Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

moze pomoc i oko ovog zadatka ?
Odrediti jednacinu prave koja je paralelna pravama 3x-2y-1=0 i 3x-2y-13=0 i podjednako je udaljena od obe prave ?
hvalllaaa :) :) :D

Eksplicitna jednačina prve prave
3x-2y-1=0
3x-1 = 2y
y = [raz=3]2[/raz] x - [raz=1]2[/raz]

Eksplicitna jednačina druge prave:
3x-2y-13=0

y = [raz=3]2[/raz] x - [raz=13]2[/raz]

Pošto su sve tri paralelne imaju isti k = [raz=3]2[/raz]

Treba odrediti n pa da treća bude tačno između ove dve. Ako nacrtaš sliku sa tri paralelne prave, lako je skontati da n treba da bude tačno između ova dva, to bi se reklo u aritmetičkoj sredini. Dakle:

n = (-1/2 - 13/2) /2 = -7/2

Dakle tražena jednačina prave je:

y = [raz=3]2[/raz]x - [raz=7]2[/raz]

Jel zna neko kako se radi ovaj zadatak/???Hvala unapred..
Voda iz case oblika kupe cija je visina 6cm i precnika 8cm presuta je u sud oblika pravog valjka precnika osnove 4cm.Kolika je visina suda ako je ispunjen vodom do vrha?

V[SUB]k[/SUB] = pi*r[SUP]2[/SUP]h/3 => V[SUB]k[/SUB] = 32pi
V[SUB]v[/SUB] = pi*r[SUP]2[/SUP]h => V[SUB]v[/SUB] = pi*4h
zapremine su jednake (oba suda napunjena do vrha), pa je h=8cm

Oderdi jednacinu kruznice koja prolazi kroz tacke A(12,-11) i B(14,13) a dodiruje pravu 3x-4y+20=0.

Хајде ти нама лепо реци - шта си ти радила и шта ти није јасно у овом задатку.
Нико није дужан да ти решава домаћи. Паганко лепо рече на уводном посту -
ОВАКВО ПОНАШАЊЕ ЋЕ СЕ КАЖЊАВАТИ.

само подсећам..........

Uradila sam jednacinu kruznice za obe tacke i to izjednacila, a onda iz ove prave koja dodiruje kruznicu izvukla k i n i stavila u formulu za uslov dodira. Na kraju mi se pojavljuju dve nepoznate, poluprecnik i q....Ne znam da li ovako treba, buduci da smo u skoli samo radili zadatke gde nam je data tacka iz koje je povucena tangenta. :)

Poslednja izmena:
Posto nisam vec 2 godine radio geometrijske zadatke, da osvezim pamcenje. :)

1.
Zapremina valjka i kupe su dakle iste.
Hv - visina valjka = 5cm
Hk - visina kupe
B - povrsina baze

BHv = bHk/3
Zamenom vrednosti dobijes da je Hk=15 cm.

2.
Necu da pisem jedinice, podrazumevaju se.
Povrsina kruga (Pkr) = r^2pi = 81pi
Obim kruga (Okr) = 2rpi = 18pi

Omotac kupe (M) = Pkr / 3 = 27 pi.
Obim baze kupe (Oku) = Okr / 3 = 6pi.

Oku = 2rpi
r (poluprecnik kupe) = 3

M=r pi s
s = 9cm

Pitagorina teorema
h^2 = s^2 - r^2
h = 8,48

V = (r^2 pi h)/3 = 25,44 pi cm^3

Neka me neko proveri, mozda sam zardjao malo, a i cudne su mi brojke u ovom drugom zadatku. :)

Poslednja izmena:
1. koliko ima tel. brojeva sa 6 cifara kod kojeg su sve cifre razlicite?
2. koliko petocifrenih brojeva se moze obrazovati od cifara 0, 1, 2, 5, 7, 9, tako das enula ne nalazi ni na poslednjem ni na prvom mestu i da se ni jedna cifra ne ponavlja
3. koliko treba popuniti kolona na sportskoj prognozi da bi pogodak bio siguran ako se na tiketu nalazi 13 parova (3 znaka-0, 1, 2)

1.Odrediti povrsinu prave kupe cija je zapremina 18 pi cm kubnih a visina jednaka precniku osnove
2.Zbir svih ivica kocke je 48cm.Izracunati P i V kupe cija je osnova upisana u jednu stranu kocke a vrh kupe je u preseku dijagonala kocke.
Hvala unapred :D

Nadam se da ćeš se snaći. ;)

59zxl.jpg

Back