Милан Будимир и албански језик

Trci se pred rudu....mnogo je vecih nepoznanica od jezika samog...ne znamo cak ni da li su Pravi Iliri, koji se spominju na granici Makedonije, bliski ostalim, jer su ti ostali i dobili ime po njima, kao i cijela buduca provincija....istorija luta po tom pitanju, kaze Iliri i Tracani srodni, a ne moze utvrditi srodnost ni medju Ilirima samim....jos kad dodamo Kelte koji su protutnjali ovim prostorom( a neki bogami i ostali) u 4. i 3. Stoljecu prije Hrista, zamesateljstvo je potpuno....

I šta ja tu sa visine demantujem? :D

Kako povezati ilirski i siptarski ako je jedan kentum a drugi satem....ako je istina da siptarski nema svojih rijeci za pojmove vezane za more, plovidbu i brodogradnju, kako ga povezati sa Ilirima koji su bili vrsni brodograditelji i moreplovci...konflikt Rima i Ilira je upravo i poceo zbog ilirskog gusarenja po Jadranu.....da ne govoeim da su vijekovima prije, Iliri preplovili Jadran i naselili dijelove Apeninskog poluostrva....

Budimir je tvrdio da, ne računajući grčki, paleobalkanski jezici (pa među njima i ilirski) ne pripadaju podeli na kentum i satem, već da spadaju u sasvim zasebnu granu indoevropskoh jezika, te koja se najviše ogleda danas u albanskom jeziku; treća grupa IE jezika, najarhaičnija. Budimir je predložio da naziv bude pelastička. Osporavao je satemski koren albanskog.

Poslednja izmena:
Lazi, podmetanja i gluposti, falsifikovanje Budimira, jer se stalno podmece i laze. Ocigledno vrsenje velikoalbanske propagande.
Kad ja postavim neki tekst sa vikipedije koji dokazuje nesto za Srpsku istoriju, za sat vremena se brise i menja tekst na engleskom. Banda lazova.
Treba imati zivu literaturu Budimira.
Indoevropski, indogermanski, baltoslovenski su potpuno besmisleni namerno pogresni termini smisljeni da se sakrije prava istina i onesposobi nauka.
Najnoviji zlocin protiv Srba i istorije istine od bande zlikovaca je novi grb Pristine.

I šta ja tu sa visine demantujem? :D

Budimir je tvrdio da, ne računajući grčki, paleobalkanski jezici (pa među njima i ilirski) ne pripadaju podeli na kentum i satem, već da spadaju u sasvim zasebnu granu indoevropskoh jezika, te koja se najviše ogleda danas u albanskom jeziku (treća grupa IE jezika, najarhaičnija).
tvoj stav je bio takav da se o ilirskom jeziku zna vise nego sto ja insinuiram....ja i dalje tvrdim da se o tom jeziku, gotovo nista ne zna, a osim nekih najopstijih opisa i dalje ne dobijam suprotne argumente....ja razumijem da nakon 1 386 433 upisa sa tvoje strane, ne mozes da se sjetis mnogo toga napisanog, ali si bar mogao zapaziti sljedece - ja ne lazem......mogu da pogrijesim, da omanem, ali ne lazem....mozda to u tvom svijetu zvuci nevjerovatno, ali budi uvjeren da postoji....

tvoj stav je bio takav da se o ilirskom jeziku zna vise nego sto ja insinuiram....ja i dalje tvrdim da se o tom jeziku, gotovo nista ne zna, a osim nekih najopstijih opisa i dalje ne dobijam suprotne argumente....ja razumijem da nakon 1 386 433 upisa sa tvoje strane, ne mozes da se sjetis mnogo toga napisanog, ali si bar mogao zapaziti sljedece - ja ne lazem......mogu da pogrijesim, da omanem, ali ne lazem....mozda to u tvom svijetu zvuci nevjerovatno, ali budi uvjeren da postoji....

Ne znam čemu tako nadmen stav. Kada su stvari relativne, normalno je da postoje drugačija tumačenja. Neko će reći da se ne zna praktično ništa, a drugome će to izgleda kao potcenjivanje (ovom, pak, kao precenjivanje).

