Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E da ja lepo kažem, iskreno kakvo je SRANJE Medicinski fakultet. Idem na Medicinu 3 godine i zajebala sam se. Nije sramota reći drage kolege. Navlačite ove nesrećnike. Ko god se dvoumi nek prestane i odustane lepo od fakulteta. Meni su ovo isto pričali pa ih nisam poslušala jer im je glavni argument bio da je teško. Jak mi argument. :)

Upisala sam medicinu zato što me je zanimao ljudski organizam. Uvek sam imala odlične ocene iz biologije i hemije i to su mi bili omiljeni predmeti. Ovo ostalo sam nekako izgurala.
Ja sam upisala fakultet koji ne postoji. Mislila sam da je medicina elita Beogradskog univerziteta. Varate se. Prema studentima se obraćaju kao prema nižim bićima. Arogantno, bezobrazno, bez poštovanja. Nikog nije briga za vas. Svi su korumpirani. Na jednoj katedri imate više od 10 profesora. Svaki ima svoj kritetijum (neko ne voli kad pada kiša, neko čeka koverat, neko misli da zna više od boga, neko ne zna ni to što pita)...
Uči se suvoparna teorija, jako malo prakse. Besmislene fraze napisane u prošlom veku. Idete na nastavu od 8 ujutro do 8 uveče i sve je to besmisleno kad vam ti poeni predispitnih obaveza ne znače ništa. A morate da idete.

Al ae da ne pričam sad o fakultetu. Da vam podelim informacije koje sam ja dobila na fakultetu.
Kada završite fakultet platite diplomu 500e. Ta diploma vam ništa ne znači. Jer niste ni lekar opšte prakse (za to postoji specijalizacija). Onda imate klinički staž (dve godine), Naravno pod uslovom da vas neko primi. Od skoro je uvedeno da plaćate stažiranje. Znači radite 2 godine bez plate i još plaćate njima što radite. Zanimljivo, zar ne????
Specijalizaciju možete da sanjate jer kinte za nju nemate. Minimum traje 5 godina. A na konkursu za nju morate da ispunite uslove stažiranja minimum dve godine. Da bi vas neko primio na stažiranje morate da imate specijalizaciju. Jel vam sad jasan ovaj antagonizam?????
Znači ništa od specijalizacije. Vi onda mislite da je zavrite u inostranstvu zar ne?
Ništa i od toga diploma nije prizneta. ZAŠTO? zato sto jedan amer ovo uči 2 godine, To su mu osnovne studije. Vas gledaju kao mentola. Trebalo vam je 6 godina, njima 2.. Vi mu dodjete kao viša škola jer ste završili osnovne akademske studije. Morate da polažete razliku ispita itd...
A sad malo o kolegijalnosti...
I to možete da sanjate. NE POSTOJI. Svi jedni druge gaze, ponižavaju, kidaju za poene za aktivnost. Nikog nije briga ni za koga,,,,

Mozda sam preterala, mislite da sam nervozna dok ovo pišem i da sam luda, verovatno. Nisam ovo je živa istina... Ja vas zaista molim da ne upisujete ovaj fakultet. Idite do dekanata, pitajte studente. Možda naletite na one iskrene.

Ako mi i dalje ne verujete
Što se prijemnog tiče. Ne opterećujte se sa njim mnogo. Nije težak. Hemije nema na medicini osim u 2. godini i ne treba da se plašite hemije, Katedra je ok i nije teško da se nauči. Radi se od nule.

Samo još jednom da vam kažem. Ne udarajte glavom u zid. Takav medicinski fakultet koji zelite da upišete ne postoji. Postoji samo leglo iskompleksiranih klinaca koji traže svoje mesto na čelu stola kada odu na slavu ili rodjendan. Humanost ne postoji. Moral takođe. Strašno je što vam to niko neće reći dok ne shvatite sami.

