Masoni, Templari, Rotarijanci

Tapi je bio dosta upoznat sa radom Masona, osim sto imam jednu zamerku:

D.M.T: Oni i mnogi drugi uticajni ljudi, kad su postali masoni, nisu bili ni bogati ni uticajni. Odabrani su da udju u bratstvo kao mladi, cestiti i perspektivni. Posle su postali to sto su postali. To je proces koji je trajao skoro trideset godina.

Da neko ne shvati pogresno... Masoni ne vrbuju ljude. Inicijativu za pristup nekoj lozi, potencijalni clan bi sam trebalo da pokrene, a za njega da jamce dva brata (kao sto je i receno).

Obicaj je da se primaju finansijski osigurani ljudi, jer su Masoni misljenja da neko ne moze da radi za dobrobit bratstva i nacije, ako jos uvek nije uspeo da obezbedi svoju porodicu.

Za pristup u Regularnu Veliku Lozu Srbije je dovoljno da potencijalni clan nije osudjivan da bi se uopste uzeo u obzir (to bi znacilo da je koliko-toliko primeran clan drustva), naravno i da ima vise od 24 godina, dve osobe iz loze koje garantuju za njega i jos par tehnickih stvari, ali sve u svemu, nije pravilo da se primaju iskljucivo imucni ljudi (kao sto je vec u tekstu naznaceno).

U svakom slucaju, zelim da kazem da pripadnost Masonima, onih koji se sami nisu deklarisali kao Masoni, je nagadjanje, jer ni jedan drugi Mason ne sme da prica o svojoj braci i njihovom clanstvu.
Mada, moguce je da je neko od ovih navedenih o svom clanstvu razgovarao sa nesto uzim krugom ljudi i tako se prica rasirila, a to opet nije razlog za neko obilno iscudjivanje, jer svako ko je iole upoznat sa delovanjem Masona, pripadnost njima ne vidi kao crnu tacku necije biografije....

Tapi je bio dosta upoznat sa radom Masona, osim sto imam jednu zamerku:

Da neko ne shvati pogresno... Masoni ne vrbuju ljude. Inicijativu za pristup nekoj lozi, potencijalni clan bi sam trebalo da pokrene, a za njega da jamce dva brata (kao sto je i receno).

Obicaj je da se primaju finansijski osigurani ljudi, jer su Masoni misljenja da neko ne moze da radi za dobrobit bratstva i nacije, ako jos uvek nije uspeo da obezbedi svoju porodicu.

Za pristup u Regularnu Veliku Lozu Srbije je dovoljno da potencijalni clan nije osudjivan da bi se uopste uzeo u obzir (to bi znacilo da je koliko-toliko primeran clan drustva), naravno i da ima vise od 24 godina, dve osobe iz loze koje garantuju za njega i jos par tehnickih stvari, ali sve u svemu, nije pravilo da se primaju iskljucivo imucni ljudi (kao sto je vec u tekstu naznaceno).

U svakom slucaju, zelim da kazem da pripadnost Masonima, onih koji se sami nisu deklarisali kao Masoni, je nagadjanje, jer ni jedan drugi Mason ne sme da prica o svojoj braci i njihovom clanstvu.
Mada, moguce je da je neko od ovih navedenih o svom clanstvu razgovarao sa nesto uzim krugom ljudi i tako se prica rasirila, a to opet nije razlog za neko obilno iscudjivanje, jer svako ko je iole upoznat sa delovanjem Masona, pripadnost njima ne vidi kao crnu tacku necije biografije....

