Милош Ковић

Занимљива и разборита промишљања о актуелним политичким процесима историка и српског родољуба Чедомира Антића. Повтремено би ток бесједе срозавао инфантилним а некад богами и приглупим питањима и потпитањима овај клемпави другосрбиујанац у улози саговорника којем заборавих име, но не мари.

И историчару Милошу Ковићу и историчару Чедомиру Антићу и Слободану Анронићу, некако се њих тројица доста помињу на задњих пар страница иако је тема о Ковићу, водиља је родољубље. Оно што сам написао за Милоша Ковића важи за сву тројицу
Постоје двије врсте људи, Они који мисле својом и они који мисле туђом главом. Често су кроз историју слободномислећи људи били потирани, на удару, некад и прогањани. Некад би се доживљавали пријетњом по владајућу политичлку елиту, некад по успостављени вриједносни (морални, духовни и ини) систем, некад би били сметњом планираним политичким процесима.

Како кроз историју, тако и у времену данашњем. Времену галопирајућег глобализма, гдје се свако окретање властитом бићу, родољубљу, властитој историји, духовности, култури, моралним вриједностима, сматра опасном аномалијом.

"Гријех“ Милоша Ковића и бројних других умних људи који су на удару и често оклеветани, јесте родољубље, што не могу против своје нације и земље, не могу бити у служби оних који раде на сатирању Србије и српства, па то ти је.

Премоћан је противник. Силник који има неограниченев ресурсе, прејаку медијску машинерију, који зна ову игру, који зна како овладати умовима људи, како спровести лоботомију нације. Ту је читав репертоар кроз које ће се дисквалидиковати они који ће бити сметњом у тим процесима.

Западним господарима продане душе уз подршку моћне медијске машинерије, Милошу Ковићу не могу опростити родољубље јер то се не прашта.
Они други ће му пришити неке друге "гријехе", што се није утопио у њиховој упрошћеној перцепцији гдје се сва вриједност људи мјери колико су предани у оптужбама на рачун главног негативца, ваљда што свако излагање не почињу са "Вучићу шизоје, издајниче, лопужо..."

Међитим, мислечи људи, интелект им то нев дозвољава, немају право на такву поједностављену и упрошћену перцепцију, увијек у свим процесима водиља им мора бити спознаја шире слике. Наравно да ће и слободномислећи родољуби, попут историчара Милоша Ковића у својим бесједама и чињењима некад оманути, некад побркати приоритете, некад неће примијетити на вријеме шта се иза бријега ваља, исправно мислити није увијек исто што и исправно чинити, некад и добре намјере одведу на криви колосјек, како нас је већ подучио Самјуел Џонсон кроз реченицу „пут до пакла некад је посут добрим намјерама“. Но опет и немају избора. Немају право на одустајање, конформизам.

Јер ако неће српски родољуби, мислећи људи попут историчара Милоша Ковића, чинити колико је до њих, бити браником у том сатирању Србије и нашег народа, ако неће бити замајцем моралног, духовног и културног оздрављења нације, ко ће?
Како написах, ови мислећи људи, интелект им то не дозвољава, немају право на такву поједностављену и упрошћену перцепцију гдје ће се све мјерити по малициозној паљби по тренутно пожељном негативцу, већ увијек у свим процесима водиља им мора бити спознаја шире слике.
Наравно да ће и слободномислећи родољуби, попут све тројице у својим бесједама и чињењима некад оманути, некад побркати приоритете, некад неће примијетити на вријеме шта се иза бријега ваља, исправно мислити није увијек исто што и исправно чинити, некад и добре намјере одведу на криви колосјек, како нас је већ подучио Самјуел Џонсон кроз реченицу „пут до пакла некад је посут добрим намјерама“. Но опет и немају избора. Немају право на одустајање, конформизам.

Јер ако неће српски родољуби, мислећи људи, чинити колико је до њих, бити браником у том сатирању Србије и нашег народа, ако неће бити замајцем моралног, духовног и културног оздрављења нације, ко ће?

