Međurepubličke granice u Jugoslaviji

Zasto se morala provlaciti kroz vreme ta administrativna forma republika,..koja ,.kako je tada izgledalo samo administracijom otezava funkcionisanje drzave!
Republike u Brozoslaviji uopšte nisu bile amdinistrativna područja.Administrativna ili upravna područja ili jedinice jesu područja jednog ili više organa uprave.Tako su npr.administrativna ili upravna područja opštinski organi policije ,teritorijalna područja organa poreske uprave ili današnji okruzi u Srbiji.Banovine u kraljevini su isto bile upravne jedinice ili područja.Republike u Brozoslaviji bile su organizovane kao države a i tako su definisane saveznim ustavom kao i svojim ustavima.Čak je sam ustav govorio o suverenitetu republika a na nešto manje direktan način i pokrajina.

Opet si kontaradiktoran,neslažu ti se činjenice;Hrvati bili pod Ugarima a do 1867 vladaju austrijanci Habsburzi? Da li su Habsburzi pobedili Hrvate ili su Hrvati sami hteli biti deo monarhije?
na saboru u Cetinu (u blizini današnjeg Cetingrada) sastalo se hrvatsko plemstvo i 1. siječnja 1527. god. izabralo austrijskog nadvojvodu Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja. Povelja, koju su tom prilikom potpisali hrvatski velikaši i predstavnici Ferdinanda Habsburškog (Pavao Oberstain, Nikola Jurišić, Ivan Katzianer i Ivan Pichler) jedan je od najvažnijih dokumenata hrvatske državnosti i pohranjena je u Austrijskom državnom arhivu u Beču. U zamjenu za priznanje nadvojvoda Ferdinand obećao je, da će pomoći Hrvatskoj u obrani pred osmanskim osvajačima i da će poštovati prava, sloboštine, zakone i običaje njeznih stanovnika.
Na sredini se nalazi pečat Kraljevine Hrvatske sa 64 crveno-bijela polja.
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...AhsqFsr0RKxQhnA&bvm=bv.48705608,d.Yms&cad=rja
Нисам све се слаже али од тебе и не очекујем да то схватиш.Хрвати су под Угарима од 1097 па све до 1527 када прелазе у руке Аустријанаца( Хабзбурга) и они владају Хрватима између осталих народности све до 1867 (Аустро-угарски споразум), а од тада Хрватима владају и Аустријанци и Угари све до 1918 године.Видиш чак је и године лако запамтити.
Контрадикторан си сам, прво кажеш да су Хрвати у 19 веку имали скоро па државу, а онда да су баш тада почели неки "проблеми" којих раније није било, па да се Јелачић борио за слободу и хрватске интересе, због те "идиле" или тих "проблема" вероватно не знаш ни сам, а ми њега видимо да се бори за Бечки двор, а после те 1848 Хрвати и даље немају ништа.
Већ сам ти напоменуо да треба да престанеш да читаш вашу википедију ако мислиш да икада сазнаш неке ствари о историји, пази само прву реченицу са те везице што си дао:
"Cetingradska povelja, dokument hrvatske državnosti, kojom plemstvo Kraljevine Hrvatske potvrđuje izbor nadvojvode Ferdinanda I. Habsburškog za hrvatskog kralja dana 1. siječnja 1527. godine."
То не може да буде документ никакве хрватске државности јер Хрвати, тј. властела тада прелазе од једног господара, Угарског краља, до другог господара Хабзбуршког владара, нема ту хрватске државности нигде, такође то племство није племство краљевине Хрватске већ краљевине Угарске, јер су територије тих племића саставни део Угарске краљевине, и они с обзиром на проблеме у Угарској после Мохачке битке и два кандидата за престо потврђују Фердинанда за свог владара који је већ изабран на сабору у Пожуну исте године.
Тај печат са шаховницом није печат краљевине Хрватске која као што смо видели не постоји, већ печат неког племића са те територије, на којој и остала хрватска властела има поседе, или евентуално печат гувернера те области у новој држави а који је додељен од стране Хабзбуршких владара, и то је први пут у историји да се шаховница среће везано за територију на којој обитава хрватска властела.У прилог овоме говори и чињеница да Хрватска пре Цетињског сабора док је била део Угарске уопште и није имала грб, што говори да су је Угари сматрали интегралним делом своје територије.

