Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala vam mnogo, kolege :)

Počeću da se upoznajem sa gradivom iz tog praktikuma, naravno neću se tokom leta ni slučajno opterećivati time tim pre što znam da se obimno gradivo prilično lako zaboravlja, ali bi mi bilo neobično da baš ništa ne učim tri meseca... možda dva sata dnevno čisto da ne zaboravim da učim :D

Danas sam uzela indeks na fakultetu :)

Kad nam je podelio indekse, kolega (ne znam konkretnije ko je, zato ga nazivam kolegom) nam je rekao da bi trebalo još da odemo da uplatimo studentsko osiguranje. Ja nisam otišla da uplatim, rekoh bolje da se prvo raspitam od starijih studenata kakvo je to osiguranje, i da li treba da ga uplaćujem ili ne. Pa ako baš treba onda sutra da ga uplatim.

Ne znam i kad dobijamo identifikacione kartice, prilično loše je ovo danas bilo organizovano za razliku od predaje dokumenata pred ispit...

Poslednja izmena:
ja se ne secam da sam uplacivao bilo kakvo studentsko osiguranje, ali prosle su 3 godine pa ne znam, mozda sam i zaboravio. sto se tice identifikacionih kartica, tu pricu prodaju svake godine, ali ne postoje nikakvi elektronski sistemi ni na jednom institutu, tako da ti to nece biti potrebno

Списак књига се не добија :-) купује се, 500 дин. То је тзв. "Водич" у ком имаш и испитна питања и план и програм и распоред наставе и тако...

Zasto nisam iznenadjena, cudi me da nije 1000-1500 posto je to izgleda standardna cena papira raznih vrsta na medicinskom :D

@ pecurka93 I meni rekoše na fakultetu da ćemo identifikacione kartice dobiti u oktobru.

@ mikelo90 Mi smo morali da se fotografišemo na drugom spratu Dekanata na dan upisa, da bismo mogli da se upišemo. Da li se tvoja generacija fotografisala u Dekanatu na dan upisa?

Inače, drugog dana upisa, 5.7. je bilo skoro pusto, za razliku od prvog dana kad je bila užasna gužva, svi su bili pobrljavili sa živcima...

Kad krenem da sabiram troškove knjiga itd, malo se zabrinem... praktikum iz anatomije sam našla u knjižari na početku dr Subotića za 4000 din, Netterov atlas za 8000 + popust za studente medicine sa indeksom 20% = 6400 din. Za anatomiju navodno još su potrebne neke zasebne knjižice thorax, glava, ekstremiteti, itd, navodno svaka oko 700 din. Mada mi nije sasvim jasno, ako je već celo telo obrađeno u atlasu, i takođe u praktikumu, zašto su onda potrebne još te knjižice, ali verovatno ćemo već blagovremeno videti zašto nam je sve to potrebno...

Valjda te knjige uz razne dodatne troškove tipa vodič za studente, možda uniforma itd, neće sve ukupno koštati više od npr 20 000 din... Treba nam uniforma tj. mantil, zar ne?

E da, čitam da su se ranije sve knjige, skripte, kopije itd mogle naći povoljno kod nekog čuvenog Hasana, koji više nije u Beogradu. Ima li sada nekog tako dobro snabdevenog prodavca? Ono što sam videla ispred dekanata odavalo je utisak prilično skromne ponude, samo nekoliko knjiga raspoređenih na betonu ispred Dekanata...

@ pecurka93 I meni rekoše na fakultetu da ćemo identifikacione kartice dobiti u oktobru.

@ mikelo90 Mi smo morali da se fotografišemo na drugom spratu Dekanata na dan upisa, da bismo mogli da se upišemo. Da li se tvoja generacija fotografisala u Dekanatu na dan upisa?

Inače, drugog dana upisa, 5.7. je bilo skoro pusto, za razliku od prvog dana kad je bila užasna gužva, svi su bili pobrljavili sa živcima...

