Margumski natpis

Sve pohvale, Slavene, za kvalitet fotografije "Moravskog natpisa":D

Šta ako je jednostavno nekakva škrabotina koja nema nikakvog ozbiljnijeg značenja?

Možda su isto mislili i o hetitskim škrabotinama, dok Bedzhih Grozni nije ukapirao prvu reč (hleb) pa raspetljao sve ostalo?
Izuzetno bogatu književnost, poeziju, savetodavne knjige, zbirku psovki, sve i svašta....
1024px-1._rozlu%C5%A1t%C4%9Bn%C3%A1_v%C4%9Bta.JPG

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bedřich_Hrozný

Poslednja izmena:
Sve pohvale, Slavene, za kvalitet fotografije "Moravskog natpisa":D

Možda su isto mislili i o hetitskim škrabotinama, dok Bedzhih Grozni nije ukapirao prvu reč (hleb) pa raspetljao sve ostalo?
Izuzetno bogatu književnost, poeziju, savetodavne knjige, zbirku psovki, sve i svašta....
1024px-1._rozlu%C5%A1t%C4%9Bn%C3%A1_v%C4%9Bta.JPG

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bedřich_Hrozný

O jeziku Hetita se itekako znalo, on samo nije bio desifrovan...

Ovo je jedan jedinstveni natpis (koji jos niko nije obradio, uprkos cinjenici da je pronadjen prije vise od cijele decenije)...ali sama ta cinjenica da ga niko ne obradjuje me toliko zbunjuje da mi je prosto neshvatljivo...zasto niko ne napise u nekom katalogu, u nekoj zbirci...ne zna se...ili ako je falsifikat, da se utvrdi...jednostavno nema smisla. Za natpis ne znaju uopste ni novoromanticari, koji bi za ovako nesto srce dali (ukoliko je kamen antickog doba)...

Zanimljiv enigmatični natpis (sa ćiriličnim "teškim" slovima : š , č , ž, z .. kao i r, k o, e ....)

DecalogueStone.jpg

The Los Lunes Decalogue Stone in New Mexico, also called "Inscription Rock" or "Mystery Rock", found in the arroyo passageway leading to the summit of Hidden Mountain..stone's weight is over 80 tons...

" Bio sam iznenadjen, kaže Staniša i obelodanjuje nam “prevod” natpisa sa rimske opeke. Koliko je samo, nastavlja potom, u njemu starih srpskih reči, kao što su: tavnica, leš, sad, molim, mirni, ubiga, oteo, izele…
Sa primetnom mirnoćom Staniša Atanasijević nam zatim saopštava da u Margumskom natpisu piše “da je neko ubijen od njegovih najbližih jer im je nešto oteo, da je ubijen u 32. godini i da je sada leš, sahranjen u vtavnicu…”"
Ovaj prevod je ismejan zbog reči leš.
Međutim.
leșina to faint Russu from Serbo-Croatian lešina "corpse"
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romanian_words_of_possible_Dacian_origin

Srpski pre upliva severnih slovena na jug.

Poslednja izmena:
Забога, стварно не намераваш престати се овде срамотити?
Dokazano je da su stavovi tvoje indogermanske lingvističke škole smjurija.
Ovo je mnogim lingvistima bio jasno oduvek, ali sad je dokazano.

Dakle nemaš kedibilitet da odeđuješ ko se sramoti.
Zapravo velika blamaža za deo naučne zajednice je uticaj tih pogrešnih tumačenja dela paleolingvistike, na istoriografiju. i zbrka koja je tako nastala.

