Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.547
Od koga su nastali Sloveni po Budimiru?a kamoli da su Sloveni nastali od Ilira.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Od koga su nastali Sloveni po Budimiru?a kamoli da su Sloveni nastali od Ilira.
Od koga su nastali Sloveni po Budimiru?
Nedavno si postavio Radenkovicev rad o Budimiru. Da li si ga procitao?Od poto-Slovena?
Nedavno si postavio Radenkovicev rad o Budimiru. Da li si ga procitao?
Nedavno si postavio Radenkovicev rad o Budimiru. Da li si ga procitao?
trazim, ali u medjuvremenu nesto zanimljivo, vezano za neke moje tvrdnje...od 12-tog minuta....
Neverovatno je da se oko ovoga raspravljamo....
Postavi Budimira a ne necije misljenje o Budimiru. Ta misljenja su potpuno nepouzdana jer ti ljudi ne znaju citati i obrazovani su politicki u na mafijaskom univerzitetu.
Milan Budimir i Mario Alinei koji smatraju da su Srbi starosedeoci jer srpski jezik (koji ima sve karakteristike sanskrta) moze da se razvije evoluira nastane jedino starosedelastvom naroda (Srba) i iz visoke kulture i civilizacije.
Da ne izmislja mozda i Milan Budimir i Pavle Solaric.
Radivoj Pesic
Dobro je da smo rascistili sta je glediste Budimira.
Da li si konacno postao svestan cinjenice, da jedan lingvista koga ti izrazito cenis, smesta postojbinu Slovena na Balkan i malu Aziju?
Citiraj Budimira, šta je rekao o albanskom a ne ono što drugi pišu da je Budimir rekao o albanskom jeziku..
Prof. Đorđe Janković, Srpsko Pomorje :
"Naziv Prevalisa nije objašnjen (Garašanin 1967: 241). To mi daje slobodu da predložim tumačenje slovenskim jezikom. Naime, prevlaka je uzan komad tla koji povezuje ostrvo sa kopnom« (str. 17). Ako je suština pojma »prevlaka« u tome da se pređe sa kopna na kopno, kako to pokazuju sadašnja mesta tog naziva, onda je prevlaka na jednom od najvažnijih rimskih puteva, mogla dati naziv celoj provinciji. Ta prevlaka bila je upravo kod Skadra, važne stanice na rimskom putu i glavnog grada provincije. Ovo tumačenje otvara pitanje jezika stanovništva Prevale u 4. stoleću, takozvanih Ilira, odnosno da li su oni bili Sloveni. Takva mogućnost uklapa se u filološku teoriju o poreklu Slovena sa Dunava, odnosno da su Sloveni naselili jadransko primorje još u preistoriji (Šafarik, Budimir, Trubačov, Alinei itd.) Potvrdan arheološki odgovor na ovo pitanje postepeno se uobličava, ali ovde se u to ne mogu upuštati" (str. 17).
Јесте, само да ти топло препоручим књигу некадашњег шефа катедре за класичну филологију, Милана Будимира "Грци и Пеласти".
Olga Luković Pjanović kaže da je Inskriptorije koristio Milan Budimir u "raspravi o istom problemu". Ona je sa njim bila lični prijatelj i ne vidim zašto bi lagala.
Milan Budimir, Radoje Pešić [..] R.Damjanović, [..] Olga LP, dakle odreda obrazovani ljudi sa diplomama fakulteta; možda sam neke izostavio, oni neka me izvinu. Interesantan je i rad S.Miljkovića.
Šta ti zvuči kao nemoguće da je Budimir rekao?
Evo nekoliko citata od Radenkovića, da ne bi bilo neverovatno:
Вероватно је да су и досељени Словени у заједници са затеченим Илирима освежили своје матријархарне традиције. [..] За те балканце Будимир наводи да су настали као производ словенских досељеника и балканских старинаца, које он, као што је већ излагано назива Пеластима, који су уствари и били претходници и значајни учитељи и првим грчким освајачима. [..] За разлику од многих научника који су прапостојбину Словена тражили, под утицајем немачке филолошке школе, на далеком северу, Будимир је ту теорију у потпуности одбацио тврдећи да линија букве иде много јужније од линије Калињинград - Одеса, чиме у понтско-карпатским Неурима уствари види и најстарије Словене у области такозване трипољске цивилизације. [..] Тако се у јадранском залеђу на остатке илирског матријархата сасвим природно уклопио и архаични култ божанске бабе, који су донели словенски досељеници. [..] Како су сами словенски насељеници првобитно избегавали морску обалу и медитерански урбанизам, врло је вероватно да је и само хришћанство много теже напредовало у унутрашњости Балкана, па је самим тим дошло до симбиозе и са античким култовима и са веровањима новодосељених Словена.
