Mentalitet

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa nije to uopste blesavo......
slicne situacije imas kojekude......eto, danas otvaram karton u medicini rada....i
lik na salteru: ocu da mi neko prepise lekove
salterka: doktori vise ne rade pre podne, rade po podne, moracete da sacekate ili da pitate doktorku Tu i TU da li moze da vas primi
lik: (dere se) KOGA BRE DA PITAM?
salterka: (ponavlja) Doktorku Tu i TU, soba ta i ta
lik: (dere se) NECU NIKOG DA PITAM, TREBA NEKO DA MI PREPISE LEKOVE, ZAKAZITE ME!
salterka: doktori vise ne rade pre podne, ako hocete da zakazemo, moracete da sacekate po podne
lik: NECU JA NISTA DA CEKAM, IDEM OD VRATA DO VRATA, PA VI ZOVITE MILICU, ***** VAM MATERINA

e......
poenta je da se takav razgovor ne prisluskuje :)

e..to je drooga stvar...tu ne moramo ništa da kostrooišemo...ti si očevidac i čuo si i video sve aktere.....to je tipična slika naše birokratike koja mnogo toga govori o mentalitetu.....i koju svi mi viđamo svakog dana......

Можеш да злостављаш само онога ко ти то дозволи :)

A, je l'? :mrgreen:
Dete od, npr, 3-4 godine, je zlostavljano samo zato što je to dozvolilo?
Ne bi bilo zlostavljano da je na vreme uprlo prstom u roditelje i, vrlo argumentovano i potkrepljeno dokazima, pred pravnim, socijalnim, medicinskim i dr. autoritetima, glasno i jasno objasnilo šta mu se dešava.... ?
Ili misliš na snagu ličnosti, samosvest i nepokpolebljivu volju za promenom načina sopstvenog života kod jednog trogodišnjeg deteta?
Je l' to po onoj čuvenoj maksimi : 'da ne bismo bili previše nesrećni, najsigurniji način je da ne zahtevamo da budemo previše srećni?'

Mladi Šopenhauere, ne ide to tako... ne uvek, ne kod svakog.
Svaku akademsku, filozofsku, birokratsku i drugu generalizaciju demantuju pojedinačni primeri iz svakodnevnog života.

@Kojica

Ne Kojice, nemam taj problem ali ono sto vidim a ne mogu da promenim mene muci i proganja...
Iz tog razloga je i nikla ova tema te noci .
Sto se tice pomoci zenama ili deci kad su neki monstrumi u ulozi oceva ili muzeva(ili obrnuto) i ja sam od onih koji to prijavljuju i koji se gade od bilo koje vrste nasilja...mada iskreno mislim da je mentalno zlostavljanje, koje je veoma rasprostranjeno na ovim nasim prostorima,mnogo opasnija stvar...

Браво. :D

Извини, погрешно сам те разумела...

Сада бих те питала, на којим просторима си приметила да не постоји ментално злостављање. :mrgreen: Али нећу да те мучим. :D
Јер...
Ниси ти крива... такав нам је менталитет... благо речено ''Самокритични смо.'':D

А грубо речено ''Што волимо бре да сами себе попљујемо, па то је чудо једно'' :mrgreen:

Ovde se od šume ne vidi drvo.
Koliko sam shvatila iz cele priče (a i sam naslov teme to govori), radi se o Barbarinoj opservaciji jednog trenutka, uhvaćenog slučajno, na pijaci... dakle, u našem svakodnevnom okruženju... i utisku koji joj se nametnuo nakon slučajno odslušanog dela telefonskog razgovora... ličnoj impresiji, koja je ovde trebalo da bude samo incijalna kapisla za priču o tome gde živimo, i kako živimo, i zašto neki žive tako kako žive...
Ukoliko bismo hteli unapred da opovrgnemo sve što je u ovoj uvodnoj pričici indikovano, mogli bismo da seciramo svaki delić gore ispričanog, pa da pođemo od sledećeg:
- pijaca nije slika našeg (sveukupnog) mentaliteta, jer, osim pijace, imamo i pozorište, bioskop, muzeje... pa su tamo neki DRUGI ljudi, koji su, hvala Bogu, bolji od onih što idu na pijacu.Ti 'kulturni' ljudi ne viču, ne psuju, ne šikaniraju svoje bližnje;:roll:
- nismo čuli baš telefonski 'razgovor', već samo jednu stranu; ko zna - možda je dotični pijačni čovek pričao sam sa sobom? Možda je mentalno poremećen? A možda je na drugoj strani telefonske veze njegova psihotična supruga, koja ga svakodnevno tuče kuhinjskom krpom, pa imaju ravnopravan, uzajamno uništiteljski odnos... Ili neko drugi, ko prosto NE RAZUME drugačiji jezik....
- a možda je Barbara sve to sanjala, tj. izmislila... onako, radi naše zabave na forumu ili zato što joj je bilo dosadno pa je malo gimnasticirala mozgom;

