Masoni, Templari, Rotarijanci

Sta mislite o ovim tajnim drustvima i kakav uticaj imaju u nasem svakodnevnom zivotu, koliko znate o tome? Dosta se govori o knjizi "Da Vincijev kod" sta mislite o tome?

Vidim da postoje razna misljenja na ovom forumu , ali svakako da su samo slabijim poznavaocima ovih drustava ona pod istom kapom.

Masonerija je drustvo sa tajnama , koje se danas sve vise otvara, u nekim zemljama nije tajna ko su clanovi, svi veliki majstori su javne licnosti no ipak slobodno mogu reci da je to diskretno drustvo.

Rotarijansvto je jos jedan od vidova okupljanja koji okuplja najbolje iz struke, rotrary je nastao 1905 u Americi a od 1990 koliko znam carterovani su i klubovi u Srbiji.

O templarima ne znam mnogo , znam da postoje , i da u Shkotskom ritualu postoji stepen Templar . Mada postoji i zasebna organizacija koja nije u vezi sa masonima.

U svakom slucaju sve tri pomenute organizacije imaju clanstvo koje se ponekad preplice.
Da Vincijev kod je lep roman , koji je povecao posetu pojedinim turistickim mestima , lepo ga je procitati ........:think:

Tapi, jel to onaj što je pričao da je reinkarnacija Jana van Ajka? :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Prvo, u VO kazu da Tapi nikada nije pripadao toj obedijenciji, a Tapi se samoproglasavao vm VO.

Drugo, interesantan je nacin na koji je Tapi saznao da je reinkarnacija Van Ajka. To je interesantna prica iz koje se takodje vidi da je Pajk bio u pravu kada je rekao da je masonerija podredjena verovanju u Lucifera, masoni se dive Suncu, postuju Ozirisa (paganskog boga koga su smatrali Sotonom), veruju u reinkarnaciju, keceljom pokrivaju (masoni visokog stepena znaju sta), klece pored oltara, veruju u Arhitektu umesto u Stvoritelja (ako je Bog stvoritelj sveta, ko je onda arhitekta, da li onaj sto nista nije stvorio), na jednom stupnju im se objasni sta nesto znaci, a onda na drugom da to znaci nesto drugo, i tako da ne nabrajam dalje.

Prvo, u VO kazu da Tapi nikada nije pripadao toj obedijenciji, a Tapi se samoproglasavao vm VO.

True...

Drugo, interesantan je nacin na koji je Tapi saznao da je reinkarnacija Van Ajka. To je interesantna prica iz koje se takodje vidi da je Pajk bio u pravu kada je rekao da je masonerija podredjena verovanju u Lucifera,

Zasto je masonerija podredjena Luciferu ako je neko ko nije Mason saznao da je reinkarnacija Van Ajka na nacin koji tebi deluje satanisticki?

masoni se dive Suncu, postuju Ozirisa (paganskog boga koga su smatrali Sotonom),

Ovo nije potrebno ni da se komentarise jer ocigledno ne znas nista o Ozirisu...

veruju u reinkarnaciju,

Veruju i Budisti u reinkarnaciju pa jesu li satanisti?

Uostalom, ne veruju svi Masoni u reinkarnaciju...

keceljom pokrivaju (masoni visokog stepena znaju sta),

Sta pokrivaju oni nizeg stepena?

veruju u Arhitektu umesto u Stvoritelja (ako je Bog stvoritelj sveta, ko je onda arhitekta, da li onaj sto nista nije stvorio),

Slobodni Zidari Stvoritelja zovu Arhitekta jer im je taj izraz blizak s obzirom da imaju veze sa zidarstvom... Jednostavno su nasli izraz koji se ne kosi sa bilo cijim verovanjem...

na jednom stupnju im se objasni sta nesto znaci, a onda na drugom da to znaci nesto drugo, i tako da ne nabrajam dalje.

U prvom razredu osnovne skole smo ucili brojeve...
1 je uvek bilo 1, a onda smo kasnije, u visim razredima naucili da je 1 = 2...

