Microsoft Windows XP Tricks & Gadgets

• Začetnik teme Začetnik teme DEVIL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Deky75:
Kako iskljuciti Windows File Protection?

1. U Windows Explorer-u klik na Tools>Folder Options>View, odcekirati
Hide protected operating system files i cekirati Show hidden files and folders.

2. U \windows\system32\Restore pronaci filelist.xml. Desni klik na filelist.xml,
klik na Properties i odcekirati Read-only. Iz Notepad-a otvoriti filelist.xml,
dodati dole naznacenu liniju , sacuvati fajl i zatvoriti Notepad.

<exclude>
<rec>%systemroot%\explorer.exe</rec>

<rec>%windir%\system.ini</rec>
<rec>%windir%\tasks\desktop.ini</rec>
<rec>%windir%\win.ini</rec>
<rec>*:\AUTOEXEC.BAT</rec>
<rec>*:\CONFIG.MSI</rec>
<rec>*:\CONFIG.SYS</rec>
</exclude>

A sta znaci taj windows file protection?

A sta znaci taj windows file protection?
to ti je sistem koji windows koristi za zastitu svojih fajlova od oshtecjenja ili brisanja. Recimo kada instalirash neku aplikaciju koja modifikuje i/ili brishe sistemske fajlove windows xp (a mislim da i 2k ima ovu opciju) ce da te obavesti o tome u novom prozoru i trazhicje da ubacish svoj win cd kako bi popravio dotichni fajl. Mislim da je ovo dobra opcija jer znash kada neka aplikacija modifikuje sistemske fajlove (a ja takve programe odmah uninstaliram).

pedja_fr:
potrebna je promena u REGISTAR KEY.Otvoris RUN i tapkas REGEDIT pa klikni na OK.
onda nadji kljuc HKEY_LOCAL_MACHINE/ SOFTWARE/ Microsoft/ Windows NT/ CurrentVersion
ako vrednost RegDone ne postoji kreiraj je i zatim joj daj vrednost 1 proveri zatim dali kljuc
HKEY_LOCAL_MACHINE/ SOFTWARE/ Microsoft/ Windows/ CurrentVersion/ Welcome/ RegWiz postoji,
ako ne kreiraj ga prego menia EDITION,NEW,KEYS
zatvori program i resetuj komp.
Sada ni jedna informacija sa tvog kompa nece biti poslata prilikom UPDATE.

Kljucu posle WINDOWS NT/ CurrentVersion sam dao vrednost 1 ali ovo drugo HKEY_LOCAL_MACHINE/ SOFTWARE/ Microsoft/ Windows/ CurrentVersion/ Welcome/ RegWiz ne sadrzi Welcome/RegWiz, pa dali je to neka greska ili ima nacina dase to doda?
Hvala!

i ja sam nesto slicno htio da pitam, a to je sjecam se moglo u win98, ali sam zaboravio kako se radi. Naime kada se pdize sistem, ona slika koja vam se prva pojavi sa logom windowsa prije otvaranja desktopa se mogla promjeniti, ali sam zaboravio kako.
Sjeca li se neko toga i kako se to mjenja u XP

Da moze da gore pomenutim programom i to bez problema, i sam sam se igrao sa svim tim i mogu da kazem da je zanimljivo ko voli da se igra.. E sad sam zaboravio koje karakteristike slika treba da ima, mada sam iskreno vise volio da trazim ponudjene..

Recimo kod mene je trenutno Paja Patak (Donald Duck) na Welcone screen-u..

Mada moze da se stavi sta kome pada na um, takodje moze da se izmijeni i boot screen pa da ne bude ono suvo na srnoj pozadini Windows XP, mozete da stavite neku svoju sliku ili napravljenu ili prepravljenu, do vas je..

Problem je sto se pomenuti program placa a radi odlicno posao...

Poz.

Moze li mi neko objasniti kako funkcionise ovaj windows tweak i koje su posljedice, ako ih ima.
inace, nakon ovod tweaka bootovanje windowsa je mnooogo brze.

1. Otvorite 'Notepad' i upisite "del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.* /q" (naravno, bez znaka navoda). i sacuvajte to kao "ntosboot.bat" u root-u C diska.
2. U 'Start' meniju kliknite na 'Run' i ukucajte "gpedit.msc". Pod 'Computer Configuration' kliknite na 'WIndows Settings'i onda u desnom panelu dupli klik na 'Scripts'(Startup/Shutdown) i onda 'Shutdown'.
3. U novootvorenom prozoru kliknite na dugme 'Add', pa na 'Browse' i nadjite fajl koji ste malopre kreirali (ntosboot.bat). Jos nekiloko klika na 'OK' i to je to.
4. Otvorite 'Device Manager' (u 'Run' kucajte "devmgmt.msc") i onda dupli klik na 'IDE ATA/ATAPI controllers'. Desni taster na 'Primary IDE Channel' i onda na 'Properties'. Selektujte 'Advanced Settings' i onda za 'device 0' i 'device 1' izaberite 'none' umesto 'Auto detection' za 'device type' (ukoliko postoji mogucnost) i klik na 'OK'.
5. Ponovite 4. korak i za 'Secondary IDE channel'.
6. Resetujte racunar.