U čemu se očituje to vladanje nad Hrvatim:.
dankom u krvi,
prisustvom austijske ili mađarske vojske u Hrvatskoj,
maltretiranjnu i progonu hrvatskog stanovništva od strane austrijanaca ili mađara,
pravom prve bračne noći,
prisilnom iseljevanju,deportacij,
ponjemčivanju ili mađarizaciji do kraja 19 veka...
što je bio problem "okupiranih" Hrvata u to vreme sem turske opasnosti?
Очитује се у томе што Аустријанци и Мађари владају Хрватима у земљи која се зове Аустрија или Аустроугарска јер Хрвати немају ни краља ни државотворну скупштину ни било који орган законодавне власти који бих их чинио државотворним народом.Наравно да Хрвати немају ни војску већ су пукови састављени од Хрвата део Аустроугарске армије.Тиме што Хрвати признају Бечког ћесара за краља не значи да имају и своју државу, баш као што Срби који су признавали турског султана нису имали своју државу али су били њени становници вековима.
Kažeš Hrvati bili samo vojnici a drugi im komandovali.Da vidiš kako je bilo u stvarnosti: Od ukupno 315 generala i 17 admirala austrougarske vojske, Hrvata je bilo 30 generala i 2 admirala.Nije loše, skoro 10%
Među ostalima su generali bili:
Maksimilijan Njegovan (Zagreb, 31. listopada 1858 - Zagreb, 1. srpnja 1930.), hrvatski admiral u Austro-ugarskoj ratnoj mornarici., imenovan je zapovjednikom austrougarske ratne mornarice.
Luka Šnjarić (Čanak, 22. lipnja 1851. - Cluj-Napoca, 21. siječnja 1930.) bio je hrvatski general austro-ugarske vojske i jedan od posljednjih zapovjednika zagrebačkog XIII korpusa.
Grof Ivan Salis (Karlovac, 8. prosinca 1862. - Zagreb, 24. listopada 1940.) bio je hrvatski general austro-ugarske vojske, glavni vojni guverner Srbije i zapovjednik glavnog stožera za Rumunjsku.
Anton Lipošćak (Odorheiu Secuiesc (mađ. Székely-Udvarhely), Rumunjska, 9. travnja 1863. - Beč, 24. lipnja 1924.) bio je hrvatski general austro-ugarske vojske i posljednji glavni vojni guverner austrijske okupacijske zone u Poljskoj.
Stjepan barun Sarkotić ( Sinac kod Otočca 4. listopada 1858. - Beč, 16. listopada 1939.) bio je hrvatski general Austro-Ugarske vojske, posljednji zemaljski poglavar Bosne i Hercegovine, vojni upravitelj Dalmacije i Crne gore.
Pavao barun Puhalo Brloški (Brlog Ozaljski, 21. veljače 1856. - Beč, 12. listopada 1926.), hrvatski plemić i vojskovođa. Bio je general u službi austrougarske vojske. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 3. armijom i 1. armijom na Istočnom bojištu.
Viktor Klobučar (Graz, 24. srpnja 1878. - Zagreb, 28. lipnja 1965.) austrougarski mornarički časnik, sin istoimenog topničkog generala rodom iz Gospića, prvi zapovjednik Austro-ugarskog mornaričkog zrakoplovstva.
Matija Raslić (Otočac, 1832. - Zagreb, 7. svibnja 1893.) bio je hrvatski podmaršal austro-ugarske vojske i zapovjednik VII. domobranskog okružja...
Upamti ovo dobro:svi komndanti hrvatsko-slavonskog domobranstva bili su Hrvati:Od 1869 do 1918,Hrvati služe vojsku u Hrvatskoj,hrvatski oficiri komanduju,komande su na hrvatskom jeziku
grof Miroslav Kulmer (1869.-1875.),
Dragutin Višnić (1875.-1880.),
Milan (Emil) Musulin (1881.-1890.),
Matija Raslić (1890.-1893.),
Eduard Lukinac (1893.-1897.),
Josip Bach (1897.-1901.),
Đuro Čanić (1901.-1903.),
Radoslav Gerba (1903.-1907.),
Svetozar Borojević (1907.-1912.),
Stjepan Sarkotić (1912.-1914.),
Ivan Salis Seewis (1915.),
Anton Lipošćak (1915.-1916., 1917.),
Luka Šnjarić (1916.-1917.),
Mihael Mihaljević (1917.-1918.), 1918.
Teodor Soretić (1918.)
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...ut7r_YtGz7rfVAQ&bvm=bv.48705608,d.Yms&cad=rja
Јесте баш су ти Раслић, Боројевић, Саркотић, Вишнић, Герба, Његован и др. Хрвати не лупај, језик којим су говорили био је и остао србски.
Možeš da mi odgovoriš koliko je Hrvata generala u vojsci Kraljevini SHS?
Ne očekujem odgovor jer mi još na ovo nisi odgovorio:
gde je "okupirana" država imala svoju vojsku,svoje oficire,zapovedala svojim jezikom,samostalno vrši obuku,grb,zastavu,
gde "okupirana" država u istoriji samostalno odlučuje o obrazovanju,sudstvu,unutrašnjim poslovima,verskim pitanjima.
gde se "okupirana" država pod okupacijom širi Međimurje,Krajina,Slavonija,Dalmacija,
jel bila ikada igde okupirana država u istoriji bez strane vojske na svom teritoriju...
Не знам тачан број, али према Марији Шеган која се позива на Петрановића и још неке ауторе половина тадашњег официрског кадра је у првом светском рату ратовала на страни централних сила.Број самих генерала је свакако био мали јер је број Хрвата генерала и у Аустроугарској био миноран, а уз то су ратовали против савезника, не знам шта очекујеш.Сам Боројевић( који је Србин) је добио позив нових власти али је он то одбио и повукао се у пензију.
На ово сам ти већ одговорио, то ти је зато што та "окупирана" држава није имала своју војску већ туђу, официри су служили у тој туђој војсци, у рат носили њене заставе, та војска је била присутна на њеној територији, а њени припадници користе чак и туђи језик споразумевања србски.