(http://www.math.toronto.edu/mathnet/falseProofs/first1eq2.html)

I jedno i drugo je u sustini tacno, samo sto za jednu istinu smo bili spremni tek kada smo dosli do visih razreda...

Poslednja izmena:
ako mogu da se malo umajesam i ja , ne drzim niciju stranu odmah da kazem, ne vjerujem nikome nego Bogu Ocu jedino njemu, to podrazumjeva da ne vjerujem ni popovim a kamoli papinoj armiji pedofila , procitao sam necu reci dosta o slobodnom zidarstvu , oko 40 knjiga tako da vidim da u srbiji niko nije realno opisao situaciju oko ovoga youtube i dokumentarne filmove o ovome ne gledam jer me mislim da nisu realni i ne znam ko iza svega stoji mozda neki umni bolesnici ili klinci , kao sto sam vec rekao gore nisam na nicijoj strani ... a mislim da ima iole normalnih ljudi ovde pa imam pitanja za obadvije strane ... prvo zasto mislite da su svi masoni losi da li je ista lose uradio vuk karadzic, petar petrovic njegos, dositej obradovic... i mnogi drugi oni su ovaj narod proslavili nisu nista od zla nacinili . 2 pitanje ako ste pravi vjernici kao sto pricate da li znate sta je rekao vladika Nikolaj V. o komunistima e to poslusajte na youtube da nije normalno da covjek tezi da bude jednak u svim stavovima , u inteligenciji pa ni u finansiskom smislu od drugoga covjeka ali bitno je pomoci siromasnijim od sebe sto naravno nije slucaj kod nas SV. Sava je smatra dobrocinstvo osnovnim ljudskim darom koji nam je Sam Bog podario mada mi to malo kada koristimo .... e to je HRISCANSTVO. a sto se tice masonerije imam pitanje ako to nije vjera ni sekta kako vec tvrde zasto imaju hramove u svjetu ima toliko organizacija i drustava javnih tajnih a nemaju svoje hramove to mi je logicno . zelio bih da mi neko pojasni pojam masonski hram!!! pozdrav nadam se da ce te odgovoriti

Ja ne znam nista o Ozirisu?

Ako znas samo ono sto si rekao, onda ne znas nista o Ozirisu...
Da znas nesto vise, ne bi uopste tako banalizovao stvari...

a sto se tice masonerije imam pitanje ako to nije vjera ni sekta kako vec tvrde zasto imaju hramove u svjetu ima toliko organizacija i drustava javnih tajnih a nemaju svoje hramove to mi je logicno . zelio bih da mi neko pojasni pojam masonski hram!!! pozdrav nadam se da ce te odgovoriti

Hram je mesto gde se okuplja vise loza...

Verovatno te ne zanima to, nego zasto se zove bas hram s obzirom da se taj izraz uglavnom koristi za zgrade namenjene verskim obredima...

Prosto objasnjenje je da sam izraz hram smatraju iskljucivo bogomoljom, sto naravno ne bi trebalo jer, citat sa wikipedie:

Retorski, izrazom hram (ali naravno ne i "bogomolja") označava se vrlo važno mjesto neke djelatnosti gdje se nalazi ili stječe najvažnije ili najljepše što ona stvara

Da on nema mozda veze sa Sirijusom i nastankom ljudi?

Manje vise...

Bitno je da Oziris nije bio bog koga su smatrali Satanom, jer u to vreme nesto kao Satana nije ni postojalo....

Bitno je i to da je Oziris kao bog (i) podzemlja bio sudija ljudske duse, pa su recimo zbog toga svestenici koji su bili posveceni tom bogu tezili ka tome da svoje duse prociste do bozanskih kako bi bili dostojni sluzenju Ozirisu i uopste obitavanju u redu Ozirisovih svestenika...

Poistovecivanje podzemlja sa Satanom u to vreme nije postojalo, vec su ljudi na drugi nacin poimali stvari, a kasnije su judaisticke religije banalizovale to njihovo poimanje dodeljujuci odredjene osobine dobru i zlu, sto je naravno uzeto kao apsolut i primenjuje se i na dosta starije religije i ideologije...

