Dakle, tačno da je broj kroz + beskonačno = 0+, a broj kroz - beskonačno = 0-?
Ne. Zavisi od znaka broja.
------------------
Idemo iz pocetka.
Prvo: kod limesa nikada ne govori da je nesto jednako, vec tezi tome, kada nesto tezi necemu. Lim 1/x = 0, za x->beskonacnosti: "Funkcija 1/x tezi nuli, kada x tezi beskonacnosti." ili "Limes funkcije 1/x je jednak nuli, kada...". Znaci precizno izrazavanje. Naravno kada dobijes konstantu i trazis limes od toga...
Dalje. Nemoj slucajno da kazes da je beskonacno broj, da je realan broj, da pripada skupu realnih brojeva. Beskonacno je samo oznaka i ne pripada skupu realnih brojeva. (kada nije broj, tesko da moze da pripada skupu brojeva, zar ne?)
Elem, ako si pogledao funkciju 1/x, uocio si da tezi nuli, kada x tezi beskonacnosti i da je stalno pozitivna, za svako x>0. Ako, pak, obratis paznju kada tezi minus beskonacnosti, onda uocavas da je sve vreme negativna i da isto tezi nuli. Razlika je sa koje strane tezi nuli, sto si i sam oznacio, tj. znas da oznacis - poenta je znati kakvog je tacno znaka, kada se limes "zalaufa". Sve vreme pricamo o neprekidnim funkcijama - moze da se napravi da menja sumanuto puta znak i da ima toliko nula, ali u jednom trenutku to prestaje i ona krece da tezi nuli - ta neka funkcija. E, kod limesa nas zanima to ponasanje od tog nekog "trenutka". (*)
Tvoj primer:
x teži ka minus beskonačno: lim (-x[SUP]3[/SUP] + x) / (x[SUP]2[/SUP] - 2)
Skracujes citav racionalni izraz sa x[SUP]3[/SUP], uz obrazlozenje da nikada nije jedanak nuli, jer se radi o limesu kada x tezi ka 0.
Brojilac: - 1 + 0- (pisem minus, inace bih ono 1/x[SUP]3[/SUP] zaokruzio i strelicom pokazao na 0-). Znaci znak brojioca nam je minus, jer imamo -1 i nesto sto tezi nuli, tako da i nema znacaja za njegov znak, da li tezi nuli sa poz. ili sa neg. strane. Za ovu pricu je bitno da je limes brojioca -1. Znak sam samo istakao zbog tvoje nedoumice.
Imenilac: postaje 1/x - 2/x[SUP]3[/SUP]. To ce sve teziti ka nuli, ali je bitan znak (videti (*) - prim. aut.). Zato sam ti pisao da crtas 1/x i 1/x[SUP]3[/SUP] (ovde dvojka ne utice na pricu). Elem, pitanje je sta je vece po apsolutnoj vrednosti i uvek imati u vidu da su obe vrednosti negativne, zato sto je u pitanju minus beskonacno. Dakle, 1/x ce biti vece po apsolutnoj vrednosti, ali ce biti negativno, a drugi je manji po apsolutnoj vrednosti, a znak plus, tako da je citav imenilac negativan u minus beskonacno. (stavi npr. x = -100 i bice ti jasnije)
Imas negativno, kroz negativno - znak je plus, gore konstanta, a dole nesto sto tezi nuli - citav limes je + beskonacno.
Znaci - problem je u brzini teznje, neparnost funkcija i silno preznacavanje.
I na kraju, kada se rade limesi, a usmeno se odgovara, finalni moj savet je da se obavezno spomene da je limes zbira, razlike, proizvoda i kolicnika, jednak zbiru, razlici, proizvodu i kolicniku limesa. Naravno da verovatno postoji neki uslov za kolicnik (ne trazi da moj matori mozak toliko izvadi iz svojih mracnih kutataka, u ovom trenutku), a mogu da se spomenu i el. funkcije i sl...