Microsoft Windows XP Tricks & Gadgets

• Začetnik teme Začetnik teme DEVIL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Leka:
Brzo otvaranje Internet Explorera

Stavite strelicu na ikonu IE-a u quick lanchu ili na desktopu i kliknete desno dugme na misu,Properties i u polje target dopisete -no home,izgledace ovako:

"C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE" -nohome

Pritisnite Apply pa OK.

IE ce se startovati u sekundi,ali necete imati home stranicu(logicno :wink: )

Iskljucivanje Autostart-a

Mene autostart cd-a uzasno nervira pa sam nasao nacin da ga "smirim" :D

Start>Run>gpedit.msc>Computer Configuration>Administrative Templates>System>Turn off Autoplay podesite na Enabled>apply>ok.
to moze i ovako:"G"[sta je vec cd]properties,autoplay
i izaberes sta ti treba odnosno ne treba

Ne mislim da govorimo o istoj stvari.

Ja sam tu pisao o totalnom iskljucenju funkcije Autoplay kao takve.

Tvojim predlogom se odredjuje ponasanje Autoplay-a kada se susretne sa razlicitim tipovima fajla,takodje ako na vasem racunaru ima vise CDROM-ova morate za svaki posebno postavljati "ponasanje".

Moze i ekser srafcigerom da se kuca,ali lakse je cekicem,zar ne?!.

Kako brzo poslati e-mail
------------------------------------

Start>Run..>U polje upisete "mailto:[email kome zelite da posaljete]">[ENTER]

Primer:

mailto:zika@yahoo.com

Otvorice vam se vas default mail klijent i vi ce te trebati samo da dodate subject i text.I too je to
instant mail. ;)

Trenutno brisanje fajla
-------------------------------------

Ako zelite da neki fajl trenutno izbrisete a ne da ga ubacite u recycle bin,izbrisite ga
koristeci kombinaciju tastera:

[SHIFT] + [Delete]

Povremeno,bar jednom nedeljno (ukoliko je to od vaznosti za dijagnozu)u toku rada sa nekim od programa u Win XP prof.,slika na monitoru se "zaledi".Dakle,sve stane,i ni da mrdne:pokazivac misa stoji u mestu,neslusa komande;nijedan taster na tastaturi ne funkcionise na ekranu;u nekom od otvorenih prozorcica za unosenje podataka kursor trepce,ali ni jedno slovo nemoze da se unese!!Jedino sta mogu u tako glupoj i veoma bednoj situaciji da uradim je da restartujem racunar,sa strepnjom da ne izgubim neki podatak.Potom,opet proradi.Zatim skeniram Norton AVP-om,i, po njemu, sve je OK!Ima li za ovakvo ponasanje racunara neko drugo,bolje i sigurnije resenje,osim restartovanja? Unapred se zahvaljujem.

ljubomir47:
Povremeno,bar jednom nedeljno (ukoliko je to od vaznosti za dijagnozu)u toku rada sa nekim od programa u Win XP prof.,slika na monitoru se "zaledi".Dakle,sve stane,i ni da mrdne:pokazivac misa stoji u mestu,neslusa komande;nijedan taster na tastaturi ne funkcionise na ekranu;u nekom od otvorenih prozorcica za unosenje podataka kursor trepce,ali ni jedno slovo nemoze da se unese!!Jedino sta mogu u tako glupoj i veoma bednoj situaciji da uradim je da restartujem racunar,sa strepnjom da ne izgubim neki podatak.Potom,opet proradi.Zatim skeniram Norton AVP-om,i, po njemu, sve je OK!Ima li za ovakvo ponasanje racunara neko drugo,bolje i sigurnije resenje,osim restartovanja? Unapred se zahvaljujem.
Da nemas slucajno SHUTLE plocu?

antanas:
ljubomir47:
Da nemas slucajno SHUTLE plocu?
Ne.Imam maticnu plocu ASUS A7V8X-X.

Kako odmrznuti zamrznutu ikonicu CD-ROMa
==============================================

Da li vas XP ne detektuje ubacene diskove,nego samo stoji ikonica cd-a koji je bio u cdrom-u
za vreme startup-a?!
Mene je to izuzetno frustriralo jer nikad nisam znao koji sam disk ubacio
pa sam morao naci odgovor na ovaj problem,evo ga u daljem tekstu.

