Mesijanski hrišćani oko nas?

Па ако су апостоли ионако све писали на хебрејском чему онда оно велико чудо кад су апостоли пропричали многим језицима. Шта је поента ако су наставили користити језик који су већ знали?
Cudo je bilo sto su rzno rzni nrodi ZA PRVI PUT U ZIVOTU imali prilike d vide da neki stranci govore tecno njihovim jezicima sto je bila direktna intervencija Duh Svetoga stog je ssvim realno pretpostaviti da se ta praksa nastavila i kod drugih obracenika.
Римљани јесу причали латински, али су познавали и грчки. Апостол Павле након свог хапшења римског заповједника Клаудија Лисија пита на грчком што јасно говори да су Римљани, они образованији наравно, знали грчки.
Jesam li ti dao citata gde se vidi da je vojvoda bio IZNENDJEN sto bi ovaj uopste znao grcki,zasto ignorises Biblijsku realnost i pokusavas svesno falsifikovati Bozju rec ??????
ZAR TE NIJE STRAH,ZR TE NIJE BAR SRAMOTA ??????

Pa naraavno da je tko bilo dok su doticni sve to citali pomocu Duha Svetoga ili su mozda angazirali prevodioce, sto je vec koriscena praksa u Bibliji...
hau jes nou pavle nije znao grčki :hahaha:
a u judeji ko je bio iole pismen razumeo je i latinski i grčki tutubane.
u to doba ta dva jezika su bili isto ko danas engleski , a da ne pričamo da su bili i službeni jezici na celom području carstva

Cudo je bilo sto su rzno rzni nrodi ZA PRVI PUT U ZIVOTU imali prilike d vide da neki stranci govore tecno njihovim jezicima sto je bila direktna intervencija Duh Svetoga stog je ssvim realno pretpostaviti da se ta praksa nastavila i kod drugih obracenika.
I kojeg onda smisla ima da su apostoli nastavili pisati samo na hebrejskom?

Jesam li ti dao citata gde se vidi da je vojvoda bio IZNENDJEN sto bi ovaj uopste znao grcki,zasto ignorises Biblijsku realnost i pokusavas svesno falsifikovati Bozju rec ??????
ZAR TE NIJE STRAH,ZR TE NIJE BAR SRAMOTA ??????
Pa? Zašto se Rimljaninu obratio baš na grčkom ako grčki nije bio lingua franca onog doba?

Па ако су апостоли ионако све писали на хебрејском чему онда оно велико чудо кад су апостоли пропричали многим језицима.
To je bilo cudo za prisutne,oni su trebali dobiti lekciju od toga i dobilu su je , koji deo od ovog ne kontas ?
Шта је поента ако су наставили користити језик који су већ знали?
Pa zar su cuda radi zaboravili svoj maternji jezik,sta je tebi covece ????????
...i zar si vec zaborvio citata kojeg sam dao iz kojeg se jasno vidi da se apostol obratio na jevrejskom a ne na grckom jeziku ??? :mazi:
Римљани јесу причали латински, али су познавали и грчки.
...isto ko sto recimo i ja poznjem srpski a pricam i oficijlno koristim makedonski jezik...
Апостол Павле након свог хапшења римског заповједника Клаудија Лисија пита на грчком што јасно говори да су Римљани, они образованији наравно, знали грчки.

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Poslednja izmena:
Zapravo za pravilno razumevanje Biblije potrebno je JEDINO Bozje vodstvo Duhom Svetim koji nam treba "otvarti razum i srce" da bi mogli razumeti zapisno...
Vidim kako nepravilno razumeš Bibliju zbog nedostatka elementarnog znanja. Za Svetog Duha treba i iskrena i ispravna vera. Imate vi sveta Babu, ne treba vama Duh Sveti. Kako je ona rekla Baba kad je ugledala na stolu Bibliju i svoje spise: "Evo, to je dovoljno za spasenje Božjeg naroda, ne treba više ništa."
Baba izjednačila svoje spise sa Biblijom.
+++
Kaže u Bibliji majka Hristova: "Od sad će me blažnom zvati svi naraštaji." Samo pravoslavni i katolici poštuju Presvetu Bogorodicu. A za vas je to tamo neka obična Marija koja je još s Josifom imala posle dece... Vidi se da da vas ne nadahnjuje Duh Sveti.

