MILOSRĐE

U slavu Sv. Trifuna i Sv.Valentina

Zaista treba da razumemo osobu koju volimo.Ako je naša ljubav tek želja za posedovanjem,to nije ljubav.Ako mislimo samo o sebi,ako znamo samo za svoje potrebe,a zapostavljamo potrebe drugih nemožemo da volimo.Moramo duboko pogledati da bismo videli i rezumeli potrebe,želje,patnje osobe koju volimo.To je tlo prave ljubavi.Ne možete odoleti a da nevolite drugu osobu kada je zaista razumete.
Svremena na vreme,sedite pokraj onoga koga volite,uzmite ga za ruku i pitajte;"Da li te dovoljno razumem?Da li ti nanosim neki bol?Molim te da mi kažeš da bih te mogao bolje voleti.Ne želim da patiš i ako se to događa zbog moje nepažnje molim te da mi kažeš da bih te voleo bolje i da bi ti bila srečnija". Tič Nat Han

Toliko imamo tema za raspravu a tako malo za ljubav,dali smo zbog toga zadovoljniji?

U slavu Sv. Trifuna i Sv.Valentina

Zaista treba da razumemo osobu koju volimo.Ako je naša ljubav tek želja za posedovanjem,to nije ljubav.Ako mislimo samo o sebi,ako znamo samo za svoje potrebe,a zapostavljamo potrebe drugih nemožemo da volimo.Moramo duboko pogledati da bismo videli i rezumeli potrebe,želje,patnje osobe koju volimo.To je tlo prave ljubavi.Ne možete odoleti a da nevolite drugu osobu kada je zaista razumete.
Svremena na vreme,sedite pokraj onoga koga volite,uzmite ga za ruku i pitajte;"Da li te dovoljno razumem?Da li ti nanosim neki bol?Molim te da mi kažeš da bih te mogao bolje voleti.Ne želim da patiš i ako se to događa zbog moje nepažnje molim te da mi kažeš da bih te voleo bolje i da bi ti bila srečnija". Tič Nat Han

Toliko imamo tema za raspravu a tako malo za ljubav,dali smo zbog toga zadovoljniji?

Nema sta, Novosadjani znaju sta pishu, a valjda to naveliko rade i u stvarnosti, ljubav, milosrdje, dobra namera ... nemam sta da se stidim sto sam stanovnik N.S-a :D

Matej 9:13:,, 13 Idite, dakle, i naučite šta znači ovo: ‘Hoću milosrđe, a ne žrtvu.’ Jer nisam došao pozvati pravednike, nego grešnike.”

Matej 23:23:,, Teško vama književnici i fariseji, licemeri, koji dajete desetak od metvice, od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu, milosrđe i vernost…’’

Ono što je Isus pokušavao reći Farisejima jeste da su se strogo poridržavali propisa zakona a da su izgubili iz vida njegovu suštinu i duh zakona. A to je :Ljubav.

Izlazak 34:6,7:,,Jehova,Bog milosrdan i milostiv,spor na gnev i pun dobrote i istine,koji čuva svoju milost za hiljade,oprašta prestupe,krivicu i grehe,ali nikog ne oslobađa od kazne....''

U Izraelu je zakon služio,pored da se održi čistoća naroda,jeste i upoznavanje Boga,njegovih osobina:
Osija 6:6:,,Jer meni je dobrota mila,I poznavanje Boga,a ne žrtve paljenice’’.

Međutim,Izraelci su se samo formalno držali svih odredbi zakona,ne primenjiujući ga u svojim srcima, ne razvijajući milosrđe kao deo Božjeg duha,a to je upravo jedna od osobina koja je zajednička za stari i novi zavet, jer,Božje osobine su te koje prožimaju sve Biblijske knjige,koje stoje iza svih zakona,moralnih načela,vrednosti,pravde i suda po kome će Bog,na kraju,uništiti zlo.

Milosrdje...je samo formalno u hriscanstvu...

