Ројалиста
Poznat
- Poruka
- 9.563
Замолио бих цењене учеснике ове дискусије да се у будуће више придржавају теме. 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ја још тражим изворе да је уопште постојао, односно да је човек под тим именом радио то што се тврди, а ти га већ повеза са Србијом и Босном, сумљам да је био толико далековид.
Његова побуна је била уобичајена ствар у то време није била ни прва ни једина побуна сељака против властелина због лошег положаја.Како је трајало кратко сумљам да је оставила неки трајнији утисак на савременике.
Тај Иштвани пише 50 година после Губца и први га назива Матија, и шта ћемо сад јел био Матија или није.Izvor za Gubca je Miklos Ištvani koji je bio njegov suvremenik, i naravno da je ostavilo traga na Srednju Europu jer su baš stranci ti koji daju najviše izvora o njemu (dok eto za Kosovski boj imamo samo srpske istoričare, deretića i sl.)
Nisam ga ja povezao s Bosnom nego forumaš iz Srbije sa prve stranice koji je prvi počeo tvrditi da se dopisivao s Turcima kako bi pokušali osnovati neku seljačku državu. (eto, ponovo još jedan stranac pokazuje reference o njemu). o Gubcu se pisalo i u austriji kao i Turskoj pa naravno da je ostavilo traga.
Sam gubec bio je uzor Titu jer kao i on iz Zagroja te se također borio za socijalni status običnog čovjeka.
Е јеси дудук, и сад ја треба да ти доказујем турске, млетачке, француске, руске изворе о Косовском боју.
Ваљда му је Лењин био узор, за овог Губца чисто сумљам да је и чуо док га хрватски кадрови нису упознали са Шеноиним романом, па ајд да га ставе као претечу комунизма у Загорју.
Митови и легенде су саставни део народног памћења а историја управо треба да утврди непобитну истину, колико је год то могуће.To je klasično učitavanje ideologije u istoriju koje je rađeno u Titovoj Jugoslaviji. Nije samo Matija Gubec primer. Imaš Sprataka, vođu klasno osvešćenih robova u starom Rimu. Doduše, to za Spartaka je verovatno originalno sovjetska izmišljotina, tamo su nastali klubovi naziva "Spartak", postojalo je takmičenje Spartakijada (to je bila olimpijada sovjetskog bloka) i tako dalje.
Mada treba reći da, kao što vidimo, tu fascinaciju Spartakom deli i Zapad.
To je klasično učitavanje ideologije u istoriju koje je rađeno u Titovoj Jugoslaviji. Nije samo Matija Gubec primer. Imaš Sprataka, vođu klasno osvešćenih robova u starom Rimu. Doduše, to za Spartaka je verovatno originalno sovjetska izmišljotina, tamo su nastali klubovi naziva "Spartak", postojalo je takmičenje Spartakijada (to je bila olimpijada sovjetskog bloka) i tako dalje.
Mada treba reći da, kao što vidimo, tu fascinaciju Spartakom deli i Zapad.
Тај клуб је име добио по Јовану Микућу Спартаку а не по римском Спартаку чисто да се зна.Rvački klub Spartak je rvački klub iz Subotice. Smatra se najtrofejnijim klubom u Subotici. Dvadeset puta je bio ekipni prvak Jugoslavije i Srbije.![]()
Kad malo razmisliš - nije sve u parama, ima (ipak) nešto i u ideologiji. Ideologija može biti ushićenje i motor motivacije; nešto kao stanje zaljubljenosti koje se ne iscrpljuje.
Na žalost, ideologije mogu biti pogrešne, ali i ne moraju. Mogu biti izuzetno korisne za napredak po svim aspektima, pa i psihofizičko zdravlje društva (nasuprot apatiji).
Тај клуб је име добио по Јовану Микућу Спартаку а не по римском Спартаку чисто да се зна.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%9B_%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BA
Тај Иштвани пише 50 година после Губца и први га назива Матија, и шта ћемо сад јел био Матија или није.
Ја те изворе не видех, не мислиш ваљда на Шеноу и његов роман три века после.
Прво да се извиним свим администраторима и конторлирима као и хигијенским чистачима са овог форума а да се извиним и свим корисницима као и Мркаљу који је отворио тему.
Нa жалост ја сам тек сад видео да постоји ова тема па сам морао да узмем учешће у њој.
Сад ће мо да демистификујемо још једну велику лаж из времене СФРЈ и такозваног "братства - јединства".
Требало би то да знају и Хрвати да им се не би смејао цео свет.
Матија Губец није никада постојао. То је тежак плагијат и лаж коју је измислило 1946 године политичко вођство СФРЈ а пре свега такозвано хрватско да би сами себи дали ореол некаквог слободарског народа, и не заборавите, Хрвати су нација не народ.
Сам догађај се заиста десио 1513-1514 године и краљ устанка је заиста на крају крунисан усијаном круном и спаљен. Али тај устанак није се десио ни у каквој Хрватској јер није ни постојала или Загорју већ у Румунији, област Секељ - Темишвар, Банат, против Мађара под вођством Ђерђ Дожа румунског официра и војника са 100.000 сељана. Устанак је угушен у крви.
Данас у Румунији свако село и град има улицу Ђерђ Дожа а врло често и у Мађарској.