...veću glupost nisam odavno pročitao (boldovano) ...Tapi je bio Veliki Majstor...i do svoje smrti je obavljao navedenu funkciju...takođe, u njegovim rečima, citiranim tobom, Tapi nigde nije rekao da Masoni vrbuju...ne znam gde si to video ( mislim na tobom citirane njegove reči )...
...21 godina je donja granica za prijem, a ne 24...u "posebnim" situacijama može i pre, ali ne bih o tom ovde...imućne ljude koji su inicirani, navedeni od strane Tapija, su se odnosli na davnoprošlo vreme...pažljivije pročitaj...
...treće...navodim, Tapi je bio Mason (opštepoznata informacija ) i navodio je imena kako živih, tako i imena Masona koji nisu više sa nama...nije ni prvi, a ni poslednji u tome...tj. NEMA nagađanja o TiTovoj pripadnosti Masonima...postoji samo demistifikacija tog lika......niti je - biti Mason imati crnu tačku u biografiji, kako kažeš - DAPAČE...

...veću glupost nisam odavno pročitao (boldovano) ...Tapi je bio Veliki Majstor...i do svoje smrti je obavljao navedenu funkciju..

Tapi nije bio Veliki Majstor....

Evo jednog intervjua sa Tapijem, pa vidi sam:

Intervju o Masonima sam dao u Nedeljnom Telegrafu, kao i u mnogim drugim našim i stranim časopisima, jer se godinama bavim proučavanjem te teme. Uvek je stajalo da sam ja stručnjak i poznavalac te oblasti, a nikada nigde nije pisalo da sam ja član neke masonske organizacije. Na fotografiji koja je objavljena u NT-u, nalazi se zapravo Grand Komander Vrhovnog saveta Jugoslavije, a ne Veliki Majstor. Grand Komander se nalazi na čelu takozvane Crvene Masonerije - škotskog rituala koja obuhvata od 4-33 stepena. A Veliki Majstor je starešina Plave lože, od 1-3 stepena. Identitet, nažalost, nije mogao da mu bude otkriven, i on je na fotografiji zamućen. Do sada sam imao najmanje 50 mogućih kandidata sa slike, ali ipak će njegov identitet ostati tajna.

takođe, u njegovim rečima, citiranim tobom, Tapi nigde nije rekao da Masoni vrbuju...ne znam gde si to video ( mislim na tobom citirane njegove reči )...

Rekao sam "da se pogresno ne shvati"...

21 godina je donja granica za prijem, a ne 24...u "posebnim" situacijama može i pre, ali ne bih o tom ovde...

Svaka loza je slobodna da o tome sama odluci. Za prijem u Regularnu Veliku Lozu Srbije, donja granica je 24 god.

...treće...navodim, Tapi je bio Mason (opštepoznata informacija ) i navodio je imena kako živih, tako i imena Masona koji nisu više sa nama...nije ni prvi, a ni poslednji u tome...tj. NEMA nagađanja o TiTovoj pripadnosti Masonima...postoji samo demistifikacija tog lika......

A ja ti opet kazem.... Masoni ne pricaju o pripadnosti drugih ljudi masoneriji...

niti je - biti Mason imati crnu tačku u biografiji, kako kažeš - DAPAČE...

Ok

Tapi nije bio Veliki Majstor....

Evo jednog intervjua sa Tapijem, pa vidi sam:

Rekao sam "da se pogresno ne shvati"...

Svaka loza je slobodna da o tome sama odluci. Za prijem u Regularnu Veliku Lozu Srbije, donja granica je 24 god.

A ja ti opet kazem.... Masoni ne pricaju o pripadnosti drugih ljudi masoneriji...

Ok

...@ boldovano
...http://www.nin.co.rs/2002-11/07/25844.html...

...pazhljivo prochitaj text...objavljen je u NIN-u...mogu i na drugi nachin da ti dokazhem moje tvrdnje, ali nije mesto...;)

...ne znam zashto, ali chini mi se da si u "nemoj" fazi...kad "progovorish" potrazhi potvrde o istinitosti mojih tvrdnji...toliko za sada...:bye:

...@ boldovano
...http://www.nin.co.rs/2002-11/07/25844.html...