Moraš da naučiš da postoji pluralizam mišljenja i da kada neko izrazi mišljenje dijametralnu suprotno tebi, pa nekada i sa nešto oštrijim rečima, da nikada ne doživljavaš to lično i da se tako spustaš na neke personalne prozivke.

Lazi, podmetanja i gluposti, falsifikovanje Budimira, jer se stalno podmece i laze. Ocigledno vrsenje velikoalbanske propagande.
Kad ja postavim neki tekst sa vikipedije koji dokazuje nesto za Srpsku istoriju, za sat vremena se brise i menja tekst na engleskom. Banda lazova.
Treba imati zivu literaturu Budimira.
Indoevropski, indogermanski, baltoslovenski su potpuno besmisleni namerno pogresni termini smisljeni da se sakrije prava istina i onesposobi nauka.
Najnoviji zlocin protiv Srba i istorije istine od bande zlikovaca je novi grb Pristine.

citaj Budimir dokazli stari šiptari arijevci evropljani pelazgi

Poslednja izmena:
Ne znam čemu tako nadmen stav. Kada su stvari relativne, normalno je da postoje drugačija tumačenja. Neko će reći da se ne zna praktično ništa, a drugome će to izgleda kao potcenjivanje (ovom, pak, kao precenjivanje).

Moraš da naučiš da postoji pluralizam mišljenja i da kada neko izrazi mišljenje dijametralnu suprotno tebi, pa nekada i sa nešto oštrijim rečima, da nikada ne doživljavaš to lično i da se tako spustaš na neke personalne prozivke.

Sad su i Budimirovi radovi falsifikati. :)
ja nemam razlog ni osnov za nadmenost....upravo je suprotno...jer ako znas nesto vise od vecine, a to si ti, trebalo bi da sa vise paznje komentarises necije postove...tada bi tvoje znanje imalo neku vrijednost i specificnu tezinu....ponekad tvoji komentari zvuce kao da su napisani da bi se pokazala superiornost u znanju, i da je to u stvari osnovni motiv koji te pokrece....dakle, mnogo toga bi i ti trebao nauciti da bi bio dostojan postovanja....i ne vidim nikakve personalne prozivke, jer upravo ti, svoj licni stav koristis u svakom svom postu....

ja nemam razlog ni osnov za nadmenost....upravo je suprotno...jer ako znas nesto vise od vecine, a to si ti, trebalo bi da sa vise paznje komentarises necije postove...tada bi tvoje znanje imalo neku vrijednost i specificnu tezinu....ponekad tvoji komentari zvuce kao da su napisani da bi se pokazala superiornost u znanju, i da je to u stvari osnovni motiv koji te pokrece....dakle, mnogo toga bi i ti trebao nauciti da bi bio dostojan postovanja....i ne vidim nikakve personalne prozivke, jer upravo ti, svoj licni stav koristis u svakom svom postu....

Čekaj, da li ozbiljno vodimo diskusiju oko toga što si ti rekao da se ne zna o nečemu praktično ništa, a ja se sa tim nisam složio? :lol:

Ne znam? Kada neko opet nešto lupi u vezi s njim? XD
Ajde da nesto napisem o Budimiru a ti ces reagovati ako sam lupio☺

Dakle Budimir tvrdi sledece:

• Sloveni poticu od antickih Ilira
  • Anticki Iliri su naseljavali sirok prostor od atlantskog okeana do crnog mora, ukljucujuci citavo apeninsko poluostrvo
  • Anticki Iliri i anticki Veneti su jedan narod
Da li sam ja sad zloupotrebio Budimirovo ime?

Čekaj, da li ozbiljno vodimo diskusiju oko toga što si ti rekao da se ne zna o nečemu praktično ništa, a ja se sa tim nisam složio? :lol:
ne, jer si ti diskusiju prebacio na licni kolosijek, pri cemu se poimanje licnog zna drasticno razlikovati od covjeka do covjeka,,,,ja se strogo cuvam uplitanja u intimne stvari i opredeljenja svakog forumasa, ali ako tvoj licni stav boji svaki tvoj post, onda to vise nije intima i licno....

