Matematika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Imam jedan zadatak koji ne mogu da rešim:
Ako 3 koke za 3 dana snesu 3 jaja, koliko jaja će sneti 4 koke za 6 dana?
Može li neko da mi objasni kako se postupa u ovakvim zadacima.
Hvala unapred :D
rezulatat je 8, inače :)

http://forum.krstarica.com/showthre...vom-postu)?p=21877286&viewfull=1#post21877286

Probaj da rešiš na osnovu ovog zadatka. Tako se rešavaju svi sa proporcijama, poenta je samo postaviti strelice kako treba i ostatak je čist šablon. Pa ako ne uspeš kukaj.

hvala, Paganko, rešila sam ovaj zadatak tako. Ali imam problema kod zadataka gde ne znam kako da postavim strelice odnosno proporciju. Na primer u sledećem zadatku imam 6 veličina kod kojih su tri međusobno nezavisne:
3 radnika za 4 dana radeći po 5 sati dnevno iskopaju 6 metara kanala, širine 1 i dubine 1 metar. Koliko metara kanala širine 2 metra, dubine 2 metra bi iskopalo 5 radnika za 3 dana radeći po 6 sati dnevno?
E sad, na osnovu onog zadatka treba da uporedim ostale veličine u odnosu na nepoznatu, a to je ovde dužina kanala. Što je veća dužina kanala, to treba više radnika, više dana, više sati (znači, strlica na gore). Ali kako da postavim strelice za dubinu i širinu?

hvala, Paganko, rešila sam ovaj zadatak tako. Ali imam problema kod zadataka gde ne znam kako da postavim strelice odnosno proporciju. Na primer u sledećem zadatku imam 6 veličina kod kojih su tri međusobno nezavisne:
3 radnika za 4 dana radeći po 5 sati dnevno iskopaju 6 metara kanala, širine 1 i dubine 1 metar. Koliko metara kanala širine 2 metra, dubine 2 metra bi iskopalo 5 radnika za 3 dana radeći po 6 sati dnevno?
E sad, na osnovu onog zadatka treba da uporedim ostale veličine u odnosu na nepoznatu, a to je ovde dužina kanala. Što je veća dužina kanala, to treba više radnika, više dana, više sati (znači, strlica na gore). Ali kako da postavim strelice za dubinu i širinu?

Pa tebi je bitna samo iskopana zapremina zemlje. ovaj koji je širok 2 metra i dubok 2 metra pa je zapremina 4 puta veća po dužnom metru. Ako su u prvom slučaju iskopali 6 metara kanala dubine 1m i širine 1 metar to je ekvivalentno kao da su kopali 1,5m kanala većih dimenzija. Dakle samo napišeš 1,5 umesto 6 i dalje računaš sasvim normalno, uz napomenu da se radi o kanalu većih dimenzija.

Primeni formulu za tangens zbira na zbir ova dva ugla. Dobićeš jednačinu gde je jedina nepoznata tg beta.
Hvala, sad sam nasla tu formulu na internetu. Ima previse ih previse da bi se ucile napamet, ja znam samo onih par osnovnih, nije mi jasno kako bih uradila slican zadatak na testu, kada mi nije dozvoljeno da imam kod sebe formule? Ne verujem da bih mogla sama da ih izvedem kad mi treba, ne znam postoji li drugi nacin..? Konkretno, za prijemni polazem matematiku

cos[SUP]2[/SUP] (x+y)/2 – sin[SUP]2[/SUP] (x-y)/2=
a) Sinxcosy
b) Sinxsiny
c) Cosxsiny
d) cosxcosy
bila bih jako zahvalna ako neko zna rijesiti zadatak, jer ga nisam uspjela rijesiti ni pomocu trikova, skoro sam sigurna da je potrebna neka formula i da je zadatak jednostavan, ali jednostavno ne znam koju treba koristiti. pomozite, sutra je prijemni!

cos[SUP]2[/SUP] (x+y)/2 – sin[SUP]2[/SUP] (x-y)/2=
a) Sinxcosy
b) Sinxsiny
c) Cosxsiny
d) cosxcosy
bila bih jako zahvalna ako neko zna rijesiti zadatak, jer ga nisam uspjela rijesiti ni pomocu trikova, skoro sam sigurna da je potrebna neka formula i da je zadatak jednostavan, ali jednostavno ne znam koju treba koristiti. pomozite, sutra je prijemni!

pa (1/3)[SUP]log[SUB]3[/SUB](0.5)[/SUP] = 1/3[SUP]log[SUB]3[/SUB](0.5)[/SUP] jer je jedan na bilo šta jednako 1. Sad za imenilac iskoristiš poznatu relaciju

3ba4cea3545e038c118b9fa35844c258.png

pa je dalje

1/3[SUP]log[SUB]3[/SUB](0.5)[/SUP] = 1/0.5 = 2

Pa da, sad sam se sjetio toga :dash:
Imam jos jedan zadatak i ne znam kako se radi ovaj oblik jednacina, a ona izgleda ovako :
x^4 - x^3 + 2x^2 - 4x - 8 = 0.