Ја овде нећу идеализовати никог јер као прво нико не идеализује мене ја сам гомно имам право да приметим нешто заједничко с неким ако треба да се извиним извинићу се на праву адресу ако се покаже да сам нешто погрешио.
Бацање прашине у очи неких чланова стављање тројице људи под знак једнакости због подршке Вуку Јеремићу.
То је заједничко плус улазак у њихове међуљудске односе.
Ко је у добрим односима са ким ко није колико то уопште има везе са темом и колико овакви садржаји уопште доприносе расветљавању теме осим што воде на једну адресу ја сам суермен човек из њиховог окружења ја знам шта једу шта пију чиме се хране и како се размножавају.
Ужасно ме подсећа на меланхоличну мелодраму о Мавру Орбину.

Понављам неко верује у Бога неко у демократију.
Демократија није исто што и Бог.
Ако тако мисле нек уведу демократију уместо веронауке да би разумели како то из отоманске и монархистичке прошлости требамо веровати у демократију која је баш дотичну особу поставила за професора универзитета и последњу линију одбране тоталитарног режима.
Шта је ко видео од демократије овде осим корупције и криминала највећа превара после комунизма који се пак није лажно представљао са својом суровом идеологијом.

Дакле овде се врло јасно види све.
Однос Шешеља и Слобе
Критикује , критикује а касније брани више него самог себе.

Дакле овде се врло јасно види све.
Однос Шешеља и Слобе
Критикује , критикује а касније брани више него самог себе.
Најискреније и укратко - Чеда је у праву, а студенти су будале. Има десет разлога зашто су будале.

Ja sam 'bacio prašinu nekome u oči' zbog komentara da je Vuk Jeremić tačka koja spaja svu trojicu?
Какве везе то има?
Дакле заједничка тачка тебе и већег остатка Србије што сте гласали за Вучића и сад то треба нешто ближе да говори рецимо теби?

Ković me ovde podsetio na onu izreku o čoveku koji ima čekić pa mu ceo svet liči na ekser. Ne mogu sve stvari na ovom svetu da se mere odnosom prema Kosovu (kažem to ja koji sam lično nepomirljiv po tom pitanju). Pri tome, iznenađuje me da ne shvata kako je izbegavanje političkih zahteva do sada bila moćna strategija studentske pobune. Time su okupljali ljude koji bi inače verovatno imali podeljena mišljenja po različitim pitanjima i u isti mah ičinili deplasiranom svaku političku diskreditaciju koja dolazi sa raznih strana.

Ković i Antić suštinski različito govore o studentima. Ković govori sa (umerenim) poštovanjem, a Čeda Antić je bio u fazonu da studentskim pokretom upravlja nevelika grupa anarhističkih aktivista, a ostali su otprilike zavedeni. Tako je nešto i rekao.

Ković me ovde podsetio na onu izreku o čoveku koji ima čekić pa mu ceo svet liči na ekser. Ne mogu sve stvari na ovom svetu da se mere odnosom prema Kosovu (kažem to ja koji sam lično nepomirljiv po tom pitanju). Pri tome, iznenađuje me da ne shvata kako je izbegavanje političkih zahteva do sada bila moćna strategija studentske pobune. Time su okupljali ljude koji bi inače verovatno imali podeljena mišljenja po različitim pitanjima i u isti mah ičinili deplasiranom svaku političku diskreditaciju koja dolazi sa raznih strana.

Ković i Antić suštinski različito govore o studentima. Ković govori sa (umerenim) poštovanjem, a Čeda Antić je bio u fazonu da studentskim pokretom upravlja nevelika grupa anarhističkih aktivista, a ostali su otprilike zavedeni. Tako je nešto i rekao.
Nisam više pametan. Ja sam mislio da nas je istorija nešto naučila, ali ove nove korona-tiktok generacije ipak zaostaju za prethodnim.