I onda se razvije priča o tome koliko je psovanje kobno po ljudsku kulturu.:mrgreen:
Pa se na to nadoveže diskusija o tome treba li prisluškivati tuđe telefonske razgovore... Da bi, tu i tamo, provejao neki komentar o tome treba li se mešati u tuđe odnose koji jasno upućuju na zlostavljanje.:roll:
Užas.

Kad vidite čoveka koji na ulici šutira psa, da li trepnete?
Ako se okrenete na drugu stranu (jer nećete da se 'mešate'), ili vas taj prizor ostavi ravnodušnim, idemo dalje.... Jer onaj koji ne reaguje na šutiranje psa, verovatno neće reagovati ni na maltretiranje ljudskog bića. Ne tiče ga se, jer ne želi moguću konfrontaciju sa prvim komšijom, rođakom, prijateljem... ne želi da ga uzurpiraju sudski pozivi za svedočenje... On želi da mirno spava i ne razmišlja o tuđoj bedi jer je tuđa beda ipak nešto lično i TUĐE.
A mi ostali, koji trepnemo, zasuzimo, prijavimo... UMEŠAMO se u nešto što izlazi iz okvira četiri zida naše sobe - mi smo čudaci.

A, je l'? :mrgreen:
Dete od, npr, 3-4 godine, je zlostavljano samo zato što je to dozvolilo?
Ne bi bilo zlostavljano da je na vreme uprlo prstom u roditelje i, vrlo argumentovano i potkrepljeno dokazima, pred pravnim, socijalnim, medicinskim i dr. autoritetima, glasno i jasno objasnilo šta mu se dešava.... ?
Ili misliš na snagu ličnosti, samosvest i nepokpolebljivu volju za promenom načina sopstvenog života kod jednog trogodišnjeg deteta?
Je l' to po onoj čuvenoj maksimi : 'da ne bismo bili previše nesrećni, najsigurniji način je da ne zahtevamo da budemo previše srećni?'

Mladi Šopenhauere, ne ide to tako... ne uvek, ne kod svakog.
Svaku akademsku, filozofsku, birokratsku i drugu generalizaciju demantuju pojedinačni primeri iz svakodnevnog života.

ОК, буквалисто, моја тврдња важи само за особе старије од 18... :D

prvo ...nevaspitano je prislooškivati toođe telefonske razgovore..i ko stvarno ima vremena da obraća pažnju na to šta ljoodi govore preko telefona na ulici...........sigoorno je žešće zaloodan......i još o tome razmišlja i napravi čitavu špansku seriju.....na osnovu 3 izgovorene rečenice sloočajnog prolaznika...
Očito da se pozivaš na civilizacijske tekovine. Međutim, svedoci smo da je civilizacija češe maćeha, a ređe majka.
Treba da je civilizacijska tekovina osuditi zlo bilo gde da se pojavi i bilo ko da ga čini. Nije kurtoazija zabijanja glave u pesak baš neko civilizacijsko dostignuće.

:D
A za starije od 78, naprimer?
A za hendikepirane, bez obzira na godine?

jap..he's so busted!!! :mrgreen:

naravno da se malo dijete ili nemocna, nepokretna ili osoba s posebnim potrebama ne mogu same obraniti od zlostavljaca

