Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Kaze zadatak ispitati tok i nacrtati grafik f-je y=ln[SUP]2[/SUP]x / x a zatim odrediti povrsinu dela ravni izmedju date krive i prave x=e .

Ispitao i nacrtao ali ne umem da neadjem ovu povrsinu . Kako da nadjem povrsinu necega sto uopste nije ograniceno, jasno je da ova prava sece f(x) u jednoj tacki a na gore ide do beskonacnti :confused:

Prvo procitaj ono sto sam napisao Paganku, dakle kad radis integral ti racunas povrs od tvoje funkcije do x ose, ako si ispod x ose onda ti je povrs negativna (vrednost ce biti negativna a to samo zvizni apsolutno vrednost i to je to) u tvom slucaju funkcija ima nulu u 1 i onda trazis integral od 1 do e i to je to.

C c c c. . . Nisam znao da si tako nasilan :lol:
Pogresio si sliku nije y=e vec x=e :) I u tom slucaju, ako ja ne gresim, on samo treba da nadje integral od 1 do e jer je povrs jedino tu ogranicena. za nesvojstvenim mislim da nema potrebe da poteze jer se oni u serdnjoj ne rade (samo oni u matematickim gimnazijama ih rade) tako da na obicnom prijemnom ne mogu to da daju jer to skoro niko ne bi znao da uradi :)
A ja ako ne gresim trazena povrs iznosi 1/3 :)

Da to je resenje :lol:
Sad cu sve da pogledam .

Pogresio si sliku nije y=e vec x=e :) I u tom slucaju, ako ja ne gresim, on samo treba da nadje integral od 1 do e jer je povrs jedino tu ogranicena. za nesvojstvenim mislim da nema potrebe da poteze jer se oni u serdnjoj ne rade (samo oni u matematickim gimnazijama ih rade) tako da na obicnom prijemnom ne mogu to da daju jer to skoro niko ne bi znao da uradi :)

Na prijemnom to neće ni biti. U pravu si x=e, pošto u tački x=1 kriva dodiruje x osu, pa bi mogao biti integral između krive i x ose, u granicama od 1 do e. Svejedno, vrlo loše postavljen zadatak.

To sto imas je nesvojstveni integral a jako se lako resava. Uzmes granicu koja ti pravi probleme (u ovom slucaju to je 0, u opstem slucaju ako je neka vrednost izmedju granica napravis dva integrala tako da je ona kod jednog donja a kod drugog gornja granica) i nju strpas u limes i pustis da recimo b tezi njoj a ti onda resavas intgral cija je jedna granica b. . . Kao npr.
Integral[SUB]a[/SUB][SUP]beskonacno[/SUP] ln^2 x/x d x= lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB]
Integral[SUB]a[/SUB][SUP]b[/SUP] ln^2 x/x d x = lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB]
Integral[SUB]a[/SUB][SUP]b[/SUP] ln^2 x/x d x = lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB] 1/3 ln^3 x |[SUB]a[/SUB][SUP]b[/SUP] = lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB] 1/3(ln^3 b - ln^a) i to je to. . . Sad ti ubaci 0 gde treba i uradi sta treba kad imas tako neki slucaj. . . :)

e cekaj, pitao bih ja njih kad su nama oni ovo pomenuli u zivotu . Pa nikad cuo za nesvojstveni integral nisam . :roll:

Znaci ako do kraja nedelje ne odem i oteram i sve u tri lepe zbog ovoga, nikad necu .

To sto imas je nesvojstveni integral a jako se lako resava. Uzmes granicu koja ti pravi probleme (u ovom slucaju to je 0, u opstem slucaju ako je neka vrednost izmedju granica napravis dva integrala tako da je ona kod jednog donja a kod drugog gornja granica) i nju strpas u limes i pustis da recimo b tezi njoj a ti onda resavas intgral cija je jedna granica b. . . Kao npr.
Integral[SUB]a[/SUB][SUP]beskonacno[/SUP] ln^2 x/x d x= lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB]
Integral[SUB]a[/SUB][SUP]b[/SUP] ln^2 x/x d x = lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB]
Integral[SUB]a[/SUB][SUP]b[/SUP] ln^2 x/x d x = lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB] 1/3 ln^3 x |[SUB]a[/SUB][SUP]b[/SUP] = lim[SUB]b -> beskonacno[/SUB] 1/3(ln^3 b - ln^a) i to je to. . . Sad ti ubaci 0 gde treba i uradi sta treba kad imas tako neki slucaj. . . :)