Suštinski, Vučić ide ljudima na živce, aj sad malo da mu vratimo... I tu će biti kraj, negde tokom februara kad skontaju da su oni jedini gubitnici jer gube godinu.

Ono što je po pitanju ukupno 3 profesora koji su protiv ovih blokada (dobro, Ković možda ima najmekši stav od trojice, ali i on ima svoje rezerve) jeste da su sva 3 simpatizeri Vuka Jeremića. Bilo da govorimo o Slobodanu Antoniću, koji je tu najčešće bio uz Jeremića i pisao javne tekstove u njegovu odbranu, bilo da pričamo o Antiću, nekadašnjem članu Političkog saveta Narodne stranke, ili Koviću, najvećem zagovorniku zajedničke kandidature Jeremića kao predsedničkog kandidata 2017. godine (bez obzira na to što Ković i Antić nisu konkretno u nekim najboljim odnosima, lično). :D

Potpuno razumem i Antonićev i Antićev pristup temi i čak sam spreman da prihvatim deo te uzdržanosti, ali njihov problem je u akademskom pristupu u materiji koja je izrazito neakademska i praktična, a to je dnevna politika. Ne može se ta stvar svoditi na binarni nivo - "Vučić da" naspram "Vučić ne". Između tih krajnosti postoji široka zona sivog i to je ono što je suština politike.

Ako treba konkretna ilustracija, treba ispratiti šta je rekao Miloš Jovanović (otprilike): Vlast neće biti oborena, ali je bitno da se održi pritisak.

Ne znam zašto bi iko jednu zanimljivost komentarisao kao 'pokušaj bacanja prašine u oči'.
Zato što si trojicu patriotski orijentisanih intelektualaca pokušao da prikažeš kao da su pod političkim uticajem jednog globalističkog utilitariste aka Sunđerboba, ne bi li pritisnuo dugmiće forumskih patriota. Zato i rekoh - "pokušao" jer si umesto dugmića prstom pritisnuo u nutelu.

Kakve veze podatak o Koviću ima sa...Kovićem?
Такав подадак без прецизног навођења са помињањем међуљудских односа не спада у историју и много смо пута о томе. причали. Дакле постоје основ за покушај спина и мућење воде да читаоци требају да се концентришу на Вука Јеремића као приватног симпатизера све тројице наведених а не заједничког кандидата тог блока опозиције разлика је огромна.

Дакле Ковић је више монархиста али је желео на било који начин да оритисне режим не би ли се фокус некако задржао на Косову.
Дакле Ковић ако верује верује у Бога а не у демократију сасвим супротно овоме свему. Постоји код свих оправдана бојазан од аутономаша.

Не видим и даље како детаљи из жуте штампе за заласком у привватне животе помажу овде?

Такав подадак без прецизног навођења са помињањем међуљудских односа не спада у историју и много смо пута о томе. причали. Дакле постоје основ за покушај спина и мућење воде да читаоци требају да се концентришу на Вука Јеремића као приватног симпатизера све тројице наведених а не заједничког кандидата тог блока опозиције разлика је огромна.

Дакле Ковић је више монархиста али је желео на било који начин да оритисне режим не би ли се фокус некако задржао на Косову.
Дакле Ковић ако верује верује у Бога а не у демократију сасвим супротно овоме свему. Постоји код свих оправдана бојазан од аутономаша.

Не видим и даље како детаљи из жуте штампе за заласком у привватне животе помажу овде?