+ ne zaboravimo jednu "sitnicu" - u stvarnosti, sudeci po statistikama, najveci broj zlostavljanja odvija se unutar obitelji, pri cemu cesto svi clanovi iste znaju ili barem "naslucuju" sta se dogadja, ali cute...kao i zrtva - kapiram da je na ovakve situacije Snaga mislio, ali je to prilicno nezgrapno formulirao

bit je u tome da zrtva ili njeni najblizi moraju smoci snage da prekinu lanac - da se usprotive ili barem fizicki sklone, da odu...i to je dovoljno tesko...
u tome im naravno treba i pomoc (o tome je npr. pisala kojica, zar ne?)
ta, pomoc moze stici od pojedinca ili od drustva ( Sigurne kuce, razne nv organizacije, etc.), ali pomoc treba POTRAZITI inace...
moze se dogoditi, i dogadja, se da nitko "ne cuje" vriskove iza zatvorenih vrata...sto je "fenomne" samo po sebi - to "nemijesanje u tudja posla" i zatvaranje ociju...

jbte, al je ovo jezivo sve skupa...tim vise sto je zaista cesto...nije samo materijal za crnu hroniku i senzacionalisticki tisak...:-(

Nasilje u porodici
Član 194.
(1) Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
(4) Ako je usled dela iz st. 1, 2. i 3. ovog člana nastupila smrt člana porodice,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri do dvanaest godina.
(5) Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Hajde predlozite, sta bi po vama trebalo da bude sesta,sedma,osma...stavka?:lol:
Da li je ovim trenutno validnim zakonom pokriven problem i pruzena zakonska zastita svakom pojedincu?

Nasilje u porodici
Član 194.
(1) Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.
(3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
(4) Ako je usled dela iz st. 1, 2. i 3. ovog člana nastupila smrt člana porodice,
učinilac će se kazniti zatvorom od tri do dvanaest godina.
(5) Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Hajde predlozite, sta bi po vama trebalo da bude sesta,sedma,osma...stavka?:lol:
Da li je ovim trenutno validnim zakonom pokriven problem i pruzena zakonska zastita svakom pojedincu?

Gde je tu decidno spomenuto verbalno nasilje? 'Ponašanje' je isuviše širok pojam.
Dalje, gde je klauzula po kojoj se osumnjičeni za zlostavljanje u porodici stavlja pod neki vid prismotre ili, ako se dokaže da je nasilnik, obavezuje na psihoterapiju?
Ne znam, nisam pravnik, ali deluje mi nepotpuno.

Gde je tu decidno spomenuto verbalno nasilje? 'Ponašanje' je isuviše širok pojam.
Dalje, gde je klauzula po kojoj se osumnjičeni za zlostavljanje u porodici stavlja pod neki vid prismotre ili, ako se dokaže da je nasilnik, obavezuje na psihoterapiju?
Ne znam, nisam pravnik, ali deluje mi nepotpuno.

U delu u kome se pominje ugrožavanje spokojstva i duševnog zdravlja. To mi liči na verbalno nasilje.
Naše zakonske mere deluju prilično blago za ovakav vid nasilja.
Osim toga, naše pravo je kontinentalno a ne aglosaksonsko i prismotra, obavezna psihoterapija i sl. ne verujem da postoje.
Ima ovde pravnika, pa ako nalete, objasniće nam detaljno

Pozdrav Svima,

Vidim da ste svi ovde pomalo nesto dodali, zabavili, neki isplakali i čini mi se da sistemski slabo razumete problem. Verovatno niste ni radili nešto slično. Sobzirom kako svi Vi lepo teoretski razmišljate, a sobzirom da sam dosta ucestvovao u strukturnim i sistemskim promenama u državnoj službi na projektima Svetske i Evropske Banke, od propisa, struke, tehnologije, uprave, šaltera, menjanja navika, kulture shvatanja rada i bla,bla... , a vidim da neki pominju Zakone, članove, neki pominju nv organizacije, neki pominju viteštvo i Don Kihotstvo na ulici i komšiluku imam pravo da Vam kažem po nešto:

