Masovni prelasci katolika na pravoslavlje za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

• Začetnik teme Začetnik teme MOST6
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Očekujete li stvarno da se vama netko diskutira uz ova vaša vrijeđanja?

Ispao si neznalica. Pokazao da ne razlikuješ paleobalkansko stanovništvo od kasnoantičkih Balkanaca. Ok, priznaš to i idemo dalje. Svi griješimo. Za to treba samo zrnce intelektualnog poštenja. Ništa više. A da, ustašij, tuđmaniji i pokatoličenim Vlajima su poštenje i čast strani pojmovi.

Prvo- ovo što ste napisali toliko je nesuvislo i glupo da tu ne treba ni komentara. To su bulažnjenja nekoga tko je posvađan s osnovnom logikom.

To što si vječni asistent pokazuje da nisi previše bistar, ali valjda i dalje treba, koliko god nam obrazovanje bilo na niskim granama, bar prosječan IQ da netko bude asistent na faksu. Kažeš da je nesuvislo ono što i sam tvrdiš - da su Vlasi sudjelovali u etnogenezi Srba i drugih naroda. Ali ti Vlasi su postojali u 5., 6., 7., 8., pa neka bude i 9. stoljeću. Umiješ računati, kad tzv. vlaške mase prodiru u današnju Hrvatsku, oni kako ti kažeš "paleobalkanski" Vlasi ne postoje 700 ili 800 godina. Imaš li osjećaj koliko je 800 godina? Za usporedbu, Hrvatska postoji 30 godina.

Dakle, nema nikakvih kasnoantičkih Vlaha u 17. stoljeću u Hrvatskoj, ni igdje drugdje. U 17. stoljeću Vlah se koristi kao pomalo uvredljiv naziv za pravoslavne Srbe. Oni i nisu bili Srbi na način na koji su to bili Kralj Milutin ili knez Lazar, jer nisu bili gospoda. Niti su bili Bošnjani poput Kotromanića. Niti Hrvati poput Šubića. Nazivi Hrvat ili Srbin ili Bošnjanin odnosili su se prije svega na vlastelu, a ne na nepismene kmetove.

Da bi se unutar samih Srba napravila razlika, obični Srbi nazvani su Vlasi ili Sebri. Plemstvo se u srednjovjekovnoj Srbiji nazivalo Serblji. Slično je bilo u Hrvatskoj gdje su vlastelu nazivali "plemeniti Hrvati".

Drugo- vaša buncanja o etnogenezi nitko u svijetu ne uzima ozbiljno. Vaš je mentalni sklop glede etnogeneze ne samo infantilna fantazija, nego tolika besmislica da ju normalni povjesničari nigdje izvan srbosefere ne smatraju ičim osim psihograma poremećenika.

Identično kao i ja, o etnogenezi pišu svi svjetski eksperti koji su se s nama ikad ozbiljno bavili. Kad sam prvi put dobio u ruke radove profesora Staretua, imao sam osjećaj da čitam sam sebe.

Vi ste u pogledu samopercepcje, te percepcije susjednih naroda- kolektivni psihotik.

Misliš susjednih nacija? Jer narodi - Mađari, Rumunji, Talijani, pa i Grci Srbe cijene. A one nacije koje je stvarao Beč ili Broz, koji su nastali ili od Srba ili su otkinuli jedan dio Srba, te prirodno, imaju komplekse od Srba. Kad jedna grupa otpadne od veće grupe, uvijek najviše mrzi grupu od koje je otpala. Sa svima drugima lakše nađe zajednički jezik. To je psihologija sektaštva. Sekta najviše mrzi religiju od koje je otpala. Vlasi, pripadnici autokefalne katoličke stepinčeve crkve najviše mrze pravoslavne Srbe od kojih su otpali.

Treće- izgubili ste i mi smo pobijedili.

I to je točka na i vašim duševnim mukama.

U tom ratu su izgubili svi. Hrvatski Srbi su napustili svoje domove, ali i bosanski Hrvati svoje. Hrvati su dobili Hrvatsku, ali su izgubili skoro sve u Bosni. Srbi su izgubili sve u Hrvatskoj, ali su dobili pola Bosne. Bošnjaci su dobili zemlju u kojoj su navodno prešli 50 posto, ali ne mogu je voditi sami.