Ajde da nesto napisem o Budimiru a ti ces reagovati ako sam lupio☺

Dakle Budimir tvrdi sledece:

• Sloveni poticu od antickih Ilira
  • Anticki Iliri su naseljavali sirok prostor od atlantskog okeana do crnog mora, ukljucujuci citavo apeninsko poluostrvo
  • Anticki Iliri i anticki Veneti su jedan narod
Da li sam ja sad zloupotrebio Budimirovo ime?

Gde je on izneo stanovište da Sloveni potiču od antičkih Ilira?

ne, jer si ti diskusiju prebacio na licni kolosijek, pri cemu se poimanje licnog zna drasticno razlikovati od covjeka do covjeka,,,,ja se strogo cuvam uplitanja u intimne stvari i opredeljenja svakog forumasa, ali ako tvoj licni stav boji svaki tvoj post, onda to vise nije intima i licno....

Kako sam prebacio na lični kolosek...ne razumem.

Naravno da lični stav boji svaku najmanju objavu; to je i neizbežno i noromalno. Šta ima nekakav robot da se javlja ovde...

Gde je on izneo stanovište da Sloveni potiču od antičkih Ilira?
Pa ti si postovao

Kapitalni rad Milana Budimira na ovu temu, koji već jednom pomenusmo.

MESTO ARBANSKOG U KRUGU INDOEVROPSKIH JEZIKA

bud.jpg

Pa ti si postovao

Kapitalni rad Milana Budimira na ovu temu, koji već jednom pomenusmo.

MESTO ARBANSKOG U KRUGU INDOEVROPSKIH JEZIKA

Pogledajte prilog 737818

Budimir nije izneo stanovište o lingvističkom kontinuitetu od Ilira odakle bi nastali Sloveni koji su naselili sve one druge krajeve.

To što si ti citirao, pročitano i u prisustvu Albanaca, ima ono značenje u kontekstu ideje ilirskog pokreta; slavni preci stanovnika SFRJ. Kao što svi generalno uostalom uvek kažu tako, bez obzira na teorije, stanovišta, itd...

pa zasto onda pominjes nekakvu personalnu prozivku....

To je pitanje za tebe. Mislim, ja sam navikao da me svojevremeno provociraš i bockaš, tako da nisam iznenađen, ali mogao bi prestati već jednom s tim.

ja sam poodavno napomenuo da se tako malo zna o Ilirskom jeziku, sto vidim potvrdjuje i sam Budimir....no imamo veceg eksperta u liku dragog nam Slavena,

Pretpostavljam da ti nisam stvarno mnogo drag i da ne smatraš da sam veći ekspert za ilirski jezik od Budimira (što je očigledni sarkazam, ali bojim se da nisam preterano ni shvatio).

Budimir nije izneo stanovište o lingvističkom kontinuitetu od Ilira odakle bi nastali Sloveni koji su naselili sve one druge krajeve.

To što si ti citirao, pročitano i u prisustvu Albanaca, ima ono značenje u kontekstu ideje ilirskog pokreta; slavni preci stanovnika SFRJ. Kao što svi generalno uostalom uvek kažu tako, bez obzira na teorije, stanovišta, itd...

To je pitanje za tebe. Mislim, ja sam navikao da me svojevremeno provociraš i bockaš, tako da nisam iznenađen, ali mogao bi prestati već jednom s tim.

Pretpostavljam da ti nisam stvarno mnogo drag i da ne smatraš da sam veći ekspert za ilirski jezik od Budimira (što je očigledni sarkazam, ali bojim se da nisam preterano ni shvatio).
e sad si me iskreno nasmijao, bez sarkazma i ironije govorim....dobro, priznajem da sam ponekad na granici dobrog ukusa, ali iskljucivo ponukan necijim negativnim stavom...a tvoj je da stalno nesto sumnjas, i te sumnje iznosis na takav nacin da kulturno i perfidno, u stvari stavljas do znanja da neko laze...po tvom sudu....vjeruj da je to ruzna navada....i naprotiv, drag si mi, na sebi svojstven nacin...mislim da svaki forum treba da ima svog Slavena...

e sad si me iskreno nasmijao, bez sarkazma i ironije govorim....dobro, priznajem da sam ponekad na granici dobrog ukusa, ali iskljucivo ponukan necijim negativnim stavom...a tvoj je da stalno nesto sumnjas, i te sumnje iznosis na takav nacin da kulturno i perfidno, u stvari stavljas do znanja da neko laze...po tvom sudu....vjeruj da je to ruzna navada....