1.) Ne može se sve primeniti sa Zapada, osim ako ceo kontekst ne preseliš sa kompletnim standardima i bogatstvima, pa je opet pitanje da li bi se izdanci civilizacije primili...itd...da ne dužim, nasilje u Afričkoj familiji i standarde niko ne pominje jer je dnevna potrošnja 0.5-1US$.
2.) Zapad nas posmatra kroz interes tako da ga jako malo interesuje suština života već forma,.. npr.ne interesuju ga blatnjavi ljudi na lokalnim putevima, ali ga interesuje da autoputevi budu po svim standardima. Tako je svuda. Površni i neinteligentni (ako nemaju interes) se lože na Globalizaciju.
3.) NV organizacije su nečije organizacije, tzv snažne žena Srbije je tuđ leteći cirkus, ali i slabost domaćina u nedržavotvornosti i neinstitucionalizaciji problema.
4.) npr. neko je pominjao statistiku, ali nigde ne postoje radovi i dokazi o tzv. nesilju i sve je obloženo, rečima: "tek se sada otkrilo, veliki procenat, čak jednom su izjavili na TV B92 preko 50% ... blabla ...nigde radova i dokaza..." prosto je simptomatično, kako je od jednom u Srbiji nastalo nasilje, kao da smo prvi put u ratovima i pitanje hoćemo li opstati. Providno
5.) Zatim, postoje ministarstva koja su nadležna, ali prave se uvek zaobilazne, političke prečice. Političari obožavaju da preko noći naprave gomilu nekih novih odeljenja, pa čak i agencija (političko pomodarstvo kao, ustvari varijante za procenat) koje znaju da budu u totalnim sukobima nadležnosti. Treba shvatiti da ozbiljna i jaka država ne funkcioniše na parcijalnim rešenjima, te ovi u ministarstvu se muče na celokupnoj državnoj ter. dok se neki igraju da bi smestili 50tak ugroženih. Veoma neozbiljno, zamagljeno
6.) Sve se to čini da bi se na friziranim tzv.projektima izvlačile pare u neke poluinstitucije, polupropisano definisane, sa nekim polunadležnim licima, sa debelim kontaktima firmi iz inostranstva EU, zemalja donatora i tima koji rade u tim pripremnim misijama...u zajedničkom čupanju sredstava od donacija.
7.) u svemu korupcija se pojačava, a onima kojima je stvarno potrebna pomoć uglavnom nikada i ne stigne. Lično sam video kako se odvija korupcija na nivou Svetsek i Evropske Banke. Izašao sam iz projekata na vreme, promene nisu uspele, birokratija se vratila na početak, sredstva su izvučena i potrošena, ....ali možda se pojavi u mojoj knjizi debeli detalji.

U celom tom zapadnom dekorativnom letećem cirkusu zaboravlja se sledeće tradicionalno: da majka brine o deci, a otac/muž brine o ženi i njenom detetu. To je prirodno i normalno, genetski i tako je bilo u zadnjih 1000g. i tako će biti, sve devijacije dolaze preko nemaštine, nesigurnosti, ratova, izbeglih, tranzicije, poniženja, nepotrebnosti, itd... na kraju i br.nezaposlenih je 500,000, što bi ovakav procenat razorio bilo koje zapadno društvo. Sa prosečnom platom od 250E u Srbiji ne treba očekivati zapadne standarde, već proces sa što manje senzacionalizma i preterivanja, gde će kolektivna svest pomagati šta je zdravo društvo.

Iz tog razloga ne verujem da se kuća gradi sa visokim standardima na krovu, a temelji da ostanu pod niskim standardom i slabom nosivošću. Nema potrebe silovati bez razloga razne društvene situacije. Budimo ono što jesmo.

Srdačan pozdrav
tamo neki Mystic ;)

to sto je "tacno" ne znaci da apsolutno nista ne funkcionira i da ne moze funkcionirati
ne znaci ni da ama bas svi aktivisti samo sjede na dupetu i uzimaju pare
uostalom, to nije fer tako formulirati ako nista drugo onda zbog nekolicine koja ipak nesto radi!!!

da, korupcija - u svim bransama, u svim drzavnim institucijama i nv organizacijama - pa?
ja nesto ne stekoh dojam da je to "endemska" pojava ogranicena na ovo nase dvoristance...:roll:
a ne stekoh dojam ni da se npr. cpovjek koji radi tako neke..."vazne" poslove, kakvim se ti cesto i rado hvalisas
moze sebi priustiti da bude otvoreno i beskompromisno gadljiv na korupciju, a? ;)

druga stvar - to "zapadno drustvo" nije toliko razlicito od naseg po pitanju medjuljudskih odnosa i porodice
pa ni po pitanju nasilja i zlostavljanja, unutar i van porodice, usprkos razlikama u standardu

ovo;
" U celom tom zapadnom dekorativnom letećem cirkusu zaboravlja se sledeće tradicionalno: da majka brine o deci, a otac/muž brine o ženi i njenom detetu. To je prirodno i normalno, genetski i tako je bilo u zadnjih 1000g. i tako će biti..."
je povrsno, retrogradno i potpuno netocno, cak i dijelovi koji se odnose na to neko "tradicionalno...bla bla..." , a da ne pominjem da je pozicija muskarca, patera familiasa, polazna tocka ove skelpotine...:roll:

ono s cim se slazem je da se kuca ne moze zidati od krova, ali te price;
sve je to korupcija...neimastina...188 ratova u 100 godina...kuku lele...nema izlaza...nema se para, a da ima odakle nam...gotovi smo...pa kako onda uopce ikad ista zidati, a?