Milosrđe Milost Srca
po mom skromnom mišljenju milosrđe je manifestacija čiste ljubavi kroz djelo. Kad god radimo nešto s dobrom namjerom i bez potrebe da za to primimo nagradu ili pohvalu znači da postupamo milosrdno. Naročito je bitno da to ne radimo zbog tog jer nam je tako nametnuto od strane nekog autoriteta ili principa (mislim na razne vrste uvjerenja pa i religijom nametnutu obavezu..) ako pokušavamo biti milosrdni iz obaveze onda necemo doseci pravo milosrđe. Svaki put kad smo milosrdni u pravom smislu rijeci bliski smo Bogu jer time budimo bozanske osobine u sebi.
Rdeki je to lijepo formulisao, da sad ne citiram ali to treba da je u srcu zapisano.
I ne bih se složila da je milosrđe u Hrišćanstvu samo formalno

Ako je vec nesto milosrdje onda je dobro bez obzira na razlog, no pravedan covek cini dobra dela zato jer je milosrdan a ne zato sto se zove hriscanin.
Milosrdje je ljudska osobina a ne bozanska, da bi neko bio milosrdan neko drugi je potrebno da ima neki nedostatak, i milosrdjem se taj neodstatak ravna do ravnoteze. Ako je Bog milosrdan znaci da bi ponekad morao ponesto i da pruzi, a ako bi tako redom pruzao sta bi njemu ostalo, a on bas voli cesto da napominje da je prepun svacega i da je sve njegovo ...
Hriscani su milosrdni zato sto imaju ljudsku osobinu - ljubav, no u hrscanstvu ljubav ce biti samo ometana, uglavnom zato sto ljubav tamo mozes dobiti samo ako je zasluzis ili ako takvo nesto Gospod odobri

:)

Na to sam i mislilila milosrđe bi trebalo biti osobina svih ljudi bez obzira na religioznu pripadnost....zato sam i navela Rdekijevu dobru definiciju "To treba da je u srcu zapisano".

Na to sam i mislilila milosrđe bi trebalo biti osobina svih ljudi bez obzira na religioznu pripadnost....zato sam i navela Rdekijevu dobru definiciju "To treba da je u srcu zapisano".

Naravno da bi trebalo da je to osobina svih ljudi, ali takodje neko ko sebe smatra hriscaninom a nema milosrdje je ozbiljna stvar...

pa i pored toga sto bi tako trebalo malo je taga...

u pravu si...ja ipak vjerujem da se u masi krije mnogo milosrdnih i dobrih dusa, samo sto po nekad nismo te srece da ih sretnemo. kad god upoznam takve ljude nekako se obradujem to me inspirise i budi osjecaj jedinstva i zajednistva....

u pravu si...ja ipak vjerujem da se u masi krije mnogo milosrdnih i dobrih dusa, samo sto po nekad nismo te srece da ih sretnemo. kad god upoznam takve ljude nekako se obradujem to me inspirise i budi osjecaj jedinstva i zajednistva....

Da, ali cim kazes da verujes da se u mesi krije mnogo milosdrnih i dobrih dusa, malo je kontradiktorno jer da ih je puno ne bi se krili u masi...

Bitno da ih ima i mene uvek obraduje kad naidjam na takve ljude, koji imaju taj osecaj za drugog coveka :zpozdrav:

Da, ali cim kazes da verujes da se u mesi krije mnogo milosdrnih i dobrih dusa, malo je kontradiktorno jer da ih je puno ne bi se krili u masi...
Ne kriju se, nego žive svoj život nemajući potrebu da se eksponiraju. Teško ih je uočiti u masi koja ima egoističnu želju da istakne sebe ispred drugih. A ima ih, i samim tim ima nade za ovaj svet.

Bitno da ih ima i mene uvek obraduje kad naidjam na takve ljude, koji imaju taj osecaj za drugog coveka :zpozdrav:
Obraduje me i činjenica da takvih ljudi ima među svim narodima i među svim verama.

Matej 9:13:,, 13 Idite, dakle, i naučite šta znači ovo: ‘Hoću milosrđe, a ne žrtvu.’ Jer nisam došao pozvati pravednike, nego grešnike.”

Matej 23:23:,, Teško vama književnici i fariseji, licemeri, koji dajete desetak od metvice, od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu, milosrđe i vernost…’’

Ono što je Isus pokušavao reći Farisejima jeste da su se strogo poridržavali propisa zakona a da su izgubili iz vida njegovu suštinu i duh zakona. A to je :Ljubav.

Izlazak 34:6,7:,,Jehova,Bog milosrdan i milostiv,spor na gnev i pun dobrote i istine,koji čuva svoju milost za hiljade,oprašta prestupe,krivicu i grehe,ali nikog ne oslobađa od kazne....''

