Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobro ima logike, međutim to su ipak različiti fakulteti, a ne nekoliko odeljenja jednog medicinskog fakulteta. Zato svaki fakultet ima svoj konkurs za upis.

Ako bi formirali jedinstvenu konačnu listu, kako bi studenti bili raspoređeni po gradovima? Zamisli da te bace onda recimo u Niš i moraš tamo da studiraš, a to tebi ne odgovara, itd. Sve ima svoje prednosti i mane...

Upravo tako. To su razliciti fakulteti i jako bi bilo glupo da ti odes na bilo koji drugi prijemni, pa da ti se onda tako opusteno priznaje. Zamisli, recimo, da nista nisi ucila i odes na prijemni u Nis. Tamo u Nisu polazes prijemni i profesori budu raspolozeni taj dan, puste vas da prepisujete, ti skupis maksimum bodova i onda dodjes u Beograd s tim poenima i upises se kao jedna od najboljih.

Ona premisa je, po mom misljenju, bila ispravna. Ko ne bi hteo da uci u takvoj ustanovi, gde su mu uslovi fantasticni, gde su grupe male, profesori uvek dostupni i spremni da pomognu, imas licnog mentora... Da ne nastavljam.
I onda svi dodju na prijemni na klasican faks, a ti budes pametna pa odes na VMA. Padnes tamo (zbog plombe :D ) i onda se ovde usetas kao prava :)

pa u redu je, razumem šta hoćeš da kažeš, ali nekako s obzirom da je isti test ne vidim to kao neku nepravdu veliku,
a ne verujem da bi prof. u nišu ili gde već (mislim, stvarno nisam upućena, ali ipak) dozvolili da se prepisuje itd.
a i ovo što si ti napisala, Mary, da te bace negde gde ti ne odgovara, na primer (čisto hipotetički)
ako se neko prijavi npr. u sva 4 grada i u sva 4 upadne onda će sam da bira gde mu najviše odgovara da će da upadne.
na to sam mislila da je zato svejedno .

Moze jedno pitanje koje nije bas vezano za fakultet, ali je vezano manje vise za mediciniu. Treba da polazem prvu pomoc sad u subotu, a imam neke nejasnoce, na primer, ako smo utvrdili da je covek bez svesti i ne dise treba odma da pocnemo reanimaciju (KPR), to razumem, ali sta naprimer ako smo utvrdili da je bez svesti i da ne dise, ali da je u kolima naprimer, u sedecem polozaju, sta bi trebalo da radimo, da ga vadimo iz kola pa onda reanimacija, da ga naslonimo na sediste, da supustamo sediste, sta? Bio bi zahvalan ako bi mi odgovorio neko malo iskusniji :D

davno sam imao prvu pomoc i slabo se toga secam, tako da bi bilo dobro da ti neko od "svezijih" studenata odgovori, ali ako mene secanje sluzi, prvo se radi neodlozna pomoc (u ovom slucaju oslobadjanje disajnih puteva i reanimacija) pa tek onda izvlacenje iz automobila. zato ja mislim da bi trebalo pokusati u tom polozaju pruziti pomoc unesrecenom, jer ne znas da li je imao povredu kicme, a nemas opremu za imobilizaciju, pa bi svako pomeranje moglo da dovede do trajnog ostecenja kicmene mozdine i invaliditeta. znaci, ako je ikako moguce u tom polozaju, onda u tom polozaju. bar ja tako mislim, ali opet kazem, ne secam se toga dobro i moguce je da nisam u pravu.

Upravo učim prvu pomoć, dakle još nisam položila, tako da moram u tom smislu da se ogradim jer postoji mogućnost da nešto nije sasvim tačno od ovog što ću reći. Prilikom pružanja prve pomoći svi koraci moraju da se obave sa najmanjim utroškom vremena, zato što svaki minut bez kiseonika dovodi do propadanja 10% tkiva mozga. Dakle posle 10 minuta, funkcija mozga se ne može povratiti.

Koliko mi je do sada poznato, u slučaju da se dogodila neka nesreća, najpre proveravamo da li smo mi bezbedni. To znači da ako se desio zemljotres i rušenje objekta, da ne preti opasnost od daljeg rušenja, zatim od trovanja nekim gasom itd. Odmah zatim ga pitamo da li nas čuje, drmajući ga blago za ramena. Pritom imamo na umu da je povređeni možda agresivan i u tom smislu smo oprezni i spremni da izmaknemo.
Reanimacija mora da se pruža na ravnoj, tvrdoj podlozi, u horizontalnom položaju unesrećenog, nije moguće pružiti je na sedištu automobila. Međutim, upravo kod saobraćajnih nesreća postoji opasnost da je došlo do povrede kičme. Zato je potrebno veoma pažljivo izvaditi povređenog iz automobila, pritom mu obavezno pridržavati glavu, i položiti ga na bezbednu ravnu tvrdu podlogu.

