MajaVA
Ističe se
- Poruka
- 2.186
Pa to je živa istina. On je jednostavno petooktobarski Dobrica Ćosić.
Nemoj da vredjas Cosica...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa to je živa istina. On je jednostavno petooktobarski Dobrica Ćosić.
Nemoj da vredjas Cosica...![]()
Slab sam na režimske pisce. Ne mogu protiv toga.
Po tebi, pitam bez ironije...šta je to što nekoga definiše kao pisca, i ko bi to mogao da bude, ako ne spamujem temu, a ako spamujem neka modovi obrišu.U stvari, odgovor na pitanje "Šta mislite o Marku Vidojkoviću kao piscu?" glasi ovako:
Ne mislim o njemu kao piscu.
Ljaka
Ljacka
Ljaka
Ljacka
Ljaka
Ljacka
Ljaka
Ljacka
"Bukovski je jedan od onih „prvih“. On je prvi ušao pravo s ulice u sobu, seo za pisaću mašinu i počeo da piše o onome što oko nas jeste. Samim tim što je prvi, on je neponovljiv. Porediti me s njim je istovremeno i velika čast i velika zabluda, najčešće onih koji u mojim knjigama ne mogu da dopru dalje od „*****“ i „*****“. A ja se baš trudim da svoja dela ofarbam jakom simbolikom." Marko Vidojković
Nema šta, to mora biti vrhunac literalne umetnosti. Voditi se za primerom Bukovskog.![]()
Tužno je videti ljude poput Ljaka - kojima je zelena lampica na profilu upaljena dvadeset časova dnevnopotpuno klošarski, potrebna ti je žena - patuljče.
![]()
Previše je dubok za tvoj um.
A hjebi ga, nemaju svi u sistem instaliranu zelenu lampicu da im osvetljava bespuća Vidojkovićeve slojevitosti.
...Да би био писац, треба ти папир, оловка и жеља за писањем.
Да би био добар писац, треба ти и образовање, начитаност и идеја о ономе што желиш да искажеш својим делом.
Свака књига има своју читалачку публику. Чињеница је да уличарски изрази и дешавања суботом навече по спалвовима, парковима и дискотекама неће занимати неку иоле образовану особу. Једноставно није свет чији део жели да буде, нити је то речник који тај неко жели да користи. Свако чита оно што задовољава његов интелектуални капацитет. Не мора то бити неко супер дело, не мора то бити Достојевски, Толстој, Џојс или Ман. Али мора бити на образовном нивоу читаоца. Ја могу да прочитам на пример Име Руже. Разумећу готово све шта је Еко желео да каже. Од филозофског концепта утицаја Аристотела на учење у средњем веку, преко политичких превирања до чисте забаве са смештањем такве идеје у концепт крими романа. Исто тако сам пробао да читам Фукоово клатно па није ишло. Еко напросто барата у тој књизи са превише појмова а бих ја то разумео на прави начин, иако назирем идеју. Не мора то бити ни тако јако дело. Ја волим СФ на пример. Али се и ту разликује квалите. Тачно се види кад се Кларк игра са научним концептима и теоријама, кад Лем развија филозофију разноликости животних форми, па све до неке жуте штампе коју је неко писао да му прође време.
Видојковић остаје за мене списатељ каквих је на милионе и који не вреде утрошеног папира. Списатељ који ем нема шта да каже, ем то ради са крајње скученим речником. Писац који писање доживљава као посао, нешто што доноси кеш. Па је тако и усмерен на публику које највише има у овој земљи. Неписмене, незаинтересоване кинце којима је цео живот и сва животна интересовања сведен на "рондање" суботом увече. Елем, да ли ће ико после читања било које његове књиге да се осети испуњеним, мудријим и бољим? Сумњам. Осећаће се ко да је читао Скандал или хронику на Блицу. Бар се ја тако осећам. Ако то упоредимо са филмовима, он би спадао у групу људи који снимају оне тинејџерске бљувотине. Дакле у људе који у својим "делима" непрестано млате празну сламу.
Пошто га многи пореде са Буковским, а види се да се Маре пресисао дотичног, да и ја ланем на ту тему. Буковски ко буковски и није нарочит писац. Али Буковски је писао о свету какав је знао и са знањем које је имао. О чему би клошар и могао да пише ако не о свом клошарском животу. Стога му опраштамо на тематици. Ако ништа друго, барем је искрена.
Маре је завршио правни факултет. Не спада у ту клапу као Буковски. То је исто као са данашњим панкерима. Нема то везе са радничким покретима социјалом и поцепаном сиротињском одећом. Данас је то ин, тренд, кул. Данас панкер иде на свирку, пуши најјефтиније пљуге, пије најјефтиније пиво, има исцепане фармерке, а онда после свирке оплете пљескавицу и оде кући таксијем. Плагирати Буковског је крајње тупаво. Један је за књижевност сасвим довољан.
[Una];16513803:Ne mozete reci da je kvalitetan zato sto je najcitaniji ovde. I turbo folk je najslusanija muzika u Srbiji, pa nije kvalitetna.
To što je objavio , ne znači da je kvalitetan. I Karleuša, Seka i Boki13, i gomila drugih kreatura se ne skidaju
sa tv-a, pa ne bih mogao reći da su muzičari, tj.umetnici. To što neko kod nas ima prođu u medijima,
nije dokaz umetničkog kvaliteta. A uglavnom prolaze bahati, drski, nevaspitani, ali drčni, bezobrazni i provokativni.