A najveći problem je natalitet. Prolazim često kroz negdašnja srpska sela u Dalmaciji, tamo danas nema ni psa, a kamo li Hrvata. A pusta su i hrvatska sela u Slavoniji.

Tako da, čak i kad bi tvoja srbofobna konvertitska verzija povijesti jednom bila usvojena i u škole, a vidiš da su te istjerali sa hrvatskih foruma, da te sami Hrvati neće i da ti je srpski forum posljednje utočište za tvoje mokre snove, ne bi bilo djece da je uče.

Opet lažeš. Nisu Rašani i Srbi dio Vlaha, nego su uvijek i isključivo Vlasi sinonim za Srbe i Rašane i o tome pišu kako i samo Vlasi, tako i oni koji o njima pišu, između ostalog najučeniji katolički svećenici.

Sama ideja da su u 16. i 17. stoljeću postojali neki Vlasi koji nemaju veze sa Srbima je suluda. Kako sam i sam "Vlah" znam u čijem se jedino zloumu mogla roditi takva bolesna ideja. Samo u vlaškom mozgu. U mozgu pokatoličenih Vlaha koji ne mogu podnijeti činjenicu da su svoju vjeru i pretke prodali za manje od večere. Za hladan burek.
Dobra ilustracija nesuvislosti gubitnika. Nikakva argumentacije, nikakvo znanje, samo pokušaji osobnoga vrijeđanja.

Doista niste vrijedni da se na vas uopće i osvrne. To je jasno cijelom svijetu koji je uopće pokazao ikakav interes za ovaj kutak zemlje.

Analizirati vaša buncanja je posvemašnji gubitak. Dosta je pogledati broj i vrijednost svjetskih znanstvenih radova o "ovim prostorima" u posljednjih 30 godina, kao i status ovih zemalja, na svim poljima, a i produkciju koja je moguća u slobodi nakon raspada Jugoslavije.

Jednostavno, srpska priča ostaje gubitnički istok nakon desetljeća parazitiranja u Jugoslavijama.

Poslednja izmena:
Dobra ilustracija nesuvislosti gubitnika. Nikakva argumentacije, nikakvo znanje, samo pokušaji osobnoga vrijeđanja.

Doista niste vrijedni da se na vas uopće i osvrne. To je jasno cijelom svijetu koji je uopće pokazao ikakav interes za ovaj kutak zemlje.

Analizirati vaša buncanja je posvemašnji gubitak. Dosta je pogledati broj i vrijednost svjetskih znanstvenih radova o "ovim prostorima" u posljednjih 30 godina, kao i status ovih zemalja, na svim poljima, a i produkciju koja je moguća u slobodi nakon raspada Jugoslavije.

Jednostavno, srpska priča ostaje gubitnički istok nakon desetljeća parazitiranja u Jugoslavijama.

Ovo je klasična logička pogreška u argumentaciji koja se zove "appeal to authority". To je kad se u prilog dokazivanja svoje teze poziva samo na stručnost ili ugled nekog znanstvenika ili eksperta, bez pružanja ikakvih dokaza ili obrazloženja.

Da li je zapadni mainstream nesklon Srbima? Nesklon je. Osobno bih se zabrinuo da ljudske fekalije poput Bernarda Levya, Yuvala Noaha Hararia, Christiane Amanpour ili Janusza Bugajskog podržavaju Srbe.

S druge strane, najveći i najhrabriji intelektualci i disidenti Zapada, poput Noama Chomskog, Alexa Jonesa, Johna Pilgera, Robina de Ruitera.... su lijepo govorili o Srbima.

Ali sve je ovo nebitno. Tvoja bulažnjenja su ovdje više puta razbucana. Izvoli dati dokaze da je pojam Vlasi u 16., 17., 18. stoljeću u Hrvatskoj i BiH značio išta drugo osim Srbi, umjesto da vrištiš: "svi su protiv Srba,, kme, kme, a vi mene ovdje intelektualno ponižavate, kme, kme!"