e da; valjda na tom "zapadu" ne zive samo bezosjecajni, materijalisticki usmjereni ljudozderi....kad tebe citam sticem dojam da je to nekako tako, a kad komuniciram s tim "ljudozderima"...malo su mi "cudni", uopce na to ne lice...:roll:

ono s cim se slazem je da se kuca ne moze zidati od krova, ali te price;
sve je to korupcija, neimastina...kuku lele...nema izlaza...nema se para, a da ima odakle nam...gotovi smo...pa kako onda uopce ikad ista zidati, a? :shock:

sta nam ti to porucujes?
da treba leci u umrijeti zato sto zivimo u Srbiji + istovremeno biti sretNA/n sto imamo "tradiciju po kojoj cale donosi pare i dijeli samare"...ma daj...

uostalom, ako si bas navalio - ti lezi i umri, ja necu...;)

Мистик, честитке и од мене ;)

Врагана, мислим да је Мистик само осудио начин на који се те промене, тј. зидање покушава спровести... ;)

Мистик, честитке и од мене ;)

Врагана, мислим да је Мистик само осудио начин на који се те промене, тј. зидање покушава спровести... ;)

Hvala na podršci ! :mrgreen:... tako je. Ne zna se, lupeta se, luta se, jednostavno bludničimo sa tranzicijom

Ali i da se zna, nisam ja protiv zapada, nego nasih fantazijera koji bi na račun sopstvenosti zarađivali kroz tranziciju, a posle bi da leče to isto društvo. Tačno je da ima iskrenih entuzijasta koji se zloupotrebljavaju. Ne mora sve da se prihvati sa Zapada i oni su mi ponekad priznavali (u nezvaničnim sastancima) da nije sve dobro odakle dolaze, a da kod nas ima veoma dobrih stvari i da ih valja oživeti. Danas svi pate da kažu Zapadu "Da", nekad je Milošević patio i uvek nalazio načina da kaže "Ne". I oni su nas tu provalili i veoma sistematski deluju kao krvopije iz sopstvenog interesa. Znam neka zemlje (iz okruženja koje su se lepo suprotstavile) i odbranile sopstveni interes. Nisu svakake bezvezotine i budalaštine prihvatale, ali su dovodile sopstvenim merama i izgradnjom sopstvenih proizvodnih snaga lagano do prihvatljivih rezultata. Ja priznajem kada sam bio na nekakvim pozicijama to shvatanje u našem timu , nisam uspeo. Sada sam tehničko lice u privatnoj firmi. Zovu me stalno u min. i upravu, uvek nešto nude, jer su svesni da su se procesi tranzicije vratili na početak i sve ono što sam opominjao obistinilo se...,a privredu nismo podigli, gomila kupljene tehnologije, pribora, kancelarjskog materijala, projekata, stoji , propada ... pa eto (govore mi u izgovoru) sobzorom da privreda nije podignuta kako valja (zovu me ajmo) još jedan krug kroz promene...ccc

Da ne gnjavim (lju kolko sam vec ispiso :rolleyes:)... bio svugde, svašta radio (i u drugim civilizacijama), ali neke stvari ne treba silovati kada nisu prirodne. Ovde neki ne razumeju da smo mi Evropsko spljošteno (plemensko - svako kao zna svakog i mora da ga poštuje) društvo i da tako treba da ga u prvim momentima nulte godine prihvatimo, a posle da ga raslojavamo, izdužujemo i razvijamo. Meni se gradozidanija suvišnih i zbunjujućih institucija, ako nisi sredio stvar sa postojećim ne dopada. Ali lepo je i najlakše da sve probleme načneš kroz nove institucije , donacije kao štetočine miš koji sve progrize, a taj miš posle nije sposoban da završi posao do kraja. Onda novi političari gase takvu kvazi instituciju i prenose je u nadležnost nekog minst..... ala sam se raspisao...