Kad krenem da sabiram troškove knjiga itd, malo se zabrinem... praktikum iz anatomije sam našla u knjižari na početku dr Subotića za 4000 din, Netterov atlas za 8000 + popust za studente medicine sa indeksom 20% = 6400 din. Za anatomiju navodno još su potrebne neke zasebne knjižice thorax, glava, ekstremiteti, itd, navodno svaka oko 700 din. Mada mi nije sasvim jasno, ako je već celo telo obrađeno u atlasu, i takođe u praktikumu, zašto su onda potrebne još te knjižice, ali verovatno ćemo već blagovremeno videti zašto nam je sve to potrebno...

Valjda te knjige uz razne dodatne troškove tipa vodič za studente, možda uniforma itd, neće sve ukupno koštati više od npr 20 000 din... Treba nam uniforma tj. mantil, zar ne?

E da, čitam da su se ranije sve knjige, skripte, kopije itd mogle naći povoljno kod nekog čuvenog Hasana, koji više nije u Beogradu. Ima li sada nekog tako dobro snabdevenog prodavca? Ono što sam videla ispred dekanata odavalo je utisak prilično skromne ponude, samo nekoliko knjiga raspoređenih na betonu ispred Dekanata...

Pa ne moras sve da kupujes, nadji nekog starijeg ko studira, pa kopiraj.. Znas valjda nekog..

Pa rasporedjeno je samo nekoliko knjiga iz 2 razloga:
1. ima mnoooogo knjiga, pa gde sve da ih rasporedi? :D
2. juri ih komunalna policija ponekad, pa im je lakse da pobegnu ako moraju da zgrabe manje knjiga :)
Ostatak drze u kolima u blizini. Imaju skoro sve, uglavnom i originale i kopije. Na originale ne placaju PDV pa su i oni jeftiniji kod njih nego u knjizari. Sto se tice anatomije, vecina vas ce uciti ruku i nogu iz praktikuma, pa te knjige necete ni kupovati. Za glavu i vrat, CNS, abdomen, toraks, moracete da kupite knjige, jer nije dovoljno ono sto pise u praktikumu.
Sto se tice uniforme, treba ti samo mantil. Negde na sajtu pise da ti za praksu trebaju i bele pantalone i klompe, ali ne treba.

@pečurka93 ma da, i to što kažeš, jedino ne znam koliko sad naplaćuju kopiranje po stranici, ali mora da je jeftinije od kupovine originala. Ili potražiti gotove kopije kod prodavaca.

@mikelo90 e hvala ti, lepo si mi objasnio :)

@ Oktar
Jeste li vi dobijali identifikacione kartice kad ste polazili u prvu godinu? Moja generacija nije.

Не, узимао је картице ко је хтео, није био услов за упис итд. Мада су као причали да ће се користити за евидентирање на предавањима и сл. :-р добар виц, углавном.

Ne znam nažalost ništa da ti odgovorim što tebe interesuje, mada me zanima je l' učiš apsolutno svaki pojam iz anatomije?

Da li se zna, šta mora da se zna za šest, šta za deset? Ima li takve podele u gradivu?? Je l' ima jasnih i nedvosmislenih objektivnih kriterijuma ili je ispit više subjektivne prirode, u kakvom duhu i raspoloženju krene razgovor...?

Čitala sam na netu da je jedan dečko pao ispit jer nije znao tri od petnaest grana a. maxillaris, znao je da, koliko se sećam da je pisalo, ona ima tri topografska dela (vilični, pterigoidni i pterigopalatinski), a na svakom delu se grana na po pet grana. Znao je da nabroji dvanaest od tih petnaest grana a. maxillaris, i navodno pao ispit jer nije znao preostale tri grane. :O Navodno je tako, a s obzorim da je student medicine u pitanju, sklona sam da poverujem da govori istinu.