Ja idem u drugu godinu sheste beogradske gimnazije. Prirodno-matematicki sam smer. Od III osnovne mashtam o medicini i naslushala sam se tolikih gluposti, tipa da bez veze mozesh samo da radish u nekoj selendari, da ucish 10 sati dnevno, da treba da prodje 15 godina da bi poceo normalno da radish..
e pitala bih ove pacijente koji pishu o teme! Ako je tako teshko, kako onda na svakom koraku ima lekara??
iskreno ne moze da bude nemoguce zavrshiti ovaj fax...
jako me zanimaju iskustva vas koji ste upisali medicinu ali i zavrshili
pa postavicu vam jedno jednostavno pitanje
Da ili Ne (treba li upisati ovaj fax ili ne)
Mislim da imam dobrog potencijala jer idem u jaku shkolu i stvarno nas muce sa biologijom.. ali ja je stvarno volim.. i volela bih da budem lekar...

Ovo sam ja napisala 2008... Koliko sam glupa bila... Valjda će vam pomoći da shvatite istinu...
.
.

draga koleginice, dok u ovom vašem postu ima nekoliko solidnih poenti, većina stvari koje ste rekli su glupe i netačne. trenutno nemam vremena da elaboriram, ali potrudiću se da uskoro odgovorim detaljno na one delove koje smatram potpuno pogrešnim

Poslednja izmena:
kakvo je SRANJE Medicinski fakultet. Idem na Medicinu 3 godine i zajebala sam se.
prvo, nema potrebe za ovakvim rečima. drugo, ja idem na fakultet 3 godine, to jest 3 godine i 3 meseca. Vi ste, koleginice, treću godinu tek upisali, tako da na fakultet idete tek nešto malo duže od dve godine. Reći ćete, možda, da to nije značajno, ali uveravam vas da jeste, zbog nekih od tvrdnji koje ste izneli u nastavku, a na koje ću vam skrenuti pažnju.

Nije sramota reći drage kolege. Navlačite ove nesrećnike.
Ovo je već čist bezobrazluk zbog kog sam i rešio da vam odgovorim. Zašto bi iko od nas ovde bilo koga pokušao da navuče? Koji bi bio moj cilj da stvorim sebi veću konkurenciju za zaposlenje sutra? I zašto ste vi toliko sigurni, ako se vama nije svideo fakultet koji ste upisali, da se ne svidja ni nama ostalima? Ja se, recimo, nijednog momenta nisam pokajao što sam upisao medicinu. Naravno da u svetu postoje i bolji modeli, naravno da ne dobijamo najbolje uslove, ali šta je tu tačno čudno? Živimo u takvoj zemlji. Imam utisak, dok čitam vaš post, da ste do pre 2 i po godine živeli ili u Švedskoj ili na Marsu.

Upisala sam medicinu zato što me je zanimao ljudski organizam. Uvek sam imala odlične ocene iz biologije i hemije i to su mi bili omiljeni predmeti. Ovo ostalo sam nekako izgurala.
To što ste ostalo izgurali mi govori da niste baš bili vredni u školi. Možda niste stekli baš dobre radne navike pa vas obim patologije malo plaši. No, dobro, ne poznajemo se, ne bih da donosim takve zaključke.

Ja sam upisala fakultet koji ne postoji.
Ne znam uopšte šta ovo znači.

Prema studentima se obraćaju kao prema nižim bićima. Arogantno, bezobrazno, bez poštovanja. Nikog nije briga za vas.
Ovo može da se doživi kod određenih pojedinaca, koji su manjina. Mislite da na drugim fakultetima nema budala među profesorima? To da nikog nije briga za studente nije tačno. Većina profesora i asistenata će vam izaći u susret ako od njih zatražite pomoć. Ne očekujete valjda da lebde oko vas?

Svi su korumpirani.
Većina jeste. To je ogroman problem. Ogroman problem na celom univerzitetu. Na svim univerzitetima. U celoj zemlji. Zvučite kao da je svuda divno, a korupcija samo na našem fakultetu.

Na jednoj katedri imate više od 10 profesora. Svaki ima svoj kritetijum
To jeste problematično, ali ni alternativa nije mnogo bolja: zamislite da imamo jednog profesora koji ima nenormalan kriterijum, pa da cele generacije obnavljaju godinu zbog njega. Toga ima na drugim fakultetima. Uzmite primer one profesorke sa geografskog fakulteta.

Uči se suvoparna teorija, jako malo prakse. Besmislene fraze napisane u prošlom veku.
Prakse će biti više od četvrte godine. Mnogo više prakse. Zbog toga sam rekao da je dosta značajno što ste vi na trećoj godini. Teorija je suvoparna samo ako ne umete da je učite sa razumevanjem (sa izuzetkom nekih predmeta gde je zaista suvoparna). Koje su to besmislene fraze? Može li neki primer? Nisam siguran na šta tačno ciljate.

