Pozdrav Svima,
Vidim da ste svi ovde pomalo nesto dodali, zabavili, neki isplakali i čini mi se da sistemski slabo razumete problem. Verovatno niste ni radili nešto slično. Sobzirom kako svi Vi lepo teoretski razmišljate, a sobzirom da sam dosta ucestvovao u strukturnim i sistemskim promenama u državnoj službi na projektima Svetske i Evropske Banke, od propisa, struke, tehnologije, uprave, šaltera, menjanja navika, kulture shvatanja rada i bla,bla... , a vidim da neki pominju Zakone, članove, neki pominju nv organizacije, neki pominju viteštvo i Don Kihotstvo na ulici i komšiluku imam pravo da Vam kažem po nešto:
1.) Ne može se sve primeniti sa Zapada, osim ako ceo kontekst ne preseliš sa kompletnim standardima i bogatstvima, pa je opet pitanje da li bi se izdanci civilizacije primili...itd...da ne dužim, nasilje u Afričkoj familiji i standarde niko ne pominje jer je dnevna potrošnja 0.5-1US$.
2.) Zapad nas posmatra kroz interes tako da ga jako malo interesuje suština života već forma,.. npr.ne interesuju ga blatnjavi ljudi na lokalnim putevima, ali ga interesuje da autoputevi budu po svim standardima. Tako je svuda. Površni i neinteligentni (ako nemaju interes) se lože na Globalizaciju.
3.) NV organizacije su nečije organizacije, tzv snažne žena Srbije je tuđ leteći cirkus, ali i slabost domaćina u nedržavotvornosti i neinstitucionalizaciji problema.
4.) npr. neko je pominjao statistiku, ali nigde ne postoje radovi i dokazi o tzv. nesilju i sve je obloženo, rečima: "tek se sada otkrilo, veliki procenat, čak jednom su izjavili na TV B92 preko 50% ... blabla ...nigde radova i dokaza..." prosto je simptomatično, kako je od jednom u Srbiji nastalo nasilje, kao da smo prvi put u ratovima i pitanje hoćemo li opstati. Providno
5.) Zatim, postoje ministarstva koja su nadležna, ali prave se uvek zaobilazne, političke prečice. Političari obožavaju da preko noći naprave gomilu nekih novih odeljenja, pa čak i agencija (političko pomodarstvo kao, ustvari varijante za procenat) koje znaju da budu u totalnim sukobima nadležnosti. Treba shvatiti da ozbiljna i jaka država ne funkcioniše na parcijalnim rešenjima, te ovi u ministarstvu se muče na celokupnoj državnoj ter. dok se neki igraju da bi smestili 50tak ugroženih. Veoma neozbiljno, zamagljeno
6.) Sve se to čini da bi se na friziranim tzv.projektima izvlačile pare u neke poluinstitucije, polupropisano definisane, sa nekim polunadležnim licima, sa debelim kontaktima firmi iz inostranstva EU, zemalja donatora i tima koji rade u tim pripremnim misijama...u zajedničkom čupanju sredstava od donacija.
7.) u svemu korupcija se pojačava, a onima kojima je stvarno potrebna pomoć uglavnom nikada i ne stigne. Lično sam video kako se odvija korupcija na nivou Svetsek i Evropske Banke. Izašao sam iz projekata na vreme, promene nisu uspele, birokratija se vratila na početak, sredstva su izvučena i potrošena, ....ali možda se pojavi u mojoj knjizi debeli detalji.
U celom tom zapadnom dekorativnom letećem cirkusu zaboravlja se sledeće tradicionalno: da majka brine o deci, a otac/muž brine o ženi i njenom detetu. To je prirodno i normalno, genetski i tako je bilo u zadnjih 1000g. i tako će biti, sve devijacije dolaze preko nemaštine, nesigurnosti, ratova, izbeglih, tranzicije, poniženja, nepotrebnosti, itd... na kraju i br.nezaposlenih je 500,000, što bi ovakav procenat razorio bilo koje zapadno društvo. Sa prosečnom platom od 250E u Srbiji ne treba očekivati zapadne standarde, već proces sa što manje senzacionalizma i preterivanja, gde će kolektivna svest pomagati šta je zdravo društvo.
Iz tog razloga ne verujem da se kuća gradi sa visokim standardima na krovu, a temelji da ostanu pod niskim standardom i slabom nosivošću. Nema potrebe silovati bez razloga razne društvene situacije. Budimo ono što jesmo.
Srdačan pozdrav
tamo neki Mystic