Нисам све се слаже али од тебе и не очекујем да то схватиш.Хрвати су под Угарима од 1097 па све до 1527 када прелазе у руке Аустријанаца( Хабзбурга) и они владају Хрватима између осталих народности све до 1867 (Аустро-угарски споразум), а од тада Хрватима владају и Аустријанци и Угари све до 1918 године.Видиш чак је и године лако запамтити.
Контрадикторан си сам, прво кажеш да су Хрвати у 19 веку имали скоро па државу, а онда да су баш тада почели неки "проблеми" којих раније није било, па да се Јелачић борио за слободу и хрватске интересе, због те "идиле" или тих "проблема" вероватно не знаш ни сам, а ми њега видимо да се бори за Бечки двор, а после те 1848 Хрвати и даље немају ништа.
Већ сам ти напоменуо да треба да престанеш да читаш вашу википедију ако мислиш да икада сазнаш неке ствари о историји, пази само прву реченицу са те везице што си дао:
"Cetingradska povelja, dokument hrvatske državnosti, kojom plemstvo Kraljevine Hrvatske potvrđuje izbor nadvojvode Ferdinanda I. Habsburškog za hrvatskog kralja dana 1. siječnja 1527. godine."
То не може да буде документ никакве хрватске државности јер Хрвати, тј. властела тада прелазе од једног господара, Угарског краља, до другог господара Хабзбуршког владара, нема ту хрватске државности нигде, такође то племство није племство краљевине Хрватске већ краљевине Угарске, јер су територије тих племића саставни део Угарске краљевине, и они с обзиром на проблеме у Угарској после Мохачке битке и два кандидата за престо потврђују Фердинанда за свог владара који је већ изабран на сабору у Пожуну исте године.
Тај печат са шаховницом није печат краљевине Хрватске која као што смо видели не постоји, већ печат неког племића са те територије, на којој и остала хрватска властела има поседе, или евентуално печат гувернера те области у новој држави а који је додељен од стране Хабзбуршких владара, и то је први пут у историји да се шаховница среће везано за територију на којој обитава хрватска властела.У прилог овоме говори и чињеница да Хрватска пре Цетињског сабора док је била део Угарске уопште и није имала грб, што говори да су је Угари сматрали интегралним делом своје територије.