Idete na nastavu od 8 ujutro do 8 uveče i sve je to besmisleno kad vam ti poeni predispitnih obaveza ne znače ništa. A morate da idete.
Ja još nijednom nisam na fakultetu proveo toliko vremena koliko vi tvrdite u jednom danu. Nikad. Poeni ponekad prave veliku razliku. To kažem iz iskustva.

Kada završite fakultet platite diplomu 500e.
To ću morati da vam verujem na reč jer prvi put tako nešto čujem, a nemam dovoljno informacija o tome, mada zvuči sumnjivo.

Ta diploma vam ništa ne znači. Jer niste ni lekar opšte prakse (za to postoji specijalizacija).
Glupost. Potpuno netačno. Specijalizacija o kojoj vi govorite se zove specijalista opšte medicine (popularno SOM :D ) i to je potpuno različit pojam od lekar opšte prakse, što vi postajete sa diplomom medicinskog fakulteta.

Poslednja izmena:
Onda imate klinički staž (dve godine), Naravno pod uslovom da vas neko primi. Od skoro je uvedeno da plaćate stažiranje. Znači radite 2 godine bez plate i još plaćate njima što radite. Zanimljivo, zar ne????
Ponovo dosta netačnog. Istina, treba neko da vas primi da stažirate. Ali nije istina da svi to plaćaju. Ja ne znam šta je to uvedeno i ko to plaća i gde ste vi za to čuli, ali ako neko i plaća, moja pretpostavka je da to izleda ovako: na nekoj klinici su već primili dovoljno stažista, a vi biste hteli baš tu. Onda platite i prime vas. Ostali, tvrdim, ne plaćaju. To je volontiranje.

Specijalizaciju možete da sanjate jer kinte za nju nemate. Minimum traje 5 godina.
Ne moraš da imaš pare ako imaš prosek. Naravno, tu ima puno korupcije i to je veliki problem, ali nije istina da mora da se plaća. Minimum traje 4 godine, a ne 5.

A na konkursu za nju morate da ispunite uslove stažiranja minimum dve godine. Da bi vas neko primio na stažiranje morate da imate specijalizaciju. Jel vam sad jasan ovaj antagonizam?????
Možda mislite na paradoks? Ili možda grešim.

Znači ništa od specijalizacije. Vi onda mislite da je zavrite u inostranstvu zar ne?
Ništa i od toga diploma nije prizneta. ZAŠTO? zato sto jedan amer ovo uči 2 godine, To su mu osnovne studije. Vas gledaju kao mentola. Trebalo vam je 6 godina, njima 2.. Vi mu dodjete kao viša škola jer ste završili osnovne akademske studije. Morate da polažete razliku ispita itd...
Nije tačno. U Nemačkoj, recimo, ne traže nikakvo polaganje razlike ispita, kao ni u Sloveniji. Traže dokaz o znanju jezika i onda se kod njih odradi jedan intervju u kom vas oni kroz nekoliko jednostavnih pitanja provere, čisto da vide da niste duduk, što je po mom mišljenju normalno. Da li je vama samo Amerika inostranstvo? Nigde ne dodjemo kao viša škola, čak ni u USA.

Morate da polažete razliku ispita itd...
Šta "itd..."?

Poslednja izmena:
A sad malo o kolegijalnosti...
I to možete da sanjate. NE POSTOJI. Svi jedni druge gaze, ponižavaju, kidaju za poene za aktivnost. Nikog nije briga ni za koga,,,,

Možda bi trebalo da poradite na svojim socijalnim veštinama. Ja ovakvih problema nemam. Što se tiče kidanja za poene za aktivnost, ne razumem na šta se tačno žalite? Očekujete li od kolege koji zna odgovor da vam šapne kako biste se vi javili i rekli umesto njega?

Mozda sam preterala, mislite da sam nervozna dok ovo pišem i da sam luda, verovatno. Nisam ovo je živa istina... Ja vas zaista molim da ne upisujete ovaj fakultet. Idite do dekanata, pitajte studente. Možda naletite na one iskrene.