Ako ne reaguje na naše obraćanje savijemo kažiprst i srednji prst jedne šake i pritisnemo mu grudnu kost uvrćući te prste (zapravo u poziciji pronacije šake i fleksije medijalnih falangi vršimo supinaciju te šake na grudnoj kosti), kako bismo izazvali bol kod te osobe. Ako ne reaguje ni na bolnu draž, obezbeđujemo prohodnost disajnih puteva zabacivanjem glave povređenog, međutim to treba pažljivo da uradimo zbog mogućih povreda na kičmi: jednom rukom se pridržava čelo glave povređenog, drugom se vrh brade povuče uvis i malo nadole. Odmah zatim se savijenim kažiprstom u obliku kuke vade eventualna strana tela iz usne duplje unesrećenog- polomljeni zubi, proteza itd.
Proveravamo odmah zatim da li diše tako što spustimo svoje lice uhom i obrazom do nosa unesrećenog i slušamo da li diše, ako diše osetićemo i topao vazdug na svom obrazu, pritom smo položili svoju ruku na grudni koš povređenog i istovremeno gledamo grudni koš da li se pokreće. Na taj način utvrđujemo da li unesrećeni diše ili ne diše, takođe kao i sve drugo to obavljamo u najviše par sekundi! Što se tiče provere pulsa, ona se vrši spuštanjem vrhova prstiju šake od grkljana u žleb bočno od njega, gde opipavamo karotidnu arteriju. (a. carotis communis). Međutim, nama kažu da taj korak nije bitan, jer u takvoj situaciji se često događa da ljudi osete svoj puls i pogrešno ga protumače da je od unesrećenog, pa ne vrše reanimaciju.

Dakle kad smo gledanjem grudnog koša, slušanjem disanja i osećanjem toplote od izdaha utvrdili da unesrećeni ne diše, brzo zovemo hitnu pomoć na broj 194. Razgovor mora da bude veoma kratak i jasan. 1.Predstavimo se, 2. kažemo što preciznije gde se nalazimo, 3. šta se desilo ako nam je jasno i da započinjemo reanimaciju. Ako je neko nepovređen uz nas, on će obaviti taj poziv.

Odmah započinjemo reanimaciju. Vrši se 30 kompresija srca, tako što odredimo uzdužnu sredinu grudne kosti i "preklopimo" jednu našu šaku preko druge, prislonimo koren donje šake na sredinu grudne kosti i ispruženih laktova vršimo kompresije brzinom 100 u minuti. Odmah zatim vršimo dva uduvavanja vazduha na sledeći način: koren jedne šake postavljamo na čelo povređenog, kažiprstom i palcem te šake stisnemo mu nozdrve, drugom šakom mu podignemo vrh brade i blago mu spustimo donju vilicu, pritom duboko udahnemo, prislonimo svoja usta na usta unesrećenog, (po mogućstvu prethodno stavimo neku gazu na njegove usne ili mu ih očistimo nekim asepsolom) i uduvamo mu taj vazduh. Pritom gledamo njegov grudni koš koji treba da se jako podiže, u suprotnom nismo obezbedili prohodnost disajnih puteva, izdignemo mu dodatno vrh brade.

Vrše se dva ciklusa od 30 kompresija srca i 2 uduvavanja vazduha, nakon čega se ponovo proverava prisustvo disanja (i pulsa) povređenog, pa se nastavlja sa reanimacijom sve dok se ne pojavi spontano disanje povređenog, nakon čega se povređeni mora postaviti u bočni koma-položaj da bi se osigurala prohodnost disajnih puteva i da ne dođe do aspiracije nekog sadržaja recimo ako dođe do povraćanja.
Osoba se postavlja u koma položaj na sledeći način: dlan jedne šake (recimo desne) prisloni se na lice tj. uvo na suprotnoj strani glave povređenog, savijemo natkolenicu te iste (u ovom slučaju leve) noge pri čemu je (leva) ruka na istoj strani opružena uz trup. Potom okrenemo povređenog na stranu gde se nalazi šaka prislonjena na uvo, i tu ispruženu ruku opružimo unapred. Ima i na internetu dosta fotografija ovog položaja. Ostajemo uz povređenog, i pratimo njegovo stanje, i to najviše da li SPONTANO DIŠE. Ako ne diše, vraćamo ga u horizontalni položaj na leđima i ponovo vršimo reanimaciju.

Reanimacija se obavlja dok ne dođe hitna pomoć ili eventualno do zamora reanimatora.