Очитује се у томе што Аустријанци и Мађари владају Хрватима у земљи која се зове Аустрија или Аустроугарска јер Хрвати немају ни краља ни државотворну скупштину ни било који орган законодавне власти који бих их чинио државотворним народом.Наравно да Хрвати немају ни војску већ су пукови састављени од Хрвата део Аустроугарске армије.Тиме што Хрвати признају Бечког ћесара за краља не значи да имају и своју државу, баш као што Срби који су признавали турског султана нису имали своју државу али су били њени становници вековима.

Јесте баш су ти Раслић, Боројевић, Саркотић, Вишнић, Герба, Његован и др. Хрвати не лупај, језик којим су говорили био је и остао србски.

Не знам тачан број, али према Марији Шеган која се позива на Петрановића и још неке ауторе половина тадашњег официрског кадра је у првом светском рату ратовала на страни централних сила.Број самих генерала је свакако био мали јер је број Хрвата генерала и у Аустроугарској био миноран, а уз то су ратовали против савезника, не знам шта очекујеш.Сам Боројевић( који је Србин) је добио позив нових власти али је он то одбио и повукао се у пензију.
На ово сам ти већ одговорио, то ти је зато што та "окупирана" држава није имала своју војску већ туђу, официри су служили у тој туђој војсци, у рат носили њене заставе, та војска је била присутна на њеној територији, а њени припадници користе чак и туђи језик споразумевања србски.

Kada navedeš austrijsku ili ugarsku jedinicu koja je bila u Hrvatskoj u to vreme nastavljamo prepisku.

Svetozar Borojević,kaže čovek da je Hrvat
brzojav Svetozara Borojevića Narodnom vijeću SHS, 1. studeni 1918.
:Odredbe Narodnog vijeća o željeznicama za koje sam saznao tijekom noći u najkraćem će vremenu vojsku učiniti bespomoćnom zbog nedostatka hrane i posljedice će biti katastrofalne za južnoslavenska područja jer će horde nedisciplinirane vojske i Talijana, koji se ne mogu u ovom trenutku zaustaviti, nahrupiti preko Kranjske i Hrvatske i zato Vas molim ne kao general, ne kao posljednji sin zemlje već kao domoljub koji svoju domovinu voli isto tako kao i svaki drugi Hrvat i apeliram na domoljublje NV da se ukinu ove odredbe koje bio pretvorile vojsku u horde koje bi uništile posljednje tekovine. Neka željeznički promet bude slobodan.

pismo Svetozara Borojevića Slavku Kvaterniku iz 1919
Dragi Slavko!/…/ Zahvaljujem Vam na pokušajima rehabilitacije. Budući da ne poznajem prilike u Hrvatskoj, prepuštam Vam sve odluke. Bilo bi mi žao ako bi mi se pred zemljacima u Hrvatskoj tek na traženje Srbije osigurala zadovoljština. Postoji li mogućnosti da se cijeli zapisnik, naravno preveden, preda Obzoru na objavljivanje s mojim komentarom o mom svjetonazoru kao Hrvata i utjecaju u prilog Južnih Slavena tijekom rata? /…/ Srdačno, Vaš stari Boroević, feldmaršal.

