MERCEDES

• Začetnik teme Začetnik teme Senta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
HEMI 426:
orca:
moram da dodam i ovo sto se tice poredjenja;logicno je porediti vozila iste kategorije, klase...iako su ukusi i afiniteti razliciti to ima smisla jer je ponekad tesko odluciti se (da li si temperamentniji vozac ili kad sednes u kola imas potrebuda se odmoris).mozda glupo zvuci ali ponekad sam se u pojedinim kolima osecao kao na 10 metara pod vodom, negde u svom svetu, bez pritiska i nekog razmisljanja o voznji. 8)
amerikanci to rade potpuno bez smisla (bar za mene)poredeci najnoviju kareru sa korvetom ili jos banalnije, audi tt bmw serije 3 sa grand cirokijem sa hemi motorom od 6,1 litara! :shock: sta mislite o tome?

Da li je potrebno da kazem sta mislim o Corvetti ili Cherokkeju sa HEMI - jem?!?!? :D Mislim, Corvetta razbija Carerru, po svim testovima a TT sam vozio dva puta i auto "ide" kako se i ocekuje ali mu je enterijer uzasan. Kolena mi udaraju o volan, glava u plafon a laktovi u vrata, kod amerikanaca, takve gluposti se ne desavaju... :D

Bez smisla je porediti babe i zabe, motore od 6 sa motorima od tri litre, mozda snaga po litri zapremine,pa snaga po kilogramu mase, bez obzira,na afinitete, kada su radili test zasto jednu korvetu nisu poredili sa karerom gt ili sl 55 amg, lamborghinijem...? :?: :wink:

Tacno, zaista nema smisla porediti babe-zabe ali ako poredis Corvette i Carreru GT to su babe/zabe. Jedno je sportski automobil a drugo je bolid za ulicu. U odnosu Carrera i Corvette ( standardni modeli, slicnih performansi i cene ), amerikanac je skinuo skalp svabi i to po testu Auto Motor und Sporta a oni nikad nisu "pustili" da u uporedjivanju sa domacim automobilom pobedi stranac!!!

Ipak, tema su Bembara vs Bozana. Vozio sam sve aktuelne BMW - ove, osim 1 i X5. Vozio sam najnoviju 3-ku i 760 li. Svi su vrhunski automobili, potpuno adekvatno skupi ali jedni koji me je razocarao je X3. Vidjam ih na ulici i nije mi jasno zasto ih ljudi kupuju. Auto je "kao" terenac, uzak i sa slabom prohodnoscu, tesne kabine i ogromne cene.

Sa druge strane,vozio sam i dosta Mercedesa, koji isto tako ima neke modele koji su losi. Cuvena ML klasa ima mnoge konstrukcijske propuste i veoma slabu karoseriju! Vozio sam i novu A klasu, koja mi je uvek bila nejasna a novi A je tezak ( cak se i uz servo oseti da mu je nos jako tezak ) i nepregledan auto koji je za ono sto nudi preskup. Ali C klasa i CLS su izuzetno "pogodjeni" automobili, kako mehanicki tako i dizajnerski...

MBserbia.jpg

vd:
pa razliku između pojedinih vrsta kompresora je već objasnio Espanol ali možda svi nisu dobro razumeli pa da ponovim .

dakle za sagorevanje je potrebno gorivo i kiseonik .
zapremina motora ograničava količinu vazduha .
za potpuno sagorevanje je potreban definisan odnos goriva i vazduha .
u prevodu ako želiš više snage uz fiksnu zapreminu motora moraš ubaciti više i goriva i vazduha .
da bi ubacio veću količinu vazduha moraš ga komprimovati .

1. turbo kompresori se sastoje od dve turbine spregnute istom osovinom .
jedna od njih se pogoni izduvnim gasovima a druga potiskuje vazduh u cilindre .
takođe postoji i ventil kojim se reguliše nadpritisak .
vazduh se komprimovanjem zagreva odnosno širi pa time i delimično smanjuje količinu koja bi potencijalno mogla dospeti u cilindar . ovaj efekat se poništava hladnjakom ( interkulerom ) .
loša osobina ovih turbina je mali kapacitet pri malom broju obrtaja pa se zato u naprednijim konstrukcijama primenjuje promenjljiva geometrija zakrilaca .
takođe postoji problem sa inercijom turbine pa postoje varijante tzv biturbo sa dve turbine različite veličine .
inače sama konstrukcija turbo punjača je veoma jednostavna .
izdržljive su i pouzdane pogotovo na dizel motorima gde su temperature izduvnih gasova manje .
usputno ublažavaju zvuk izduvnih gasova .