...pazhljivo prochitaj text...objavljen je u NIN-u...mogu i na drugi nachin da ti dokazhem moje tvrdnje, ali nije mesto...;)

Iz novina:

Saopštenjem za javnost se oglasio samo Vrhovni savet škotskog rituala Jugoslavije negirajući bilo kakvu Tapijevu povezanost sa Velikim orijentom, kao i koordiniranu saradnju sa VLJ i RVLJ, navodeći da je naneta velika šteta samom Tapiju, njegovoj porodici, mnogobrojnom masonskom bratstvu svih obedijencija u ovoj zemlji i, napokon, javnosti jer je ponovo dobila iskrivljenu sliku o radu masonerije.

Nemoj da mislis da ne zelim da prihvatim da je Tapi bio visoki clan neke od Loza...
Jednostavno ja jos uvek nisam neko ko bi mogao da ospori bilo cije tvrdnje a pogotovo onih sa vrha Loze za koju se Tapi vezuje...

...ne znam zashto, ali chini mi se da si u "nemoj" fazi...kad "progovorish" potrazhi potvrde o istinitosti mojih tvrdnji...toliko za sada...:bye:

Ako jesam, onda ni ti nisi znacajno napredovao u odnosu na mene.
Nisi proverio ni godine prijema, niti bilo sta o cemu sam govorio, nego si, presavsi preko toga, drzao se samo natpisa iz novina koje smatras istnitim... naravno, ne proverivsi pre toga drugu stranu price.

ae momci dosta svadze :)

33.jpg

http://www.mason.org.rs/index.php/lozzevnls/33-draganmalesevictapi

pa sad, ko je lud a ko je zbunjen?

Kao sto si i sama rekla "mrtva usta ne govore". Loza je oformljena nakon njegove smrti.
A nakon njegove smrti su i rekli da nije bio Mason bas oni koji pripadaju lozi kojoj je navodno on pripadao.
Moguce da je oformljena iz zahvalnosti sto je za zivota branio ideju masonerije.
Nego da batalimo mi to i odemo na neko krstarenje romanticno? (poziv nije bio upucen el muertu)

Poslednja izmena:
Pa vidim da bih trebao dati odredjeno objasnjenje u vezi Tapija.
Ako se gleda iz ugla RVLS onda Tapi nije bio Veliki Majstor a ni Slobodni Zidar jer je jedino RVLS regularna masonska organizacija u Srbiji.
Tapi je bio Veliki Majstor Velike Nacionalne Loze Srbije (mislim da je tad bila Jugoslavija a ne Srbija odnosno VNLJ)... Sahranjen je uz sve masonske rituale i pocasti, i preselio se na vecni Istok gde nema razlike u obedijencijama i gde su svi Masoni regularni i priznati, mesto gde se sudi po delima a ne po pripadnosti.
Jedan je bio Tapi, i puno je ucinio za masoneriju... Nek mu je laka crna zemlja

Ako se gleda iz ugla RVLS onda Tapi nije bio Veliki Majstor a ni Slobodni Zidar jer je jedino RVLS regularna masonska organizacija u Srbiji.
Tapi je bio Veliki Majstor Velike Nacionalne Loze Srbije (mislim da je tad bila Jugoslavija a ne Srbija odnosno VNLJ)... Sahranjen je uz sve masonske rituale i pocasti, i preselio se na vecni Istok gde nema razlike u obedijencijama i gde su svi Masoni regularni i priznati, mesto gde se sudi po delima a ne po pripadnosti.

Hm... Da bi Masoni na vecnom Istoku bili jednaki, bitno je i da su za zivota bili Masoni.
Tapi kao neko ko je uopsteno branio stavove masonerije, jeste dosta ucinio za Masone... Ali njega kao Masona, u javnosti nisu priznali cak ni iz navodno njegove obedijencije, pa zasto bi ga onda priznavali iz drugih?
Znaci... ako Rusi u svetu, u nekoj meri rade za interese Srbije, ne znaci da su Srbi...