Opet čist bezobrazluk i polusuptilna uvreda upućena nama na forumu bez razloga. Ne razumem, zašto i dalje ostajete na fakultetu ako je toliko užasan? Bolje 3 izgubljene godine u mladosti nego ceo promašen život, zar ne?

Samo još jednom da vam kažem. Ne udarajte glavom u zid. Takav medicinski fakultet koji zelite da upišete ne postoji. Postoji samo leglo iskompleksiranih klinaca koji traže svoje mesto na čelu stola kada odu na slavu ili rodjendan. Humanost ne postoji. Moral takođe. Strašno je što vam to niko neće reći dok ne shvatite sami.

Ja mislim da ni vi sami, koleginice, ovo ne mislite. Možda ste malo pod stresom zbog patologije, pa vam je svega dosta u ovom momentu. Proći će vas to, opustite se. Samo ne trošite svoju energiju na ovako besne i većinom pogrešne komentare, nego tu energiju usmerite na učenje, trebaće vam to na tako teškoj godini kao što je treća ;) Sve najbolje i srećno!

Kako si ti vredan, Ti si upisao sada četvrtu godinu pa si nešto iskusniji od mene koja sam na trećoj.
Za 500e za diplomu se raspitaj i videćeš da sam u pravu. U vezi plaćanja satnice za volontiranje se raspitaj, kruže priče po fakultetu, Verujem da su tačne.
Preterala jesam, al i ti si... Pričaš kako je sve savršeno, a znas i sam da nije. I što se tiče tvog komentara za tu prof. na građevinskom ili već kom koju si dao kao primer da je i na drugim fakultetima slično slažem se. Ali svi oni mogu da prenesu taj ispit i vuku ga godinama, a mi ne možemo.
Zar zaista misliš da će naše generaciji čekati nemci i slovenci??? Nemaju oni baš toliki kapacitet za medicinsko osoblje. Dosta rade na tome da unaprede svoje medicinsko obrazovanje, a mi smo im trenuntno služili da "popune rupe", Što ne znači da će još 100 godina da zapošljavaju naše medicinsko osoblje.
Ne znam više na šta da odgovaram u ovoj tvojoj opširnoj kritici mene (koja tebe nisam ni pomenula), al ti si vidim najpametniji pa sve znas jer si godinu dana stariji od mene.,,,, Možda i ja u četvrtoj godini budem imala više informacija u vezi fakulteta... Ko zna...
Slažem se sa tobom da sam preterala. Što sam i rekla u svom komentaru. Znaš i sam da si ništa kad završiš fakultet i da ne možeš nigde da radiš. Za specijalizaciju iz opšte prakse sam čula od kolega i nekih asistenata.

"Očekujete li od kolege koji zna odgovor da vam šapne kako biste se vi javili i rekli umesto njega?" Ne kolega, očekujem da me kad dobijem reč da odgovorim na pitanje i krenem da obrazložim kolega ne prekine i kaže "koleginica je htela da kaže... bla bla"... što se dešava..

Ti si na osnovu mog 1 komentara već ustanovio da sam ja neobrazovana, nevaspitana, da ne govorim istinu.. I za svaku moju rečenicu napravio elaborat. Svaka čast, uspeo si u životu, pročitao si me....

Original postavio lena91

Svi su korumpirani.

"Većina jeste. To je ogroman problem. Ogroman problem na celom univerzitetu. Na svim univerzitetima. U celoj zemlji. Zvučite kao da je svuda divno, a korupcija samo na našem fakultetu"
Nije bitno dal je u zemlji korupcija bitno je da u medicini nije.... Šta mislite kolega kakvi lekari ćemo mi postati (ne ti i ja, ali većina) ako se svakog dana na fakultetu suočavamo sa tim da svaki problem mogu da reše evri. Možda ti tu ne vidiš neki problem ali ja vidim. Može svugde da bude korupcije al u medicinskom obrazovanju NE. Nisu krivi za korupciju samo oni koji traže mito već i oni koji ga daju. Ti koji daju mito jednog dana će ga i tražiti. I tako dolazimo u začaran krug. A znamo i vi i ja kolega da je na našem fakultetu veoma bitno čija smo deca. I to je neki sličan problem. Znam za kolege koje su u maju završile godinu, pre nego što su oslušali sva predavanja... Zanimljivo zar ne.....

