Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Evo ovako, nije bas cista matematika, al nisam znao gde da pitam :D

Imamo sahovsku tablu 8x8, i na njoj su napisani plusevi i minusevi, npr:

++++++-+
-+-----+
++++++++
++++++-+
++++++++
-+++++-+
++++++++
-++--+++

U jednom potezu mozemo da izaberemo jedan red ili jednu kolonu i sve znake promenimo(+ u -, - u +)
E sad, moje pitanje je, ako u jednom potezu na tabli ima x pluseva, a u sledecem potezu na tabli mogu da imam samo <= x pluseva, da li cu ikada posle moci da imam vise od x pluseva? :D

Ocu je 60god,a sinu je 24.Kada ce otac biti dva puta stariji od sina?
Hvala unapred!
Сада би требало да удавим с тим да задаци овог типа претпостављају да су нпр. и отац и син рођени у истој временској зони (преферабилно на идентичној географској локацији), те на исти дан. :)

Мисао...

Pitanje iz analiticke geo.
Pitanja 2:Odrediti koordinate tacaka koje duz ciji su krajevi A(1,-3) i B(4,3) dele na tri jednaka dela.
Pa skoro isti zadatak smo ti već rešili, na prethodnoj stranici – ovde i ovde.
Samo su drugačije brojne vrednosti. Zameniš te vrednosti i treba da dobiješ D(-2,9).

Pitanje iz analiticke geo.
Pitanja 2:Odrediti koordinate tacaka koje duz ciji su krajevi A(1,-3) i B(4,3) dele na tri jednaka dela.
Pošto dele duž na tri jednaka dela, u pitanju su dve tačke. Obeležimo ih sa M i N. Jedna tačka će se nalaziti na trećini duži, a druga na dve trećine duži, gledano od A do B.
Koordinate tačke M biće
x[SUB]M[/SUB] = x[SUB]A[/SUB]+(x[SUB]B[/SUB]-x[SUB]A[/SUB])/3 = 2
y[SUB]M[/SUB] = y[SUB]A[/SUB]+(y[SUB]B[/SUB]-y[SUB]A[/SUB])/3 = -1
Koordinate tačke N biće
x[SUB]N[/SUB] = x[SUB]A[/SUB]+2(x[SUB]B[/SUB]-x[SUB]A[/SUB])/3 = 3
y[SUB]N[/SUB] = y[SUB]A[/SUB]+2(y[SUB]B[/SUB]-y[SUB]A[/SUB])/3 = 1

Rešenje je, dakle, M(2,-1) i N(3,1).

U jednom potezu mozemo da izaberemo jedan red ili jednu kolonu i sve znake promenimo(+ u -, - u +)
E sad, moje pitanje je, ako u jednom potezu na tabli ima x pluseva, a u sledecem potezu na tabli mogu da imam samo <= x pluseva, da li cu ikada posle moci da imam vise od x pluseva? :D
Јесам ли добро разумео да је инверзија знака атомска по реду/колони или по целој табли?

Ако је тако, извршавање инверзије на једном реду/колони мења однос +/-, али поновно извршавање инверзије на истом реду/колони враћа све у претходно стање... серијализација инверзија доводи табелу у стање у које она такође може да се врати (као мање комплексна рубикова коцка). У том случају би одгоовр био да.

У неком другом контексту, инверзија те спашава од мањка неког знака... ако на целој табли има мање плусева од минусева, инвертујеш целу табелу. Однос ће бити инвертован.

Ако причам би-ес, онда задатку (питању?) вероватно треба подробније објашњење....

Pitanje 1:Tri vrha paralelograma su A(2,3),B(4,-1),C(0,5).Odrediti koordinate njegovog cetrtog vrha.
Задатак не рече ништа о распореду тачака, па су могућа два решења... иначе, слинчо је било на претходној страни.

Делиш на трећине... у основи располажеш са дужи [AB], и користићеш вектор <AB> = B - A = (3, 6). Прва од две тачке је на:

A + <AB> * 1/3 = (1, -3) + (1, 2) = (2, -1)

Друга је на:

A + <AB> * 2/3 = (1, -3) + (2, 4) = (3, 1)

Сада би требало да удавим с тим да задаци овог типа претпостављају да су нпр. и отац и син рођени у истој временској зони (преферабилно на идентичној географској локацији), те на исти дан. :)

Мисао...

Bio je jedan jos gori,nesto jedna ipo kokoska koja je nosila jedno ipo jaje za ne secam se koje vreme.Cela zgrada ga resavala.
Samo talentovani razumeju apstraktnu matematiku.Ja sam antitalenat,razumem samo zivu prirodu.

resiti sistem:x^2y+xy^2=30 i xy+x+y=11 hvala unapred :)

Iz prve izvuces xy i dobijes sledeci sistem :

xy(x+y)=30
x+y+xy=11
--------------------
Uvedes smjenu xy=a ; (x+y)= b.

a*b=30
b+a=11
------------------

1'
a=5
b=6
Tj, posle smjene ( x=1, y=5 i x=5, y=1)

2'
a=6
b=5
Tj. posle smjene ( x=3, y=2 i x=2, y=3)

Ja mislim da je to, to :).

Poslednja izmena:
Opet ovaj. I postoji sledeći:
dokazati da za svako prirodno n, n>1, važi nejednakost:
(1/n)+(1/(n+1))+...+(1/n^2) > 1

Evo da probam ovaj drugi :), pa ako pogresim nek me neko od iskusnijih 'forumasa' ispravi :D

Ja bi pretpostavio obrnuto, tj

(1/n)+(1/(n+1))+...+(1/n^2) <1
tj

(1/n)+(1/(n+1))+...+(1/n^2) <
1/2 + 1/3 +....1/n^2 <
1/2^2 + 1/3^2 + ...+/n^2
1/ 1*2 + 1/ 2*3 + ... +1/n^2 - Kad ovaj izraz sredis, tj kad se sve pokrati ( 1 -1/2 +1/2 - 1/3 +1/3) dobijas

1 + 1/ n^2 <1, sto ne moze vaziti ni za jedno prirodno N, takvo da je ne x>1. Dolazimo do zakljucka da data nejednakost mora biti veca od 1 :).

Ako sam pogresio, ispravite me :D

Poslednja izmena:
Zaokruziti cifru ispred uredjenih n-torki koje se GENERATORNE u vektorskom prostoru trojki(R^3,+,*)
1)((0,1,0))
2)((1,2,0),(1,1,0),(2,-1,1))
3)((1,0,0),(2,0,2))
4)((1,0,0),(0,2,0),(0,0,3))
5)((1,1,1),(2,2,2))
6)((0,0,2),(0,0,0),(3,0,0))
7)((0,1,0),(0,2,0))
8)((1,0,0),(0,1,0),(0,0,1),(1,2,3))
Ako moze i ukratko objasnjenje sta znaci kad je n-torka generatorna, a sta kad nije.

Zaokruziti cifru ispred uredjenih n-torki koje se GENERATORNE u vektorskom prostoru trojki(R^3,+,*)
1)((0,1,0))
2)((1,2,0),(1,1,0),(2,-1,1))
3)((1,0,0),(2,0,2))
4)((1,0,0),(0,2,0),(0,0,3))
5)((1,1,1),(2,2,2))
6)((0,0,2),(0,0,0),(3,0,0))
7)((0,1,0),(0,2,0))
8)((1,0,0),(0,1,0),(0,0,1),(1,2,3))
Ako moze i ukratko objasnjenje sta znaci kad je n-torka generatorna, a sta kad nije.

Veoma HITNO ,za sutra mi treba.

untitled1.jpg

Back