Poslednja izmena:

...:ok:

Hm... Da bi Masoni na vecnom Istoku bili jednaki, bitno je i da su za zivota bili Masoni.
Tapi kao neko ko je uopsteno branio stavove masonerije, jeste dosta ucinio za Masone... Ali njega kao Masona, u javnosti nisu priznali cak ni iz navodno njegove obedijencije, pa zasto bi ga onda priznavali iz drugih?
Znaci... ako Rusi u svetu, u nekoj meri rade za interese Srbije, ne znaci da su Srbi...

...Derane,

...nadji preko nekog iz RTS emisiju " Kljuch" ( emitovano 2006 (mislim) ) koju je vodila ona plavusha koja danas vodi Jutarnji program na RTS...Tema emisije je bila - Masoni, Templari, Rozenkrojceri...gosti - Dragan Martinovicc (doskorashnji a tadashnji ) Veliki Majstor VNLS, lik chije ime ovog trenutka ne mogu da se setim ( evo slike, krajnji sa leve strane ) sa strane OSMTH Srbija
2yvo0oz.jpg
...tj. ovaj shto "klechi"
2en54j9.jpg

te 1 lik sa strane Rozenkrojcera i Milan Vidojevicc

...obrati pazhnju na deo gde JAVNO Dragan Martinovicc kazhe da ga je Tapi 1993. uveo u Masoneriju kao tadashnji Veliki Majstor VNLJ...

...zamolio bih te po II X da se ne provaljujesh sa "neobaveshtenoshccu" tj. da ne ispadash GLUP...osim, ako ne priznajesh kao Masona ni VM Martinovicc Dragana...:mrgreen:

Poslednja izmena:
...:ok:

...Derane,

...nadji preko nekog iz RTS emisiju " Kljuch" ( emitovano 2006 (mislim) ) koju je vodila ona plavusha koja danas vodi Jutarnji program na RTS...Tema emisije je bila - Masoni, Templari, Rozenkrojceri...gosti - Dragan Martinovicc (doskorashnji a tadashnji ) Veliki Majstor VNLS, lik chije ime ovog trenutka ne mogu da se setim ( evo slike, krajnji sa leve strane ) sa strane OSMTH Srbija
2yvo0oz.jpg
...tj. ovaj shto "klechi"
2en54j9.jpg

te 1 lik sa strane Rozenkrojcera i Milan Vidojevicc

...obrati pazhnju na deo gde JAVNO Dragan Martinovicc kazhe da ga je Tapi 1993. uveo u Masoneriju kao tadashnji Veliki Majstor VNLJ...

...zamolio bih te po II X da se ne provaljujesh sa "neobaveshtenoshccu" tj. da ne ispadash GLUP...osim, ako ne priznajesh kao Masona ni VM Martinovicc Dragana...:mrgreen:

A ne vredi da se prica sa tobom kada ocigledno o Masonima znas samo iz novina i pojedinih emisija...

Te tvoje uvrede samo pokazuju nesposobnost da argumentovano odgovoris i tako ubedis svog sagovornika.

Bas sam gledao pre par dana jedan film o Inkviziciji i zapazio deo gde kazu da je vrlina biti najglasniji, jer je najglasniji uvek u pravu.

To vise tako ne funkcionise i zato tvoje ophodjenje prema sagovornicima, samo srozava tvoj ugled na ovom forumu.

Hajde opet da kazem... Posle Tapijeve smrti saopstenje:

Saopštenjem za javnost se oglasio samo Vrhovni savet škotskog rituala Jugoslavije negirajući bilo kakvu Tapijevu povezanost sa Velikim orijentom, kao i koordiniranu saradnju sa VLJ i RVLJ, navodeći da je naneta velika šteta samom Tapiju, njegovoj porodici, mnogobrojnom masonskom bratstvu svih obedijencija u ovoj zemlji i, napokon, javnosti jer je ponovo dobila iskrivljenu sliku o radu masonerije.

Znaci Vrhovni savet Skotskog Rituala, za koji se Tapi vezivao kaze da Tapi nema veze sa njima, kao ni sa regularnim masonskim organizacijama u Jugoslvaiji, odnosno u Srbiji, Regularnom Velikom Lozom Jugoslavije, a od 2006. godine, Regularnom Velikom Lozom Srbije.