NAPOMENA:Menjanjem kljuceva u regeditu mozete ostetiti vas XP,radite ovo samo ako imate
iskustva i znate sta radite.

Start>Run...>regedit>HKLM>SYSTEM>CurrentControlSet>Services>Cdrom

I promenite vrednost kljuca AutoRun iz 0 u 1,kliknete na OK,zatvorite regedit i restartujete komp.

Sada se CD-ovi detektuju u sekundi. :)

P.S. U slucaju da ste imali shortcut cdroma na desktopu i prilikom restarta shortcut ne prikazuje novo ubacene cd-ove,samo napravite novi shortcut iz My Computer-a.
P.P.S. Ovaj postupak primenjujte samo u slucaju kada ste iskljucili Autoplay na vasem cdrom-u,preko
Group Policy-a na nacin na koji sam ja ranije naveo(u ovoj temi).Takodje,ovaj postupak radite samo
u slucaju da se vasa cdrom ikonica/e NE MENJA kada ubacite/izbarite cd.

Zaboravio sam da napomenem....

Ako vam Autoplay ne treba i iskljucili ste ga preko Group Policy-a(gpedit.msc) na nacin na koji sam
ja to ranije navodio,ova vrednost ce vam biti 0.
Kada ovo uradite,autoplay i dalje nece raditi ali ce raditi detekcija diskova,koja kod 80% racunara
ne radi kada se iskljuci autoplay.
Za one kojima se ikonica menja kad ubace cd,nema potrebe da ovo rade,nece ubrzati proces,ovo je
samo za one kojima to ne radi.

Ukoliko imate racunar sa 256MB memorije i vise, i pritom koristite Windows NT/2000/XP mozete naterati Windows da celokupan sistem drzi u memoriji umesto u swap fajlu. Idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\Session Manager\Memory Management i stavku DisablePagingExecutive prepravite sa 0 na 1

Ukoliko imate racunar sa 256MB memorije i vise, i pritom koristite Windows NT/2000/XP mozete naterati Windows da celokupan sistem drzi u memoriji umesto u swap fajlu. Idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\Session Manager\Memory Management i stavku DisablePagingExecutive prepravite sa 0 na 1

Windows XP dolazi sa odlicnim modulom sa konfigurisanje. Otkucajte GPEDIT.MSC pod Run i dobicete Group Policy Editor u kojem mozete menjati sve sto pozelite: menjati passworde usera, kontrolisati Net Meeting, Task Scheduler, Win Messanger pa cak mozete promeniti i ime IE Title Bara.

Kada sistem pocne sporo da reaguje i sve vam se cini da ce uskoro da padne, a sebi ne mozete da dozvolite da restartujete sistem uradite sledece. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, oznacite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobicete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sacekajte par sekundi do sledece poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END TASK i Desktop ce se osveziti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta pseudo reboota.

panther:
Kada sistem pocne sporo da reaguje i sve vam se cini da ce uskoro da padne, a sebi ne mozete da dozvolite da restartujete sistem uradite sledece. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, oznacite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobicete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sacekajte par sekundi do sledece poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END TASK i Desktop ce se osveziti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta pseudo reboota.

Zamolio bi sve koji postuju u ovoj temi da postuju samo stvari koje su oni probali/smislili/uradili da se ne stavljaju stvari za koje su negde culi/procitali/copy-pasteovali, da bi tema bila sto detaljnija i efikasnija za svakoga kome je potrebna.

Zasto to kazem?!

Pa evo npr. ne postoji END TASK dugme(bar ne u processes prozoru), takodje nema ni pomenute poruke(ima jedna druga) i dve u daljem tekstu je na neki nacin pogresno.

Ovaj trik je koristan koliko je tacan. Jer ako je explorer odnosno XP poceo da "kreshuje" i brljavi(errori i ostalo) nista vam ne moze pomoci osim reinstala.
I ako se explorer.exe uopste zakuca, on se sam restartuje, a vi ce te to primetiti tako sto ce vam taskbar na momenat nestati i ponovo se pojaviti.