23. 9. 2023. године говорити о губитничком Истоку може само припадник нације која је пристала да осунети и оно мало кунеће кожице и пређе на евро кад је и крезубој баби с пијаце потпуно јасно да евра више нема никакву будућност... Но, овај пут ће „спасавање редова Рајана” бити мало другачије него досад...

Ovo je klasična logička pogreška u argumentaciji koja se zove "appeal to authority". To je kad se u prilog dokazivanja svoje teze poziva samo na stručnost ili ugled nekog znanstvenika ili eksperta, bez pružanja ikakvih dokaza ili obrazloženja.

Da li je zapadni mainstream nesklon Srbima? Nesklon je. Osobno bih se zabrinuo da ljudske fekalije poput Bernarda Levya, Yuvala Noaha Hararia, Christiane Amanpour ili Janusza Bugajskog podržavaju Srbe.

S druge strane, najveći i najhrabriji intelektualci i disidenti Zapada, poput Noama Chomskog, Alexa Jonesa, Johna Pilgera, Robina de Ruitera.... su lijepo govorili o Srbima.

Ali sve je ovo nebitno. Tvoja bulažnjenja su ovdje više puta razbucana. Izvoli dati dokaze da je pojam Vlasi u 16., 17., 18. stoljeću u Hrvatskoj i BiH značio išta drugo osim Srbi, umjesto da vrištiš: "svi su protiv Srba,, kme, kme, a vi mene ovdje intelektualno ponižavate, kme, kme!"

Vlasi sami po sebi ne mogu Srbi jer ih primarni izvori ih ne dovode u vezu sa Srbima. Oni kasnije postaju Srbi, Hrvati, Bošnjaci. Uvijek se polazi od primarnih izvora a oni su takvi kakvi jesu. Što se tiče sekundarnih izvora tj. povjesničara ima raznih pogleda i tvrdnji ali svi oni u izvoru imaju naznačene Vlahe. Što se tiče neutralne historiografije to bi trebala biti Austrijska i Mađarska i tu su u pravilu Vlasi odvojeni od Hrvata i Srba što se tiče Vojne krajine.

Rekoh davno što je nužno za kvalificiranu raspravu, a što nitko od Srba, na bilo kojoj razini-uz dvije-tri iznimke- nema:

Neki od preduvjeta za kvalificiranu raspravu su:

1. treba posjedovati određeni stupanj odvojenosti. Ako ste emocionalno previše uključeni u problem, ne možete sudjelovati u kvalificiranoj raspravi. Prečesto biti previše uključen – ne nužno – znači koristiti ad hominem „argumente“, što je gubljenje vremena.

2. potrebno je poznavati područje o kojem se raspravlja. Ako niste informirani, bolje se klonite toga. U mnogim slučajevima, biti informiran znači apsorbirati bitne informacije o temi. Nužno je moći razlikovati bitno od nebitnoga.

3. treba posjedovati analitičko-sintetičku sposobnost ili logičku kulturu (ne znam kako drugačije da se izrazim). Ako ste pretežno maštoviti/slobodno asocirajući tip, bolje to prepustite drugima (nije da je mašta loša, super je, ali bez logike samo stvara zbrku)

4. morate imati sposobnost slušati, razmišljati o tuđim argumentima (ako su vrijedni toga) i ne samo propovijedati svoju stvar. Ako nije, ovo nije rasprava. To je, s vaše strane, propovijed.

Mora postojati još nekoliko točaka, ali gore spomenuto su osnove kvalificirane kulture rasprave.

A toga u srpskoj kulturi, i na najvišoj razini- nema.

Srbi, kao praktički svi "istočnjaci", misle:

1. da je vikanje i nadglasavanje argument

2. da je promičba preko sklepane publicistike i medija težine ozbiljnog stručnoga i znanstvenoga rada

3. da su slobodne asocijacije i skretanje s teme kad se nađu u logičkom škripcu navodna snaga, a ne zapravo pokazatelj slabosti

4. da je ponavljanje jednih te istih izmišljotina učinkovito na taj način da laž postane prihvaćena stvarnost, kao u Pinokija i Goebbelsa

5. da je autizam u raspravi nešto povoljno, a kad se nađu u škripcu suočeni s argumentima-prave se blesavi.