Kada navedeš austrijsku ili ugarsku jedinicu koja je bila u Hrvatskoj u to vreme nastavljamo prepisku.

Svetozar Borojević,kaže čovek da je Hrvat
brzojav Svetozara Borojevića Narodnom vijeću SHS, 1. studeni 1918.
:Odredbe Narodnog vijeća o željeznicama za koje sam saznao tijekom noći u najkraćem će vremenu vojsku učiniti bespomoćnom zbog nedostatka hrane i posljedice će biti katastrofalne za južnoslavenska područja jer će horde nedisciplinirane vojske i Talijana, koji se ne mogu u ovom trenutku zaustaviti, nahrupiti preko Kranjske i Hrvatske i zato Vas molim ne kao general, ne kao posljednji sin zemlje već kao domoljub koji svoju domovinu voli isto tako kao i svaki drugi Hrvat i apeliram na domoljublje NV da se ukinu ove odredbe koje bio pretvorile vojsku u horde koje bi uništile posljednje tekovine. Neka željeznički promet bude slobodan.
pismo Svetozara Borojevića Slavku Kvaterniku iz 1919
Dragi Slavko!/…/ Zahvaljujem Vam na pokušajima rehabilitacije. Budući da ne poznajem prilike u Hrvatskoj, prepuštam Vam sve odluke. Bilo bi mi žao ako bi mi se pred zemljacima u Hrvatskoj tek na traženje Srbije osigurala zadovoljština. Postoji li mogućnosti da se cijeli zapisnik, naravno preveden, preda Obzoru na objavljivanje s mojim komentarom o mom svjetonazoru kao Hrvata i utjecaju u prilog Južnih Slavena tijekom rata? /…/ Srdačno, Vaš stari Boroević, feldmaršal.
У којој Хрватској?

http://www.czipm.org/borojevich.html

Пређи онда на тему "Округли сто" па тамо одговори.
Јеси ли знао да сте имали стогодишњи рат са турцима, који је можда трајао и дуже ха ха ха лудило:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Stogodišnji_hrvatsko-turski_rat

između Hrvatskog Kraljevstva koje je u tom razdoblju promijenilo kraljeve iz nekoliko dinastija (Jagelovići, Zapolje i Habsburgovci) i Osmanskog Carstva.

Bojište je bilo područje Hrvatskog Kraljevstva na istoku, od granične crte na istoku iz razdoblja prije turskih osvajanja sve do istočne granice "ostataka ostatakâ Hrvatske".

Za vrijeme tog rata je Hrvatsko Kraljevstvo pretrpilo mnoštvo poraza u bitkama, no rat u kojem se borilo za svoje opstojanje nikad nije izgubilo.

Na ta ispražnjena pogranična područja su Turci naseljavali Vlahe.

u hrvatskom je jeziku nastalo vrlo bogato nazivlje koje je krajem 16. stoljeća znalo 4 osnovne skupine raseljenika: izbjeglice, prognanike, izgnanike i prebjege [SUP][10][/SUP] te tri zone ratne ugroze.

Područja su branile uglavnom hrvatske snage 85-90% [SUP][12][/SUP]: hrvatski haramije, pješaci, hrvatski konjanici, husari, a od zapadnih saveznika Štajerci, Nijemci i Španjolci.

Viši zapovjednici (generali, kapetani) su većinom Nijemci, jer su njemačke zemlje najviše financirale obranu Hrvatske.

Јој дебила човече..................па није ни чудо што појма немаш.

Poslednja izmena:

Back