2. ostali kompresori koji su u primeni pogone se sa nekog od vratila motora uglavnom preko nazubljenog remena .
prednosti u odnosu na turbinske su manja inercija i veći kapacitet na nižim obrtajima .
postoje naravno i mane u vidu složenije konstrukcije i veće težine .

što se tiče ubrizgavanja ...
karburator određuje količinu goriva na osnovu protoka vazduha .
s obzirom da je za idealnu smešu potrebno uzeti u obzir još neke elemente kao npr temperaturu vazduha , gustinu , sadržaj kiseonika itd prešlo se na druga rešenja .
u osnovi sva rade na principu mehaničkog ubrizgavanja goriva u usisnu granu .
postoje sistemi sa samo jednom diznom ali i sa više njih za svaki cilindar .
u oba slučaja to je indirektno ubrizgavanje tj gorivo se ne ubrizgava direktno u cilindar već indirektno u usisnu granu .
vazduh u obe varijante ide svojim putem ... filter , kompresor , hladnjak , usisna grana , cilindar ... i usput pokupi gorivo .
postoje i rešenja kod kojih se gorivo direktno ubrizgava u cilindre ali su za sad retka u serijskim automobilima .
nogu je prvi povukao Mitsubishi a zatim i WV sa takozvanim FSI motorima .
za početak i jedni i drugi deklarišu malo veću snagu veći moment i manju potrošnju .
trajnost ovog sistema sa našim gorivom ne bih komentarisao ali mislim da se može povući paralela sa modernim dizelima .
uloga kompresora je potpuno ista samo gorivo i vazduh dolaze u dodir tek u samom cilindru .

izvinjavam se na opširnosti i pozdrav svima

Dakle "biturbo" (konkretno Maserati) ne oznacava dve turbine koje bi bile na V motorima(za svaki red cilindara), vec jedna za drugom,da anuliralu inerciju one druge, gresim li? Moje drugo pitanje je slegece: da li karburator mora da bude posebno prepravljen ili predvidjen za nadpunjenje, ili prakticno svaki moze da radi sa nadpritiskom?

hmmmm, mercedes 350/380/450 SLC, kao klinac sam vidjao jedan svetlo plavi u mom komsiluku...relativno su se kratko pravili ( samo par godina ) pa su redji u odnosu na klasicne SL - ove koji mogu da se nadju ( ja znam za 3 ). kazi, zasto bas SLC, zasto ne obican SL koji je interesantniji? :D

Ma nije mi bitna verzija, samo me zanima gde bih mogao i po kojoj ceni da ga kupim. U ulici ispod moje je bio jedan ovakav, bio je na tockovima ali su mu falili motor i komplet kabina. Nije imao unutra nista. Znam da bi mi trebalo vremena da sastavim kabinu i postavim motor i da je to investicija ali voleo bih da imam jedan ovakav.

vidi, bitna je verzija, SLC ( na slici ) je imao fixiran i malo duzi krov i malo vise mesta na zadnjim sedistima, dok je SL imao krov koji se skidao i imao si i kupe i kabrio, sto licno smatram mnogo boljom varijatom. u inostranstvu su prilicno skupi ako su u dobrom stanju dok kod nas ih ima ali ni jedan nisam video da je bas dobar, svi su onako...moj savet ti je da polako trazis, spremis dosta para, mozda potrazis i Mercedes W116 ( stari slon ), moze da se kupi jeftino a dobar je izvor delova i kad se pojavi SL/SLC ga kupis. kazem ti, znam za 3 u ns i jedan zlatni SL 500 u Bg, u njemu sam se i vozio...ali ne znam ni jedan za prodaju...