Jel znaci da ne radim ovaj zadatak, a oni ako ga daju ja da kazem paganko i tri tackice su mi rekli da ga ne radim :lol:

Vidi tu pricu o nesvojstvenom integralu zaboravi ako za to nikad nisi ni cuo, ja kad sam citao ono sto ste ti i Paganko napisali tako mi je izgledalo. . . Medjutim posle sam skontao o cemu se radi, dakle resenje zadatka ti je integral od 1 do e od ln^2x/x dx = 1/3 a onaj prvi sto je bio (sa polinomom) za njega idi pa ih pitaj sta su hteli u njemu (mada mislim da ces izgubiti vreme jer najverovatnije ni oni sami ne znaju sta su hteli :lol: ). . . Meni on najvise lici na naci nule funkcije, a nikako onaj drugi deo, Ako iz one jednacine hoces da trazis x po to je nemoguce zbog e i zbog arcsin. . . Najverovatnije ce ti dati neku buraniju da uradis. . . Ne brini se, ovakve zadatke ni oni ne znaju ;)

Ma nesvojstveni ti je u suštiniisti ko i svaki drugi neodređeni, samo što za granice imaš beskonačnosti. Pa moraš da radiš limes kad uvrštavaš vrednosti. Iako ga nisu pomenuli neviđeno je čest u fizici i hemiji. Na primer kod svih procesa koji traju beskonačno. Primer: radioaktivni raspad - traje beskonačno dugo. Kad bi imao neku integraciju vezanu za radioaktivni raspad, proces bi se završavao u beskonačnosti pa bi granice integracije po vremnu išle od 0 do beskonačno.

Ma nesvojstveni ti je u suštiniisti ko i svaki drugi neodređeni, samo što za granice imaš beskonačnosti. Pa moraš da radiš limes kad uvrštavaš vrednosti. Iako ga nisu pomenuli neviđeno je čest u fizici i hemiji. Na primer kod svih procesa koji traju beskonačno. Primer: radioaktivni raspad - traje beskonačno dugo. Kad bi imao neku integraciju vezanu za radioaktivni raspad, proces bi se završavao u beskonačnosti pa bi granice integracije po vremnu išle od 0 do beskonačno.

Kako je lepo kad si primenjen, onda sve uvek i valjano radi :lol:

Lele kolko je smorila ova matematika vise , to nemam reci da opisem . Radim je 24-7 valjda je i logicno nego ajd sad :lol: Zapetljao sam se oko, verujem prostog zadatka ali me toliko mrzi da razmisljam da nemam reci :roll:

(x[SUP]2[/SUP]+x[SUP]-2[/SUP])/(x[SUP]2[/SUP]-x[SUP]-2[/SUP]) = a , koliko je onda (x[SUP]4[/SUP]+x[SUP]-4[/SUP])/(x[SUP]4[/SUP]-x[SUP]-4[/SUP]) = ?

P.S Resenja sam spalio tako da :mrgreen:

Kaze odrediti k tako da oba resenja kvadratne jednacine budu veca od 3 . Maltene sam stigao do kraja, tj prokljuvio sam foru ali ima nesto sto mi nije jasno :lol:

x[SUP]2[/SUP]-6kx+9k[SUP]2[/SUP]-2k+2=0

Kao prvi uslov naveo sam da D>0 jer resenja moraju da budu realna , tj

b[SUP]2[/SUP]-4ac>0 <=> k>1

Dalje , imamo

x[SUB]1,2[/SUB] = 3k +/- sqrt(9k[SUP]2[/SUP]-9k[SUP]2[/SUP]+2k-2
x[SUB]1,2[/SUB] = 3k +/- sqrt(2k-2)

odnosno kako x[SUB]1[/SUB] i x[SUB]2[/SUB] moraju istovremeno biti veca od 3 to mora da vazi

3k +/- sqrt(2k-2) > 3 odnosno 3k + sqrt(2k-2) > 3 i 3k - sqrt(2k-2) > 3

Posle kvadriranja za jedno dobijem xe (-beskonacno, 1) U (11/9 , plus beskonacno)
a za drugo xe (1,11/9) . I sad kad preklopim sa uslovom k>1 , trebalo bi da se dobije da je k>1 medjutim , treba da ispadne k>11/9 (posle isprovabanja za k=10/9 shvatih ovo :lol: ) Zanima me gde gresim . Meni je mozak izgoreo .