Znaci... Oziris nije bio bog zla... Podzemlje je svet mrtvih, a ne svet onih koje mi danas poznajemo kao demone...

Manje vise...

Bitno je da Oziris nije bio bog koga su smatrali Satanom, jer u to vreme nesto kao Satana nije ni postojalo....

Bitno je i to da je Oziris kao bog (i) podzemlja bio sudija ljudske duse, pa su recimo zbog toga svestenici koji su bili posveceni tom bogu tezili ka tome da svoje duse prociste do bozanskih kako bi bili dostojni sluzenju Ozirisu i uopste obitavanju u redu Ozirisovih svestenika...

Poistovecivanje podzemlja sa Satanom u to vreme nije postojalo, vec su ljudi na drugi nacin poimali stvari, a kasnije su judaisticke religije banalizovale to njihovo poimanje dodeljujuci odredjene osobine dobru i zlu, sto je naravno uzeto kao apsolut i primenjuje se i na dosta starije religije i ideologije...

Znaci... Oziris nije bio bog zla... Podzemlje je svet mrtvih, a ne svet onih koje mi danas poznajemo kao demone...

I ti si to saznao od masona? Ovo je jos jedan dokaz da treba bezati od njih dok covek skroz ne prolupa.
Posto kazes da su judaisticke religije banalizovale neke stvari, sto bi znacilo da podaci sadrzani u Mojsijevim knjigama nisu tacni, mogao bi da ne netu pogledas ispovesti bivsih satanista, pa da cujes od njih sta demoni kazu ko je bio Oziris i cela ta ekipa kojoj se klanjaju masoni i o kojoj pricaju u svojim lozama.
A takodje od njih, a i od nekih drugih mozes cuti razliku u tumacenju alegorija masona 33. stepena u odnosu na masone nizih stepena koji su de facto profani za masone od 30-33. stepena. Jer u masoneriji je fazon da onaj na visem stepenu zna vise od onog na nizem, i da ce mason tek na sledecem stepenu, u odnosu na kom je tada, saznati to za cim traga.

Verovatno te ne zanima to, nego zasto se zove bas hram s obzirom da se taj izraz uglavnom koristi za zgrade namenjene verskim obredima...

Prosto objasnjenje je da sam izraz hram smatraju iskljucivo bogomoljom, sto naravno ne bi trebalo jer, citat sa wikipedie:[/QUOTE]
ma ne ali priznaces i sam prvo sto jako lose utice na covjeka kada cuje npr neka stranka se sastala u svom hramu ili svaka skoro kuca je hram po wikipedi jer se u skoro svakoj stvara ljubav a sta ces vise od toga poz i u svakom slucaju hvala na odg

I ti si to saznao od masona?

Ne, to je opsta obrazovanost... O tome se uci u osnovnoj skoli... Secas se, ako si isao, radio si egipatsku mitologiju, ne sa stanovista ni hriscanstva, ni satanizma, nego onako skroz objektivno... Onako kako su te bogove kapirali ljudi koji su tada ziveli....

Ovo je jos jedan dokaz da treba bezati od njih dok covek skroz ne prolupa.

I opet ne... Ovo je jos jedan dokaz tvog ispranog mozga... Ne zelis uopste da cujes bilo sta sto ti nije servirano od strane onih koje ti smatras "dobrima"... Jednostavno odbijas i da razmislis malo objektivnije o necemu sto i nije tako fundamentalna stvar....

Posto kazes da su judaisticke religije banalizovale neke stvari, sto bi znacilo da podaci sadrzani u Mojsijevim knjigama nisu tacni,

Nisam ja to rekao. To ti izvlacis moje reci iz konteksta jer drugacije ne mozes da pobijes nesto opstepoznato... To sto se tebi ne svidja, ne znaci da nije tako...