HEMI 426:
vidi, bitna je verzija, SLC ( na slici ) je imao fixiran i malo duzi krov i malo vise mesta na zadnjim sedistima, dok je SL imao krov koji se skidao i imao si i kupe i kabrio, sto licno smatram mnogo boljom varijatom. u inostranstvu su prilicno skupi ako su u dobrom stanju dok kod nas ih ima ali ni jedan nisam video da je bas dobar, svi su onako...moj savet ti je da polako trazis, spremis dosta para, mozda potrazis i Mercedes W116 ( stari slon ), moze da se kupi jeftino a dobar je izvor delova i kad se pojavi SL/SLC ga kupis. kazem ti, znam za 3 u ns i jedan zlatni SL 500 u Bg, u njemu sam se i vozio...ali ne znam ni jedan za prodaju...

hvala na preporuci :D

Ja sam odskora poceo da vidjam jedan SLC ovde u BG-u na Slaviji. Stalno se parkira tu na pocetku bulevara JNA, kad se krene od Slavije jel... Crn je i ne bih rekao nesto specijalno ocuvan. Tj ne mogu tacno da kazem, posto je redovno prasnjav ko reli da je vozio. Takodje sam video jedan pre neki mesec na ulici - al' sad ne znam dal je to bio taj isti, jeste crn, al' tada nije bio prljav!?
U svakom slucaju ocigledno ih nema mnogo, tako da potraga za njim zahteva sigurno prilicno jak entuzijazam. Ja bih probao za pocetak bar malo da kukam ovim nasim vlasnicima, mozda je nekom manje vise dojadio :wink:

opet kazem, SLC i nije neka varijanta, SL jeste...ovaj zlatni je stojao na Vracaru a lik ga je sredjivao u ns kod mog poznanika, pa smo se malo "vozikali"... :wink:

nema ih mnogo to je tacno, usudio bi se da procenim da na celoj teritoriji scg ima max 10tak kom ( +- 1 ili 2 ). ipak, lako je moguce da je nekom dosadio svoj SL/SLC, znajuci da je najmanji motor 2,8 litara ( a vecina kod nas su osmaci! ) i da je voznja i odrzavanje uvek bilo preskupo, verovatno je neko odlucio da se ratosilja kola... :D :D :D

Drugar iz kraja je vozio takav. Ide kao zmaj. Pre par godina ga je prodao za 8000 maraka (znam da je tada takav bio skuplji u Nemackoj nego sto ga je on prodao), bio je skroz ok ocuvan, jedino sto je malko bio cuknut (mislim da je migavac i far slomljen). Vec neko vreme ga vidjam na Dorcolu u jednoj od ulica paralelnih sa Kralja Petra (a jednosmerna odozdo), ali ne mogu da se setim u kojoj. Prosetej, pa mu zakaci nesto na soferku ako si bas zainteresovan....

SLC se pojavio u oktobru 1971. kao produžena i nešto komotnija na zadnjim sedištima varijanta SL-a (o kojoj je Hemi pisao). Inače su sve varijante ovog modela bile potpuno neuspešni nastavak života rodonačelnika klase, 230 i 280 SL (1963- 1971). Proizvodio se u varijantama 350, 500 i 560, a u vreme naftne krize 1973. predstavljena je i verzija 280 SLC, koji je zapravo imao isti motor od 3,5 litara ali je navodno bio mnogo "štedljiviji". Generalno, ovi modeli ne uživaju neku veliku popularnost među kolekcionarima, a za praktičnu upotrebu odmah instaliraj pozadi kuku i zakači cisternicu za gorivo...

Espanol:
SLC se pojavio u oktobru 1971. kao produžena i nešto komotnija na zadnjim sedištima varijanta SL-a (o kojoj je Hemi pisao). Inače su sve varijante ovog modela bile potpuno neuspešni nastavak života rodonačelnika klase, 230 i 280 SL (1963- 1971). Proizvodio se u varijantama 350, 500 i 560, a u vreme naftne krize 1973. predstavljena je i verzija 280 SLC, koji je zapravo imao isti motor od 3,5 litara ali je navodno bio mnogo "štedljiviji". Generalno, ovi modeli ne uživaju neku veliku popularnost među kolekcionarima, a za praktičnu upotrebu odmah instaliraj pozadi kuku i zakači cisternicu za gorivo...

i kao sto rekoh, fokusiraj se na SL ( imas coupe i cabrio u jednom, i lepsu i skladniju pixlu kao i vecu vrednost samog automobila ) a SLC ostavi sa strane, od njega nema 'leba... :D

Back