Rani primjer te lažljivosti i deficijentnosti je Karadžićeva reakcija na Šulekov tekst "Srbi i Hrvati" iz 1856., u kojem se empirijski pobija teza da su svi Srbi štokavci.

1. navedena su izrijekom djela na štokavštini, u prošlosti, u kojima se navodi hrvatsko ime za jezik.

2. navedeno je i rečeno da djela pisana štokavštinom u prošlosti nigdje ne spominju srpsko ime, te da su sva koja su napisani nekom inačicom štokavštine, do 19. st. hrvatska- a ne srpska, koji nisu pisali književnom štokavštinom, nego smjesom svega i svačega.

Dakle- to je empirijski argument. Naslov knjige, ime jezika, kao i odsuće srpskog imena za jednu jedinu štokavsku knjigu na tzv. "narodnom jeziku".

Rezultat?

Karadžić se pravi blesav i odšuti. Nije uspio ni primijetiti što mu je stavljeno pod nos.

Tipičan srpski diskutant.

Sve je to znak kognitivne kulture koja nije prošla retortu skolastike, racionalizma i empirizma, i ostala je zarobljena u mitskoj svijesti začinjenoj krivotvorinama i lažima- npr., slično ruskoj.

Poslednja izmena:
Rekoh davno što je nužno za kvalificiranu raspravu, a što nitko od Srba, na bilo kojoj razini-uz dvije-tri iznimke- nema:

Neki od preduvjeta za kvalificiranu raspravu su:

1. treba posjedovati određeni stupanj odvojenosti. Ako ste emocionalno previše uključeni u problem, ne možete sudjelovati u kvalificiranoj raspravi. Prečesto biti previše uključen – ne nužno – znači koristiti ad hominem „argumente“, što je gubljenje vremena.

2. potrebno je poznavati područje o kojem se raspravlja. Ako niste informirani, bolje se klonite toga. U mnogim slučajevima, biti informiran znači apsorbirati bitne informacije o temi. Nužno je moći razlikovati bitno od nebitnoga.

3. treba posjedovati analitičko-sintetičku sposobnost ili logičku kulturu (ne znam kako drugačije da se izrazim). Ako ste pretežno maštoviti/slobodno asocirajući tip, bolje to prepustite drugima (nije da je mašta loša, super je, ali bez logike samo stvara zbrku)

4. morate imati sposobnost slušati, razmišljati o tuđim argumentima (ako su vrijedni toga) i ne samo propovijedati svoju stvar. Ako nije, ovo nije rasprava. To je, s vaše strane, propovijed.

Mora postojati još nekoliko točaka, ali gore spomenuto su osnove kvalificirane kulture rasprave.

A toga u srpskoj kulturi, i na najvišoj razini- nema.

Srbi, kao praktički svi "istočnjaci", misle:

1. da je vikanje i nadglasavanje argument

2. da je promičba preko sklepane publicistike i medija težine ozbiljnog stručnoga i znanstvenoga rada

3. da su slobodne asocijacije i skretanje s teme kad se nađu u logičkom škripcu navodna snaga, a ne zapravo pokazatelj slabosti

4. da je ponavljanje jednih te istih izmišljotina učinkovito na taj način da laž postane prihvaćena stvarnost, kao u Pinokija i Goebbelsa

5. da je autizam u raspravi nešto povoljno, a kad se nađu u škripcu suočeni s argumentima-prave se blesavi.
Кад би све ово било тачно, већег Србина од тебе не би било могуће наћи на овом форуму.

Ma razumem ja tebe...😂😂😂😂
Simpatičan si mi,poput pacova koji se umrljso u lepak,boriš se.
Jasenovaj,Jadovno,Jastrebarsko..tri dtuba tvoje države,četvrti...četvrti stub poltronstvo,treba to odbraniti.
🤮🤮🤮🤮🤮🤮
Možda bi bilo dobro da na ovoj temi ili nekoj drugoj priložiš ili priložite listu primarnih izvora koji spominju Srbe u Hrvatskoj u vremenu Vojne krajine i malo ranije. Tada ćeš sam uvidjeti da je situacija vrlo složena što se tiče povijesti Srba u tim prostorima.

