Materijalna sigurnost žene

gost 275405

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.751
Čitajući jedan post, pade mi na pamet da bi žena u braku mogla, kao što rade mnogi ljudi koji nemaju stalan posao, ili rade na crno uplaćivati penzijsko osiguranje. Tačnije ako se tokom nekog perioda života odluči da bude domaćica, ili trajno.Ili u periodu kada se brine o deci.Ili ako nema stalan posao, ili radi na crno.Ili ako ima stalni posao ali nižu platu.
Žene šta mislite da li bi muž i žena trebali u takvim slučajevima da se dogovore, da muž ženi uplaćuje penzijsko osiguranje, što nije previše na mesečnom nivou,( pogledati zvanični sajt PIO ) i muškarci da li bi ste bili spremni na takav potez, ako zaista želite ženu koja će da pegla, pere itd.Da ne budem neuljudan.:mrgreen:

Постоји већ годинама уназад законом регулисано да се за занимање домаћица може уплаћивати радни стаж.
Е, сад, да ли би виспрене форумашице и хтеле да буду само домаћице, осим ЗД нисам видео да се ни једна овде, а очигледно је да не раде, изјашњавају као домаћице.
То су неке што су у свему што би се рекло "ванаби" лолол....
Као мушкарац, муж и отац, стари сват, девер и пашеног, пристао бих, наравно, да жени уплаћујем стаж. Уплаћујем и неким другим женама које ми нису супруге, а уплаћујемо сви ми заједно за оне које не раде, једу леба без мотике, а ништа са њима немамо лол....

Čitajući jedan post, pade mi na pamet da bi žena u braku mogla, kao što rade mnogi ljudi koji nemaju stalan posao, ili rade na crno uplaćivati penzijsko osiguranje. Tačnije ako se tokom nekog perioda života odluči da bude domaćica, ili trajno.Ili u periodu kada se brine o deci.Ili ako nema stalan posao, ili radi na crno.Ili ako ima stalni posao ali nižu platu.
Žene šta mislite da li bi muž i žena trebali u takvim slučajevima da se dogovore, da muž ženi uplaćuje penzijsko osiguranje, što nije previše na mesečnom nivou,( pogledati zvanični sajt PIO ) i muškarci da li bi ste bili spremni na takav potez, ako zaista želite ženu koja će da pegla, pere itd.Da ne budem neuljudan.:mrgreen:
pa u nekim sredjenim zemljama zene koje se odluce da ostanu kuci i cuvaju decu odrzavaju kucu imaju socijalno penziono zdravstveeno i sve ostalo, primaju platu i ide im staz....mi smo daleko od toga

mislim da je to ok, ako se dogovore i ako su oboje za to, ako ona stvarno odrzava kompletno domacinstvo, bez foliraze, cuva decu i sve po redu onda sto da ne....odrzavanje kuce uopste nije mala stvar i tezak je to posao sto fizicki sto psihicki pogotovo ako u paketu ima i dece, domacih zivotinja, starih roditelja, imanje, i svasta nesto.... to nimalo nije za podcenjivanje a na zalost nasa drzava to ne ume da ceni pa je totalno debilno da neko odluci da posveti zivot tome a da za uzvrat kad ostari dobije sipak od drzave i nipodastavanje

Није ти то најбоља поставка-да жена мора комплет и сама да одржава цело домаћинство, чак ни да се скроз до школе искључиво бави само она децом.
Деца могу и да иду у вртић 2 године пре школе или да их чува жена повремено и да она сама ангажује помоћ у кући понекад.
Глупо је то сад, њој је то занимање јер. занимање неке жене која би се бавила само кућом и децом не траје само 8 или 10 сати, баве се кућом и децом само кад не спавају. Ево та што има 4 сина, мора да су то нека дивна мирна деца, а не ту неки башибозлуци..

pa u nekim sredjenim zemljama zene koje se odluce da ostanu kuci i cuvaju decu odrzavaju kucu imaju socijalno penziono zdravstveeno i sve ostalo, primaju platu i ide im staz....mi smo daleko od toga

mislim da je to ok, ako se dogovore i ako su oboje za to, ako ona stvarno odrzava kompletno domacinstvo, bez foliraze, cuva decu i sve po redu onda sto da ne....odrzavanje kuce uopste nije mala stvar i tezak je to posao sto fizicki sto psihicki pogotovo ako u paketu ima i dece, domacih zivotinja, starih roditelja, imanje, i svasta nesto.... to nimalo nije za podcenjivanje a na zalost nasa drzava to ne ume da ceni pa je totalno debilno da neko odluci da posveti zivot tome a da za uzvrat kad ostari dobije sipak od drzave i nipodastavanje