I dalje neverovatno?
Da zadovoljimo i ovo vrlo tačno skretanje pažnje:
Evo i par citata od samog Milana Budimira; Pelastoslavica:
Излази да је Аристофан добио и овај културни термин преко оног истог посредника преко којег је дошао и термин κιμβερικος. Το су трачка племена између Понта и источних Карпата преко којих су словенска насеља у области Трипоља једино и могла да саобраћају са грчким трговцима и културнијим балканско-анадолским југоистоком.
Грци и Пеласти:
Некентумски карактер илирских говора с ове и с оне стране Јадрана потврђују, међутим, на управо савршен начин илирске туђице у класичним језицима, које нису додуше многобројне, али су ипак потпуно довољне да те илирске говоре приближе не само трачким говорима него и балтско-словенској групи индоевропских дијалеката. Без такве блискости фонетске природе теже би се могло објаснити брзо и успешно претапање илирских и трачких балканско-карпатских староседелаца у словенске масе.
![]()
I sve to dođe do toga da Budimira priključuju putujućem cirkusu sa Slavišom Miljkovićem i Radovanom Damjanovićem.
..i još prijatelj i Olge Luković Pjanović i Jovana I. Deretića.
Ne, mislim da je kao prvo odlično što je @КРЦУН otvorio ovu temu, a kao drugo, kao i mnogo druge zablude koje smo definitivno pobili, da sahranimo i ovu deretićevsko-pešićevski mit o Milanu Budimiru, konačno i jednom za svagda.![]()
u stvari, ti kazes da on - LAZE...posto i takva mogucnost postoji, opet moram da se fokusiram na tvoj perfidni nacin diskreditacije sagovornika ili nekog izvora....covjek kaze da je licno nesto iskopao, obradio i opisao....i datirao....tu nema mjesta za lupetanje - ili LAZE ili je tako bilo...Ne bih se osvrtao na to, što zbog toga što to nije tema, a što zbog toga što se dotični gospodin Kovačević toliko izlupetao tu da je malo šta istinito kazao, da budem vrlo blag. Ako te više interesuje obradili smo na forumu brojne njegove tvrdnje na odgovarajućoj temi.
Ovo je odlican primjer kako funkcuinise um naucnika, u pravom smislu te rijeci...naime, ako odredjen dokaz upucuje na nesto, onda se mora pretpostaviti da se to nesto i dogodilo....makar istorija nije zabiljezila taj dogadjaj....jer - mnogo je vise onog nezabiljezenog od zabiljezenog, pogotovo sto se ide dublje u proslost....ovdje Budimir nonsalantno upucuje na mnoge migracije starog svijeta koje nigdje nisu zabiljezenePelastoslavica – Rasprva o “Grad”
"Posto smo utvrdili da krupan i znacajan slovenski drustveno-ekonomski termin grad nije usamljen buduci da ima srodnika ne samo u frigijanskom i u anadolskom kerta (kod Hesihija) nego i u latinskom i germanskom, a po svoj prilici i u staroindiskom grhah (od starijeg disimilovanog grdha, v. WACKERNAGEL, Altind. Gramm. I, 251), moramo narocito istaknuti onomasiolosku stranu ovog termina. Samo u slovenskom pokazuje ova leksicka grupa sa konkretnom semantickom jezgrom »greda, daska, debela motka« upravo ono znacenje koje se manifestuje ne samo na minojskom Kritu nego i u ostalom balkansko-anadolskom prostoru doklasicne epohe.
...
Sve to znaci da u klasicnom balkansko-anadolskom prostoru moramo racunati sa postojanjem u drustveno-ekonomskom pogledu vrlo vaznog indoevropskog termina ghordho- grad. S druge strane taj termin za oznaku trajnog naselja nigde nije u tolikoj meri rasiren kao kod slovenskih plemena. I trece, a to je najvaznije, taj termin ne obelezava to naselje kao utvrdenje okruzeno kamenim zidom nego kao koljem i gredama obezbeden prostor. U ilirskoj oblasti mi imamo dosta gradista sa vidnim ostacima kamenog zida. Ta vrsta zastite pripada mediteranskoj kamenoj civilizaciji, dok je za pontsko-karpatsku civilizaciju i susedne oblasti karakteristican Herodotov polis xyline. To znaci da pojavu ovoga termina na minojskom Kritu i u doklasicnom balkansko-anadolskom prostoru moramo smatrati karakteristicnom svojinom onih indoevropskih plemena koja dolaze iz Podunavlja i pontskog zaleda na Mediteran.
