Matematika-da li volite ovaj predmet

Naravno :) Augustin-Louis Cauchy ili ti po srpski Kosi je francuski matematicar iz XIX veka koji je probao da postavi stavi diferencijalni i integralni racun na cvrste noge. Da mu da jaku i cvrstu osnovu i u tome je podosta uspeo, zapravo napravio je "samo" jednu gresku. Naime, covek je pretpostavio da se svaka funkcija moze razviti u red sto je mladi Abel primetio da nije tacno i da su za to potrebni neki jaci uslovi koje ce kasnije dati Vajerstras. Inace za Kosija cete svi cuti cim krenete da radite nizove i limite (sve je to njegovih ruku delo, limisi, neprekidnost funkcije - i ako je do kraja nije ni sam razumeo. . .). On bi se na neki nacin mogao nazvati tvorcem svega toga i od njega krece ozbiljno ta prica oko limesa i svega sto tu ima. Inace pored toga on je znacajan i za Kompleksnu analizu i skoro 90% stvari sto se na osnovnim studijama iz toga uci on je uradio. Kad dodje vreme ucicete jako puno njegovih stvari :) Inace covek je imao i zanimljiv zivot, zakleo se na vernost francuskom kralju i drzao se toga toliko da je jedan deo zivota proveo u egzilu, i godinama nije mogao da nadje posao ni na jednom francuskom fakultetu jer nije hteo da se zakune na vernost novom francuskom vladaru. Tek kad je iz obrazovanja izbacen taj deo oko zakletve, uspeo je da dobije posao u Francuskoj :)

Hvala za nik :) Inace, ne znam da li znas ali jedan od najvecih matematicara se upravo zvao Abel (jedno l :) ) Niels Henrik Abel je bio norveski matematicar, sa pocetka 19 veka i spada u jedne od najvecih matematicara svih vremena i cija smrt (zajedno sa smrcu Evarist Galois-a) predstavlja jedan od najvecih gubitaka u matematici svih vremena. Umro je sa manje od 27 godina od tuberkoloze i za taj kratak zivot uspeo je da uradi stosta (pronasao je gresku u radu Cauchy-a, dokazao da jednacina petog stepena nema resenje u konacnom broju koraka. . .). . .

:eek: Nemam pojma, nik sam lupila..:lol: Izgleda da imam neke skrivene talente za matu, ali su jos uvek skriveni...:dash::mrgreen:

Pa ni tebe niko nista nije pitao pa ti kenj.as na 5 strana...:roll: Ovo je forum decko, ne treba da cekam na tvoju dozvolu da bih mogla nesto da kazem...:dash:
Ja ne znam sta se ti uopste mesas i sto si mi se obratila onakvim recima. :eek:
Dozvolu da pises za mene ovde gluposti svakako nemas. :confused:
By the way,cini mi se da sam stariji od tebe,tako da to 'derle' mozes da pripises sebi.Da znas,lepo bi ti stajalo. :p

Zato sto se sve vreme raspravljas, a nemas argumente... Jos ispljujes svakog ko ti kaze da nisi upravu, a ocekujes da se tebi svi lepo obracaju...:roll: Da stariji si od mene, ali nisi nista zreliji, cak suprotno.. .I da, nisam ni trazila dozvolu... :neutral:

:eek: Nemam pojma, nik sam lupila..:lol: Izgleda da imam neke skrivene talente za matu, ali su jos uvek skriveni...:dash::mrgreen:

Zato sto se sve vreme raspravljas, a nemas argumente... Jos ispljujes svakog ko ti kaze da nisi upravu, a ocekujes da se tebi svi lepo obracaju...:roll: Da stariji si od mene, ali nisi nista zreliji, cak suprotno.. .I da, nisam ni trazila dozvolu... :neutral:
Ae klinka setaj.....Odrasti malo. ;)
Bavi se nekim zanimljivijim stvarima,a ne prozivanjem naroda po forumu.Nisam mentol tebi da se pravdam. :whistling:

ljudi moji dobri :-)) i ja je volim donekle, nego vi meni recite da li neko ima maturski ili zna nekog da je radio na temu ''trigonometrijske funkcije dvostrukog i polovicnog ugla''?? da imam kao kalup neki, jer nemam literature nista u biblioteci nistaa, a ne moram ga braniti pa bih voljela da se manje pozabavim time, ....javite se :eek:

ljudi moji dobri :-)) i ja je volim donekle, nego vi meni recite da li neko ima maturski ili zna nekog da je radio na temu ''trigonometrijske funkcije dvostrukog i polovicnog ugla''?? da imam kao kalup neki, jer nemam literature nista u biblioteci nistaa, a ne moram ga braniti pa bih voljela da se manje pozabavim time, ....javite se :eek:

:think:

Imas u udzbeniku za III razred gimnazije . Pa odatle pisi. Eventualno uzmi nesto iz fakultetskih ali kakva je tema, mislim da u fakultetskim neces naci nista vise .

a šta ima da se piše na tu temu? i šta je dvostruki i polovični ugao?

Back