Naravno da je biti domaćica veoma zahtevna profesija.Mnogi muževi su postali uspešni ljudi jer su imali stalnu sigurnost u vidu podrške svoje žene, dok su studirali, razvijali karijeru it.Imao sam prilike da čitam ideje nekih žena koje smatraju da žena mora da ima svoj dinar, što je u redu, ali ta ideja je iznesena na takav način da ispada da će žena koja se odluči da tokom određenog perioda života živi kao domaćica ili se brine oko dece, ostati bez novčanih sredstava ako se rastavi od muža, ili njen muž ostane bez posla, umre ili nije sposoban za rad.Ili ideje nekih muškaraca koji imaju svoje domaćinstvo stečeno od oca, dede, da žena mora biti domaćica, jer je to "tradicija i tako mora da bude".Ali ako bi žena zaista imala ovakvu vrstu materijalne sigurnosti, nezavisno od vrste profesije kojom se bavi, ili trenutno ne radi, stekla bi realnu ravnopravnost sa mužem, i onda bi zaista mogla u dogovoru sa mužem da odlučuje kako će živeti.
Tačno je da je u Srbiji mnogo toga neurađeno, ili traljavo urađeno, ali ipak smo ušli u 21. vek i ovo bi trebalo postati veoma važno pitanje u bližoj budućnosti.

Није ти то најбоља поставка-да жена мора комплет и сама да одржава цело домаћинство, чак ни да се скроз до школе искључиво бави само она децом.
Деца могу и да иду у вртић 2 године пре школе или да их чува жена повремено и да она сама ангажује помоћ у кући понекад.
Глупо је то сад, њој је то занимање јер. занимање неке жене која би се бавила само кућом и децом не траје само 8 или 10 сати, баве се кућом и децом само кад не спавају. Ево та што има 4 сина, мора да су то нека дивна мирна деца, а не ту неки башибозлуци..

Ovakav potez bi pored materijalne sigurnosti omogućio ženi i psihološku satisfakciju obzirom na sve te sate koje provede u navedenim aktivnostima, kao žene čiji je rad poštovan.

Ne da bi trebali nego bi bilo itekako pametno.

Постоји већ годинама уназад законом регулисано да се за занимање домаћица може уплаћивати радни стаж.
Е, сад, да ли би виспрене форумашице и хтеле да буду само домаћице, осим ЗД нисам видео да се ни једна овде, а очигледно је да не раде, изјашњавају као домаћице.
То су неке што су у свему што би се рекло "ванаби" лолол....
Као мушкарац, муж и отац, стари сват, девер и пашеног, пристао бих, наравно, да жени уплаћујем стаж. Уплаћујем и неким другим женама које ми нису супруге, а уплаћујемо сви ми заједно за оне које не раде, једу леба без мотике, а ништа са њима немамо лол....

ZD se samo tako zove, ali nije domaćica, žena je privatnik i radi (na svom imanju).

A što se tiče uplata: pa to bi mogla baš i država da plati. Bela kuga, ovo-ono. Da domaćicama automatski 'krene' penzija u istim godinama kao i drugim ženama kada se penzionišu. Molim lepo - deca su budućnost. A za ove koje ne rade, nemaju decu, a ostanu kod kuće da čuvaju muža - ko treba da plaća? Muž, da to bude po zakonu da mora? Hihi, mogu da se kladim da bi odmah poterali žene na posao.

Poslednja izmena:
ZD se samo tako zove, ali nije domaćica, žena je privatnik i radi (na svom imanju).

A što se tiče uplata: pa to bi mogla baš i država da plati. Bela kuga, ovo-ono. Da domaćicama automatski 'krene' penzija u istim godinama kao i drugim ženama kada se penzionišu. Molim lepo - deca su budućnost. A za ove koje ne rade, nemaju decu, a ostanu kod kuće da čuvaju muža - ko treba da plaća? Muž, da to bude po zakonu da mora? Hihi, mogu da se kladim da bi odmah poterali žene na posao.
А да, то иде као пољопривредник.
У основи то и јесте посао државе, као и куповина инкубатора, не расписује нормална држава за то аукције, донације нити штампа милионске билборде.
И зато, не би могла држава ово-оно, у ств. могла би кад би предузетницима, јединима који нешто раде у овој држави и пуне буџет, олакшала намете. Ми већ плаћамо неку таксицу за незапослене, сића, али ту су и домаћице, младе на бироу, које немају ни намеру да се запосле. Не ранимо само своју, већ и децу запослених, За почетак, нека се о својим женама брину мужеви и уплаћују им све оно што упаћују и други запослени. Питање је и вредновања њеног рада. Питање је ту у старту за мушкарце, и тако га дефинишемо, да ли бисмо пристали, као да је то нека срамота. И ми смо се изјаснили као поштени форумаши, за разлику од присутних жена. За те које не раде и чувају мужа, њих бих питао - од чега живе?