Kako da sklonite Nero scout iz My Computer-a
---------------------------------------------------------------------------

Ako ste instalirali Nero 7, pojavio vam se Scout u
My Computer-u.
Idite na Start>Run... i ukucajte:

regsvr32 /u "%COMMONPROGRAMFILES%\Ahead\Lib\MediaLibraryNSE.dll"

Upisite bas ovako kako pishe. Posle ovoga bi trebali da dobijete
poruku kako je unregistracija uspesno obavljena. A
Scout ne bi trebao vise da se pojavljuje u My Computer-u.

DEVIL:
Pokrenuh ovu temu, sa nadom da cemo svi nauciti nesto novo. Ako neko ima nekakvih trikova u vezi XP-a, ( ubrzavanje i sl.) neka napise.

1.Automatsko startovanje Windows Messenger-a problem?
Da bi ste zaustavili autostart WinMes jednostavno odite na
Start/Run/Regedit/HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\MSMSGS i obristie taj registry Key

3. XP bez greski:)
:lol: :lol: :lol:

Poz.

Postovani Devile, citala sam sve vase savete ali mi windows i dalje spor.
A primetila sam posle instalacije Service Pack-eta 2 taj messenger bude strasno bezobrazan.
Ja sam ranije taj folder imala naviku da preimenujem ali on sada pamti (Windows) svaku izmenu pa cak i ako izvrsite MOVE tog servisa.
Nisam svesna sta da radim?

Dlakava_Strvina:
Posto je Devil zauzet, ja cu Vam odgovoriti:
jednostavno - zipnite ili rarnite ceo sadrzaj foldera ako spadate u 99% korisnika kojima on i ne treba...

pa sad, kolika je njegova stvarna vrednost, nisam isprobavao, ali je vrlo zgodan kod nekih stvari koje zahtevaju samo cd, dakle bez transfera podataka sa istog....u svakom slucaju dobra je alternativa ostalim programima, ukoliko se ne traze neke napredne opcije...

a da, iako je link na softwre patch, direktan link za download programa je sa download.microsoft.com, tako da nije neka namestaljka....

Koliko puta vam se desi da ste zaboravili da ugasite neki prozor pre gasenja?
Evo i trika kako da se svi prozori ugase kada gasite komp.
Start -> Run , ukucas u polje REGEDIT i OK.
Udjes u sledecu lokaciju:
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop
Primeticete da kljuc AutoEndTasks ima vrednost 0. Promenite je na 1 i idite na OK.
Za vracanje na prethodno stanje umesto 1 upisite 0.
Napravis txt file koji nazoves OEMINFO.TXT i u njemu napises:
[General]
Manufacturer= ime koje hoces (proizvodjac)
Model= ime kompa
[Support Information]
Line1=Ime
Line2=adresa
Line3=telefon
Line4= bla, bla (Line mozete koristiti kolko hocete, i ne morate bas ovo da kucate)

Napravis sliku u rezoluciji 160x120 u 256 boja i snimis ga kao OEMLOGO.SYS

Oba fajla snimis u Windows / System .

Ovo sam probao na 2 kompa sa XP-om i samo na jednom je radilo
Ove fore rade na svakom windows-u pocevsi od 98.

жарко Postavljanjem mnogih servisa na Disabled ili Manual [u:
može se osloboditi od 12 do 70 MB RAM-a [/u]!! Tabela sa opisom svih servisa i preporukama koji se mogu isključiti i na koji način nalazi se na sledećoj stranici: http://www.blackviper.com/WinXP/servicecfg.htm. Možete skinuti pdf varijantu tabele pa natenane sve odraditi.

ovaj sajt je under construction.... jel zna neko alternativnu lokaciju ??

GZ:
Da moze da gore pomenutim programom i to bez problema, i sam sam se igrao sa svim tim i mogu da kazem da je zanimljivo ko voli da se igra.. E sad sam zaboravio koje karakteristike slika treba da ima, mada sam iskreno vise volio da trazim ponudjene..

Recimo kod mene je trenutno Paja Patak (Donald Duck) na Welcone screen-u..

Mada moze da se stavi sta kome pada na um, takodje moze da se izmijeni i boot screen pa da ne bude ono suvo na srnoj pozadini Windows XP, mozete da stavite neku svoju sliku ili napravljenu ili prepravljenu, do vas je..

Problem je sto se pomenuti program placa a radi odlicno posao...

Poz.
da li mi mozete reci kako da to odradim sa tuneup2000?

Back