Možda bi bilo dobro da na ovoj temi ili nekoj drugoj priložiš ili priložite listu primarnih izvora koji spominju Srbe u Hrvatskoj u vremenu Vojne krajine i malo ranije. Tada ćeš sam uvidjeti da je situacija vrlo složena što se tiče povijesti Srba u tim prostorima.
Nemam preča posla nego da ustašoidima dajem dokaze da je Hrvatska izgradjena na dečijim grobovima.
Sve znate,poznajete svaku nedokazivu istoriju a ono što je bilo koliko juče,o tome se ćuti.
Gsdite mi se ali nedam,nedam da se zaborave dečiji grobovi.

Nemam preča posla nego da ustašoidima dajem dokaze da je Hrvatska izgradjena na dečijim grobovima.
Sve znate,poznajete svaku nedokazivu istoriju a ono što je bilo koliko juče,o tome se ćuti.
Gsdite mi se ali nedam,nedam da se zaborave dečiji grobovi.
Zato sam ti i uputio prijedlog s obzirom da spominješ Jasenovac, Jadovno itd. Odnosno pretpostavljam da ne znaš puno o povijesti Vojne krajine i o Srbima u Hrvatskoj.

Zato sam ti i uputio prijedlog s obzirom da spominješ Jasenovac, Jadovno itd. Odnosno pretpostavljam da ne znaš puno o povijesti Vojne krajine i o Srbima u Hrvatskoj.
Kada klekneš,zamoliš za oprost,pokaješ se nad kostima nedužne dece čiji grobovi su temelj tvoje ustašoidne tvorevine Hrvatske pričamo dalje.

Kada klekneš,zamoliš za oprost,pokaješ se nad kostima nedužne dece čiji grobovi su temelj tvoje ustašoidne tvorevine Hrvatske pričamo dalje.
Moje klečanje i moljenje za oprost ničim ne mijenja stvarno stanje sa terena koje je u smislu primarnih izvora takvo kakvo je. Ako te to nekada bude zanimalo malo istraži tu problematiku i začudiš ćeš se koliko ima malo spomena Srba u Hrvatskoj.

Moje klečanje i moljenje za oprost ničim ne mijenja stvarno stanje sa terena koje je u smislu primarnih izvora takvo kakvo je. Ako te to nekada bude zanimalo malo istraži tu problematiku i začudiš ćeš se koliko ima malo spomena Srba u Hrvatskoj.
Klekni..priznaj sramotu,priznaj zločine svojih dedova,za početak.

Klekni..priznaj sramotu,priznaj zločine svojih dedova,za početak.
Može, klečim i molim za oprost u ime mojih djedova koji u činili zločine nad nedužnom djecom. Sada bi molio da prezentiraš listu primarnih izvora koji spominju Srbe u Hrvatskoj, da svi uživamo u toj dugačkoj i širokoj listi.

па то што се помињу народи и јесте проблем. истина, то је исправљено десетак година касније кад је држава преименована у Краљевину Југославију. ипак, и даље је остао проблем грба у стопи малог штита.
Mogli su da stave kako Sunce izlazi aludirajući time da je nova država rođena. :)

Slika,ispred zgrade parlamenta sa natpisom,to online,tek tako nema težinu.
Šteta, već sam mislio da ćemo svi uživati u čitanju mnogobrojnih primarnih izvora koji spominju Srbe u Hrvatskoj. A i ja bi volio vidjeti iste obzirom da ih nisam vidio previše. Ništa, možda se netko smiluje pa nam izloži jedno pedesetak izvora.