To je bilo cudo za prisutne,oni su trebali dobiti lekciju od toga i dobilu su je , koji deo od ovog ne kontas ?

Pa zar su cuda radi zaboravili svoj maternji jezik,sta je tebi covece ????????
...i zar si vec zaborvio citata kojeg sam dao iz kojeg se jasno vidi da se apostol obratio na jevrejskom a ne na grckom jeziku ??? :mazi:

...isto ko sto recimo i ja poznjem srpski a pricam i oficijlno koristim makedonski jezik...

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
Apostol se obratio okupljenim Jevrejima na taj način, nije na tom jeziku pisao poslanice po Grčkoj i ostatku Rimskog carstva.

Vidim kako nepravilno razumeš Bibliju zbog nedostatka elementarnog znanja.
...a da ipak posetis svog oftimologa,za svaki slucaj ? :mazi:
Za Svetog Duha treba i iskrena i ispravna vera.
Zapravo za Svetog Duh treba POKORNOST Bogu u svakom smislu reci,evo dokaza:

Dela 5,32:
"... I mi smo njegovi svjedoci ovijeh riječi i Duh sveti kojega Bog dade onima koji se njemu pokoravaju..."

Imate vi sveta Babu, ne treba vama Duh Sveti. Kako je ona rekla Baba kad je ugledala na stolu Bibliju i svoje spise: "Evo, to je dovoljno za spasenje Božjeg naroda, ne treba više ništa."
Sram te bilo bezobrzni Bogohulnice,osudjujes se gresnog coveka ( zenu) svrstti u ekskluzivnu kategoriju Duha Svetoga,zr te nije strah,zar te nije sramota ?????
Baba izjednačila svoje spise sa Biblijom.
Gde to pise prevarantu i poklonice papski ?
+++
Kaže u Bibliji majka Hristova: "Od sad će me blažnom zvati svi naraštaji."
A sta to znci nepismeni "teologu" ?
Samo pravoslavni i katolici poštuju Presvetu Bogorodicu. A za vas je to tamo neka obična Marija koja je još s Josifom imala posle dece... Vidi se da da vas ne nadahnjuje Duh Sveti.
Slazem se,paganstvo je vasa teritorija stoga radite i dalje sto vam volja...

Dj se vec jednom dogovorite,jedn kaze "jevrejski jezik postao mrtav"stog ga jevreji nisu znli a tebe vidimo gde se kunes d su pricli ali d ga nisu koristili za zapisivnje onog sto su verblno iznosili... :roll:
Hebrejski jezik nije u 1. vijeku bio govorni jezik Judeje. To je bio aramejski. Hebrejski jezik se jedino sačuvao kao bogoslužbeni jezik u religijskom kontekstu. Apostoli jesu znali hebrejski, kao što su znali i druge jezike poslije Pedesetnice, ali nisu svoje poslanice pisali na hebrejskom jer bi to bilo besmisleno. Grci i Rimljani sigurno nisu znali hebrejski.

Hebrejski jezik nije u 1. vijeku bio govorni jezik Judeje.

To je bio aramejski. Hebrejski jezik se jedino sačuvao kao bogoslužbeni jezik u religijskom kontekstu. Apostoli jesu znali hebrejski, kao što su znali i druge jezike poslije Pedesetnice, ali nisu svoje poslanice pisali na hebrejskom jer bi to bilo besmisleno. Grci i Rimljani sigurno nisu znali hebrejski.
Biblijski dokaz ?
Uostalom ja sam vec pobio tvoju tvrdnju ali hajde da ti dam sansu ???
Dakle ?

P.S. nadam se da se neces pozvati na ono 'ILI,ILI.. ,LAMA..." jer ces se tada suociti sa jednim izuzetno nezgodnim i pre svega logickim pitanjem koje ce brzopotezno potopiti sve vase teoloske camce...

Biblijski dokaz ?
Uostalom ja sam vec pobio tvoju tvrdnju ali hajde da ti dam sansu ???
Dakle ?