Čedomir Antić je bio u Poliitčkom savetu Narodne stranke i učestvovao i mnogobrojnim aktivnostima te političke partije. Miloš Ković je predsednik jednog političkog pokreta i konzistentno već ugi niz godina radi na tome da se opozicija, odnosno jedan njen deo, ujedini (poslednji primer je bio onaj sa blagoslovom Matije Bećkovića, famozni sastanak kada je sve puklo sa Jeremićem, Milošem Jovanovićem, Boškom Obradovićem, predstavnikom Zavetnika i neko je još bio...nakon čega je Ković doživeo svoje zadnje veliko razočaranje, povukao se ispred koalicije Dveri i Zavetnika i generalno od tada deluje da je u dobroj meri izgubio nadu). Godine 2017, konkretno, Ković je pokušavao (kasnije će ući i u Politički savet DSS) da izdejstvuje da DSS (tada je imao izvesne uticaje tu, nedugo po tim izborima bio je postao i član Političkog saveta DSS) podrži Jeremićevu kandidaturu (DSS je na tim izborima na kraju kandidovao profesora Aleksandra Popovića). To su sve javne stvari.

Zašto si ti upravo pokušao da to predstaviš kao nekakve privatne živote i kao žutu štampu, ili da pričaš o nekakvim privatnim simpatijama (iako se očigledno o tako nečem ne radi)?

Zar nije upravo to što si ti sad pokušao da uradiš — primer spinovanja — jer si upravo pokušao da predstaviš ovo kao (!) nekakva pitanja, citiram te, „međuljudskih odnosa“ i „privatnih života“ (i još, pazi, ti)?

Poslednja izmena:
Čedomir Antić je bio u Poliitčkom savetu Narodne stranke i učestvovao i mnogobrojnim aktivnostima te političke partije. Miloš Ković je predsednik jednog političkog pokreta i konzistentno već ugi niz godina radi na tome da se opozicija, odnosno jedan njen deo, ujedini (poslednji primer je bio onaj sa blagoslovom Matije Bećkovića, famozni sastanak kada je sve puklo sa Jeremićem, Milošem Jovanovićem, Boškom Obradovićem, predstavnikom Zavetnika i neko je još bio...nakon čega je Ković doživeo svoje zadnje veliko razočaranje, povukao se ispred koalicije Dveri i Zavetnika i generalno od tada deluje da je u dobroj meri izgubio nadu). Godine 2017, konkretno, Ković je pokušavao (kasnije će ući i u Politički savet DSS) da izdejstvuje da DSS (tada je imao izvesne uticaje tu, nedugo po tim izborima bio je postao i član Političkog saveta DSS) podrži Jeremićevu kandidaturu (DSS je na tim izborima na kraju kandidovao profesora Aleksandra Popovića). To su sve javne stvari.

Zašto si ti upravo pokušao da to predstaviš kao nekakve privatne živote i kao žutu štampu, ili da pričaš o nekakvim privatnim simpatijama (iako se očigledno o tako nečem ne radi)?

Zar nije upravo to što si ti sad pokušao da uradiš — primer spinovanja — jer si upravo pokušao da predstaviš ovo kao (!) nekakva pitanja, citiram te, „međuljudskih odnosa“ i „privatnih života“ (i još, pazi, ti)?
Ја нисам говорио ко је у каквим приватним односима јер нагоцештавање неког лошег приватног односа без објашњења зашто представља или спин или непотребну информацију.
У твом случају увек наговештај нечег што не смеш да се изјасниш па људи схватите макар и погрешно одговара ми.
Кад ме питате ја ћу рећи ја сам рекао само то ништа више.

Један од многих Коматина и Тибор Живковић се нису подносили.
Такође информација од тебе које преоптерећују овај форум и небитне су за сагледавање историје осим у дневнополизичке сврхе.

Ја нисам говорио ко је у каквим приватним односима јер нагоцештавање неког лошег приватног односа без објашњења зашто представља или спин или непотребну информацију.
У твом случају увек наговештај нечег што не смеш да се изјасниш па људи схватите макар и погрешно одговара ми.
Кад ме питате ја ћу рећи ја сам рекао само то ништа више.

Један од многих Коматина и Тибор Живковић се нису подносили.
Такође информација од тебе које преоптерећују овај форум и небитне су за сагледавање историје осим у дневнополизичке сврхе.

To su samo tvoje standardne projekcije i ponovan pokušaj da se malo po forumu svađaš.