A ako treba da budem neprijatan, mogu i da nacrtam:

Veliki Majstor, Slobodni Zidar, postoji samo u regularnim obedijencijama.

Tu prestaje bilo kakva rasprava jer ocigledno ili nemamo isto misljenje o ispravnosti pojedinih masonskih drustava u Srbiji, ili ti jednostavno ni ne znas nesto mnogo o tome...

A ne vredi da se prica sa tobom kada ocigledno o Masonima znas samo iz novina i pojedinih emisija...

Te tvoje uvrede samo pokazuju nesposobnost da argumentovano odgovoris i tako ubedis svog sagovornika.

Bas sam gledao pre par dana jedan film o Inkviziciji i zapazio deo gde kazu da je vrlina biti najglasniji, jer je najglasniji uvek u pravu.

To vise tako ne funkcionise i zato tvoje ophodjenje prema sagovornicima, samo srozava tvoj ugled na ovom forumu.

Hajde opet da kazem... Posle Tapijeve smrti saopstenje:

Znaci Vrhovni savet Skotskog Rituala, za koji se Tapi vezivao kaze da Tapi nema veze sa njima, kao ni sa regularnim masonskim organizacijama u Jugoslvaiji, odnosno u Srbiji, Regularnom Velikom Lozom Jugoslavije, a od 2006. godine, Regularnom Velikom Lozom Srbije.

A ako treba da budem neprijatan, mogu i da nacrtam:

Veliki Majstor, Slobodni Zidar, postoji samo u regularnim obedijencijama.

Tu prestaje bilo kakva rasprava jer ocigledno ili nemamo isto misljenje o ispravnosti pojedinih masonskih drustava u Srbiji, ili ti jednostavno ni ne znas nesto mnogo o tome...

...Derane,

...dovoljno argumenata ti je predocheno...a tvoje je da li ccesh ih prihvatiti kao takve ili ccesh u svom Svom slepilu pevati pesmicu o "Regularnosti" ...:bye:

...i josh neshto...na B. Brdu je Tapijeva kucca...a u njoj najlepshi Masonski Hram...:) ( na ovim prostorima )...

Poslednja izmena:

Ovaj deo je malo prebrzo iskucan pa da se objasnim natenane. :)

Jedina regularna masonska organizacija u Srbiji je do 2006. godine bila Regularna Velika Loza Jugoslavije, koja je te godine promenila naziv u Regularnu Veliku Lozu Srbije.
Tapijeva, nepriznata i nelegitimna organizacija je nastala, ako se ne varam 1997. godine, sektasenjem Velike Regularne Loze Jugoslavije.
S obziorom na priznatost same organizacije kojoj je Tapi mozda i pripadao, bilo ciji polozaj kao Masona u njoj, ne moze da se uzme za ozbiljno, kako ni u svetu Masona, tako ni u svetu van masonerije...

Ovaj deo je malo prebrzo iskucan pa da se objasnim natenane. :)

Jedina regularna masonska organizacija u Srbiji je do 2006. godine bila Regularna Velika Loza Jugoslavije, koja je te godine promenila naziv u Regularnu Veliku Lozu Srbije.
Tapijeva, nepriznata i nelegitimna organizacija je nastala, ako se ne varam 1997. godine, sektasenjem Velike Regularne Loze Jugoslavije.
S obziorom na priznatost same organizacije kojoj je Tapi mozda i pripadao, bilo ciji polozaj kao Masona u njoj, ne moze da se uzme za ozbiljno, kako ni u svetu Masona, tako ni u svetu van masonerije...

...veruj u to...rekoh...josh si u "nemoj" fazi...mozhda jednom dodjesh i do "srzhi" Masonstva...ali, budi siguran da napamet nauchenim "pesmicama" ( na prvim chasovima ) ko Je, a Ko niJe, neccesh nikada...;)

Back