намерно сам се изразио тако да то не кажем јасно и отворено. а сад видим да ипак морам- српски грб говори да смо Краљевина и да припада ономе коме припада и Круна, која је на том грбу представљена. дакле, треба нам Краљ да би све било на свом месту (хералдички) и свако био на свом месту (правно и политички).
Јасно.:ok:

Šteta, već sam mislio da ćemo svi uživati u čitanju mnogobrojnih primarnih izvora koji spominju Srbe u Hrvatskoj. A i ja bi volio vidjeti iste obzirom da ih nisam vidio previše. Ništa, možda se netko smiluje pa nam izloži jedno pedesetak izvora.
Да би неко помињао Србе у Хрватској неопходно је да поред Срба постоји и Хрватска.

Да би неко помињао Србе у Хрватској неопходно је да поред Срба постоји и Хрватска.
Postojala Hrvatska ili ne činjenica je da ne postoje zapisi o doseljenju Srba u područje današnje Hrvatske kao i vrlo malo primarnih izvora koji spominju Srbe u tom području.

Jedna od zanemarenih tema u historiografiji je i masovan prelazak katolika, većinom Hrvata, na pravoslavlje za vrijeme Prve, ali i Druge Jugoslavije. Znaju li potomci tih Hrvata katolika da su njihovi preci konvertirali u pravoslavlje i koliko ih je danas u zemljama bivše Jugoslavije, osobito u Srbiji, Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini? Pojedini slučajevi su poznati, poput Milorada Dodika, čiji je djed bio katolik Tomislav Dodik ili Vojislava Šešelja, koji je u intervjuu danom "Omladinskim novinama" u siječnju 1983. godine izjavio da je po nacionalnosti "Jugoslaven hrvatskog porijekla". Međutim, što je s brojnim ostalim konvertititma na pravoslavlje, koji su konvertirali kako bi sebi i obiteljima mogli osigurati budućnost, jer su kao katolici bili tretirani u Kraljevini Jugoslaviji kao građani drugog reda?

Procjenjuje se da je oko 200.000 katolika, velikom većinom Hrvata, prešlo na pravoslavlje između dva svjetska rata i njihovi brojni potomci su danas dijelom nesvjesni svoga nacionalnog porijekla ili su asimilirani do te mjere da više ne mare za svoj etnički identitet, pradjedovsku religiju i pretke. Premda neki tvrde da je ta brojka donekle pretjerana, ostaje činjenica da se radilo o jako velikom broju ljudi koji su, zbog pritiska srpsko-jugoslavenskog režima morali odbaciti svoj identitet kako bi mogli preživjeti u "tamnici naroda". Sve da se radi o brojci od svega 100.000 konveritranih na pravoslavlje, danas imamo barem toliko, a moguće i znatno više potomaka nekadašnjih katolika i Hrvata koji preziru svoju rod, svoju vjeru i rade protiv svog naroda, upravo onako kako to radi Vojislav Šešelj, koji zbog kompleksa i želje da se pred Srbima prikaže "većim katolikom od pape", odnosno njihovim, napada na Hrvate i hrvatstvo, iako nikada i nikako ne može izbrisati za Hrvate žalosnu i ogavnu činjenicu, da je on sam ništa drugo nego na pravoslavlje i srpstvo konvertirani Hrvat.

O zaboravljenom i zanemarenom fenomenu konvertiranja katolika na pravoslavlje u 20. stoljeću piše se i na srpskim portalima pa ću dati kratki citat o tom dijelu, koji mi je poslužio za ovu temu.

"Ljudi svuda sve gledaju jednostrano; ali treba uzeti u obzir da uvek postoje dve strane. U ovom slučaju, treba računati na to, da se tokom međuratnog perioda procenjivalo, i verovatno preterivalo, da je oko 200.000 katolika prešlo u pravoslavlje, jer je za napredovanje bilo lakše ako si pravoslavac."

https://www.telegraf.rs/zanimljivosti/zabavnik/3705851-zasto-vatikan-nikada-nije-priznao-tzv-ndh
Ljubomoran si jer je SRPSKI NAROD u najsevernijem srpskom gradu Subotici sredio dobrosusedske odnose pripadnika bunjevačke nacionalne manjine sa pripadnicima hrvatske nacionalne manjine (SRPSKI NAROD je poništio administrativni genocid nad etničkim Bunjevcima i etničkim Šokcima sproveden 1945 od strane prikrivenog velikohrvatskog fanatika Josipa Broza)!
👀👂👂

P.S.: Bunjevci (iz SRBIJE iz severne Bačke) i Šokci (iz SRBIJE iz zapadne Bačke) su kao 2 naroda bili priznati na popisima stanovništva u 2. i 3. verziji Stare Austrije (Austrijskog carstva i Austro-Ugarske)!
:rtfm:💯%

Velika si neznalica. Paleobalkansko stanovništvo je sasvim nešto drugo od onoga što ti ovdje pokušavaš reći, a ne znaš se izraziti - kasnoantičko balkansko stanovništvo.