Ja sam samo rekao da pojmovi, bogovi o kojima pricamo, nisu hriscanski bogovi, pa tako ni ne mogu da se gledaju kroz hriscanstvo... Hriscanstvo je postavilo dve apsolutne suprotnosti, dobro i zlo. Svaka od tih strana ima svoje nemenjive osobine... Apsolutno zlo i apsolutno dobro u starom svetu nije postojalo. Kao sto verujem da ne postoji ni sada, ali to je moje misljenje koje mozes, a i ne moras da prihvatis.
Ono sto nije moje misljenje, nego fakat, jeste da su ti stari bogovi imali neke osobine koje judaisticke religije smatraju losim, a takodje su posedovali osobine koje danasnje religije smatraju dobrim...
Prevagnule su one prve, normalno, jer se ne prica o bogu kog propagiraju najbrojnije religije...

Eh da je malo objektivnosti...

mogao bi da ne netu pogledas ispovesti bivsih satanista, pa da cujes od njih sta demoni kazu ko je bio Oziris

Da ponovim... Bas me briga kako gledaju na boga starog Egipta neki tamo satanisti, ili Jevreji, ili Hriscani...
Tacno se zna sta je on predstavljao ljudima u Egiptu i nista drugo nije bitno...

i cela ta ekipa kojoj se klanjaju masoni i o kojoj pricaju u svojim lozama.

Masoni postuju sve stare i nove religije, a ko ce kome da se "klanja" je njegova licna stvar... Kao sto ni mene ne zanima da li si ti hriscanin, musliman, ili nesto drugo, tako nije ni tvoja stvar kome se koji Mason "klanja"...

To je vec stvar elementarnog vaspitanja...

A takodje od njih, a i od nekih drugih mozes cuti razliku u tumacenju alegorija masona 33. stepena u odnosu na masone nizih stepena koji su de facto profani za masone od 30-33. stepena.

Tacno se zna sta su i ko su profani... Ne lupaj...

Jer u masoneriji je fazon da onaj na visem stepenu zna vise od onog na nizem, i da ce mason tek na sledecem stepenu, u odnosu na kom je tada, saznati to za cim traga.

Zato i postoji to sto se zove stepen... Dah...

Ajde ovako, recimo da si ti mason na prvom stepenu, i mi sada diskutujemo, da li bi ti mogao da mi objektivno pricas o masoneriji, imajuci u vidu to sto si poslednje napisao.
I kako znas da ti se na nekom visem stepenu nece reci neka druga prica koja je tacna a koju mozes tek tada da shvatis, sto bi znacilo da moras i da korigujes neke svoje tvrdnje izrecene u napred pomenutoj diskusiji.

Ajde ovako, recimo da si ti mason na prvom stepenu, i mi sada diskutujemo, da li bi ti mogao da mi objektivno pricas o masoneriji, imajuci u vidu to sto si poslednje napisao.
I kako znas da ti se na nekom visem stepenu nece reci neka druga prica koja je tacna a koju mozes tek tada da shvatis, sto bi znacilo da moras i da korigujes neke svoje tvrdnje izrecene u napred pomenutoj diskusiji.

Mogao bih da ti pricam koliko znam. Ne bih mogao da ti pricam vise, naravno...

Ali ta razlika u onome sto znaju oni 33. stepena i oni 1. stepena, ne ogleda se u uvodjenju neceg novog sto pobija sve do tada poznato, nego nadogradjivanje tog poznatog...

Ista stvar ti je i sa skolom (kao sto rekoh). Ne ucis sve u prvom razredu osnovne skole, nego ono osnovno sto naucis tada, nadogradjujes u raznim oblicima u daljem skolovanju....

Prosto objasnjenje je da sam izraz hram smatraju iskljucivo bogomoljom, sto naravno ne bi trebalo jer, citat sa wikipedie:
[/QUOTE] ma ne ali priznaces i sam prvo sto jako lose utice na covjeka kada cuje npr neka stranka se sastala u svom hramu ili svaka skoro kuca je hram po wikipedi jer se u skoro svakoj stvara ljubav a sta ces vise od toga poz i u svakom slucaju hvala na odg[/QUOTE]

Pa to je vise izraz , hram mozes da imas gde hoces i to je ljudska organizacija. Kao i sto je crkva na primer , ja mogu da postujem Boga i sve proroke i ucitelje , a da ne budem clan ni jedne crkve ili organizacije koja ce da ti kaze kad si koji nivo dostigao ili sta moze , sta ne. Jednostavno poenta svega je slobodna volja, tako da hram nije neko cudno pitanje, vec je pitanje sta se u njemu i kako radi.

