Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

1. Za koju vrednost promenljive x je vrednost izraza 2x-5/3 za 5 veca od polovine prednosti binoma 1-3x?
2. Tacke A,B,C,D,E i F su temena pravilnog mnogougla,a tacka S ne pripada ravni tog mnogougla.
a) Koliko pravih je odredjeno sa po dve od tih 7 tacaka?
b) Koliko ravni je odredjeno sa po tri od tih 7 tacaka?
3. Konstruisi trougao ABC, AB=5 cm, AC=3 cm, ugao BAC=30 stepeni. Na stranici BC konstruisi tacku M tako da je BM:MC = AB:AC.
4. Kateta pravouglog trougla ABC je 3 cm i njoj naspramni ugao je 60 stepeni.Izracunaj povrsinu kruga opisanog oko tog trougla.
5. Petnaest radnika zavrsilo je polovinu posla za 20 dana. Tada su se razbolela 3 radnika,pa su ostali zavrsili posao sami. Za koliko dana je ceo posao zavrsen?
Jel mozete da mi resite,sto pre,u narednih sat vremena ako je moguce :D

Ucenik nije primetio znak mnozenja izmedju dva trocifrena broja i napisao je jedan sestocifren broj. Rezultat je ispao 2 puta veci. Naci te brojeve.

Zadatak nema resenja, ili je greska u zadatku.Da nije mozda rezultat 3 puta veci?
Ako je 3 puta veci onda mozes ovako da postavis:

abcdef=3*abc*def

abc=x
def=y
Dalje imas: 1000x+y=3*x*y
Zatim obe strane podelis sa x: 1000+y/x=3y
y/x=3y-1000

1. slucaj: y=334
334/x=3*334-1000
x=334/2=167

2. slucaj: y=335
335/x=1005-1000
x=335/5=67 (sto je nemoguce, jer je broj 67 dvocifren)

3. slucaj: y=336
336/x=1008-1000
x=336/8=42 (nemoguce, 42 je dvocifren)

Dakle resenja je:
abc=x=167
def=y=334

Mene muce ova 2 zadatka..
1) Dokazati da broj 4000...09 nije potpun kvadrat (pri proizvoljnom broju nula pocevsi sa jednom)
2) Na izborima za parlament, svi koji su glasali za partiju "Jabuka" vole jabuke; 90% onih, koji su glasali za druge partije, ne vole jabuke. Koliko % glasova je dobila partija "Jabuka", ako 46% izaslih na izbore vole jabuke?

Zadatak nema resenja, ili je greska u zadatku.Da nije mozda rezultat 3 puta veci?
Ako je 3 puta veci onda mozes ovako da postavis:

abcdef=3*abc*def

abc=x
def=y
Dalje imas: 1000x+y=3*x*y
Zatim obe strane podelis sa x: 1000+y/x=3y
y/x=3y-1000

1. slucaj: y=334
334/x=3*334-1000
x=334/2=167

2. slucaj: y=335
335/x=1005-1000
x=335/5=67 (sto je nemoguce, jer je broj 67 dvocifren)

3. slucaj: y=336
336/x=1008-1000
x=336/8=42 (nemoguce, 42 je dvocifren)

Dakle resenja je:
abc=x=167
def=y=334

E ovako je vec bolje :). I ja sam dobio da nema resenja, jer sam dobio da mi je moje 'd' = 0, a kako ono predstavlja cifru stotica u drugom trocifrenom broju dosao sam do zakljucka da ne moze :D. Sad cu na moj nacini probati da uradim ovo sa 3 puta vecim rjesenjem, pa cu da vidim da li mi je metoda ispravna :D

Pitanje iz analiticke geo.(prava)
1.Kolika je povrsina trougla sto ga prava y=-x+8 zatvara sa koordinatnim osama.Nacrtati sliku.
Hvala unapred!
Poznaješ pojam analitičke geometrije i sve to a ne znaš ovo da rešiš? Koji si razred?
Elem:
Prava sa koordinatnim osama gradi pravougli trougao čije su katete odsečci na x i y osi.
odsečak na y osi (tad je x=0)
y[sub]1[/sub]=-0+8=8
odsečak na x osi (tad je y=0)
0=-x[sub]1[/sub]+8
x[sub]1[/sub]=8
Pošto je trougao pravougli, površina je proizvod kateta podeljen sa 2.
P=x[sub]1[/sub]*y[sub]1[/sub]/2
P=8*8/2=32
Ako obeležiš u koordinatnom sistemu tačke (0, 8) i (8, 0) i povučeš pravu koja prolazi kroz obe te tačke, dobićeš željenu pravu. Pošto je k=-1, prava treba da (kao funkcija) bude opadajuća, odnosno da se za sve veće vrednosti x smanjuju vrednosti y, i treba da gradi ugao od 135 stepeni sa x osom.

Poslednja izmena:
1. P=1/2 * det A

..............x[SUB]1 [/SUB]y[SUB]1[/SUB] 1
det A =...x[SUB]2[/SUB] y[SUB]2 [/SUB]1
..............x[SUB]3[/SUB] y[SUB]3[/SUB] 1

Ubaciš te vrednosti u ovaj obrazac, i dobijaš jednačinu po y.