P.S. nadam se da se neces pozvati na ono 'LAMA,LAMA..." jer ces se tada suociti sa jednim izuzetno nezgodnim i pre svega logickim pitanjem koje ce brzopotezno potopiti sve vase teoloske camce...
Дјела апостолска садрже и овај стих:
"И то постаде знано свима који живе у Јерусалиму, тако да се та њива прозва њиховим језиком Акелдама, што значи: њива крви." (Дјела 1:19)

Пошто се и сам апостол Павле обраћао Јерусалимљанима значајно је да утврдимо који је то био њихов језик у то вријеме и то управо преко ријечи акелдама. Да ли је та ријеч хебрејска или арамејска? Одговор је јасно и недвосмислено арамејска. Потиче од דְּמָא חֲקָל (hql dm):
"Ἁκελδαμά, or Ἁκελδαμάχ (Lachmann), (or Ἁκελδαμά WH (see their Introductory § 408)), or Ἀχελδαμάχ (T Tr), from Chaldean דְּמָא חֲקָל (field of blood), Akeldama: Acts 1:19; see αἷμα, 2 a. (B. D. under the word; especially Kautzsch, Gram., pp. 8 173)."
https://biblehub.com/greek/184.htm

Не постоји ниједна хебрејска ријеч нити комбинација ријечи која даје Акелдама да значи њива крви. Најближа хебрејска ријеч коју означава њиву, поље или слично је חֵלֶק (heleq):
https://biblehub.com/hebrew/2506.htm.
Међутим да је ова ријеч искориштена не би гласило АКелдама већ АЛекдама пошто је у хебрејској ријечи глас Л послије А а не глас К као у арамејском. Стога је јасно да је језик који се говорио у Јерусалиму у 1. вијеку био арамејски и да је то исти језик којим се апостол Павле обратио својим слушаоцима.

Дјела апостолска садрже и овај стих:
"И то постаде знано свима који живе у Јерусалиму, тако да се та њива прозва њиховим језиком Акелдама, што значи: њива крви." (Дјела 1:19)

Пошто се и сам апостол Павле обраћао Јерусалимљанима значајно је да утврдимо који је то био њихов језик у то вријеме и то управо преко ријечи акелдама. Да ли је та ријеч хебрејска или арамејска? Одговор је јасно и недвосмислено арамејска. Потиче од דְּמָא חֲקָל (hql dm):
"Ἁκελδαμά, or Ἁκελδαμάχ (Lachmann), (or Ἁκελδαμά WH (see their Introductory § 408)), or Ἀχελδαμάχ (T Tr), from Chaldean דְּמָא חֲקָל (field of blood), Akeldama: Acts 1:19; see αἷμα, 2 a. (B. D. under the word; especially Kautzsch, Gram., pp. 8 173)."
https://biblehub.com/greek/184.htm

Не постоји ниједна хебрејска ријеч нити комбинација ријечи која даје Акелдама да значи њива крви. Најближа хебрејска ријеч коју означава њиву, поље или слично је חֵלֶק (heleq):
https://biblehub.com/hebrew/2506.htm.
Међутим да је ова ријеч искориштена не би гласило АКелдама већ АЛекдама пошто је у хебрејској ријечи глас Л послије А а не глас К као у арамејском. Стога је јасно да је језик који се говорио у Јерусалиму у 1. вијеку био арамејски и да је то исти језик којим се апостол Павле обратио својим слушаоцима.
Trazio sam BIBLIJSKOG DOKAZA a ne pagansko tumacenje ,jel se mozes uskoro vratiti na popravnbom ispitu ?? :kafa:

Robivek i Glasnik su odlična antireklama za "subotare". Vidi se potpuno neznanje istorije. Najosnovnije pojmove ne znaju "teolozi".
Iskreno,ne samo istorija vec mi i muzika ( generalno umetrnost) nije jaka strana ali stvarno ne vidim kako si ovo uspeo povezati sa verom u Boga ???
..nadam se da ne namervas da sve profesore po istoriji proglasis svecima kojima ces se klanjati ??? :D

Najveći apsurd je kad subotari kažu kako smo mi koji svetimo nedelju otpali u paganstvo. Pa mi svake nedelje obeležavamo Hristovo vaskrsenje, svaka nedelja je za nas mali Uskrs. Ne proslavljamo mi nedeljom paganskog boga sunca, već Gospoda Isusa Hrista. Pogledajte kalendar Pravoslavne crkve: Gospod Isus Hristos je centar svega, svi važniji događaji njegovog života se obeležavaju tokom crkvene godine. Tako isti i Božić proslavlja se njegovo rođenje, a ne paganski neki praznik. Utelovljenje Hrista boga.

Back