Прво да се извиним свим администраторима и конторлирима као и хигијенским чистачима са овог форума а да се извиним и свим корисницима као и Мркаљу који је отворио тему.
Нa жалост ја сам тек сад видео да постоји ова тема па сам морао да узмем учешће у њој.
Сад ће мо да демистификујемо још једну велику лаж из времене СФРЈ и такозваног "братства - јединства".
Требало би то да знају и Хрвати да им се не би смејао цео свет.
Матија Губец није никада постојао. То је тежак плагијат и лаж коју је измислило 1946 године политичко вођство СФРЈ а пре свега такозвано хрватско да би сами себи дали ореол некаквог слободарског народа, и не заборавите, Хрвати су нација не народ.
Сам догађај се заиста десио 1513-1514 године и краљ устанка је заиста на крају крунисан усијаном круном и спаљен. Али тај устанак није се десио ни у каквој Хрватској јер није ни постојала или Загорју већ у Румунији, област Секељ - Темишвар, Банат, против Мађара под вођством Ђерђ Дожа румунског официра и војника са 100.000 сељана. Устанак је угушен у крви.
Данас у Румунији свако село и град има улицу Ђерђ Дожа а врло често и у Мађарској.
O stubičkom vlastelinstvu postoje prilično detaljni zapisi i istorijat, točno se zna zašto su seljaci tamo popiz..dili na Franju Tahija kao i njegov odnos sa jednom groficom s kojom je djelio polovinu vlastelinstva a međusobno su se sporili po sudovima oko toga. Ima sve u fakultetskoj literaturi fil.fakulteta u Zagrebu, davno je kako sam to čitao pa sam i zaboravio ali mogu i iskopati.
Zna se i kako je ta pobuna tekla, proširila se i na Sloveniju, zna se koji su komandanti gušili tu bunu, spominje se uskočki komandant von Thurn koji je porazio seljake pod vodstvom nekog Kupinića i Mogaića.
Zajedljivo se spominje i banska vojska koja se brže bolje organizirala pod vodstvom podbana Alapića(ako me pamćenje služi) i koja je strastvenije klala svoje seljake nego Turke. Kaže se da je pobijeno preko 5000 i to u uvjetima kada Turci pustoše vlastelinstva.
Spominju se i pravoslavci/Srbi sa Žumberka Bolčeta, Suković i Ljubojević koji su bili istaknuti u buni.
Tako da, može se govoriti o romantizaciji Gubca i seljačke bune ali sumnjati u samo postojanje nije racionalno.
O stubičkom vlastelinstvu postoje prilično detaljni zapisi i istorijat, točno se zna zašto su seljaci tamo popiz..dili na Franju Tahija kao i njegov odnos sa jednom groficom s kojom je djelio polovinu vlastelinstva a međusobno su se sporili po sudovima oko toga. Ima sve u fakultetskoj literaturi fil.fakulteta u Zagrebu, davno je kako sam to čitao pa sam i zaboravio ali mogu i iskopati.
Zna se i kako je ta pobuna tekla, proširila se i na Sloveniju, zna se koji su komandanti gušili tu bunu, spominje se uskočki komandant von Thurn koji je porazio seljake pod vodstvom nekog Kupinića i Mogaića.
Zajedljivo se spominje i banska vojska koja se brže bolje organizirala pod vodstvom podbana Alapića(ako me pamćenje služi) i koja je strastvenije klala svoje seljake nego Turke. Kaže se da je pobijeno preko 5000 i to u uvjetima kada Turci pustoše vlastelinstva.
Spominju se i pravoslavci/Srbi sa Žumberka Bolčeta, Suković i Ljubojević koji su bili istaknuti u buni.
Tako da, može se govoriti o romantizaciji Gubca i seljačke bune ali sumnjati u samo postojanje nije racionalno.
Mislim da je Хусар bio inspirisan činjenicom da se Gubac verovatno nikada nije zvao Matija.
Mislim da je htio reći da se ustanak nikada nije ni dogodio i da su Hrvati(i Slovenci u podjednakoj mjeri, jer jedno logički ne ide bez drugoga) fabricirali cijelu stvar ni iz čega da bi imali slobodarski oreol. A to je li se zvao Matija ili Ambroz mislim da mu nije bilo u fokusu.
Koliko se kroz maglu prisećam (a prošlo je 6 godina odkada sam to čitao) ustanici su pokušali da pridobiju žumberske vlaje ali nisu uspeli.
Izgleda da su uskoci sudjelovali uglavnom u gušenju, kao vojne trupe, ali izgleda da su uspjeli pridobiti neke ljude na stranu pobune.
A šta dođe onda Matija Gubec Mirka Bogovića iz 1859. godine?
Срби ускоци из Жумберка, растерали су моткама и камџијама те смешне побуњенике, без да су иког убили. Цела ствар, заиста није вредна помена, сем као путоказ, да им по нешто ухрватским митовима и историји, што нису украли од Срба. Ет, ово су украли од Мађара.
Побуна Ђерђа Доже, која је инспирисала хрвате на ову крађу, битнија је и као историјска чињеница и као показатељ да Мађари и Угари нису исто.
највећи народни јунак у Хрвата. Највећи јунак, а ви би ии и то одузелии. Па имате ли ви душу.Matija Gubec do današnjega doba ostao je najveći narodni junak u Hrvata.