot, nije morao to da uradi...
amilosrdje ukazuje uvek kadaima prostora za to.. timesto nas je otkupio od greha pokazao je milosrdje... jer zbog nesavrsenosti zasluzujemo smrt a ne zivot..:zpozdrav:

Back