kruže priče po fakultetu, Verujem da su tačne

:rotf: :rotf: :rotf:
pazi, ako kruže priče, to je već dovoljno. ali pošto ti veruješ da su tačne, ja uopšte ne osećam potrebu da proveravam informaciju, sigurno je tako.... Svašta. Ja sam stekao utisak da si se ti malo raspitala na nekom valjanom mestu, a ne da ovde potencijalnim kolegama prenosiš tračeve koji kruže po faksu

Ostatak tvog posta je bez ikakvih argumenata pa neću na neke delove ni da odgovaram. Samo ću reći da nigde nisam rekao da je stanje savršeno, ali je daleko od čemera kakvim ga ti opisuješ. Kao što možeš da pročitaš, složio sam se sa tobom da postoje veliki problemi.

Što se tiče Nemaca, njima je medicinsko osoblje neophodno, jer njihovi lekari odlaze u druge zemlje EU gde su plate lekara značajno veće, kao što je Španija.

Za specijalizaciju opšte prakse sam ti objasnio već šta je, pogrešno si razumela te kolege i asistente, ili su ti oni pogrešno rekli.

Da si neobrazovana, nisam rekao. Da si nevaspitana, takođe nisam rekao, mada naginjem ka tom mišljenju sve više dok čitam kako mi se obraćaš. Elaborat nisam pravio da bih te ponizio, nego zato što će sutra neko da pročita ovo što si napisala i potrebno je da postoje neki kontra argumenti da bi se uspostavila ravnoteža i da bi potencijalne kolege mogle da valjano prosude šta im je najbolje.
I, da, kad već to potenciraš, mnogo sam pametan. Jako. Onako baš. Ne bi verovala koliko sam pametan :D

Zar ja za korupciju nisam rekao da je veliki problem? Da, na medicini je to naročito bitno da ne postoji. Ali postoji. Rešavaćemo ako budemo mogli, kad budemo mogli. Da li to znači, onda, da svi koji žele da upišu medicinu i da pošteno polažu ispite treba da odustanu od medicine? Zar onda ne bismo imali isključivo maminu i tatinu decu koja će sutra da loše obavljaju svoj posao i da traže mito? Kako ih pobediti ako im se da apsolutna moć?
Ako znaš za takve slučajeve koji su položili u maju sve, molim te da ih prijaviš prodekanu za nastavu. Ja lično ne znam ni kako bi to bilo tehnički izvodljivo da polože ispite i pre nego što izađu ispitni spiskovi. Možeš li to da mi objasniš? Ili su i o tome kružile priče po fakultetu? :)

Heheheh... da prijavim prodekanu, bez ikakvog dokaza osim toga da sam videla sopstvenim očima, a ko sam to ja??? Niko.. Ne bih o tome ovde zato što je forum javan al ako se ikada sretnemo ispričaću ti detalje i mnogo još zanimljivih stvari. Slažem se sa tobom da treba da se suprostavimo korupciji svojim radom al ja čisto sumnjam da će manjina uspeti nešto da promeni. Bojim se da će fakultet biti sve lošiji i lošiji. Nemačka ima odlične programe za svoje studente medicine i nije jedini problem to sto im lekari odlaze van zemlje nego što mali broj ljudi upisuje medicinu jer imaju dobro plaćene poslove i sa mnogo manje truda i školovanja. Država je uvidela problem i radi na tome. Slična je priča i sa Austrijom što provereno znam. I ja ne širim ovde glasine već iste informacije koje i ti šalješ. Ne moram da prilažem dokaze. Ovo nije sud već forum.

Meni je jako drago što si ti zadovoljan ovim našim fakultetom al nemoj misliti da većina jeste. Ne znam šta zelis od medicine i da li već imaš sređen posao ili ne, al ti želim sve najbolje kao i ovim potencijalnim kolegama kojima osećam potrebu da podelim svoje mišljenje o nečemu u šta sam upućenija od njih.

