*Mihal*
Domaćin
- Poruka
- 4.181
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U slavu Sv. Trifuna i Sv.Valentina
Zaista treba da razumemo osobu koju volimo.Ako je naša ljubav tek želja za posedovanjem,to nije ljubav.Ako mislimo samo o sebi,ako znamo samo za svoje potrebe,a zapostavljamo potrebe drugih nemožemo da volimo.Moramo duboko pogledati da bismo videli i rezumeli potrebe,želje,patnje osobe koju volimo.To je tlo prave ljubavi.Ne možete odoleti a da nevolite drugu osobu kada je zaista razumete.
Svremena na vreme,sedite pokraj onoga koga volite,uzmite ga za ruku i pitajte;"Da li te dovoljno razumem?Da li ti nanosim neki bol?Molim te da mi kažeš da bih te mogao bolje voleti.Ne želim da patiš i ako se to događa zbog moje nepažnje molim te da mi kažeš da bih te voleo bolje i da bi ti bila srečnija". Tič Nat Han
Toliko imamo tema za raspravu a tako malo za ljubav,dali smo zbog toga zadovoljniji?
Matej 9:13:,, 13 Idite, dakle, i naučite šta znači ovo: ‘Hoću milosrđe, a ne žrtvu.’ Jer nisam došao pozvati pravednike, nego grešnike.”
Matej 23:23:,, Teško vama književnici i fariseji, licemeri, koji dajete desetak od metvice, od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu, milosrđe i vernost…’’
Ono što je Isus pokušavao reći Farisejima jeste da su se strogo poridržavali propisa zakona a da su izgubili iz vida njegovu suštinu i duh zakona. A to je :Ljubav.
Izlazak 34:6,7:,,Jehova,Bog milosrdan i milostiv,spor na gnev i pun dobrote i istine,koji čuva svoju milost za hiljade,oprašta prestupe,krivicu i grehe,ali nikog ne oslobađa od kazne....''
U Izraelu je zakon služio,pored da se održi čistoća naroda,jeste i upoznavanje Boga,njegovih osobina:
Osija 6:6:,,Jer meni je dobrota mila,I poznavanje Boga,a ne žrtve paljenice’’.
Međutim,Izraelci su se samo formalno držali svih odredbi zakona,ne primenjiujući ga u svojim srcima, ne razvijajući milosrđe kao deo Božjeg duha,a to je upravo jedna od osobina koja je zajednička za stari i novi zavet, jer,Božje osobine su te koje prožimaju sve Biblijske knjige,koje stoje iza svih zakona,moralnih načela,vrednosti,pravde i suda po kome će Bog,na kraju,uništiti zlo.

Na to sam i mislilila milosrđe bi trebalo biti osobina svih ljudi bez obzira na religioznu pripadnost....zato sam i navela Rdekijevu dobru definiciju "To treba da je u srcu zapisano".
u pravu si...ja ipak vjerujem da se u masi krije mnogo milosrdnih i dobrih dusa, samo sto po nekad nismo te srece da ih sretnemo. kad god upoznam takve ljude nekako se obradujem to me inspirise i budi osjecaj jedinstva i zajednistva....

Ne kriju se, nego žive svoj život nemajući potrebu da se eksponiraju. Teško ih je uočiti u masi koja ima egoističnu želju da istakne sebe ispred drugih. A ima ih, i samim tim ima nade za ovaj svet.Da, ali cim kazes da verujes da se u mesi krije mnogo milosdrnih i dobrih dusa, malo je kontradiktorno jer da ih je puno ne bi se krili u masi...
Obraduje me i činjenica da takvih ljudi ima među svim narodima i među svim verama.Bitno da ih ima i mene uvek obraduje kad naidjam na takve ljude, koji imaju taj osecaj za drugog coveka![]()
Matej 9:13:,, 13 Idite, dakle, i naučite šta znači ovo: ‘Hoću milosrđe, a ne žrtvu.’ Jer nisam došao pozvati pravednike, nego grešnike.”
Matej 23:23:,, Teško vama književnici i fariseji, licemeri, koji dajete desetak od metvice, od kopra i od kima, a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu, milosrđe i vernost…’’
Ono što je Isus pokušavao reći Farisejima jeste da su se strogo poridržavali propisa zakona a da su izgubili iz vida njegovu suštinu i duh zakona. A to je :Ljubav.
Izlazak 34:6,7:,,Jehova,Bog milosrdan i milostiv,spor na gnev i pun dobrote i istine,koji čuva svoju milost za hiljade,oprašta prestupe,krivicu i grehe,ali nikog ne oslobađa od kazne....''
U Izraelu je zakon služio,pored da se održi čistoća naroda,jeste i upoznavanje Boga,njegovih osobina:
Međutim,Izraelci su se samo formalno držali svih odredbi zakona,ne primenjiujući ga u svojim srcima, ne razvijajući milosrđe kao deo Božjeg duha,a to je upravo jedna od osobina koja je zajednička za stari i novi zavet, jer,Božje osobine su te koje prožimaju sve Biblijske knjige,koje stoje iza svih zakona,moralnih načela,vrednosti,pravde i suda po kome će Bog,na kraju,uništiti zlo.
Milosrdje...je samo formalno u hriscanstvu...
Ako je ovo milosrđe ????
Ili ovo recimo??
23 A on se okrenu i reče Petru: "Idi od mene, sotono! Ti si mi na smetnju. Ne držiš s Bogom, nego s ljudima."
Matej 18
21 "Teško tebi, Korozaine! Teško tebi, Betsaido, jer da bi se bila dogodila u Tiru i Sidonu čudesa, što su se dogodila u vama, oni bi već davno bili činili pokajanje u vreći i pepelu.

Ne kriju se, nego žive svoj život nemajući potrebu da se eksponiraju. Teško ih je uočiti u masi koja ima egoističnu želju da istakne sebe ispred drugih. A ima ih, i samim tim ima nade za ovaj svet.
Obraduje me i činjenica da takvih ljudi ima među svim narodima i među svim verama.

Ako je vec nesto milosrdje onda je dobro bez obzira na razlog, no pravedan covek cini dobra dela zato jer je milosrdan a ne zato sto se zove hriscanin.
Milosrdje je ljudska osobina a ne bozanska, da bi neko bio milosrdan neko drugi je potrebno da ima neki nedostatak, i milosrdjem se taj neodstatak ravna do ravnoteze. Ako je Bog milosrdan znaci da bi ponekad morao ponesto i da pruzi, a ako bi tako redom pruzao sta bi njemu ostalo, a on bas voli cesto da napominje da je prepun svacega i da je sve njegovo ...
Hriscani su milosrdni zato sto imaju ljudsku osobinu - ljubav, no u hrscanstvu ljubav ce biti samo ometana, uglavnom zato sto ljubav tamo mozes dobiti samo ako je zasluzis ili ako takvo nesto Gospod odobri
![]()