Dakle, želiš reći da su Vlasi kasnoantičko balkansko stanovništvo koje je sudjelovalo u etnogenezi Srba, Bugara, Hrvata, Albanaca, Makedonaca, Rumunja, Grka... Sa time se slažem.

Međutim, ako su Srbi nastali stapanjem Vlaha (kasnoantičko balkansko stanovništvo) i Slavena (nositelji imena Srbin), onda nema Srba bez ta dva elementa. O Srbima u današnjem smislu te riječi možemo govoriti tek od vremena Nemanjića, kad su Vlasi i Slaveni odavno bili jedan etnos.

Tako da su ti tzv. Vlasi u stvari stanovnici srpske srednjovjekovne države Vlasi + Slaveni, koji su "izmislili" srpstvo.

Slična je bila etnogeneza Rumunja, do te mjere slična, da se Srbi i Rumunji gotovo ne razlikuju.

Slična je bila i etnogeneza Hrvata, ali su Hrvati s vremenom asimilirali veliki broj tih Srba iz srednjovjekovne srpske države.

Krivo. Nisu oni nikakvi posrbljeni Vlasi. Gore sam ti objasnio: Vlasi + Slaveni = Srbi. Stapanje Vlaha i Slavena dešavalo od 6. stoljeća ( u Panoniji vjerojatno i ranije) i trajalo je vjekovima. Iz tog stapanja izrasta srpska srednjevjekovna država i srpski identitet koji je u vrijeme Nemanjića zadobio ozbiljne konture. Kad se stanovnici srpske srednjevjekovne države sele u današnju Hrvatsku, oni već odavno imaju Srpski identitet, više se ne može razlučiti tko je od njih izvorno Vlah, a tko Slaven. Drugi ih nazivaju Vlasima, a oni sebe - Srbima. Oni ne da već tada imaju srpski identitet, nego su jedini njegovi nositelji jer je srpsko plemstvo pobijeno, a svećenstvo je rijetko i dolazi iz njihovih redova, redova običnog puka.

Ovo je jedna od najvećih gluposti koje si napisao. Genetika Srba, Hrvata, Rumunja, Bošnjaka se vrlo malo razlikuje, a u područjima koje spominješ, nema razlika između Hrvata i Srba.

Ne tvrdite li vi, hrvatski klerofašisti, na čelu sa onim bugarskim ciganinom, da SPC nije postojala? Pa kako je onda posrbila te Vlahe kad nije postojala? Kako SPC u tim rijetkim periodima milosti porte radi sve u šesnaest, posrbljuje sve do Gorskog Kotara, a u samoj Srbiji ni Vlahe nije posrbila? U centru Srbije nije posrbila Vlahe, ali ih je posrbila u Gorskom Kotaru za koji nije ni znala da postoji? Mlečani i Habsburzi mirno gledaju kako srpski popovi sa Kosova posrbljuju Vlahe u zaleđu Zadra i nikom ništa? Vatikanska kongregacija za propagandu vjere mirna. I dolaze neki popovi sa Kosova, i na timočko-torlačkom posrbljuju Vlahe u Polači i Obrovcu, iako ti Vlasi ni ne razumju dobro timočko-torlački? Da li ti sebe čuješ?
Да они су 'измислили' српство. С друге страхе хрватство у дрнишком, сињском и имотском крају је измислио фра Мијо Котараш рођени православац који је конвертирао на римокатолицизам https://forum.krstarica.com/threads/pokatolicavanje.259731/page-17#post-46279191

Back