Matematika-da li volite ovaj predmet

Svaki je predmet teret ako nemaš dobrog nastavnika! Naravno, ako je moguće naučiti ga samo iz knjige onda malo lakši. Matematiku je veoma teško učiti samo iz knjiga pa je zato teži.
Iako je volim, jedno vreme, dok sam imao nastavnika koji nije znao da predaje, gotovo sam se užasavao njegovih časova! Ne matematike, nego njegovih "predavanja"!
Osim toga gradivo je povezano poput lanca - čim pukne jedna karika sve što je obešeno o njega pada!
Iz istorije možda i ne čuješ za krstaške ratove a da odlično znaš događanja u 19. veku. U matematici to ne može! Čim propustiš početak (a to se najčešće dešava!) sve što sledi blisko ti je koliko i neka planeta koja se sa površine Zemlje i ne može videti!
Radio sam srednjoškolsku matematiku sa decom mojih saradnika u preduzeću. Obično bi se javili uoči nekog ispita. Onda je kasno!
Ako bi se javili na vreme, počinjao sam sa osnovnim pojmovima i čim bi to lepo savladali nastavljali bi samostalno i imali dobre ocene!
I ovde sam zapazio da se pominju neke formule, u stilu "samo mi reci koja je formula". Čim neko to pita sigurno je da ništa stvarno ne razume!
Matematika se ne sastoji od formula!
Zato ni Čarli Eps ne daje formule nego samo veze koje postoje ili se mogu uspostaviti.

ja sam u osnovnoj imala super profesorku koja je odlicno predavala i stalno smo imali neke domace koje je ona uvek pregledala i tako nas prakticno terala da radimo i ja sam tad isla i na takmicenja i bukvalno sa 10ak provezbanih zadataka osvajala po 70-80 poena na okruznom bez ikakvih problema... i onda dodjem na prirodni smer kod profesorke koja ocajno predaje i nikad ne kaze naslov onoga sto predaje (xD) tako da mi se milion puta desilo da nemam pojma o cemu zena prica... i smuci mi se matematika i sad lepo cekam da prodje jos ovo 'malo' srednje i da se pozdravim sa svim prirodnim naukama... jednom sam se zeznula, dvaput bi vec bilo mnogo :mrgreen:

Baš me interesuje kako ćeš da rešavaš zadatke iz fizike a da ne znaš matematiku?

Pa znas kako, i meni su tako pricali ko voli matu voli i fiziku i te gluposto ali to uopste nije tacno . Niti fizika (barem ona srednjoskolska i osnovnoskolska) zahteva toliko poznavanje matematike . Klasicne operacije, eventualno neke slozenije jednacine kao sto su logaritamske , eksponencijalne i sl . Ostalo , manje vise je cista fizika . E i da , malo geometrije zbog vektora , slicnosti trouglova ovo ono .

Pa znas kako, i meni su tako pricali ko voli matu voli i fiziku i te gluposto ali to uopste nije tacno . Niti fizika (barem ona srednjoskolska i osnovnoskolska) zahteva toliko poznavanje matematike . Klasicne operacije, eventualno neke slozenije jednacine kao sto su logaritamske , eksponencijalne i sl . Ostalo , manje vise je cista fizika . E i da , malo geometrije zbog vektora , slicnosti trouglova ovo ono .

Pa ne znam koliko su to baš gluposti. Radio sam godinu dve u srednjoj školi i mogu ti reći da nisam među par stotina(i više) đaka našao slučaj da neko ima pet iz fizike a dva(čak ni tri) iz matematike. A baš sam tražio. Gde se u srednjoškolskoj matematici koriste eksponencijalne/logaritamske jednačine?

Eto tako lepo . :neutral: I ne, upitanju je gimnazija matematikcog smera, i ne profesori nisu tra la la .

Čuo sam za Matematičke Gimnazije(nema ih mnogo) i za Gimnazije prirodnog smera ali za Gimnaziju matematičkog smera ne.

Ja eto u odeljenju imam likova, koje ne podnose matematiku niti je znaju nesto posebno a vole fiziku obrnuto .... Zavisi .. I stvarno nema veze ....

