Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ma jeste sad, birate :D sedi pored najbolje drugarice, ali se prethodno dogovorite koja uci biologiju a koja hemiju :D
sad ozbiljno. naravno da ne birate gde sedite, raspored po amfiteatrima ce izaci koji dan pre prijemnog i, kada dodjete u svoj amfiteatar, profesori ce vas rasporedjivati

Jao ljudi, pomagajte, tako me brine anatomija! Usmeni kolokvijum početkom marta (ruka, noga, thorax, abdomen, karlica) imam kod prof. Filipovića! Sve do sada (drugi predmeti) mi je manje-više bilo mačiji kašalj, ali ova anatomija mi je užas! Naučim nešto, utvrdim i sutradan ne znam neke bitne stvari! Kako da utvrdim toliko podataka! Uh....

Jao ljudi, pomagajte, tako me brine anatomija! Usmeni kolokvijum početkom marta (ruka, noga, thorax, abdomen, karlica) imam kod prof. Filipovića! Sve do sada (drugi predmeti) mi je manje-više bilo mačiji kašalj, ali ova anatomija mi je užas! Naučim nešto, utvrdim i sutradan ne znam neke bitne stvari! Kako da utvrdim toliko podataka! Uh....

Тај усмени колоквијум је новотарија нека, први пут од ове године. Тако да нико не зна на шта ће то личити. :-)
Једини лек за анатомију је бесомучно понављање, мој савет најмање 5-6 пута пређи; испитујте се међусобно, узмите сами на вежбама па се испитујте на кадаверима и сл. Јесте анатомија баук, али није нерешива :-) А што се проф. Филиповића тиче, није он уопште толико страшан као што се прича...

rukavice na ruke i na kadavere, ali prvo kod kuce da naucis. i uci bukvalno tako sto ces, kad procitas stranu-dve, zatvoriti knjigu i naglas ponoviti to sto si naucila, ako treba i vise puta. onda nastavi dalje. to da citas celu lekciju jednom i da kazes sebi da znas kod anatomije ne pali :)

ok, hvala na podršci. Malo me zabrinulo što prvu proveru znanja iz anatomije imam usmeno, pola gradiva i to ni manje ni više nego kod- šefa katedre prof. Filipovića. Ali jasno mi je da strah ništa ne pomaže, naprotiv. Tako da primenjujem vaše savete i nadam se da uspeh neće izostati. :)

sto se tice znanja,ima par kolega koji rasturaju,kao i onih koji jos nisu ni poceli da uce (?!),ali mislim da je najvise onih koji uce nekim laganim tempom od oktobra/novembra (ja sam zvanicno pocela sa hemijom u novembru,a bios tek u januaru,mislim da nije ni potrebno ranije,ali hemiju obavezno na jesen treba poceti,da se sve to lepo slegne,zadataka je puno,a nece biti isti zadaci kao u zbirci,ali naravno slicni)
Prosli put su burgijali nesto iznad amfiteatra :lol: pa nista nismo culi,nadam se da sledeci put nece :/
:

Ja sam prošle godine počela sa pripremama krajem februara hemiju, a krajem maja biologiju, tako da mislim da nema potrebe počinjati tako rano, al ko voli nek izvoli :D A inače burgijaju ceo prokleti semestar, tako da ništa nisam čula na ono malo predavanja na koja sam išla :rtfm:

Poslednja izmena:
pozdrav svima!
zavrsavam 4 godinu i zeleo bih da upisem medicinski fakultet...
hemija mi nije bas jaca strana i zeleo bih da pitam da da spremam hemiju samo iz zbirki ili da ucim iz knjiga?
unapred hvala!

Па, ако ти није јача страна, онда ћеш морати и из књига, иначе тешко да ће ти бити баш јасно. Осим ако нећеш да набубаш механички; што свакако није најбоља ствар.
Опет, ако си у финансијској могућности, узми приватног професора, та варијанта је најбоља. :-)

Па, ако ти није јача страна, онда ћеш морати и из књига, иначе тешко да ће ти бити баш јасно. Осим ако нећеш да набубаш механички; што свакако није најбоља ствар.
Опет, ако си у финансијској могућности, узми приватног професора, та варијанта је најбоља. :-)

Ja sam svojevremeno upravo ovo odradio, isao na privatne casove kod profesorke iz srednje. Samo da ima ozbiljan pristup kao moja. Nisam imao veze sa hemijom kada sam poceo (bio jezicki u gimnaziji), ali sam isto tako poceo negde novembra/decembra i taman sam sve zavrsio pred prijemni.
Mozda malo kasnis sa hemijom, ali probaj.
U kakvom sam tada ritmu bio, da mi je sada taj fanatizam :mrgreen:
Pokusacu da nadjem neke beleske iz hemije kad odem kuci i da okacim.