Možda imamo drugačije shvtanje reči, ali ja drugačije doživljavam laž i neistinu. I uglavnom mislim da niko ne laže. Ima po koji forumaš, dvojcu trojicu imam posebno na umu, a za koje se može reći da su lažovi; da ih ne imenujem sad posebno. Ako ja mislim da neko laže, to ću reći vrlo jasno i direktno, upotrebljavajući i tu reč...bez ikakve perfidnosti.

E sad što se tiče neistine, to je nešto sasvim drugo. Pod broj jedan, to zahteva određenu hladnu distancu jer osoba nije ništa skrivila rekavši neku neistinu; možda je jednostavno loše informisana, možda je u srcu trenutka lupila neku glupost ili je generalno sklona lupetanju, ili ima npr. psih. dijagnozu čak. Nema razloga da se tu istupa direktno, ni na kom nivou, već samo nagovesti šta je mišljenje.

A kao drugo, uvek zapravo treba na taj način iznositi svoje stanovište, jerbo ako se sagovornik oseti prozvanim, on će imati potrebu da odgovori. Podići će gard i onda možda lupiti u kontraofanzivu, a samim time i zaglibiti dalje, a to vodi ka sabotiranju diskusije. Zbog toga je npr. apsolutno uvek neispravno tj. loša opcija u svakom scenariju reći nisi u pravu umesto ne bih rekao da je tako.

Što se tiče permanentne sumnje...uvek tako treba, takođe. Suštinski ne verovati ni u šta i ostavljati otvoreno da je svaka stvar koja je izrečena možda pogrešna.

Možda imamo drugačije shvtanje reči, ali ja drugačije doživljavam laž i neistinu. I uglavnom mislim da niko ne laže. Ima po koji forumaš, dvojcu trojicu imam posebno na umu, a za koje se može reći da su lažovi; da ih ne imenujem sad posebno. Ako ja mislim da neko laže, to ću reći vrlo jasno i direktno, upotrebljavajući i tu reč...bez ikakve perfidnosti.

E sad što se tiče neistine, to je nešto sasvim drugo. Pod broj jedan, to zahteva određenu hladnu distancu jer osoba nije ništa skrivila rekavši neku neistinu; možda je jednostavno loše informisana, možda je u srcu trenutka lupila neku glupost ili je generalno sklona lupetanju, ili ima npr. psih. dijagnozu čak. Nema razloga da se tu istupa direktno, ni na kom nivou, već samo nagovesti šta je mišljenje.

A kao drugo, uvek zapravo treba na taj način iznositi svoje stanovište, jerbo ako se sagovornik oseti prozvanim, on će imati potrebu da odgovori. Podići će gard i onda možda lupiti u kontraofanzivu, a samim time i zaglibiti dalje, a to vodi ka sabotiranju diskusije. Zbog toga je npr. apsolutno uvek neispravno tj. loša opcija u svakom scenariju reći nisi u pravu umesto ne bih rekao da je tako.

Što se tiče permanentne sumnje...uvek tako treba, takođe. Suštinski ne verovati ni u šta i ostavljati otvoreno da je svaka stvar koja je izrečena možda pogrešna.
ne radi se o toj vrsti sumnje...evo mene kao primjer - procitam stosta, odavde ili odande i zapamtim ono sto je meni bitno...i onda nastupis ti - te odakle ti to, te koji je izvor, te koje godine itd....a ja zaboravio tek sto sam procitao....bespotrebno mucenje, umjesto da vjerujes da sam to stvarno, negdje i nekad procitao....recimo za ovih nekoliko rijeci ilirskog sam procitao kod Papazoglu, al sam zaboravio naslov...ona jedna sigurna rijec je ime neke biljke, zapisana od strane nekog Grka....da me ubijes, niti znam ime Grka, ni izvor koji je napisao, ni u kojem je vijeku napisao....

