Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Pomoc, zadatak sa prijemnog za gimnaziju: Dat je jednakokraki trougao AB=2, BC=3, AC=3. Presek simetrale ugla kod A i duzi BC je M, a presek simetrale ugla kod B i duzi AC je N. Koliko je duga duz MN? Pokusah, ali ne ide. Hvala unapred.
Evo upustva.
Primeti najpre da je MN paralelno sa AB.
Neka je CD visina trougla ABC, a F presek CD i MN. Iz sličnosti trouglova ADC i NFC sledi:
AD:AC = NF: NC
1:3=NF:NC
NC=3NF
NC možeš dobiti znajući da važi sledeće:
Simetrala deli stranicu a na dva dela m i n pri čemu važi da je m:n=c:b...
Dužine svih stranica trougla su ti poznate, znači da možeš naći koliki je odnos AN i NC, a kako znaš i njihov zbir, dobićeš koliko je NC.
Vratiš to u NF=NC/3.
Tražena dužina MN je MN=2NF...

Poslednja izmena:
Untitled.jpg

slika je...

imam jednakokraki trougao (a=18, b=15) u koji je upisan pravougaonik stranica x i 3x i treba izracunati povrsinu pravougaonika.
visina trougla h=12cm, pa je, prema slici, h[SUB]1[/SUB]=12-3x, h[SUB]2[/SUB]=12-x
prema talesovoj teoremi je h[SUB]1[/SUB]/h=x/a => x=36/11 => P=3888/121
h[SUB]2[/SUB]/h=3x/a => x=4 => P=48
gde gresim? :confused:

Poslednja izmena:
Pa, ja bih rekao, nigde. ;) Ko kaže da pravougaonici upisani na ta dva načina moraju biti međusobno jednakih površina?

Nedorečeno je na koji način treba upisati pravougaonik, a postoje i još dva načina: da stranica x bude na nekom od krakova trougla, kao i da stranica 3x bude na nekom od krakova trougla.

ovo poslednje je moja greska, pise u zadatku da su dva temena na osnovici trougla. da je jednakostranicni trougao, povrsine bi bile iste, ovako nisu. problem je sad sto ne znam da li treba da uradim na oba nacina zadatak ili samo na jedan i koji jedan.

@MathPhysics, hvala za resen zadatak sa trouglovima. Evo jos jedan.

Ako polinom P(x) pri deljenju sa x+1 daje ostatak 2, a pri deljenju sa x-2 ostatak 1, koliki je ostatak pri deljenju tog polinoma sa x2-x-2. Meni je jasno da je x2-x-2 proizvod ona dva binoma, ali ne znam kog je stepena P(x) i kako mu se trazi ostatak (resenje koje treba dobiti je 1-x)

1. Ako je zapremina prailnog tetraedra 27 korena iz 3 onda je njegova visina ?
Sve će ti biti mnogo jasnije kad nacrtaš sliku. :)
Sa slike ćeš videti da je visina H pravilnog tetraedra stranice a jednaka:
H[SUP]2[/SUP]=a[SUP]2[/SUP]-[(2/3)⋅(a√3/2)][SUP]2[/SUP]
Odatle izraziš a preko H i uvrstiš u formulu za zapreminu piramide,
V=(1/3)(a[SUP]2[/SUP]√3/4)⋅H
i imaćeš zapreminu izraženu preko visine, a zapremina je poznata, pa odatle nađeš H...

2.Ako je ABCDA1B1C1D1 bilo koja kocka ,ugao izmedju pravih AB1 I AD1 iznosi ?
Isto kao i u prethodnom zadatku, nacrtaj sliku i odmah ćeš sa slike videti da AB[SUB]1[/SUB], AD[SUB]1[/SUB] i B[SUB]1[/SUB]D[SUB]1[/SUB] čine jednakostranični trougao, a onda znamo i koliki je ugao između njih...

@MathPhysics, hvala za resen zadatak sa trouglovima. Evo jos jedan.