U Izraelu je zakon služio,pored da se održi čistoća naroda,jeste i upoznavanje Boga,njegovih osobina:

Međutim,Izraelci su se samo formalno držali svih odredbi zakona,ne primenjiujući ga u svojim srcima, ne razvijajući milosrđe kao deo Božjeg duha,a to je upravo jedna od osobina koja je zajednička za stari i novi zavet, jer,Božje osobine su te koje prožimaju sve Biblijske knjige,koje stoje iza svih zakona,moralnih načela,vrednosti,pravde i suda po kome će Bog,na kraju,uništiti zlo.

Ako je ovo milosrđe ????

Ili ovo recimo??

23 A on se okrenu i reče Petru: "Idi od mene, sotono! Ti si mi na smetnju. Ne držiš s Bogom, nego s ljudima."
Matej 18

21 "Teško tebi, Korozaine! Teško tebi, Betsaido, jer da bi se bila dogodila u Tiru i Sidonu čudesa, što su se dogodila u vama, oni bi već davno bili činili pokajanje u vreći i pepelu.

22 Ali vam kažem: "Tiru i Sidonu lakše će biti u dan suda negoli vama.

23 I ti, Kafarnaume, zar ćeš se do nebesa podići? U podzemni svijet sići ćeš, jer da bi se bila u Sodomi dogodila čudesa, što su se dogodila u tebi, stajala bi još do današnjega dana.

24 Ali vam kažem: "Zemlji Sodomi lakše će biti u dan suda negoli tebi."
Matej 11

26 Kažem vam: svakome, koji ima, dat će se; a tko nema, njemu će se oduzeti, i ono što ima.

27 A one moje neprijatelje, koji ne htjedoše, da ja kraljujem nad njima, dovedite ovamo i pogubite ih pred očima mojim!"

28 Iza ovih riječi pođe dalje na putu gore u Jerusalem.

Luka 19

Ako je ovo milosrđe ????

Ili ovo recimo??

23 A on se okrenu i reče Petru: "Idi od mene, sotono! Ti si mi na smetnju. Ne držiš s Bogom, nego s ljudima."
Matej 18

21 "Teško tebi, Korozaine! Teško tebi, Betsaido, jer da bi se bila dogodila u Tiru i Sidonu čudesa, što su se dogodila u vama, oni bi već davno bili činili pokajanje u vreći i pepelu.

Milosrdje se ukazuje kada postoji temelj za milosrdje...

Zlo je za osudu, za sve sto moze teziti dobru Bog pokazuje milosrdje...

Takodje Bog je uvek pre nego sto je bilo kome presudio UKAZIVAO MILOSRDJE, tako sto je cekao tj davao priluku narodu da se pokaje i tako spasi od Bozjeg gneva... tj osude...

Takodje u novom zavetu.. Bog je ispravljao svoje sluge kada pogrese, nije ih unistavao i to je milosrdje...
Iako su njegovi sledbenici gresili, on ih je samo ispravljao...

U tome je MILOSDRDJE...

Iako zlo zasluzuje odmah unistenje, prema zakonu, Bog je uvak davao sansu da se zli odvrate od zlog puta i da pocnu ciniti dobro... :zpozdrav:

Ne kriju se, nego žive svoj život nemajući potrebu da se eksponiraju. Teško ih je uočiti u masi koja ima egoističnu želju da istakne sebe ispred drugih. A ima ih, i samim tim ima nade za ovaj svet.

Obraduje me i činjenica da takvih ljudi ima među svim narodima i među svim verama.

I mene :zpozdrav:

Ako je vec nesto milosrdje onda je dobro bez obzira na razlog, no pravedan covek cini dobra dela zato jer je milosrdan a ne zato sto se zove hriscanin.
Milosrdje je ljudska osobina a ne bozanska, da bi neko bio milosrdan neko drugi je potrebno da ima neki nedostatak, i milosrdjem se taj neodstatak ravna do ravnoteze. Ako je Bog milosrdan znaci da bi ponekad morao ponesto i da pruzi, a ako bi tako redom pruzao sta bi njemu ostalo, a on bas voli cesto da napominje da je prepun svacega i da je sve njegovo ...
Hriscani su milosrdni zato sto imaju ljudsku osobinu - ljubav, no u hrscanstvu ljubav ce biti samo ometana, uglavnom zato sto ljubav tamo mozes dobiti samo ako je zasluzis ili ako takvo nesto Gospod odobri

:)

Sve osobine koje imamo su bozanske:D

Bog je pre svega MILOSRDAN, on je kad je stvarao coveka, preneo bozanske osobine na njega..
Bog pruza svima zivot i dobrima i zlima, i to je milosrdje..

