MERCEDES

• Začetnik teme Začetnik teme Senta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A da nije jedna turbina za 4 cilindra a druga za drugih 4 cilindra (V8)?

Nije , pr.mercedesov motor 200cdi,220cdi,250cdi , svi imaju 2154 ili 2158ccm i 4cilindra, prva dva imaju jednu turbinu a treci dve turbine (204ks).
Kao i kod bmw 123d ista kubikaza kao i 120d 4cilindra (123d 204ks)
Za ove dizelase znam da na tom principu rade 2 turbine, inace kod benzinaca, valjda isto nisam siguran.

Kako koja mu je funkcija, pa rekao sam ti.
Znas li uospte sta je turbina?
Ako znas a sigurno znas,onda nemam sta da ti objasnjavam, jedna turbina se pali na manje obtaje a druga ne vece obrtaje, i tako mu daje vecu snagu, bolje ubrzavanje, obr.mom.
E ajde lepo mi objasni sa ti je to turbina i cemu sluzi?! Ako ne znas onda cu pitam nekog drugog.

Nije , pr.mercedesov motor 200cdi,220cdi,250cdi , svi imaju 2154 ili 2158ccm i 4cilindra, prva dva imaju jednu turbinu a treci dve turbine (204ks).
Kao i kod bmw 123d ista kubikaza kao i 120d 4cilindra (123d 204ks)
Za ove dizelase znam da na tom principu rade 2 turbine, inace kod benzinaca, valjda isto nisam siguran.

Jesi li siguran ....to sto si objasnio ne ide tako nego 2 turbine za sva 4 cilindra.Prva manja radi na niskim obrtajima jer velika nema toliku kompresiju na tim obrtajima ..do neke granice na kojoj se iskljucuje mala a pali se velika jer na vecim obrtajima mala bi se prebrzo vrtila a nebi imala toliku kompresiju kolika je potrebna a koju moze da isporuci velika ....razlika izmedju te duple i obicne je u tome sto kad se obicna turbina upali motor naglo dobije snagu pa auto cimne poprilicno a to je pred krivinu i zadnji pogon formula za propast ...a jos jedna star je u tome sto brze stradaju nosaci motora ..sasija se vise napreze .....dok kod duple turbine mala se pali na manjim obrtajima nego normalna pa tek onda velika ...kljucna razlika je sto nema tog cimanja motora na tim istim obrtajima (~2000 rpm ) nego samo klasicno ubrzavanje....mnogo fin osjecaj :D

Moji dragi prijatelji ... sa koje ste vi planete?

Sad me je zabolila glava čitajući ovolike gluposti ispisane i morao sam da otvorim sva vrata i prozore da se izvetre ove gluposti.

@camaro, da nisi ovo kopiro iz nekog albanskog časopisa o automoblizmu ? Da nije onaj "automobilji" :)

Ja sam ubedjen da biturbo u Mercedesu radi po principu 1 turbina = 4 cilindra (od V8).

Za manje motore valjda postoje turbine sa promenjivom geometrijom pa rade sa linearno proporcionalnim pritiskom od malih to velikih o/min.

Mozda gresim.

Ja sam ubedjen da biturbo u Mercedesu radi po principu 1 turbina = 4 cilindra (od V8).

Za manje motore valjda postoje turbine sa promenjivom geometrijom pa rade sa linearno proporcionalnim pritiskom od malih to velikih o/min.

Mozda gresim.

Ovo je najvoviji motor od 09god 250cdi ,u pravu si da su to turbine sa promenjivom geometrijom ali na tom motoru su stavili dve turbine, koja se prva pali na 1600obrt.a sledeca se prikljucuje na vece obrtaje i daje mu ravnomerno ubrzanje.
Samo je taj u ponudi sa 4 cilindra i dve turbine kod mercedesa.

Jesi li siguran ....to sto si objasnio ne ide tako nego 2 turbine za sva 4 cilindra.Prva manja radi na niskim obrtajima jer velika nema toliku kompresiju na tim obrtajima ..do neke granice na kojoj se iskljucuje mala a pali se velika jer na vecim obrtajima mala bi se prebrzo vrtila a nebi imala toliku kompresiju kolika je potrebna a koju moze da isporuci velika ....razlika izmedju te duple i obicne je u tome sto kad se obicna turbina upali motor naglo dobije snagu pa auto cimne poprilicno a to je pred krivinu i zadnji pogon formula za propast ...a jos jedna star je u tome sto brze stradaju nosaci motora ..sasija se vise napreze .....dok kod duple turbine mala se pali na manjim obrtajima nego normalna pa tek onda velika ...kljucna razlika je sto nema tog cimanja motora na tim istim obrtajima (~2000 rpm ) nego samo klasicno ubrzavanje....mnogo fin osjecaj :D

U pravu si , to sam i ja rekao dve turbine na cetvoro cilindricnom motoru, samo sto nisam ovako detaljno objasnio.

turbo1et-1-1.gif

turbo1sr-1-1.gif

A izduvni gasovi se delimično ubacuju nazad u cilindre radi dodatnog sagorevanja koje ustvari tom prilikom eliminiše najštetnije sastojke što se tiče okoline(ekologija je nametnula konstruktorima zadatak a ovo je rešenje kao i uvođenje katalizatora itd).E sad,to delimično ubacivanje izduvnih gasova odrađuje EGR ventil(Exaust Gas Recharge) tako što uglavnom na leru(kod W124,W210 i sličnih generacijski gledano modela Merca) otvori ventil koji se nalazi na vodu između izduvne i usisne grane(spaja ih)
250EGR-1.jpg

Nešto što je manje poznato je da je,zbog ubacivanja tih gasova u cilindre,smanjena temperatura a zbog manjka kiseonika koji je nephodan za sagorevanje.Ovo je uspeh konstruktora:klap: jer se znamo iz iskustva da temperatura motora raste kad radi u mestu(a čest slučaj u gradskoj vožnji)

E izvinite ali sam se malo salio sa vama. Znam sta je to turbo i zasta sluzi. Da vam ja kazem stvarno zasta sluzi taj turbi ili superchardzer: Njegova funkcija je da ubacuje(na silu ugurava vazduh) u motor i tako moze da se poveca kolicna goriva koja se ubrizgava da bi se dobila veca snaga iz tog motora. Jaci su od atmosverskih motora ali traju krace mnogooooo! Izvinite jos jednom na mojoj maloj sali! El se ne ljutite?

Ono sto malo ljudi zna, turbo je prvobitno bio krsten kao "vazdusni kompenzator:" tj u avio industriji klipnih motora, uguravao je vise razredjenog vazduha (na visinama) da bi motor i dalje imao snage kao na zemlji.
A onda je nekom palo na pamet da u lonce od 1 litar sipa 2 litre... na silu.

Ono sto malo ljudi zna, turbo je prvobitno bio krsten kao "vazdusni kompenzator:" tj u avio industriji klipnih motora, uguravao je vise razredjenog vazduha (na visinama) da bi motor i dalje imao snage kao na zemlji.
A onda je nekom palo na pamet da u lonce od 1 litar sipa 2 litre... na silu.

E to nisam znao da su se koristili u avo industriji!

Back