Ja nisam ništa nagoveštavao; Čedomir Antić i Miloš Ković su imali i razna javna prepucavanja, preko medija. Prof. Ković je mnogo puta prozivao Antića zbog svog držanja, zato što Antić nikada Kovića podržao i zbog toga što je bio naklonjeniji strani Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića. I tu nema ništa o ikakvom privatnom odnosu ikakve prirode.

Da si bar obratio pažnju na jedan od klipova koji se ovde nalazi u zadnjih par dana okačen, video bi da se prilikom pominjanja 3 profesora koji imaju izdvojeno mišljenje, Antić ogradio od Kovića tj. da je specifično tražio da se ne stavlja u javnosti u isti koš sa njim, ako već ništa život nisi ispratio o ovim stvarima do sada (barem na osnovu toga si neke stvari mogao naslutiti nešto i sam, bez čak upućenosti u išta drugo).

E sad, što ti to sve tako nakaradno tumačiš (pretpostavljam zato što u principu ništa ni ne znaš o ovim stvarima, na šta se doslovno uvek vraćamo, na tvoje neznanje i proizvoljnosti koje izvlačiš iz toga iz uglavnom malicioznih razloga), pitanje je isključivo za tebe.

Poslednja izmena:
To su samo tvoje standardne projekcije i ponovan pokušaj da se malo po forumu svađaš.

Ja nisam ništa nagoveštavao; Čedomir Antić i Miloš Ković su imali i razna javna prepucavanja, preko medija. Prof. Ković je mnogo puta prozivao Antića zbog svog držanja, zato što Antić nikada Kovića podržao i zbog toga što je bio naklonjeniji strani Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića. I tu nema ništa o ikakvom privatnom odnosu ikakve prirode.

Da si bar obratio pažnju na jedan od klipova koji se ovde nalazi u zadnjih par dana okačen, video bi da se prilikom pominjanja 3 profesora koji imaju izdvojeno mišljenje, Antić ogradio od Kovića tj. da je specifično tražio da se ne stavlja u javnosti u isti koš sa njim, ako već ništa život nisi ispratio o ovim stvarima do sada (barem na osnovu toga si neke stvari mogao naslutiti nešto i sam, bez čak upućenosti u išta drugo).

E sad, što ti to sve tako nakaradno tumačiš (pretpostavljam zato što u principu ništa ni ne znaš o ovim stvarima, na šta se doslovno uvek vraćamo, na tvoje neznanje i proizvoljnosti koje izvlačiš iz toga iz uglavnom malicioznih razloga), pitanje je isključivo za tebe.
Ја сам лично испројектовао твоје речи да се Коматина и Тибор Живковић нису подносили?
Да су Милош Ковић и Чедомир Антић у лошим приватним односима?
Па је нисам ничија жена нити швалрка да би до таквих података долазио и писао их на форуму још сав срећан што зна.

Ја сам лично испројектовао твоје речи да се Коматина и Тибор Живковић нису подносили?
Да су Милош Ковић и Чедомир Антић у лошим приватним односима?
Па је нисам ничија жена нити швалрка да би до таквих података долазио и писао их на форуму још сав срећан што зна.

Da li si uopšte pročitao objavu kojoj repliciraš? Pošto to činiš redovno, a deluje i da si ovde učinio, preskočivši da sam naveo o odnosu (ni o čemu privatnom) Antića i Kovića.

Uzmi bar nešto da se o tome da se informišeš, ili nemoj uopšte ni da repliciraš ništa ako već nećeš ni čitati ono čemu (navodno) pišeš repliku.

Ako ti nije toliko dosadno da samo tražiš novi izgovor da bi vređao i provocirao, ili da ti je samo opet do svađe, pročitaj nešto, npr. ovo Kovićevo saopštenje za javnost (ako ti zaista treba tako neke stvari crtati, za javnost, a ne privatnost): Милош Ковић: Крокодилске сузе Чедомира Антића.

