Meditacija

• Začetnik teme Začetnik teme ooo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
divlja-u-srcu:
Budisti veruju u reinkarnaciju! Ne znam kakve to veze ima sa nepostojanjem, mnogo je blize ideji o vecnom zivotu! :lol:
Nije cilj reinkarnirati se do "besvesti" - cilj je osloboditi se toga u Budizmu. Bude i Lame "savršeni" po ko zna koji put se rađaju na zemlji... nešto mi tu ipak ne štima. :wink:

Nisi izgleda shvatila. Reinkarnaciju smatraju zlom. Život smatraju zlom. Svako postojanje, i fizičko i duhovno, smatraju zlom. Izlaz je nirvana - ništavilo, apsolutno nepostojanje.
Malo nebulozno, zar ne.
A naši dragi ateisti su mnogo mudriji od Budista i drugih koji upražnjavaju meditaciju da bi stigli do nirvane. Oni su jednostavno presudili: nema večnog života... Pa, u neku ruku, bolje nego se boriti protiv postojanja...

jagodica:
zasto istocne religije forsiraju reinkarnaciju, a zapadnjachke ne? a?

ZAPAD- "Ako vec nema zivota posle smrti, ajde da sto vise uzivamo u zivotu, sve da svedemo na puki materijalizam, potrosacka civilizacija..."
ISTOK- " Posto smo jad i beda, ajde da se tesimo, da ako budemo dobri u ovom zivotu, bice nam bolja karma u sledecem.."

:?:

dusha posle smrti tela ulazi u sledece..i sa sobom nosi 'kufer' iz prethodnog. zivota.tako kazhu indusi.. :I bog odredjuje kada ce neka dusha da se vrati u 'svet dusha' mislim
ili kada se zavrsi ciklus

Pomaze_Bog:
Nisu. O meditaciji možemo govoriti tek kada saznamo šta je njen krajnji CILJ, a to je NEPOSTOJANJE. Suština Hrišćanstva je Večni Život. Prema tome...
a pazi sada ovo
da li prisvajanje zivota za sebe znachi svest o samom zivotu....
da li "voli druge kao samog sebe" zapravo znachi dati prednost drugima.....
vechni zivot postoji....on se deshava u ovom obliku kada se steknu potrebni uslovi za to...otprilike kao kada stisnesh prekidach....
mozesh ga posmatrati i kao "potrebu" hemijskih jedinjenja da se usloznjavaju.....
ego bi u tom sluchaju bio utvrdjen u principu samoodrzanja.....zivot se temelji na tom principu...
pobediti smrt znachi pobediti zivot...uzdignuti se iznad svih nagona....znachi istovremeno i razumeti ih...
osecanje ljubavi je potrebno jer je u tom sluchaju kljuch....znachi iz tog osecanja tumachiti pojavnost...iz mrznje se na moze shvatiti nijedan mehanizam...zato shto je sama po sebi negacija postojanja....
zakljuchak je da vechni zivot postoji....zivot postoji....on je pojava koja je posledica odredjenih uslova.....vechni zivot pojedinca je nemoguc...zato shto negira svest i principe na kojima se zivot temelji...to je paradox

divlja-u-srcu:
Evo mog skromnog iskustva.Uspevalo mi je da u alfa nivou izdejstvujem od sna da mi odgovori na konkretna pitanja!Jel' to nesto vredi?Nikad nisam dospela do dubljih faza,ali meditaciju ovog tipa koristim za opustanje i nista vise.
ima mnogo boljih srvari za opustane a meditaciju koristi tek kad budes sigurna da znas sto cinis inace
bu..bu..

divlja-u-srcu:
Evo mog skromnog iskustva.Uspevalo mi je da u alfa nivou izdejstvujem od sna da mi odgovori na konkretna pitanja!Jel' to nesto vredi?Nikad nisam dospela do dubljih faza,ali meditaciju ovog tipa koristim za opustanje i nista vise.

Posto moj post dolazi poslje saljivog nadam se da nece biti shvcen kao ironija ili podyebavanje ( najcesce pojave na svim forumima bez obzira o kojoj temi da se radi)
Dobro moraju ljudi malo i da se sale ali ne obracajte paznju.
Jel mozete da mi objasnite (divlja i ooo) na sta mislite kada pricate o alfa nivou?! Zivo me interesuje.....

citala sam da od meditacije moze i da se odlepi :I
koja je ok, a koja nije?
znate one oglase o transcedentalnoj m..to je izgleda lose..kazu u pocetku je super, ali posle bash i nije.
verovatno ima raznih "gurua" koji prodaju sve i svashta...:I
ko uopste meditira na istoku, obicni ljudi, ili svestenici

dakle, ja sma skroz nova na krstarici i nadam se da je sledece pitanje prigodno za ovaj forum. videla sma da se ranije nesto spominjala, pa me zanima da li neko zna za ucitelja u beogradu ili uopste kako traziti ucitelja u beogradu, a da nisu upitanju sekte i slicne organizacije.

jovankaorleanka:
dakle, ja sma skroz nova na krstarici i nadam se da je sledece pitanje prigodno za ovaj forum. videla sma da se ranije nesto spominjala, pa me zanima da li neko zna za ucitelja u beogradu ili uopste kako traziti ucitelja u beogradu, a da nisu upitanju sekte i slicne organizacije.
u beogradu ima mnogo tzv. ucitelja. nedavno, u utorak, je gostovao "lama" u u budistickom centru u beogradu, koji je prema mojim informacijama obican prevarant. do same meditacije moras doci sama i tu "ucitelji" ne pomazu mnogo. kada kazem ucitelj, mislim, na zaista prave ucitelje! to je put koji moras sama da prodjes.
sto se sekti tice one nastaju oko "ucitelja", mada ima i korisnih aspekata njihovog delovanja, kao sto su npr. zanimljive knjige, prodavnice hrane i sl. gde mozes da uzmes ono sto ti treba a da ostanes svoja!
Naravno, to pre svega zavisi od tvoje labilnosti!!!
Zanimljiva knjiga za meditaciju je "YOGA" od Sri Cinmoja, ali ne bih voleo da vise o tome pisem da ne bi ispalo da ga propagiram.
Za bogobojazljivu Kelis i ovo je mnogo!!!!!! :oops:
S obzirom da ne pripadam ni jednoj sekti a istovremeno sam okrenut istoku, i naravno da poznajem razne istocnjacke sekte tako da mogu i da kontrolisem svoj kontakt sa njima, i ako si raspolozena da ti pomognem javi se na p.p.
Da li slusas B92? Ako si i malo upucena bice ti od velike koristi! :wink:
Pozdrav 8)

jovankaorleanka:

http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=48529&highlight=

A ako si previše čitala Kastanjedu... to je samo izmišljena priča :? :D

znas kako, ja sam skoro dosla iz kanade, gde sam pokupovala neke knjige o tome..e, sad, kod nas je prva asocijacija - sekta, ali tamo je to toliko uigrano, da uopste nemas tih problema. tipa, trazis ih u imeniku i slicno. mene meditacija uopste ne interesuje u verskom smislu, vec vise kao oblik opustanja, koncentracija i dijaloga sa sobom i knjige koje sam ja citala su uglavnom od ljudi koji su paralelno zavrsili psihijatriju, psihologiju itd. cula sam neke lose pricu o trancendentaslnoj i njima se ne bih ni okretala, ali opet, nemoguce je da nema nekih prizmenijih ucititelja meditacije u beogradu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back