P.S Da nije mozda kod kvadraranja da treba da postavim uslov za iracionalnu jednacinu :think: To bi se savrseno uklopilo, kad bolje razmislim , gotovo sam siguran da tu gresim , samo mi treba potvrda . Jer kad dizem na kvadrat ovu prvu treba da vazi 3-3k>0 odnosno k<1, sto u preseku sa xe (1,11/9) daje prazan skup, i tacno ostaje ovaj k>11/9 :think:

Lele kolko je smorila ova matematika vise , to nemam reci da opisem . Radim je 24-7 valjda je i logicno nego ajd sad :lol: Zapetljao sam se oko, verujem prostog zadatka ali me toliko mrzi da razmisljam da nemam reci :roll:

(x[SUP]2[/SUP]+x[SUP]-2[/SUP])/(x[SUP]2[/SUP]-x[SUP]-2[/SUP]) = a , koliko je onda (x[SUP]4[/SUP]+x[SUP]-4[/SUP])/(x[SUP]4[/SUP]-x[SUP]-4[/SUP]) = ?

P.S Resenja sam spalio tako da :mrgreen:

iz prve jednakosti posle malo rada dobices da je x^4 = (1+a)/(a-1) a kad to uzmes i ubacis u drugu dobices (1+a^2)/(2 a)

Ja da znam uraditi svoj zadatak sigurno ovde ne bih ni dolazio :)
Tvoj takodje :)
Ево ја ћу. Не знам хоћу ли погодити ниво градива.

Твој троугао је одређен мерама које си дао. Ако се постави у декартов координатни систем тако да (0, 0) буде у подножју дате висине, имаш све његове тачке A, B, C као:

A(-3, 0); B(4, 0); C(0, 6)

Све висине троугла се секу у једној тачки, дакле потребно је да нађеш пресек једне од две преостале висине са y-осом. Ја сам изабрао висину из тачке B. Она се креће дуж праве која има облик y = kx + n. Примети да је ово n једнако управо дужини која те интересује. Од полазних податка те још интересује формула праве кроз страницу наспрам темена B, а она је (добијено из координата тачака) y=2x+6. тј. k[SUB]1[/SUB]=2 и n[SUB]1[/SUB]=6.

Да би добио n, треба да употребиш својство да је та висина из B нормална на наспрамну страницу, то јест да су им коефицијенти уз икс у односу k=-1/k[SUB]1[/SUB]. То би значило да је k=-1/2.

За сада ти формула праве дуж тражене висине из тачке B гласи: y = -1/2x + n. Да би одредио n, употреби коориднате тачке B(4, 0), која представља нулу функције те праве:

0 = -1/2*4 + n => n = 2.

То је и тражена дужина.

Ево ја ћу. Не знам хоћу ли погодити ниво градива.

Твој троугао је одређен мерама које си дао. Ако се постави у декартов координатни систем тако да (0, 0) буде у подножју дате висине, имаш све његове тачке A, B, C као:

A(-3, 0); B(4, 0); C(0, 6)

Све висине троугла се секу у једној тачки, дакле потребно је да нађеш пресек једне од две преостале висине са y-осом. Ја сам изабрао висину из тачке B. Она се креће дуж праве која има облик y = kx + n. Примети да је ово n једнако управо дужини која те интересује. Од полазних податка те још интересује формула праве кроз страницу наспрам темена B, а она је (добијено из координата тачака) y=2x+6. тј. k[SUB]1[/SUB]=2 и n[SUB]1[/SUB]=6.

Да би добио n, треба да употребиш својство да је та висина из B нормална на наспрамну страницу, то јест да су им коефицијенти уз икс у односу k=-1/k[SUB]1[/SUB]. То би значило да је k=-1/2.

За сада ти формула праве дуж тражене висине из тачке B гласи: y = -1/2x + n. Да би одредио n, употреби коориднате тачке B(4, 0), која представља нулу функције те праве:

0 = -1/2*4 + n => n = 2.

То је и тражена дужина.
Hvala.

Ma prso sam . Mnogo sam se iznervirao nesto :neutral:

sorry :cmok:

Oprastam ti samo zbog poljubca :P

a1 - a5 = 15
a5= a1 * q^4
a1 - a1*q^4 = 15
a1* (1 - q^4) =15
a1* (1 - q^2)*(1+q^2) = 15

a1+a3=20