Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

a ovaj 2sqrt(3+sqrt(5-sgrt(13+(sqrt(48)))))? taj sam radio, kao kvadrat binoma sve unazad i dobio 2sqrt(4-sqrt(3)), ali sta dalje?
Imaš grešku u poslednjem koraku... sqrt(4-2sqrt(3))=sqrt(3)-1 /koren mora da vrati pozitivnu vrednost/
pa na kraju imaš 2sqrt(2+sqrt(3))=sqrt(2)sqrt(4+2sqrt(3))=sqrt(2)(1+sqrt(3))=sqrt(2)+sqrt(6)

Pomnoži potkorene veličine sa 8/8.

Onda je ceo izraz isto što i 1/2 (treći koren iz (16+8 sqrt(5)+ treći koren iz (16-8sqrt(5))
Ovo pod trećim korenim je kub od 1+sqrt(5) u prvom, a 1-sqrt(5) u drugom slučaju. Zbir toga je dva, pa je krajnje rešenje 1.

Ovoga se treba sjetiti :) Svaka cast.
Uradio sam ga i ja, samoo 'malo' komplikovanije :D

Може ли неко постепено да уради овај задатак?

http://img851.imageshack.us/img851/4609/1d5ab909ecc444c6a2d3a3b.png

Имам решење али не и поступак доласка до истог.

Хвала унапред.

Iskoristi pravilo da je log[SUB]a[/SUB]b=log[SUB]c[/SUB]b/log[SUB]c[/SUB]a . c je proizvoljno, ali ti odgovara da staviš da je c=3 jer su ti tako određeni logaritmi izjednačeni promenljivom a i b.
Dobićeš jednakost: ( log[SUB]3[/SUB]7/log[SUB]3[/SUB]2 + log[SUB]3[/SUB]2/log[SUB]3[/SUB]7 )[SUP]-1[/SUP] = (a/b + b/a)[SUP]-1 [/SUP]= ab / (a[SUP]2[/SUP] + b[SUP]2[/SUP])

Data su temena trougla: A(3,7) B(5,1) C(1,3).Naci visine trougla, ali preko formula jednacine prave.Hvala unapred.
Pošto su ti date sve tačke trougla, možeš lako da odrediš prave koje su određene dužima (stranicama) trougla. To se čini ovako za stranicu AC: (x-x[SUB]a[/SUB])/(x[SUB]c[/SUB]-x[SUB]a[/SUB]) =(y-y[SUB]a[/SUB])/(y[SUB]c[/SUB]-y[SUB]a[/SUB]) i time dobiješ jednačinu prave. nju svedeš na opši oblik koji glasi Ax+By+C=0 gde su A, B i C brojevi koji su uz x i y, a C je slobodan član - ono što nije ni uz x, ni uz y. Visina stranice AC je određena kao normalno rastojanje od tačke B do stranice AC. To rastojanje (visina h[SUB]AC[/SUB]) se određuje ovom formulom: d(B,AC)= abs(Ax[SUB]0[/SUB] + By[SUB]0[/SUB] + C) / sqrt(A2 + B2) gde Ax[SUB]0[/SUB] + By[SUB]0[/SUB] + C predstavlja opšti oblik prave, a x[SUB]0[/SUB] i y[SUB]0[/SUB] koordinate tačke B. I tako odrediš ostale dve visine trougla.

z:poz:

Poslednja izmena:
Ljudi, ako neko moze da mi pomogne, imam sutra test, treba mi pomoc za ovaj zadatak:
Treba da se odredi preko totalne verovatnoce i Brajesove formule, ali ja nemam pojma odakle ni da pocnem. :| Pomoc!

Na 3 struga obradjuju se isti masinski elementi, i to:
Na prvom: 50%
Na drugom: 30%
Na trecem: 20%
Pri tom, prvi strug daje 90%, drugi 95% i treci 85% standardnih elemenata.
a.) Nadji verovatnocu da je slucajno izabrani element standardan.
b.) Ako je izabrani element standardan, odrediti verovatnocu da je obradjivan na 2-om strugu.
Unapred zahvalan.