Buduci da se posle definitivnog doseljenja grckih plemena na Krit i na balkanski jug, koje je zavrseno najdocnije pocetkom X v. st. e. ne zna za bilo kakvo doseljavanje bilo kojeg indoevropskog plemena, znaci da toponomasticka grupa g/kort- na Kritu i u Arkadiji mora pripadati onim Indoevropljanima koji su pre Ahajaca krenuli iz Podunavlja na Mediteran."
Pelastoslavica – Rasprva o “Grad”
"Posto smo utvrdili da krupan i znacajan slovenski drustveno-ekonomski termin grad nije usamljen buduci da ima srodnika ne samo u frigijanskom i u anadolskom kerta (kod Hesihija) nego i u latinskom i germanskom, a po svoj prilici i u staroindiskom grhah (od starijeg disimilovanog grdha, v. WACKERNAGEL, Altind. Gramm. I, 251), moramo narocito istaknuti onomasiolosku stranu ovog termina. Samo u slovenskom pokazuje ova leksicka grupa sa konkretnom semantickom jezgrom »greda, daska, debela motka« upravo ono znacenje koje se manifestuje ne samo na minojskom Kritu nego i u ostalom balkansko-anadolskom prostoru doklasicne epohe.
...
Sve to znaci da u klasicnom balkansko-anadolskom prostoru moramo racunati sa postojanjem u drustveno-ekonomskom pogledu vrlo vaznog indoevropskog termina ghordho- grad. S druge strane taj termin za oznaku trajnog naselja nigde nije u tolikoj meri rasiren kao kod slovenskih plemena. I trece, a to je najvaznije, taj termin ne obelezava to naselje kao utvrdenje okruzeno kamenim zidom nego kao koljem i gredama obezbeden prostor. U ilirskoj oblasti mi imamo dosta gradista sa vidnim ostacima kamenog zida. Ta vrsta zastite pripada mediteranskoj kamenoj civilizaciji, dok je za pontsko-karpatsku civilizaciju i susedne oblasti karakteristican Herodotov polis xyline. To znaci da pojavu ovoga termina na minojskom Kritu i u doklasicnom balkansko-anadolskom prostoru moramo smatrati karakteristicnom svojinom onih indoevropskih plemena koja dolaze iz Podunavlja i pontskog zaleda na Mediteran.
Buduci da se posle definitivnog doseljenja grckih plemena na Krit i na balkanski jug, koje je zavrseno najdocnije pocetkom X v. st. e. ne zna za bilo kakvo doseljavanje bilo kojeg indoevropskog plemena, znaci da toponomasticka grupa g/kort- na Kritu i u Arkadiji mora pripadati onim Indoevropljanima koji su pre Ahajaca krenuli iz Podunavlja na Mediteran."
u stvari, ti kazes da on - LAZE...posto i takva mogucnost postoji, opet moram da se fokusiram na tvoj perfidni nacin diskreditacije sagovornika ili nekog izvora....covjek kaze da je licno nesto iskopao, obradio i opisao....i datirao....tu nema mjesta za lupetanje - ili LAZE ili je tako bilo...
Nikad nisam nigde napisao ovo, lazi i lazno citiranje mene.
"Da ne izmislja mozda i Milan Budimir i Pavle Solaric.
Radivoj Pesic"
Milan Budimir je bio primoran (kao i svaki naucnik u svetu) da koristi te nesrecne zlonamerne izraze koji su namerno nametnuti svima u nauci kao sto su "balkan" za Srpski Helm, "(pre)indoevropski" nebulozu...
Budimir smesta prapostojbinu slovena (tj. Srba, jer smo mi najstariji od slovena i po jeziku i genetici) na nas evropski prostor (Srbija, Madjarska, Ceska, Slovacka, Rumunija, Bugarska, Grcka, Albanija, Hrvatska, Bosna, Crna Gora, Slovenija, Makedonija...) i delove male azije Turska...
Pogledajte prilog 738663
Ti manipulises Budimirom i guras u nestanak u spaljivanje knjiga njegov rad o starini Srba.
Ovde ne repliciram na nasu prepisku, jer ne znam da li neko laze ili ne, prihvatam da ti znas....ali kako mozes reci da ovaj Budimirov citat ne govori nista o temi...covjek vrlo jasno kazuje o prisustvu slavenskih elemenata na krajnem jugu Balkana...nazovimo ih kako hoces - praslaveni, protoslaveni, slaveni u pokusaju, nebitno je...prije Ahajskog doba!...a ovdje razglabamo jesu li bili prisutni na pola tog puta skoro dva milenijuma poslije...ovdje stvarno ne znam ko je lud, a kome noge smrde...Zanimljivo, ali ne znam zašto si postavio jerbo ne demantuje ništa u citatu, niti nešto possebno na ovu temu svedoči.