Samo putem Hornerove šeme koeficijenata i to važi samo za realne racionalne korene. Eventualno u nekim slučajevima može da svedeš na kvadratnu jednačinu koju možeš da rešiš. Ova koju si ti ponudio ima moguće nule 1, 2, 4, 8, -1, -2, -4, -8

Onda se formira Hornerova šema u vidu tabele:

[TABLE="width: 500"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]1
[/TD]
[TD]-1
[/TD]
[TD]2
[/TD]
[TD]-4
[/TD]
[TD]-8
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]1
[/TD]
[TD]1
[/TD]
[TD]0
[/TD]
[TD]2
[/TD]
[TD]-2
[/TD]
[TD]-10
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]-1
[/TD]
[TD]1
[/TD]
[TD]-2
[/TD]
[TD]4
[/TD]
[TD]-8
[/TD]
[TD]0
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2
[/TD]
[TD]1
[/TD]
[TD]0
[/TD]
[TD]4
[/TD]
[TD]0
[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

dakle, jednačina ima nule -1 i 2 pa se može zapisati kao:

(x-2)(x+1)(x^2+4) = 0

χ^2+4 = 0 nema realnih nula pa su rešenja samo -1 i 2.

E sad kako se formira ova šema. Nparavi se tabela u koju prvu kolonu pišeš kandidate za nulu (plavom), a u prvi red koeficijente. Koeficijente u svakom redu dobijaš ovako. Prvi samo spustiš dole, to je 1. Onda ga pomnožiš sa kandidatom pa sabereš sa sledećim koeficijentom 1*1-1 =0 i tako dalje. Na kraju dobiješ 10, znači da 1 nije nula. Onda to ponavljaš sa sledećim kandidatom, a to je -1. Dobiješ na kraju nulu, dakle jeste nula. Sad za sledećeg kandidata možeš da koristiš i novodobijene koeficijente, obojene u ljubičasto. Sledeći kandidat je 2 i gle čuda opet jeste nula. Ostali koeficijenti 1, 0 i 4 što su koeficijenti kvadratne jednačine 1*x[SUP]2[/SUP] +0*x + 4 = 0 koja očito nema realna rešenja. Dakle kraj zadatka.

Треба ми помоћ ако може, другарица решава задатке за пријемни на ИЦТ, па не капира баш логаритамске једначине а ја сам се обратила вама зато што сте ми пуно пута помогли и увек је било тачно .Хвала унапред
ево задатка
log2(9/2-log10x)=2
Ako можете да ми решите, и да обајстните како се одређује дужина интервала
овде је решење (3 и 7/2 )
:)

Треба ми помоћ ако може, другарица решава задатке за пријемни на ИЦТ, па не капира баш логаритамске једначине а ја сам се обратила вама зато што сте ми пуно пута помогли и увек је било тачно .Хвала унапред
ево задатка
log2(9/2-log10x)=2
Ako можете да ми решите, и да обајстните како се одређује дужина интервала
овде је решење (3 и 7/2 )
:)

hm, jesu li to sve dekadni logaritmi ili imaju različite osnove?

hm, jesu li to sve dekadni logaritmi ili imaju različite osnove?
Не знам стварно али како би Ви ово решили колико сам видела имају исте основе нпр 5 па на 2х-3 а други је 5 на 3х-2 тако нешто , надам се да раазуметтеее хвааалаааааа :heart:

па треба ми само решење и поставка ако може да види она, хвала

Dragana,

log2(9/2-log10x)=2

ovo je nejasno postavljena jednačina. Ne vidim šta je logaritam, šta je baza, itd. Moraš mi to jasnije napisati. Ako ne znaš, pošalji mi sličicu postavke sa papaira.

Logaritmi su inače jako lagani za rad, ima 5-6 pravila oko kojih se sve vrti.

Aproksimirati f-ju f(x)=tg(x+1) u okolini tacke a= -1 Tejlorovim polinomom treceg stepena i proceniti gresku aproksimacije za x=[-11/10 , -9/10]

konkretno me zanima ova greska aproksimacije kako to beshe ? tj neka neko uradi ceo zadatak ako zna i zeli.

tnx

Zna li neko ? Izracunao sam i cetvrti izvod, ali ne znam gresku da uradim iz njega. Help..... any 1 ?

log2(9/2-log10x)=2
Што се логаритама тиче, зашто не почнете да користите макар заграде? Рецимо:

log[sub]2[/sub]x се може лако "упрошћено записати" као log2(x), ако неко није сигуран са [sub]-тагом. Конкретно дат задатак може имати више форми:

log[SUB]2[/SUB](9/2-log(10x))=2
log[SUB]2[/SUB](9/2-log[SUB]10[/SUB](x))=2
log(2(9/2-log[SUB]10[/SUB](x)))=2
log(2(9/2-log(10x)))=2
log[SUP]2[/SUP](9/2-log[SUP]10[/SUP]x)=2
...

Због тога је битно да искажете функције ознака у ф-лама. `Фала унапред. Иначе, да загледам у пасуљ... резултат два, па се вероватно ради о логаритму основе два. Онда важи:

9/2 - log10x = 4 ?
1/2 = log[SUB]10[/SUB]x ?
x = sqrt(10) ?

Back