Ković je Antića u jednom od (mnogih takvog tipa) saopštenja za javnost nazvao (posredno, hipotetički — kroz pitanje da li bi on sad trebalo da koristi takvu terminologiju) „kišnom glistom“, „čovečjom ribicom“ i „beskičmenjakom“.

Poslednja izmena:
Da li si uopšte pročitao objavu kojoj repliciraš? Pošto to činiš redovno, a deluje i da si ovde učinio, preskočivši da sam naveo o odnosu (ni o čemu privatnom) Antića i Kovića.

Uzmi bar nešto da se o tome da se informišeš, ili nemoj uopšte ni da repliciraš ništa ako već nećeš ni čitati ono čemu (navodno) pišeš repliku.

Ako ti nije toliko dosadno da samo tražiš novi izgovor da bi vređao i provocirao, ili da ti je samo opet do svađe, pročitaj nešto, npr. ovo Kovićevo saopštenje za javnost (ako ti zaista treba tako neke stvari crtati, za javnost, a ne privatnost): Милош Ковић: Крокодилске сузе Чедомира Антића.

Ković je Antića u jednom od (mnogih takvog tipa) saopštenja za javnost nazvao (posredno, hipotetički — kroz pitanje da li bi on sad trebalo da koristi takvu terminologiju) „kišnom glistom“, „čovečjom ribicom“ i „beskičmenjakom“.
Што бре тако Чедомир Антић верује у демократију.
То си требао избацити одмах па би било јасније свима.

Што бре тако Чедомир Антић верује у демократију.
То си требао избацити одмах па би било јасније свима.

Verujem da je prilično svima koji prate Kovića čak i površnije jasno i poznato, sem izgleda tebe. O tome svemu je već bilo diskusije na forumu Krstarice i ranije tako da svakako nije trebalo da to postavljam, jer su mi i dosta antipatične sve te svađe. Svakako nisam želeo da se se prisećamo sad toga, na šta si me ti isprovocirao; samo sam usputno komentarisao zato što se Antić u gostovanju iznad kod Aleksandra Dikića na KTV televiziji u Bez ustrušavanja vidno pobunio kada ih je voditelj u jednoj rečenici grupisao, ne želeći da neko njega strpava u isti koš sa Kovićem.

Tako da nije trebalo ništa da izbacujem ja, nego je na tebi bilo da se sam potrudiš ako te nešto kopka da saznaš, u mesto da ovde pričamo opet o kišnim glistama i čovečjim ribicama.

I jedan i drugi, barem tako odaju utisak, u poslednje vreme se mnogo više bave politikom nego istorijom. Ne znam što će im to (svakako da na to imaju prava). I jedan i drugi su pristojni ljudi, pa mi deluje da se previše troše na pogrešnom polju.

Čedomir Antić je bio jedan od vođa studentskih protesta 1990-ih godina protiv Slobodana Miloševića, saradnik Zorana Đinđića i portpartol njegove Demokratske stranke, a posle i jedan od najbitnijih ličnosti stranke G17+ (čiji je praktično i program napisao) u vreme Miroljuba Labusa, pre osnivanja Naprednog kluba.

Ković se jeste u skorije vreme bio uključio u politiku, ali Antić je tu, praktično, celoživotno.

Čedomir Antić je bio jedan od vođa studentskih protesta 1990-ih godina, saradnik Zorana Đinđića i portpartol njegove Demokratske stranke, a posle i jedan od najbitnijih ličnosti stranke G17+ u vreme Miroljuba Labusa, pre osnivanja Naprednog kluba.

Ković se jeste u skorije vreme bio uključio u politiku, ali Antić je tu, praktično, celoživotno.
Da, da. Znam za Antića, nisam pratio njegovu političku karijeru, ali znam da mu je politika bliska, samo sam primetio aktivnosti obojice.
Njihov izbor, ali mislim da gube vreme i troše svoje vreme i snagu.

Back