Prisoner
Elita
- Poruka
- 21.018
fejmos:Govorim ovo krajnje hipoteticki: ako je Marko stvarno bio tolika faca kod Turaka, zasto je onda Timürtaş-Paşa sa svojim akindzijama napadao Prilep 1385 godine? Anonimni vizantijski hronicar (o kome sam vec govorio) je rekao da je “Bajazit pokrenuo svoju vojsku protiv Kralja Marka, da je doslo do bitke u kojoj je Marko izgubio zivot a Bajazit trijumfovao”. Moguce je da hronicar ovde mesa Marka sa Sismanom. A sta ako ne mesa? Onda bi sigurno i Mihajloviceva recenica (Konstantin Mihajlovic iz Ostrovice) imala smisla: “A nevernici, pošto su se nagledali boja, ostali su kao izdajnici, što im kasnije nije dobro bilo, jer je posle kratkog vremena, birajući jednog po jednog, car sve dao poubijati, govoreći: "Kad ste svome gospodaru bili tako neverni u njegovoj nevolji, to isto biste i meni učinili"
Veliki pozdrav!
E, da. Vujadine, to o razmeni zena nalazimo kod Markovog "sluge" po imenu Dobre, sin Radeta iz Poreca. Vidi: Ljubomir Stojanovic, Zapisi 1 nro 189.
Bajazit ratovao protiv Marka 1385.g.?
, “srpski kauri su se u blizini Jedrena zaustavili da prenoce, kada ih je iznenadio Lala Şahin sa njegovim gazi” i jurnuo na njih u sred noci onako nepripremljene i razbio ih. Kcija bas i nije bila viteska, naprotiv, pre bih rekao kukavicka. To mesto gde su Ugljesa i Vukasin poginuli Turci su nazvali “Sirfsindiği” ili na modernom turskom “Sirp Sindiği” sto Konstantin prevodi kao “Srbske pobiti”. Interesantno je da Dervish navodi da se ta bitka odigrala 766/1365 a ne 1371. Za ostalo nemam odgovor :shock: Nemam pojma. 
ops: Sasvim je moguce. Mislis na narod u Lazarevoj Srbiji? Stvarno ne znam...priznati Marka za kralja znacilo bi oprostiti se od Nemanjica ali i od Pecke Patrijarsije, zar ne? Ipak je Vukasin osigurao legitimitet Ohridske arhieskopije, a i Marka je Ohridska eparhija krunisala za kralja. Upravo zbog tog crkvenog antagonizma ne znam kako bi narod prihvatio Marka (videli smo averziju koju su gajili prema Vukasinu), a i sam Marko izgeda nije imao takvih pretenzija (drugim recima, cooler :shock: ) jer bi sigurno iskoristio Turke u borbi za presto. Stice se utisak kao da ga Lazar nije mnogo ni interesovao.