Poslednja izmena:
Naravno da treba da im se uplacuje staz, ali to mi deluje sasvim neizvodljivo kod nas. Problam je sto je mnogo zena u statusu domacice ne svojom voljom vec jednostavno nemaju posao, pa zive od jedne (cesto male) plate. Kako sad jos i da uplacuju staz, tj od cega?
Druga prica je kad su primanja supruga velika da pokriju sve troskove pa i penziju zeni.

Naravno da treba da im se uplacuje staz, ali to mi deluje sasvim neizvodljivo kod nas. Problam je sto je mnogo zena u statusu domacice ne svojom voljom vec jednostavno nemaju posao, pa zive od jedne (cesto male) plate. Kako sad jos i da uplacuju staz, tj od cega?
Druga prica je kad su primanja supruga velika da pokriju sve troskove pa i penziju zeni.

Vi cure imate veliki uticaj u društvu, šta god ste zamislile to ste i ostvarile , čak i prokleta ženska prava .Tako da verujem da je izvodljivo da ako se žene konsoliduju u svom frontu prisile ove gmazove, tj. naše politikante da im izađu u susret.Imate pravo glasa,a i možete da delujete na drugim frontovima.U krajnoj liniji i neki maloumni političar ima ženu koja može da utiče veoma mnogo na njega.:lol:

Добро, ебига, а да нека каже јел би она била домаћица за плату?

evo ja bih bila. bas me briga. i ovako je svaka zena domacica takodje i ona koja radi . ovako bih imala vise vremena da organizujem svoj zivot.
da je to tako lako kako vi zamisljate na temi .to plata i sve ostalo.Ovo je Srbija.

evo ja bih bila. bas me briga. i ovako je svaka zena domacica takodje i ona koja radi . ovako bih imala vise vremena da organizujem svoj zivot.
da je to tako lako kako vi zamisljate na temi .to plata i sve ostalo.Ovo je Srbija.
А кад сам јесенас хтео да те удам срећно и подразумева се богато....халуцинирала си ко у надницу.

О томе се и ради, о неплаћеном раду јер скоро свака жена у СРБ има 2 занимања.
Браво, Схојо.

Ne znam za zene, ali ne bi imao nista protiv supruge koja bi radila, a ja bio kod kuce i vodio domacinstvo, cak i da mi nista ne uplacuje po tom osnovu.

e ovo je moj slučaj, ja sam zaposlena žena, muž slobodan umetnik koga žena izdržava...
i nije mu bilo dobro, nije u prirodi homo balkanikusa da ga žena izdržava....
onda ne može da se vadi da podelu kućnih poslova na muško-ženske, jer ta teorija pada u vodu sa osnovnom činjenicom-žena, a ne muž hrani porodicu
priča se završila tako što je otišao u inostranstvo, preko bare, da pokuša da radi...još je u pokušaju...

Ako bi se posao domaćice plaćao, odmah bi se pojavio problem oko vrednovanja tog rada. U našoj zemlji, i kad bi takva ideja (za koju mislim da nije pametna) mogla da se realizuje, žena bi bila na minimalcu. Istraživanje neke nemačke organizacije je pokazalo da bi domaćice, ukoliko bi se vrednovao samo njihov fizički rad, mogle da ostvare nekoliko puta veće godišnje prihode od Mercedesa. Nemojte me pitati kad i gde sam to pročitala, jer se ne sećam. Svašta su pedantni Nemci računali, čak i koliko puta žena pređe stan ili kuću u toku dana, pa onda rad u vreme vikenda i tako dalje. Velike bi to plate bile, a penzija bi trebalo da se podrazumeva. Po meni je besmisleno da bi plata domaćice treba da se obezbeđuje iz dzepa muža. Mogu da navedem sto razloga zbog čega je glupo da muž plati taj rad. Treba takvu platu da obezbedi država, a to je utopija. Inače, ovo o čemu razmišlja postavljač teme, bila je i ideja indijske vlade i reakcije javnog mnjenja su bile negativne i burne. Uz sve to pitanje : kuda vode ove ideje da žena sebi pribavlja profesiju domaćice. U redu je ako neka samo to želi, ali zaboga, rad u kući i vaspitavanju dece treba da je zajednički posao oba roditelja, a ne profesija.