Ne podnose matematiku a upisali "Gimnaziju matematičkog smera"!!?? :think: Baš zanimljivo.
Da se ti Stevo nisu malo zbunio?

Čuo sam za Matematičke Gimnazije(nema ih mnogo) i za Gimnazije prirodnog smera ali za Gimnaziju matematičkog smera ne.

Ne podnose matematiku a upisali "Gimnaziju matematičkog smera"!!?? :think: Baš zanimljivo.
Da se ti Stevo nisu malo zbunio?

Jao Boze .... :aha:

Postoje gimnazije prirodno-matematickog smera , drustvenog smera i opsta gimnazija , to su osnovne podele . Osim ovih postoje i posebne gimnazije specijalizovane za matematiku (matematicke gimnazije iliti gimnazija za ucenike sa specijalnim sposobnostima za matematiku , fiziku(gimnazija za ucenikke sa specijalnim sposobnostima za fiziku) i jezike (filoloske) . Ajmo pitanja ? :lol:

Drugo "Steva" se nije zbunio . Deca danas upisuju svasta a porast onih koji upisuju tek tako nesto sto ih ni ne zanima i ne voli je dosta velik . Idemo u tu i tu skolu tek da se kaze da pohadjamo srednjoskolsko obrazovanje . Drugo mnogi ni ne znaju sta ih ceka u srednjoj pa misle da vole matematiku, fiziku, idr dok ne dodju u nove klupe, pa onda kataklizma, profesor ne valja, profesor ovo profesor ono , dodje kontrolni bauuu 2 ili bauuuu 1 . Naravno takvi nikad ne ponavljaju , ili ponavljaju u veoma mali broj slucaja i tako se provlace kroz 4 godine nemajuci pojma ni sto su dosli ni gde su dosli . Ucenik sam iste i znam kako se i sta se radi i ko sve upisuje i kako zavrsava . I mogu ti reci da ima svakakvih . Medju njima i onih kao sto sam rekao vec, koji znaju fiziku jako dobro a iz matematike vuku 2 i obrnuto .

Postoje gimnazije prirodno-matematickog smera , drustvenog smera i opsta gimnazija , to su osnovne podele . Osim ovih postoje i posebne gimnazije specijalizovane za matematiku (matematicke gimnazije iliti gimnazija za ucenike sa specijalnim sposobnostima za matematiku , fiziku(gimnazija za ucenikke sa specijalnim sposobnostima za fiziku) i jezike (filoloske) . Ajmo pitanja ? :lol:

Stevice,
ne postoji gimnazija prirodno-matematičkog smera, niti društvenog niti opšteg. Postoji samo gimnazija-srednja škola za opšte obrazovanje koja priprema učenike za fakultet(def). U okviru gimnazije postoje odeljenja koja mogu biti : prirodno-matematički smer(ne matematički, razlika je drastična), društveno-jezički smer ili opšti smer. Znači odeljenja mogu biti određenog usmerenja a ne cele gimnazije(izuzetak Matematička i Filološka). Gde u Srbiji postoji gimnazija za učenike sa specijalnim sposobnostima za fiziku(a da nije Matematička gimnazija)? Ja za takvu nisam čuo(što ne znači da je nema).
To da neko zna "fiziku jako dobro" a da iz matematike "vuče 2" postoji al na Marsu.

Poslednja izmena:
Stevice,
ne postoji gimnazija prirodno-matematičkog smera, niti društvenog niti opšteg. Postoji samo gimnazija-srednja škola za opšte obrazovanje koja priprema učenike za fakultet(def). U okviru gimnazije postoje odeljenja koja mogu biti : prirodno-matematički smer(ne matematički, razlika je drastična), društveno-jezički smer ili opšti smer. Znači odeljenja mogu biti određenog usmerenja a ne cele gimnazije(izuzetak Matematička i Filološka). Gde u Srbiji postoji gimnazija za učenike sa specijalnim sposobnostima za fiziku(a da nije Matematička gimnazija)? Ja za takvu nisam čuo(što ne znači da je nema).
To da neko zna "fiziku jako dobro" a da iz matematike "vuče 2" postoji al na Marsu.

Dobro , ti si cool . Ajd sad .

Ono, pijan plota .... Taj rad ...

Back