Ako polinom P(x) pri deljenju sa x+1 daje ostatak 2, a pri deljenju sa x-2 ostatak 1, koliki je ostatak pri deljenju tog polinoma sa x2-x-2. Meni je jasno da je x2-x-2 proizvod ona dva binoma, ali ne znam kog je stepena P(x) i kako mu se trazi ostatak (resenje koje treba dobiti je 1-x)

Predstavi P(x) u obliku P(x) = (x^2 - x - 2)Q(x) + ax + b = (x^2 - x - 2)Q(x) + a(x+1) + b - a = (x^2 - x - 2)Q(x) + a(x - 2) + 2a + b. Odatle je ostatak P(x) pri deljenju sa x+1 jednak b-a, a sa (x-2) jednak 2a+b, pa iz postavke zadatka dobijas sistem b-a = 2, 2a+b = 1. Kad resis sistem, odgovor je ax+b za dobijene a i b. P.S. Da li si siguran da je drugi ostatak 1, a ne -1?

Greška je u napisanom zadatku – uvrsti rešenja (9,7,3) u svaku od tri jednačine i videćeš da će prva i druga jednačina biti zadovoljena, dok treća neće. Osim toga, u trećoj jednačini imaš razlomak (2z+3y-z)/12, što je malo nelogično, jer se z pojavljuje na dva mesta. Mada, pokušavao sam da z zamenim sa x i kao (2x+3y-z)/12 i kao (2z+3y-x)/12, ali obrni-okreni, nikako se ne dobija jednačina koja bi bila zadovoljena za (9,7,3)...

Napisi z=a + ib i onda ubaci u obe jednacine sto imas, i uprosti sto vise mozes, izdeli, izmnozi i sta vec treba. Na kraju ces dobiti dve jednacine i dve nepoznate, resi i to je to. . .

Ако се добро сећам ово може да се квадрира, па да од нпр "8и" добијеш "64инаквадрат", па је беше инаквадрат једнако -1, или тако нешто.

Друго што ми пада на памет је да из једне од једначина изразиш "и" да је убациш у другу. Пробај нешто од тога, можда и прође.

Na koliko načina se 5 dečaka i 3 devojčice mogu rasporediti u vrstu tako da devojčice ne stoje jedna pored druge?
Rešenje je 14400.

Ja uspem da dobijem 13440, ali znam da mi sistem ne valja.

Pošto ima 8 osoba, ja stavim 8*7*6*5*4*3*2*1 = 40320
Logika: 8 osoba na prvo mesto, 8-1 na drugo mesto, 8-2 na treće itd.
Na kraju 40320 podelim sa 3 i ispadne 13440, odnosno za 960 manje od tačnog rezultata.

Kako se rešava ovo?

Na koliko načina se 5 dečaka i 3 devojčice mogu rasporediti u vrstu tako da devojčice ne stoje jedna pored druge?
Rešenje je 14400.

Ja uspem da dobijem 13440, ali znam da mi sistem ne valja.

Pošto ima 8 osoba, ja stavim 8*7*6*5*4*3*2*1 = 40320
Logika: 8 osoba na prvo mesto, 8-1 na drugo mesto, 8-2 na treće itd.
Na kraju 40320 podelim sa 3 i ispadne 13440, odnosno za 960 manje od tačnog rezultata.

Kako se rešava ovo?

prvo rasporedi decake, za to ima 5! nacina. sada devojcice imaju za izbor 6 mesta - na pocetku i na kraju kolone (to su 2) kao i izmedju decaka (4), pa je to ukupno 6*5*4 nacina za raspored devojcica. ukupan broj rasporeda je 5!*6*5*4=14400

Romb dijagonala 16 i 12 rotira oko duze stranice. Kolika je povrsina i zapremina dobijene figure?