Pritom imaj na umu da sve cifre tipa 30 kompresija, brzina 100 u minuti, razlikuju se od jedne do druge knjige, tako da se u principu pridržavaj onih vrednosti i podataka kopji su navedeni u tvojoj literaturi, jer će to i očekivati od tebe na ispitu. Nadam se da nisam nešto pogrešila ili izostavila. :)

Poslednja izmena:
Još nešto, prilikom masaže srca kažu nam da treba da se broji naglas: i jedan, i dva, i tri, i četiri, i pet, i šest, i sedam, i osam, i devet, i deset, jedanaest, dvanaest, trinaest, četrnaest, petnaest, šesnaest, itd. do 30. Razlog tome je što se tako najjednostavnije i najsigurnije obezbeđuje odgovarajući ritam kompresije srca, a pošto se brojevi do 11 izgovaraju brže od svih većih brojeva do 30, dodaje im se najpre reč i. :)

Hvala na tako opsirnom odgovoru, tako su slicno i nama govorili, rekli su nam cak i da preskocimo merenje pulsa, jer kao to nije lako naci, a lako se moze doci do greske, da samo proverimo disanje. Mada ja sad polazem prvu pomoc za vozace, pa od nas ne traze puno, pa i to sto sam pitao sam vise pitao jer me zanima ovako u zivotu sta bi trebao da radim. Naprimer rekli su nam da ne prebacujemo povredjenog na neke daske pre reanimacije ili na neku ravnu podlogu zbog moguce povrede kicme, koju bi mogli da ucinimo i gorom, al isto tako su nam rekli da ako utvrdimo da povredjeni ne dise da odma pocinjemo reanimaciju, da onda ne razmisljamo o tome da li je kicma povredjena ili nije. Znaci ako sam dobro shvatio, pokusavamo da ne pomeramo povredjenog zbog moguce povrede kicme, ali ako je reanimacija neophodna, moramo ga postaviti u lezeci polozaj?

pa nije nerealno, ako hemiju naucis s razumevanjem, onda bi trebalo da ocekujes maksimum ili skoro maksimum bodova iz nje. biologiju vecina ostavlja kad zavrse hemiju pa onda ne stignu sve da predju savrseno i tu obicno bude neki bod manje nego sto je mogao biti, tako da nju probaj da spremas paralelno, bar neke delove, kao sto je genetika i zivotinje. ostale oblasti se predju prilicno brzo, ako me secanje dobro sluzi :)
znaci, nije nerealno, ali pocni da se spremas na vreme. ako imas neko predznanje iz hemije, pocnes u januaru, sigurno ces uspeti da skupis te bodove. samo bih te upozorio na ovo sto smo vec napisali - tamo je veza skoro sve. naravno da ima tamo i ljudi koji nisu imali vezu, ali ti moras da procenis da li vredi rizikovati da ne upises na kraju ni ovaj "klasican" faks

Pa znas kako razmisljam, dzabe veze i sve to ako ja budem imao preko 92 boda, onda moram upasti kako god okrenes, tako da se za prijemni ne bojim sto se veze tice, e sad a sto se tice onih psihofizickih provera tu sam cuo da prolaze na vezu, a tu ako me obore, imacu vremena da konkurisem za drzavni, a prijemni cu svejedno spremati isti tako da nema problema :D.

Pa znas kako razmisljam, dzabe veze i sve to ako ja budem imao preko 92 boda, onda moram upasti kako god okrenes, tako da se za prijemni ne bojim sto se veze tice, e sad a sto se tice onih psihofizickih provera tu sam cuo da prolaze na vezu, a tu ako me obore, imacu vremena da konkurisem za drzavni, a prijemni cu svejedno spremati isti tako da nema problema :D.

na to sam i mislio, pretpostavljam da, ako im zatreba mesto za nekog njihovog, obore ljude na tim proverama. ali ok ako se to radi pre prijemnog onda nisi u nekom problemu :)

pa dobro mislim da je to individualno.
zasto ne bi mogao da skupi 55 poena bez "kidanja" od ucenja? to je 27 i 28 poena. ili 26 i 29. zasto je to nemoguce? iz hemije ne mogu da ti stave ta "nebulozna pitanja," pa ako hemiju spremis dobro, zasto ne bi imao 29 poena (da uzmemo da je neko pogresio jedan slucajno ili nije znao)? u tom slucaju, iz biologije mogu i 4 pitanja da budu nebulozna (a nikad ne bude toliko, ja na svom prijemnom samo jedno pitanje smatram cudnim, ne bas nebuloznim :) ) i opet ima 55

pa dobro mislim da je to individualno.
zasto ne bi mogao da skupi 55 poena bez "kidanja" od ucenja? to je 27 i 28 poena. ili 26 i 29. zasto je to nemoguce? iz hemije ne mogu da ti stave ta "nebulozna pitanja," pa ako hemiju spremis dobro, zasto ne bi imao 29 poena (da uzmemo da je neko pogresio jedan slucajno ili nije znao)? u tom slucaju, iz biologije mogu i 4 pitanja da budu nebulozna (a nikad ne bude toliko, ja na svom prijemnom samo jedno pitanje smatram cudnim, ne bas nebuloznim ) i opet ima 55
Ovakvo razmisljanje mi se svidja :D

Back