a apsolutno je nemoguće od prosečne plate uplaćivati doprinose za člana porodice koji ne radi, jednostavno ne ostaje novca i za to
nekad je moglo, mnogi roditelji su recimo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka prijavljivali decu kao kućne pomoćnice i neke fizičke radnike i plaćali im radni staž, odnosno doprinose, da bi ranije stekli pravo na penziju, a i da bi se lakše zaposlili, jer imaju upisan radni staž u knjižicu. Tad je to moglo, sad ne mere, nema para za to

Ako bi se posao domaćice plaćao, odmah bi se pojavio problem oko vrednovanja tog rada. U našoj zemlji, i kad bi takva ideja (za koju mislim da nije pametna) mogla da se realizuje, žena bi bila na minimalcu. Istraživanje neke nemačke organizacije je pokazalo da bi domaćice, ukoliko bi se vrednovao samo njihov fizički rad, mogle da ostvare nekoliko puta veće godišnje prihode od Mercedesa. Nemojte me pitati kad i gde sam to pročitala, jer se ne sećam. Svašta su pedantni Nemci računali, čak i koliko puta žena pređe stan ili kuću u toku dana, pa onda rad u vreme vikenda i tako dalje. Velike bi to plate bile, a penzija bi trebalo da se podrazumeva. Po meni je besmisleno da bi plata domaćice treba da se obezbeđuje iz dzepa muža. Mogu da navedem sto razloga zbog čega je glupo da muž plati taj rad. Treba takvu platu da obezbedi država, a to je utopija. Inače, ovo o čemu razmišlja postavljač teme, bila je i ideja indijske vlade i reakcije javnog mnjenja su bile negativne i burne. Uz sve to pitanje : kuda vode ove ideje da žena sebi pribavlja profesiju domaćice. U redu je ako neka samo to želi, ali zaboga, rad u kući i vaspitavanju dece treba da je zajednički posao oba roditelja, a ne profesija.

Hindusi nisu baš relevanti za takva razmišljanjna ( hvala na informaciji nisam znao ), jer je u Indiji sveta krava u boljem položaju od žene.Zato ta ideja tamo najverovatnije nije uspela iz tog razloga.( Više od polivine muškaraca u toj svetoj zemlji fizički zlostavlja svoje žene,samim tim Indija otpada kao uzor).
Nisam mislio na neke dalekosežne ciljeve koji bi omogućili visok socijalni standard žene,ili platu domaćice, mislio sam na penzijsko osiguranje i tada iz zajedničke bračne kase za oboje - muškarca i ženu.Nešta elementarno -običnu sigurnost u slučaju da stvari u braku pođu nepovoljnim tokom.Penzijsko osiguranje nije ništa nemoguće niti neostvarivo.

a apsolutno je nemoguće od prosečne plate uplaćivati doprinose za člana porodice koji ne radi, jednostavno ne ostaje novca i za to
nekad je moglo, mnogi roditelji su recimo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka prijavljivali decu kao kućne pomoćnice i neke fizičke radnike i plaćali im radni staž, odnosno doprinose, da bi ranije stekli pravo na penziju, a i da bi se lakše zaposlili, jer imaju upisan radni staž u knjižicu. Tad je to moglo, sad ne mere, nema para za to

Moguće je od malo prosečnije plate i poznat mi je dovoljan broj slučajeva.

Ja ne bih. Mislim, ladno bih se odrekla posla, nisam ludo ambiciozna, ali mnogo mrzim da spremam kuću. I sada to radim, ipak moram, moja je kuća, je l', ali da mi to bude posao... pa opet bi mi bilo draže da budem kućnjak na slobodnoj nozi, bar bih spremala nekoliko tuđih stanova, svaki dan druga lokacija, druga sredstva za čišćenje, druga 'gazdarica', pa onda je tu i put tamo, između tih stanova i nazad - i to je neka avantura... A domaćici je takoreći muž šef, zna tačno kolika mi je plata, i gde sam svaki dan... i nemam svoj štek. Užas :eek:

Ali to je neka druga priča. Ja mogu da biram. Ali trebalo bi da taj rad i ulaganje žena koje ostanu kod kuće budu i finansijski nagrađeni, a ne 'gde si bila/šta si radila/ništa/nema kuče za šta da me ujede.

p.s. Ko nije gledao film Irina Palm neka pogleda obavezno (bez da čita o čemu se radi).

Poslednja izmena:

Back