Odgovorio sam ti tamo na toj temi.
Da li znaš da ti možeš uvek da klikneš da vidiš gde je originalna poruk bila?
Za ovo ismevanje ste u prvom redu odgovorni ljudi kao postavljač ove teme i ti. Čovek mora stalno da pazi da se distancira od novoromantičara; sad su probal prisvojiti i Milana Budimira, pa se na taj način gura i on u zaborav.
Ovde ne repliciram na nasu prepisku, jer ne znam da li neko laze ili ne, prihvatam da ti znas....ali kako mozes reci da ovaj Budimirov citat ne govori nista o temi...covjek vrlo jasno kazuje o prisustvu slavenskih elemenata na krajnem jugu Balkana...nazovimo ih kako hoces - praslaveni, protoslaveni, slaveni u pokusaju, nebitno je...prije Ahajskog doba!...a ovdje razglabamo jesu li bili prisutni na pola tog puta skoro dva milenijuma poslije...ovdje stvarno ne znam ko je lud, a kome noge smrde...
ne pravi se blesav, svaka tema ove prirode postavlja pitanje starosjedilastva....Pa šta kaže o albanskom jeziku tačno, hajde pojasni?![]()
ne pravi se blesav, svaka tema ove prirode postavlja pitanje starosjedilastva....
cuj, i ja ne smatram to necim pozitivnim, ta raspredanja o starosjedilastvu....ali se namece samo od sebe, jer ne mozemo dokuciti pravu istinu....priznaces da teza, dosad prihvacena i zvanicna - da Slaveni u buljuku, sa sve zenama i djecom, u sestom vijeku PRVI put prelaze Savu i Dunav i sire se na jug kao jato skakavaca - vise ne pije vodu...ili mozda neces priznati...a glupost je da su Slaveni nastali od Ilira, moze biti samo obrnuto...elem, u tom kontekstu, sve ima veze s temom....To je nažalost tako, a ne kao nešto pozitivno, zbog toga što su ljudi ovde masovno preotperećeni tom idejom starosedelaštva pa se vodi po desetak različitih tema na kojima to izbija umesto samo na par. No, ti si meni rekao kako možeš reći da ovaj Budimirov citat ne govori ništa. Da ponovim:
1) Tema je o albanskom jeziku
2) KARPOSH_77 je meni replicirao na objavu u kojoj sam pokušavao Kole11 obrazložiti da je neistina da su po Budimirovim hpotezama Sloveni nastali od Ilira, kao njihovi direktni potomci
Dakle ostajem pri tome što sam napisao; kakve veze ima citat koji je KARPOSH_77 bilo sa temom, bilo sa, uže gledano, citiranom objavom?
cuj, i ja ne smatram to necim pozitivnim, ta raspredanja o starosjedilastvu....ali se namece samo od sebe, jer ne mozemo dokuciti pravu istinu....priznaces da teza, dosad prihvacena i zvanicna - da Slaveni u buljuku, sa sve zenama i djecom, u sestom vijeku PRVI put prelaze Savu i Dunav i sire se na jug kao jato skakavaca - vise ne pije vodu...ili mozda neces priznati...a glupost je da su Slaveni nastali od Ilira, moze biti samo obrnuto...elem, u tom kontekstu, sve ima veze s temom....
To je nažalost tako, a ne kao nešto pozitivno, zbog toga što su ljudi ovde masovno preotperećeni tom idejom starosedelaštva pa se vodi po desetak različitih tema na kojima to izbija umesto samo na par. No, ti si meni rekao kako možeš reći da ovaj Budimirov citat ne govori ništa. Da ponovim:
1) Tema je o albanskom jeziku
2) KARPOSH_77 je meni replicirao na objavu u kojoj sam pokušavao Kole11 obrazložiti da je neistina da su po Budimirovim hpotezama Sloveni nastali od Ilira, kao njihovi direktni potomci
Dakle ostajem pri tome što sam napisao; kakve veze ima citat koji je KARPOSH_77 bilo sa temom, bilo sa, uže gledano, citiranom objavom?
Ja sam shvatio da si svojim citatima hteo nekako da dokazes da po Budimiru, Pelasti nisu mogli biti Pra-Sloveni. I onda sam ti pokazao jedan citat iz iste Pelastoslavice koji si ti sam citirao, koja moze da se shvati potpuno drugacije od tvog stava. Da, po Budimiru, bar jedan deo pelasta su “Proto-sloveni.”