Slonovi su dobroćudne životinje, ali su mnogo nezgrapni.

Terapija kod nasilja našeg društva ne može biti ista kao na zapadu. Ne kopirati institucije, već menjati ih u skladu sa kontekstom i tradicijom. Domaći ambijent, ljubavi i humanosti je najlepši i najdelotvorniji za terapiju. Dugoročno gledano pare, tehnologija, sjaj ili izvoz nasilja kroz ratove ili holivud ne pomažu, ali pomaže ljubav, tradicija, religija, integracija i to ona divna seljačka kada ti osetiš da si deo neke zajednice i da deliš sve sa svima, da si deo njih ali i oni deo tebe. Dakle korisnost, prirodni zdravi poslovi.

Zašto žena trpi nasilje, zato što zna svog muškarca iz perioda kada je imao svoju odbrambenu i dobavljačku funkciju, iz onog humanog perioda kog ne može sentimentalno da se otrgne ili prekine, jer on sebe uništava (shvatanju o sopstvenoj nepotrebnosti - 500,000 nezaposlenih) jer je nepotreban društvu, a samim tim i svojim bližnjima i zbog toga nesvesno uništava i nju ili decu.

prekidam (ovo više ne ide ovde...)

@Mystic...
Pa naravno ne mozemo mi na Zapad pre samog Zapada...8)
Govoris o ovom problemu kao o necemu sto je nekad davno bilo idealno i ususkano u seosku idilu(vrlo romanticno:D) i uporno izbegavas cinjenicu da je ranije verovatno bilo mnogo gore jer nisu postojali mediji koji ce upozoriti zajednicu na neku nepravilnost ili anomaliju u drustvu , vec se sve prihvatalo kao normalna pojava(ili natprirodna pojava) gde je muz ili otac mlatio svoje ukucane pod izgovorom da je to ispravno i da je muskarac glava porodice..(ima i drasticnijih primera veruj mi).
Na kraju cele price hoces da opravdas tog istog muskarca i njegovu destruktivnost modifikujes kao nesto sto je toboze izgubljeno tokom svih ovih godina u mraku(pod mrakom podrazumevas napredak,tehnologiju...)
...Ne, to nije tako , zamisli da tog muskarca, koji po tebi nesvesno unistava svoje bliznje jer je nesrecan i nezaposlen,nema ko da zaustavi (s obzirom da zeni i deci oduzimas to pravo).Gde bi ovaj svet stigao kad bi svi tako mislili...muskarci bi tu svoju destruktivnu prirodu glorifikovali a zene i deca ko pilici pred klanje cekali presudu...Ili obrnuto , zaista nije vazno.
Ipak, recenica poput one koju si napisao ^Domaci ambijent,pun ljubavi i humanosti je najlepsi i najdelotvorniji za terapiju^ je nesto za sta se treba boriti ali pitanje je kako se boriti (borba ne trpi opravdanje kad je u pitanju ljudskost).?

PS. Da bi nekom bar malo priblizio ono sto zaista mislis moras to isto reci malo jednostavnije, jer ponekad jedna recenica kaze mnogo vise nego citava knjiga...;)

Ne nisam tako mislio. Nema tu ulepšavanja. Preobimno mi je za Forum. Ne vredi ovde tako raspravljati.
Svet je takav kakav jeste kao i sama priroda. Kako muška tako i ženska.
U pitanju je jesmo li mi sami sebe izgubili ili ne ?
Nikada ne bih tvrdio da su žene u srbiji grozne, a muškarci divni. Možda isuviše očekujem da se istom merom uzvrati od ženskog pola.Ipak, To smo svi mi , potičemo od istog genetskog materijala, a u kom se polu rodimo je manje važno. Nasleđe, temperament, tradicija se nastavlja uz laganu promenu...

Npr, postoje Žene koje su sklone da potcenjuju muškarce u društvu koje gubi ekonomiju i koheziju. U tom slučaju proradi neka jeziva ženska pragmatičnost i logika prevrtljivosti i prostitucije. Zar to ne izaziva i nepodstiče zločin ? Pa dobro to je priroda žene i rizik života sa njom, kao i obrnuto. Ja ga prihvatam ne cijučem zbog toga, sve je to za ljude...

Back