ne radi se o toj vrsti sumnje...evo mene kao primjer - procitam stosta, odavde ili odande i zapamtim ono sto je meni bitno...i onda nastupis ti - te odakle ti to, te koji je izvor, te koje godine itd....a ja zaboravio tek sto sam procitao....bespotrebno mucenje, umjesto da vjerujes da sam to stvarno, negdje i nekad procitao....recimo za ovih nekoliko rijeci ilirskog sam procitao kod Papazoglu, al sam zaboravio naslov...ona jedna sigurna rijec je ime neke biljke, zapisana od strane nekog Grka....da me ubijes, niti znam ime Grka, ni izvor koji je napisao, ni u kojem je vijeku napisao....

Pa ne tebi je da kažeš, a ja da probam da te pritisnem, da stimulišem da se prisetiš, itd... :lol:

Tako forum funkcioniše.

Ako si ti pomislio da sam hteo da kažem da izmišljaš, to je samo tebi palo na pamet.

Budimir kaze sledece: Naši slavni Ilirski preci bili su u tim oblastima najstariji Indoevropljani. Tu je napisao ko smo mi i od koga poticemo.
Dalje u tekstu razmatra da li i Albanci poticu od Ilira, pa zakljucuje da poticu od Pelasta,
budim.jpg

Neverovatno je da se oko ovoga raspravljamo....

Pa ne tebi je da kažeš, a ja da probam da te pritisnem, da stimulišem da se prisetiš, itd... :lol:

Tako forum funkcioniše.

Ako si ti pomislio da sam hteo da kažem da izmišljaš, to je samo tebi palo na pamet.
jesi li nasao imadose li Kelti rijec ker - pas....istina, to nisam procitao, vec vidio na You-tube, ali covjek je bio tako odredjen i jasan da nije davao mjesta nikakvoj sumnji....jos je, cini se, i neki istoricar...

Budimir kaze sledece: Naši slavni Ilirski preci bili su u tim oblastima najstariji Indoevropljani. Tu je napisao ko smo mi i od koga poticemo.
Dalje u tekstu razmatra da li i Albanci poticu od Ilira, pa zakljucuje da poticu od Pelasta,
Pogledajte prilog 737854

Neverovatno je da se oko ovoga raspravljamo....

Nisam nigde primetio da on tvrdi da su Albanci direktni potomci Pelasta (tj. albanski jezik). Tj. ako ovde govorimo o zajednici Pelazga, a ne Pelastima kao 3. IE grani.

Govori o antickim Pelastima,

Pogledajte prilog 737865

dok Sloveni poticu od antickih Ilira

Ja takav utisak nisam stekao ni iz čega što sam pročitao od njega, ili čuo o njemu. Takođe, to što pišeš sada ne bi imalo smisla na fundamentalnom nivou jerbo Budimir nikada nije dovodio u pitanje koliko znam satemski položaj indoeuropskih jezika. Ono čega se sećam jeste da je govorio o stapanjima tih pelaških IE sa Slovencima, kako je dospeo izvrsni uticaj. Takođe bi eksplicitno napisao da su Albanci od Pelazga, a ne da spadaju u grupi s njima.

Mislim da Budimir na taj način objašnjava i krupne razlike između grčkog, albanskog i slovenskih jezika. Grčki kentumski, albanski pelaški, a slovenski satemski.

Nisam primetio ni da tvrdi da su Albanci direktni potomci pelazgijskog naroda, uopšte, a kamoli da su Sloveni nastali od Ilira.

Ponoviću; Budimir tvrdi da je postojala treća grana IE jezika, arhaična, između kentumskog i satemskog. Njoj je smatrao je, pripadao i ilirski jezik (istoj grupi pripada i albanski, po Budimir ovom shvatanju). S druge strane slovenski jezici pripadaju satemskoj grupi. On je, takođe, tvrdio da je jezik Ilira najsrodniji albanskom (od postojećih). Zato je i koristio sintagmu "ilirsko-arbanaški".

Back