Ako bas iz nekog razloga hocete da ga sami restartujete, iskljucite ga sa [End Porcess] a ponovo upalite sa File>New Task(Run...)>explorer.exe

A ako vam je bas potreban polovican restart onda koristite Log Off/Log on.

P.S. panther, sorry, znam da si hteo samo da pomognes.

Zaboravio sam da spomenem malo kombinacija dugmadi na tastaturi:

[Alt] + [Tab] = prelazak na druge aktivne programe

[Alt] + [Esc] = prelazak na sledeci aktivni program

[Alt] + [Snift] = menjanje jezika na language baru(u slucaju da imate vise jezika instaliranih)

[Ctrl] + [Esc] = Start meni

[Win znak na tastaturi(pored Alt)] + L = zakljucavanje tastature(brzi Log off)

[Alt] + [F4] = close

[Alt] + [SPACE] = Restore/Move/Size/Minimize/Maximize/Close meni

Dva puta mi se javljao problem da XP koristi pogresne ikonice, prvi put je bilo da su izgledi svih foldera dobili "retro" izgled i za taj problem sam dao nacin resenja. Drugi put se desilo nesto izuzetno cudno, htm i html ikonice su imale izgleg dos programa(plavi ekran) i nikako nisam mogao da se toga resim, probao sam 100 stvari , instal-reinstal vise browsera, open with... , ciscenje registrija, i napokon nasao resenje :)

Vracanje izgleda html ikonicama
============================

Prvo pokusajte da u Internet Exploreru(bez obzira ako koristite drugi browser) resetujete podesavanja:

Tools>Internet Options>Programs>Reset web settings>Yes

Sada bi trebalo da ikonice dobiju e-izgled i ako ste ovime zadovoljni ne morate dalje nista da radite. :)

Ako ikonice nisu promenile izgled ili vam se ovo ne svidja jer imate npr. Operu, nastavite dalje.

Svako menjanje kljuceva u registriju moze da osteti vas operativni sistem.Ovo nemojte
pokusavati ako niste iskusni u regedit-u, odnosno ovo radite na svoju odgovornost.

Start>Run...>regedit>HKCR>html>Proverite ako se tu nalazi subkey ShellEx njega obrisete.(isto vazi i za HKCR>htm)
Ako je ovo slucaj, onda je ovo mozda kraj vasim mukama, ako nije nastavite dalje.

HKCR>CLSID>{42042206-2D85-11D3-8CFF-005004838597}(ako vam je teko da pamtite, jedini od 42 koji ima old icon podfolder ;) )>Old Icon>htmlfile>DefaulIcon

U (Default) kljuc upisete(jedanu ili drugu ili neku vasu trecu) putanju:

Za IE izgled html ikonica:

"C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe,1" -ako se na toj putanji nalazi IE.

Za Opera izgled html ikonica:

"C:\Program Files\Opera\opera.exe,1" ako se tu nalazi Opera.

Unosite bez navodnika i vazno je da je upisana prava putanja do exe fajla vaseg browsera i da ima ",1" iza putanje.

Ako ste dobro ovo uradili sve ikonice ce dobiti zeljeni izgled.

A vi ce te ostati sa jednom glavoboljom manje. :)

Poz.

Niko nije naveo, pretpostavljam da svi znate, ali verovatno ima i onih koji ne koriste opciju win logo na tastaturi + slovo E - otvara se Windows explorer.
Komentar za opciju trajnog brisanja SHIFT+DELETE - koliko je korisna (u principu ne pomaze mnogo), jos vise moze da bude pogubna. Predlog - bolje je nemojte koristiti.

Da bi pomogli vasem Windowsu da radi brze, desni klik na My Computer - Properties - Advanced tab - Performance settings - pod Visual effects tabom stiklirajte "adjust for best performance" a potom kliknite Apply.
Ukoliko vam se vise svidja sareni izgled XP-a i nervira vas plava pozadina iza vasih ikonica na Desktopu, ukljucite poslednje dve opcije: "Use drop shadows for icon labels on the desktop" i "Use visual styles on windows and butons".

U slucaju kad imate vise od jednog hard diska na racunaru, izmestite Page File na disk na kome se NE NALAZI sistemska particija. (Ovo licno nisam isprobao, jer nemam 2 hard diska, ali microsoft preporucuje).

Back