Iskoristi pravilo da je log[SUB]a[/SUB]b=log[SUB]c[/SUB]b/log[SUB]c[/SUB]a . c je proizvoljno, ali ti odgovara da staviš da je c=3 jer su ti tako određeni logaritmi izjednačeni promenljivom a i b.
Dobićeš jednakost: ( log[SUB]3[/SUB]7/log[SUB]3[/SUB]2 + log[SUB]3[/SUB]2/log[SUB]3[/SUB]7 )[SUP]-1[/SUP] = (a/b + b/a)[SUP]-1 [/SUP]= ab / (a[SUP]2[/SUP] + b[SUP]2[/SUP])

Хвала ти много :)

8 na log4(osnova je 4) 10 da li moze neko da mi resi ovaj zadatak? ja sam probala i ne mogu da dodjem do resenja 10 na 2/3 :zroll:

8[SUP]log[SUB]4[/SUB]10[/SUP]=8[SUP]log[SUB]2[SUP]2[/SUP][/SUB]10[/SUP]=8[SUP]1/2 log[SUB]2[/SUB]10[/SUP]=8[SUP]log[SUB]2[/SUB]10[SUP]1/2[/SUP][/SUP]=8[SUP]log[SUB](2[SUP]3[/SUP])[SUP]1/3[/SUP][/SUB]10[SUP]1/2[/SUP][/SUP]=8[SUP]3 log[SUB]8[/SUB]10[SUP]1/2[/SUP][/SUP]=8[SUP]log[SUB]8[/SUB]10[SUP]3/2[/SUP][/SUP]=10[SUP]3/2[/SUP]

Imaj u vidu da tačke koje čine duž dijagonale i bilo koja druga tačka kocke čine pravogli trougao. Rastojanje = normalno rastojanje je zapravo visina stranice dijagonale tog pravouglog trougla.
Površina pravouglog trougla se računa kao (c*h[SUB]c[/SUB])/2 ali i kao (a*b)/2 jer je pravougli trougao polovina pravougaonika.
c=dijagonala=a√3 , b=mala dijagonala u osnovi=a√2

(a*b)/2 = (c*h[SUB]c[/SUB])/2
a[SUP]2[/SUP]√2 = 7 * a√3
a= 7√6/2

V=a[SUP]3[/SUP]

Је л' није некоме проблем да поступно уради овај задатак?
Скуп свих вредности реалног параметра "m" за које је збир квадрата решења једначине x^2 - 2(3m-1)x + 2m+3 = 0 једнак збиру њених решења.

Коначно решење треба да буде: {0, 17/18}.

Хвала унапред!

Uputstvo: Vietove veze.

Rešenje:
Iskoristi da je x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=(x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]-2x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2

[/SUB]Uslov zadatka je:
x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2

[/SUB]Odnosno (x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]-2x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2[/SUB]=x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2.
[/SUB]
Korišćenjem Vietovih veza lako dobijaš kvadratnu jednačinu po m čija su rešenja tražene vrednosti.

Uputstvo: Vietove veze.

Rešenje:
Iskoristi da je x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=(x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]-2x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2

[/SUB]Uslov zadatka je:
x[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+x[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]=x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2

[/SUB]Odnosno (x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2[/SUB])[SUP]2[/SUP]-2x[SUB]1[/SUB]x[SUB]2[/SUB]=x[SUB]1[/SUB]+x[SUB]2.
[/SUB]
Korišćenjem Vietovih veza lako dobijaš kvadratnu jednačinu po m čija su rešenja tražene vrednosti.

Да, баш сам тако радио и онда ми излази неки корен из 265... Немам појма на коју фору :/ Ај' пробај да урадиш и види да л' је ОК, па ми само реци да је све нормално (не мораш цео поступак), да знам да л' да урадим поново, можда сам нешто заје*ао. o.O

Да, баш сам тако радио и онда ми излази неки корен из 265... Немам појма на коју фору :/ Ај' пробај да урадиш и види да л' је ОК, па ми само реци да је све нормално (не мораш цео поступак), да знам да л' да урадим поново, можда сам нешто заје*ао. o.O

Ispada kao što si napisao, 0 i 17/18. MathPhysics ti je lepo objasnio.

Back