A sad ću da poručim zainteresovanim kolegama nešto (da me pogrešno ne shvate).. Ne treba samo da čujete priče od onih koji su zadovoljni fakultetom kao moj kolega MIKELO90, već i od onih koji nisu...
Ako zaista volite ovu nauku treba da upišete ovaj fakultet al se prvo dobro (ali jako dobro) raspitajte da ne bi bili nezadovoljni kao ja jer ja ovakav fakultet nisam htela da upišem. Razmislite šta su vaši prioriteti u životu?. Koliko vam je bitna karijera? Kako se suočavate sa nepravdom? Prijemni je lako položiti. Napor da neki ispit spremite nije toliko veliki ali pritisak sa kojim ćete se suočiti predstavlja najveći problem. Koliko ste sposobni da se izborite sa njim?

Ne moraš nikakve dokaze da iznosiš, ali se onda bar drži tračeva koji su bar mogući. Ako ti je ova tema previše javna, molim te da mi pošalješ objašnjenje u privatnoj poruci, kako je moguće da je neko od kolega u maju završio godinu, kada još ni ispitni spiskovi nisu izašli. Ja znam za nekoliko situacija u kojima su neke kolege polagale ispite na kvarno (nisu bile pare u pitanju nego poznanstva), ali čak i oni su morali bar da se pojave na ispitu u ispitnom roku. Pošto kažeš da si svedok te situacije, molim te, ali stvarno, da mi objasniš kako je to izvedeno. Ja ne vidim nijedan način da se to izvede. Hvala ti unapred.

Ljudi,ima li vremena za izlaske,bar jednom nedeljno?Koji su vam pozitivni,koji negativni utisci sa faksa?Ja planiram da upisem faks u KG,ali mozete vi i sa BG univerziteta da odgovorite..Doduse,tek za par godina upisujem..

Procitao sam od prve do poslednje poruke,ali zeleo bih da cujem jos jednom necije misljenje...

Pozdrav svim buducim i sadasnjim lekarima...z:poz:

Imam i ja jedno pitanje :D sta mislite da li je dom dobro resenje? Posto ja zivim u NS-u sa roditeljima al razmisljam vec o tome da li bi bilo bolje mozda da odem u dom za vreme studiranja, cisto zbog drustva i osposobljavanja za zivot? Sta vi mislite o tome

Ljudi,ima li vremena za izlaske,bar jednom nedeljno?Koji su vam pozitivni,koji negativni utisci sa faksa?Ja planiram da upisem faks u KG,ali mozete vi i sa BG univerziteta da odgovorite..Doduse,tek za par godina upisujem..

Procitao sam od prve do poslednje poruke,ali zeleo bih da cujem jos jednom necije misljenje...

Па, пази, то за изласке је све врло индивидуално и зависи и од твојих жеља и очекивања на факултету и од тога како/колико учиш, од много фактора. Генерално, једном недељно (некад и више) може да се издвоји за своју душу :-). Наравно, много, много, мање је слободног времена него у средњој школи. Поред тога, у време колоквијума/испита, изласци нису приоритет (бар мени).
Што се позитивног/негативног тиче, не верујем да би ти значило јер београдски и крагујевачки факултет вероватно имају разлике.

Imam i ja jedno pitanje :D sta mislite da li je dom dobro resenje? Posto ja zivim u NS-u sa roditeljima al razmisljam vec o tome da li bi bilo bolje mozda da odem u dom za vreme studiranja, cisto zbog drustva i osposobljavanja za zivot? Sta vi mislite o tome

Не можеш да добијеш дом у Новом Саду ако живиш у њему. Осим ако немаш неку дебелу везу.

To dal ćeš i koliko vremena imati za izlaske zavisi isključivo od tebe.. I što kaže Jerisnia kad se približi neka provera znanja nije ti važno ni da jedeš, a kamoli da izlaziš z:lol:

To dal ćeš i koliko vremena imati za izlaske zavisi isključivo od tebe.. I što kaže Jerisnia kad se približi neka provera znanja nije ti važno ni da jedeš, a kamoli da izlaziš z:lol:

to sve vazi za prve 3 godine. u cetvrtoj se ima mnogo vise slobodnog vremena pod uslovom, naravno, da posedujete znanje iz prethodnih godina :)

Nikad ne bih isao u neki dom,mada i da hocu ne bih mogao jer zivim u jednoj od prigradskih beogradskih opstina, a drugde nemam gde da se prijavim. :)

zasto? mislim da je dom dobar iz nekih vrlo prakticnih razloga, osim ako u kuci/stanu nisi prilicno izolovan od svojih

Back