2. Grafik je prava, nađi odsečke na osama, stavi da je x=0, pa nađi koliko je onda y, i obrnuto y=0, i nađi x. To su ti odsečci. Itd.

Mene muce ova 2 zadatka..
1) Dokazati da broj 4000...09 nije potpun kvadrat (pri proizvoljnom broju nula pocevsi sa jednom)
2) Na izborima za parlament, svi koji su glasali za partiju "Jabuka" vole jabuke; 90% onih, koji su glasali za druge partije, ne vole jabuke. Koliko % glasova je dobila partija "Jabuka", ako 46% izaslih na izbore vole jabuke?

ukratko u prvom zadatku posmatraj broj 21 i 20 izmedju njih nemas ni jedan kvadrat a tom intervalu pripada recimo 409 .a za paran broj recimo ideja je kao razlika kvadrata 400000 = x°2 - 3°2. dalje ne mogu oba biti deljiva sa pet pa je jedan deljiv sa pet a drugi sa 2 i izvuces neku kontradikciju

Rešio sam ove, ali mi hitno treba sledeći:
ako su a, b, c realni i različiti od 0, dokazati da jednačina
(1/a + 1/b + 1/c)*x[sup]2[/sup]-6x+a+b+c=0 nema realne i različite korene.
Ovde mi se čini da treba da se primeni nejednakost x + 1/x >= 2, ali imam malo problema sa tim. Lako mogu da dokažem kad su a, b i c istog znaka, ali kad su različitog, onda (ne znam što) nailazim na probleme.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi, nov sam i treba mi pomoć. Ako neko zna da reši ove zadatke. Nadam se da će moderatori na vreme pustiti ovaj komentar :)
1-neka osoba raspolaze pocetnim kapitalom od 10000 e :
a - ako ce za 15 meseci raspolagati iznosom od 15000 e, kolika je godisnja kamatna stopa
b- na koliki iznos ce narasti pocetni kapital ako se ulozi u banku na 5 godina sa godisnjom kamatom 8 % i kvartalnim kapitalisanjem
2 Napraviti amortizacioni plan a zajam od 150000 dinara koji treba da s amortizuje tokom 2 godine jednakim polugodisnjim anuitetima ako je godisnja kamatna stopa 10 % i kapitalisanje je polugodisnje

Koliko ima n-tocifrenih brojeva napisanih samo ciframa {1,2,3} ako se susedne cifre razlikuju najvise za 1?

Koliko ima n-tocifrenih brojeva napisanih samo ciframa {1,2,3} ako se susedne cifre razlikuju najvise za 1?
Neka je x_n broj n-tocifrenih brojeva sa navedenim karakteristikama, koji pocinju cifrom 1, y_n broj n-tocifrenih brojeva sa navedenim karakteristikama, koji pocinju cifrom 2 i z_n broj n-tocifrenih brojeva sa navedenim karakteristikama, koji pocinju cifrom 3.

Pre svega, jasno je da je x_2 = 2 (brojevi 11 i 12), y_2 = 3 (brojevi 21, 22, 23) i z_2 = 2 (32, 33).

Dalje, imamo sledeci sistem jednacina:
x_n = x_(n-1) + y_(n-1) *
y_n = x_(n-1) + y_(n-1) + z_(n-1) **
z_n = y_(n-1) + z_(n-1) ***

Iz jednacine * imamo da je x_n - x_(n-1) = y_(n-1), a iz jednacine *** imamo da je z_n - z_(n-1) = y_n-1.
Dakle x_n - x_(n-1) = z_n - z_(n-1), pa je
x_n - z_n = x_(n-1) - z_(n-1) ****

Zamenom n-1 umesto n u **** dobijamo
x_(n-1) - z_(n-1) = x_(n-2) - z_(n-2)

Dakle zakljucujemo da je:
x_n - z_n = x_(n-1) - z_(n-1) = x_(n-2) - z_(n-2) = ... = x_2 - z_2 = 2 - 2 = 0.

Dakle, x_n = z_n za svako n.

Posto je y_(n-1) = x_n - x_(n-1) iz * (odnosno y_n = x_(n+1) - x_n), a upravo smo zakljucili da je z_(n-1) = x_(n-1) zamenom u ** dobijamo:
x_(n+1) - x_n = x_(n-1) + (x_n - x_(n-1)) + x_n-1, tj.
x_(n+1) - x_n = x_n + x_(n-1)
x_(n+1) - 2*x_n - x_(n-1) = 0, odnosno

x_n - 2*x_(n-1) - x_(n-2) = 0

Ovo je diferencna jednacina, cija je karakteristicna jednacina:
q^2 - 2q - 1= 0,
sa resenjima
q_1 = 1 + sqrt(2), q_2 = 1-sqrt(2)

Dakle opste resenje diferencne jednacine gore je
x_n = c1*(1+sqrt(2))^n + c2*(1-sqrt(2))^n

Znajuci da je x_2 = 2 (pa se izracuna koliko je x_3), dobijamo c1 i c2, a odatle i resenje za x_n.
Odatle se onda lako nadje y_n i z_n (mrzi me da racunam), pa je konacni odgovor x_n + y_n + z_n.

Back