Ja sam radio nesto i dobio:

r osvnove da je jednako 8, izvodnicu s da je 10 i H(visinu jedne kupe) da je 6, ali opet dobijem pogresno resenje. Ako neko moze objasniti...

prvo, kod romba su sve stranice jednake, pa moze da bude samo duza dijagonala...
kad rotira oko duze dijagonale, figura koja se dobija je figura koja izgleda kao dve spojene prave kupe (jer su dijagonale romba normalne), s tim sto je r=6 a H=8 (jer rotira oko duze dijagonale, pa ona ostaje nepomicna, sto znaci da se manja okrece tj. "pravi krug", ako mogu tako da se izrazim). izvodnica je s=10. dve identicne kupe, pa je
V=2/3 пr[SUP]2[/SUP]H=192п. sto se tice povrsine ove figure, imamo samo dva omotaca, pa je P=2rsп=120п

Poslednja izmena:
prvo, kod romba su sve stranice jednake, pa moze da bude samo duza dijagonala...
kad rotira oko duze dijagonale, figura koja se dobija je figura koja izgleda kao dve spojene prave kupe (jer su dijagonale romba normalne), s tim sto je r=6 a H=8 (jer rotira oko duze dijagonale, pa ona ostaje nepomicna, sto znaci da se manja okrece tj. "pravi krug", ako mogu tako da se izrazim). izvodnica je s=10. dve identicne kupe, pa je
V=2/3 пr[SUP]2[/SUP]H=192п. sto se tice povrsine ove figure, imamo samo dva omotaca, pa je P=2rsп=120п

Da, da. Naravno, rotirao je oko dijagonale, napravio sam lapsus. HVALA

Ja se nisam lepo udeubio u sliku...

Moram do ponedeljka uraditi seminarski rad iz matematike, ali pošto ja te zadatke ne znam uraditi, da li bi mi neko mogao pomoći?? Molim vas, jako je važno!!!!

_________________________________________________________________________________

Zadaci:

1.

Dokazati identit

sin(α+β) - sin(α-β) / cos(α-β) - cos(α+β) = ctgα

Za koje vrijednosti α i β identitet ne važi.

2.

2sin(3X - 0,5) = √2

3.

2sin²X - 7cosX + 1 = 0

4.

Dat je trougao A (-5, -2), B (7, 6), C( 5, 4). Odrediti:

a) jednačinu stranice AB
b) jednačinu težišne duži ta
c) jednačinu visine hc
d) uglove A i B
e) koordinate težišta trougla

____________________________________________________________________________________

Zadatke ne treba samo da uradim i to je to,već treba da napišem ono kao "za izračunavanje toga i toga koristimo formulu tu i tu.....pa dobijamo da je to, to i to"

Nadam se da ste me skontali kako treba da se uradi.

MOLIM VAS DA MI NEKO TO URADI.....JAKO MI JE VAŽNO........I 1 ZADATAK AKO URADITE ĆE MI BITI OD VELIKE POMOĆI.....MOLIM VAS!!!!!!

HITNO JEEEEE!!!!

1. Pretpostavljam da misliš na... (sin(α+β) - sin(α-β)) / (cos(α-β) - cos(α+β))= ctgα
Primeni formulu za razliku sinusa i kosinusa u imeniocu i brojiocu sa leve strane...
Nešto se krati posle, a ono što ostane se svede na
ctgα.

2. Podeli sa 2 celu jednačinu... Pa iskoristi da je sinus jednak sqrt(2)/2 za skup vrednosti pi/4 + 2k*pi

3. Ubaci umesto sin[SUP]2[/SUP]x ovo: 1 - cos[SUP]2[/SUP]x. Smena cos x=t i dobijaš kvadratnu jednačinu... Itd, itd.

4.
a) imaš formulu za jednačinu prave kroz dve tačke
b) nađeš koordinate sredine stranice koju polovi ta težina linija (aritmetička sredina koordinata krajnjih tačaka duži), pa tražiš pravu koja prolazi kroz to i preostalo teme trougla- opet jednačina prave kroz dve tačke
c) iskoristi to da -1/k je koeficijent prave koja je normalna na pravu sa koeficijentom k
d) imaš onu formulu sa koeficijentima i tangensom ugla, preko koje to lako izračunaš
e) artimetička sredina pojedinačnih koordinata (svi x-evi kroz 3, sva tri y kroz 3)

Back