Poslednja izmena:
O cemu? O onome sto ti smatras masonskim pozdravom?

Nema sta da se prica o tome...

To ne kazem ja, to kaze mason Soljacic Miho iz Dubrovnika u svojoj “izjavi”. Evo sta on kaze

“..masoni su imali svoje znakove po kojima su se I na ulici raspoznavali. Na primjer, ja se nalazim u drugom gradu I vidim jednog covjeka koji mi izgleda da je mason ili ja sam sebi to pretpostavljam. Ja jednostavno za to ustanoviti pogledam u njega I kad vidim da on gleda mene, mahnem rukom ispod vrata kao da rezem nozem. Ako mi on to isto odgovori znaci da je mason. Mi odmah prilazimo jedan drugome I rukujemo se. Kad smo se rukovali, ako on meni ili ja njem palacnim prstom pritisnem ruku jedan put to znaci da je mladi clan, a ako to napravi dva puta onda je vec mestar jer je avancirao, a tri puta to je najstariji..."

E sad ima toga jos ako hoces, mada ima i nijansi....
Da ti uzvratim osmeh :D
p.s. mene zakletva vise ne obavezuje

To ne kazem ja, to kaze mason Soljacic Miho iz Dubrovnika u svojoj “izjavi”. Evo sta on kaze

“..masoni su imali svoje znakove po kojima su se I na ulici raspoznavali. Na primjer, ja se nalazim u drugom gradu I vidim jednog covjeka koji mi izgleda da je mason ili ja sam sebi to pretpostavljam. Ja jednostavno za to ustanoviti pogledam u njega I kad vidim da on gleda mene, mahnem rukom ispod vrata kao da rezem nozem. Ako mi on to isto odgovori znaci da je mason. Mi odmah prilazimo jedan drugome I rukujemo se. Kad smo se rukovali, ako on meni ili ja njem palacnim prstom pritisnem ruku jedan put to znaci da je mladi clan, a ako to napravi dva puta onda je vec mestar jer je avancirao, a tri puta to je najstariji..."

Smesno...

E sad ima toga jos ako hoces, mada ima i nijansi....

Verovatno zato sto ne mogu bas najbolje da sklope pricu...

Da ti uzvratim osmeh :D

:)

p.s. mene zakletva vise ne obavezuje

Pokusavas da kazes da si bio Mason?

Da jesi znao bi malo vise... bar o Ozirisu....

A znao bi i kako da prepoznas druge, a ne da citiras smesne izjave onih koji se lazno izdaju za Masone...

Ha, ha. Pa dobro.
Da vidimo sta kaze Ritual prvog stepena Regularne velike loze Srbije.
Staresina: Da bi se razlikovao od profanih i da bi sebi obezbedio ulazak u lozu svoga ranga, kuca ucenik u jednom odredjenom ritmu.
U svrhu prepoznavanja i ispitivanja jos od davnina su uvedeni odredjeni znaci. Sastoje se od znaka, reci i hvata.
Znak se odnosi na obecanja data u zakletvama da se pre dozvoli rezanje grkljana nego da se izda. Izvodi se samo u otvorenoj lozi. U tom znaku stoji bratstvo kada ga staresina pozove u stav, kao i brat koji ima nesto da saopsti.
Rec je ime jednog stuba u predvorju Solomonovog hrama........
Hvat se daje na poslednjoj kosti kaziprsta bez pomeranja ruke.......

Dakle, ako se uporedi ovaj deo Rituala sa gore pomenutom izjavom.......neka svako izvede zakljucak.
A naravno da ima jos.

Back