Meni to deluje previše strogo... i nelogično. Pa nemoguće je naučiti i znati apsolutno SVE, pogotovo što je predmet stvarno jako obiman, svaka koska ima po petnaest do trideset detalja odprilike- ne mogu ništa da tvrdim jer praktikum imam tek par dana, ne znam još uvek ništa, nisam još krenula na nastavu i vežbe ali,... za sada imam prvi utisak da je anatomija prilično strašna.

Ne znam nažalost ništa da ti odgovorim što tebe interesuje, mada me zanima je l' učiš apsolutno svaki pojam iz anatomije?

Da li se zna, šta mora da se zna za šest, šta za deset? Ima li takve podele u gradivu?? Je l' ima jasnih i nedvosmislenih objektivnih kriterijuma ili je ispit više subjektivne prirode, u kakvom duhu i raspoloženju krene razgovor...?

Čitala sam na netu da je jedan dečko pao ispit jer nije znao tri od petnaest grana a. maxillaris, znao je da, koliko se sećam da je pisalo, ona ima tri topografska dela (vilični, pterigoidni i pterigopalatinski), a na svakom delu se grana na po pet grana. Znao je da nabroji dvanaest od tih petnaest grana a. maxillaris, i navodno pao ispit jer nije znao preostale tri grane. :O Navodno je tako, a s obzorim da je student medicine u pitanju, sklona sam da poverujem da govori istinu.

Meni to deluje previše strogo... i nelogično. Pa nemoguće je naučiti i znati apsolutno SVE, pogotovo što je predmet stvarno jako obiman, svaka koska ima po petnaest do trideset detalja odprilike- ne mogu ništa da tvrdim jer praktikum imam tek par dana, ne znam još uvek ništa, nisam još krenula na nastavu i vežbe ali,... za sada imam prvi utisak da je anatomija prilično strašna.

Мој савет ти је да се оканеш сада учења и уживаш у лету. Анатомију је, на овом факултету, научило преко 90 генерација пре тебе, па не видим разлог зашто не би и ти. :-)

Испит на факултету је увек субјективна оцена испитивача, негде је то више изражено, негде мање (наравно, и твоје излагање и количина информација коју изнесеш има утицаја). Нигде нећеш имати поделу шта је за 6, шта за 8 итд, јер, просто ти и не би требало да учиш за оцену; ти треба да учиш за себе и због себе. Уопште, на факултету треба знати учити. То нећеш успети одмах на почетку, јер учење у средњој школи и учење на факултету не могу никако да се пореде и баш је шок кад са средњошколског/гимназијског нивоа пређеш на факултетски, бар је мени био.
На факултету имаш гомилу информација од којих треба да знаш сама да издвојиш најважније. Просто, овде си већ "велики дечак/девојчица" и требало би да знаш да се снађеш. За то би требало да служе предавања и вежбе, да те усмере којим путем да кренеш, учења што се тиче. Нажалост, катедра анатомије је по том питању специфична, тако да нећеш имати пуно вајде од истих. Али, консултације могу помоћи.

Ових студентских прича што се тиче, одговорно тврдим да 95% није истина. Што сам дуже на факултету, то ми је све јасније. Студенти много воле себи да дају на значају, да "пљују" по професорима, често без разлога. Јер, кад неко падне испит, обично је сам себи најмање крив, а криви су сви други :-) А био сам и сведок ситуација како се приче конструишу итд.
Из анатомије нико ни не очекује да знаш све. Ни из једног предмета никад нећеш знати све, то је психофизички немогуће. Ако некад будеш чула неког да говори како све зна, клони се такве особе. =)

Ako zelite da lako spremite bazicne medicinske nauke kao sto su biohemija, fiziologija i tome slicno naj toplije preporucujem Dr Najeeb video lekcije
https://www.youtube.com/user/DoctorNajeeb
Ovde su doduse samo neke ali su naravno kompletne ostalo je na njegovom sajtu i na zalost se placa ali po meni vredi svaku paru. Neverovatno je kako covek objasnjava, bukvalno vam sipa znaje u glavu. Prvo je neverovato koliko on razume stvari i koliko povezuje razlicite medicinske nauke i na koji nacin to svoje znaje prenosi na svoje ucenike. Potreban vam je papir, olovke u boji za beleske i to je to. Naravno i znanje engleskog jezika, ali ne ocajavajte ne treba vam ne znam kakvo znanje. Knjigu zaboravite , nacin na koji se uci medicina kod nas je pogresan i tako steceno znanje se brzo rusi. Samo jasan koncept vodi trajnom znanju.