BOZANSKA MUDROST ili "mudrost odozgo" je ”puna milosrđa i dobrih plodova“

Milosrđe je važan aspekt mudrosti odozgo, tj bozanske mudrosti, jer se kaže da je ta mudrost ”puna milosrđa“.
"Milosrđe‘ i ’dobri plodovi‘ se spominju zajedno.

To je zato jer se u Bibliji milosrđe najčešće odnosi na aktivnu brigu za druge, na samilost koja donosi dobra dela.
U jednom priručniku milosrđe se definise kao ”osećaj tuge zbog nečije teške situacije i nastojanje da je se nekako reši“.
Dakle, Božja mudrost nije ravnodušna, hladna ili čisto razumna osobina.
Umesto toga, ona je srdačna, iskrena ....
Kako možemo pokazati da smo puni milosrđa? Naravno na razne nacine
Jedan važan način je prenošenje dobre vesti o Božjem Kraljevstvu drugima.
Na to nas podstice prvenstveno ljubav prema Bogu, ali i milosrđe, ili samilost prema drugima (Matej 22:37-39).
Danas su mnogi ”izmučeni i rasijani kao ovce bez pastira“ (Matej 9:36). Pastiri krivih religija zanemaruju ih i u duhovnom smislu zasljepljuju.
Zbog toga oni ne znaju za mudro vodstvo koje se nalazi u Božjoj Reči ni za blagoslove koje će Kraljevstvo uskoro doneti na Zemlju.
Kad iz tog ugla razmišljamo o duhovnim potrebama osoba koje nas okružuju, naša iskrena samilost podstiče nas da učinimo sve što možemo kako bismo im obznanili Jehovinu nameru....

Na koje još načine pokazujemo da smo puni milosrđa?
Prisjetimo se Isusove usporedbe o Samarićaninu koji je pronašao opljačkanog i pretučenog putnika kako leži uz put.. Podstaknut samilošću, Samarićanin je ”postupio milosrdno“ i previo rane tom napadnutom čoveku i pobrinuo se za njega (Luka 10:29-37).
To je primer milosrdja, tj kako se pokazuje da milosrđe uključuje konkretnu pomoć onima koji su u nevolji.

Biblija nam kaže da ”činimo dobro svima, a naročito onima koji su nam srodni u veri“ (Galatima 6:10).

Kada tako pokazujemo milosrđe konkretnim dobrim delima koje cinimo za ljude, dokazujemo da odražavamo mudrost odozgo.

:zpozdrav:

Milosrđe koje nam Bog Jehova iskazuje tako što nam omogućava da budemo oslobođeni kazne za nasleđeni greh ne kosi se s njegovom pravdom.
Da bi nam omogućio oproštenje grijeha i da pritom ne bi kršio svoja pravedna merila, Jehova Bog je osigurao otkupnu žrtvu svog Sina, Isusa Hrista, što je najveći dokaz milosrđa koji je iko ikada pokazao (Matej 20:28; Rimljanima 6:22, 23).

Matej 20:28 Tako ni Sin čovečji nije došao da mu služe, nego da služi, i da da život svoj u otkup za mnoge.

Rimljanima 6:22,23

22 Ali sad, oslobodivši se greha i postavši služitelji Božji, imate kao plod svoje posvećenje, a kao kraj život večni.
23 Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Isusu Hristu, Gospodu našemu.

Da bi nam Bog iskazao milosrđe i oslobodio nas kazne za nasleđeni greh, moramo “verovati u Sina” (Jovan 3:16, 36).

Jovan 3:16 Jer Bog toliko ljubi svet, da je Sina svoga jedinorođenoga dao, da ni jedan koji u njega veruje ne propadne, nego da ima život večni.

36 Ko veruje u Sina, ima život večni, a ko ne veruje u Sina, neće videti života, nego gnev Božji ostaje na njemu.

:zpozdrav:

Da :manikir:

Back