Jel moze neko da mi kaze nesto vise o VMA? Konkretno oko toga kako studenti tamo zive, da li moraju da traze dozvolu za izlazak (kao sto je bilo u redovnoj vojnoj sluzbi ranije) ili imaju odredjeno vreme za izlaske, ili je svejedno? I kolika je granica u bodovima da bi se to upisalo? Znam da treba da se prolaze neki psiho-fizicki testovi, al mene konkretno zanima granica u bodovima, zbog proseka iz skole koji nije bas savrsen...

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi kaze nesto vise o VMA? Konkretno oko toga kako studenti tamo zive, da li moraju da traze dozvolu za izlazak (kao sto je bilo u redovnoj vojnoj sluzbi ranije) ili imaju odredjeno vreme za izlaske, ili je svejedno? I kolika je granica u bodovima da bi se to upisalo? Znam da treba da se prolaze neki psiho-fizicki testovi, al mene konkretno zanima granica u bodovima, zbog proseka iz skole koji nije bas savrsen...

Ja znam jednog decka koji studira na Medicinskom pri VMA,pa imam informacije iz prve ruke :manikir:
Prijemni je istog dana i u isto vreme kao i na SVIM OSTALIM MEDICINSKIM FAKULTETIMA U SRBIJI,tada su primali 25,ali mislim da sada primaju 30...
Zivot u internatu je ok,naravno nema zajebancije kao u filmovima jer je taj internat u sklopu bolnice pa ne sme biti galame,uglavnom disciplina na nivou,dobijaju "platu" koja je oko 100e i to im je i vise nego dovoljno posto im je u internatu obezbedjeno sve (hrana,pribor za ucenje,knjige,uniforme...)
izlaske imaju,dva puta nedeljno cini mi se... sto se bodova tice,pa treba dosta,vise nego za drzavni,oko 90...
Iskreno tamo konkurisu sve sami vukovci,ne bih ti savetovala da pokusavas na VMA ako nisi odlikas posto je konkurencija ogromna a malo primaju...
Sto se psiho-fizickih testova tice,izuzetno je rigorozno,ni plombe ne smete da imate,a kamoli nesto ozbiljnije,traze se savrseno zdravi kandidati,prolazite naravno i neki poligon fizicki koji se takodje boduje...a kad upisete,u septembru imate fizicku obuku koja traje oko mesec dana...
Imate svog mentora i to vam dosta olaksava studije
Uglavnom ,odlican fax koji mogu da upisu samo oni vrhunski :)

Hvala na detaljima :D, tesko se nalaze. Samo jos ako mozes da mi kazes malo vise oko tih pregleda, mislim dal je moguce da nadju bas perfektno zdrave ljude (msm na plombe o.O) i da li se to odrzi ranije, da ako ne prodjes na tome da mozes da konkurises za jos nesto, recimo drzavni medicinski? I ako znas jos samo oko prijemnog da li su pitanja ista kao na ostalim fakultetima, msm da li se iste oblasti pripremaju ili se nesto razlikuje? :D

Hvala na detaljima :D, tesko se nalaze. Samo jos ako mozes da mi kazes malo vise oko tih pregleda, mislim dal je moguce da nadju bas perfektno zdrave ljude (msm na plombe o.O) i da li se to odrzi ranije, da ako ne prodjes na tome da mozes da konkurises za jos nesto, recimo drzavni medicinski? I ako znas jos samo oko prijemnog da li su pitanja ista kao na ostalim fakultetima, msm da li se iste oblasti pripremaju ili se nesto razlikuje? :D

Зашто не би могли? Слажем се са Докторком94,да је то велики ризик,конкурисати тамо,баш због превелике конкуренције и због малог броја места,али да је лепо,лепо је,уписати тако нешто. ;)

Pa ne znam nekako mi deluje preterano. Jer to sto je neko zdrav sa 18 ne znaci da ce biti zdrav i sa 40-50 godina, mislim normalno da su standardi vislji jer treba tamo izdrzati rezim, ali sad bas da proveravaju neke gluposti, i da zbog toga ljudi ne mogu da upisu, to je po meni besmisleno.

Back