Cak i da se skupi vas par pa kupite clanstvo za godinu dana verujte vredi svaku paru. A i na njegovom youtube kanalu ima bas dosta besplatnih lekcija i malo malo pa doda neku.

Pozdrav!
Imam pitanje u vezi literature za prijemni. Da li je ovde: http://www.prijemniispiti.com/2012/01/26/prijemni-ispiti/fakulteti/medicinski-fakultet/ navedena sva potrebna literatura? Gde je tu zbirka sa zadacima iz biologije? Da li se ona kupuje na fakultetu?

I od ove tri zbirke iz hemije:

Dimitrijević N., Dražić A., Vujović Z., Karadžić I.: Zbirka zadataka iz hemije sa rešenjima z pripremu prijemnog ispita na medicinskom i srodnim fakultetima; Conit, Beograd.

Programski sadržaji i zadaci – prijemni 2004/2007, Univerzitet u Novom Sadu, Medicinsk fakultet, Novi Sad.

Vojinović, Miloradov M., Popović M.: Test pitanja iz hemije za prijemni ispit za fakultet medicinske, stomatološke i biološke struke, Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet Novi Sad.

da li su mi potrebne sve tri ili samo ova prva?

Pozdrav!
Imam pitanje u vezi literature za prijemni. Da li je ovde: http://www.prijemniispiti.com/2012/01/26/prijemni-ispiti/fakulteti/medicinski-fakultet/ navedena sva potrebna literatura? Gde je tu zbirka sa zadacima iz biologije? Da li se ona kupuje na fakultetu?

I od ove tri zbirke iz hemije:

Dimitrijević N., Dražić A., Vujović Z., Karadžić I.: Zbirka zadataka iz hemije sa rešenjima z pripremu prijemnog ispita na medicinskom i srodnim fakultetima; Conit, Beograd.

Programski sadržaji i zadaci – prijemni 2004/2007, Univerzitet u Novom Sadu, Medicinsk fakultet, Novi Sad.

Vojinović, Miloradov M., Popović M.: Test pitanja iz hemije za prijemni ispit za fakultet medicinske, stomatološke i biološke struke, Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet Novi Sad.

da li su mi potrebne sve tri ili samo ova prva?

Iz mog svezeg iskustva:

Da, to je ta literatura, samo ce to na prijemnom. Zbirku iz biologije mozes uzeti na fakultetu, ali mislim da je bacanje para. Za hemiju ti treba "zbirka od 1200 zadataka" od grupe autora, cenim da je to ta prva. Ako je dobro odradis, ta zbirka ce ti biti vise nego dovoljna. Za ovu trecu zbirku posebno ti mogu reci da ne tracis vreme ;)

Poslednja izmena:
Iz mog svezeg iskustva:

Da, to je ta literatura, samo ce to na prijemnom. Zbirku iz biologije mozes uzeti na fakultetu, ali mislim da je bacanje para. Za hemiju ti treba "zbirka od 1200 zadataka" od grupe autora, cenim da je to ta prva. Ako je dobro odradis, ta zbirka ce ti biti vise nego dovoljna. Za ovu trecu zbirku posebno ti mogu reci da ne tracis vreme ;)

Hvala puno :) A sto se tice engleskog, na nekoj od strana sam procitala da nude neki pocetni kurs? Oduvek ucim francuski, da li bi bilo pametno da idem na privatne casove engleskog pre nego sto krenem na faks, da ne bih imala problema?
Ja vec pricam kao da cu sigurno da prodjem prijemni :D

Back