Zvonimir Božić
Zainteresovan član
- Poruka
- 445
Očekujete li stvarno da se vama netko diskutira uz ova vaša vrijeđanja?
Ispao si neznalica. Pokazao da ne razlikuješ paleobalkansko stanovništvo od kasnoantičkih Balkanaca. Ok, priznaš to i idemo dalje. Svi griješimo. Za to treba samo zrnce intelektualnog poštenja. Ništa više. A da, ustašij, tuđmaniji i pokatoličenim Vlajima su poštenje i čast strani pojmovi.
Prvo- ovo što ste napisali toliko je nesuvislo i glupo da tu ne treba ni komentara. To su bulažnjenja nekoga tko je posvađan s osnovnom logikom.
To što si vječni asistent pokazuje da nisi previše bistar, ali valjda i dalje treba, koliko god nam obrazovanje bilo na niskim granama, bar prosječan IQ da netko bude asistent na faksu. Kažeš da je nesuvislo ono što i sam tvrdiš - da su Vlasi sudjelovali u etnogenezi Srba i drugih naroda. Ali ti Vlasi su postojali u 5., 6., 7., 8., pa neka bude i 9. stoljeću. Umiješ računati, kad tzv. vlaške mase prodiru u današnju Hrvatsku, oni kako ti kažeš "paleobalkanski" Vlasi ne postoje 700 ili 800 godina. Imaš li osjećaj koliko je 800 godina? Za usporedbu, Hrvatska postoji 30 godina.
Dakle, nema nikakvih kasnoantičkih Vlaha u 17. stoljeću u Hrvatskoj, ni igdje drugdje. U 17. stoljeću Vlah se koristi kao pomalo uvredljiv naziv za pravoslavne Srbe. Oni i nisu bili Srbi na način na koji su to bili Kralj Milutin ili knez Lazar, jer nisu bili gospoda. Niti su bili Bošnjani poput Kotromanića. Niti Hrvati poput Šubića. Nazivi Hrvat ili Srbin ili Bošnjanin odnosili su se prije svega na vlastelu, a ne na nepismene kmetove.
Da bi se unutar samih Srba napravila razlika, obični Srbi nazvani su Vlasi ili Sebri. Plemstvo se u srednjovjekovnoj Srbiji nazivalo Serblji. Slično je bilo u Hrvatskoj gdje su vlastelu nazivali "plemeniti Hrvati".
Drugo- vaša buncanja o etnogenezi nitko u svijetu ne uzima ozbiljno. Vaš je mentalni sklop glede etnogeneze ne samo infantilna fantazija, nego tolika besmislica da ju normalni povjesničari nigdje izvan srbosefere ne smatraju ičim osim psihograma poremećenika.
Identično kao i ja, o etnogenezi pišu svi svjetski eksperti koji su se s nama ikad ozbiljno bavili. Kad sam prvi put dobio u ruke radove profesora Staretua, imao sam osjećaj da čitam sam sebe.
Vi ste u pogledu samopercepcje, te percepcije susjednih naroda- kolektivni psihotik.
Misliš susjednih nacija? Jer narodi - Mađari, Rumunji, Talijani, pa i Grci Srbe cijene. A one nacije koje je stvarao Beč ili Broz, koji su nastali ili od Srba ili su otkinuli jedan dio Srba, te prirodno, imaju komplekse od Srba. Kad jedna grupa otpadne od veće grupe, uvijek najviše mrzi grupu od koje je otpala. Sa svima drugima lakše nađe zajednički jezik. To je psihologija sektaštva. Sekta najviše mrzi religiju od koje je otpala. Vlasi, pripadnici autokefalne katoličke stepinčeve crkve najviše mrze pravoslavne Srbe od kojih su otpali.
Treće- izgubili ste i mi smo pobijedili.
I to je točka na i vašim duševnim mukama.
U tom ratu su izgubili svi. Hrvatski Srbi su napustili svoje domove, ali i bosanski Hrvati svoje. Hrvati su dobili Hrvatsku, ali su izgubili skoro sve u Bosni. Srbi su izgubili sve u Hrvatskoj, ali su dobili pola Bosne. Bošnjaci su dobili zemlju u kojoj su navodno prešli 50 posto, ali ne mogu je voditi sami.
A najveći problem je natalitet. Prolazim često kroz negdašnja srpska sela u Dalmaciji, tamo danas nema ni psa, a kamo li Hrvata. A pusta su i hrvatska sela u Slavoniji.
Tako da, čak i kad bi tvoja srbofobna konvertitska verzija povijesti jednom bila usvojena i u škole, a vidiš da su te istjerali sa hrvatskih foruma, da te sami Hrvati neće i da ti je srpski forum posljednje utočište za tvoje mokre snove, ne bi bilo djece da je uče.