Staniša Atanasijević iz Jagodine je istraživač i amater u oblasti istorije; strast mu je srpska drevna istorija. Rođen je 1935. godine u obližnjem Rakitovu; završio je srednju tehničku školu i Višu školu organizacije rada. Od skora je i penzioner, posle 40 godina rada na raznim poslovima u jagodinskoj ''Elektrodistribuciji''. Za jagodinski nedeljnik ''Novi put'' pripremio je do sada više napisa o poreklu Srba i sanskrit rečniku ali, to treba i reći, prilozi na ovu temu nisu naišli i na očekivana reagovanja.
A pre desetak godina, sasvim slučajno, na jagodinskoj pijaci, Staniša je naišao na staru knjigu “Panča Tatra”, štampane 1920. godine u Novom Sadu. Knjiga je obilovala brojnim pričama, medju kojima je uočio mnoga imena slična srpskim. To ga je motivisalo, ispričao nam je, da potraži i druge knjige iz stare indijske ''Vede''. Iz raznih izvora nabavio je petnćstak, a najvrednija je bila ''Bhagavadgita''. Prevedeno na sanskritu znači ''Božja himna'', a Staniša i pojašnjava: Bhag-Bog, vad-hvat, hvatawe, gita-gitara, pesma. Ili, sveto pismo bramanske vere Prasrba dok su živeli u Indiji pre pet hiljada godina. Moja saznanja, kaže Staniša, ubedila su me da su Srbi drevni narod Indije, i da su se na Balkan naselili mnogo pre od 6. veka i mnogo pre i od Hrista

Прави стручњак за тумачење древних натписа, нема шта :hahaha:

Dokazano je da su stavovi tvoje indogermanske lingvističke škole smjurija.
Ovo je mnogim lingvistima bio jasno oduvek, ali sad je dokazano.

Dakle nemaš kedibilitet da odeđuješ ko se sramoti.
Zapravo velika blamaža za deo naučne zajednice je uticaj tih pogrešnih tumačenja dela paleolingvistike, na istoriografiju. i zbrka koja je tako nastala.
Знаш ли када је од речи сада настао облик сад без завршнога а?
Знаш ли када је полуглас ь прешао у глас а, те је од још старијега сьда настало сада, од тьмница тамница?
Знаш ли када су нестали полугласи у слабом положају, те је је још стариј тьмьница настало тьмница, (па тек онда можемо говорити о преласку скупине мн у вн у неким говорима и облику тавница)?
Знаш ли када су назали прешли у обичне самогласнике и када је глас л на крају слога прешао у о ( као и већ споменуту датацију губљења слабих полугласова) те је од отѧлъ могло настати отео?
Знаш ли да реч леш потиче од турскога leş а оно од персијскога läše?

И шта ту будаљачеш како је ово или оно доказано када сâм знаш да лажеш?

А и нашао си кога цитирати и коме веровати, докономе нестручноме пензионеру. Незнању неких људи нема краја.

Poslednja izmena:
Sve ovo nema veye sa naukom.
To je dogma.
Unapred izmišljen scemnario, jedan od mnogih.

Model od koga se polazi je pogrešan, a samim tim i svi zaključci koji iz njega proističu.
Знаш ли да реч леш потиче од турскога leş а оно од персијскога läše?
Ovo je dokaz daje čovek u pravu.
Oleg Turbačov etnonime ovog područjavidi kao indoiranske, kaže da je ova lingvistička grupa verovatno i nastala na tom području.
Dake, ne trebju nam Turci.

Ono što bih ja sugerisao je da nije u poitanju indoiranski jezik, koji je značajno izmenjen, posle odlaska Arijevaca na istok.
U pitanju je mrtav jezik koji se nalazio negde izmeđuindoiranski i tračko-baltskih jezika.

Tačnije nije mrtav, već je ugrađen u kasnije Slovenske jezike.
Svi religijski pojmovi slovenskih jezika su indoiranskog porekla.
Ispostavlja se da je tehničko obrazovanje, makar bilo i na srednješkolskom nivou, kvalitetnije od fantazmiologije indogermanista.

Poslednja izmena:
Sve ovo nema veye sa naukom.
To je dogma.
Unapred izmišljen scemnario, jedan od mnogih.

Model od koga se polazi je pogrešan, a samim tim i svi zaključci koji iz njega proističu.

Ovo je dokaz daje čovek u pravu.
Oleg Turbačov etnonime ovog područjavidi kao indoiranske, kaže da je ova lingvistička grupa verovatno i nastala na tom području.
Dake, ne trebju nam Turci.

Ono što bih ja sugerisao je da nije u poitanju indoiranski jezik, koji je značajno izmenjen, posle odlaska Arijevaca na istok.
U pitanju je mrtav jezik koji se nalazio negde izmeđuindoiranski i tračko-baltskih jezika.

Tačnije nije mrtav, već je ugrađen u kasnije Slovenske jezike.
Svi religijski pojmovi slovenskih jezika su indoiranskog porekla.

Ispostavlja se da je tehničko obrazovanje, makar bilo i na srednješkolskom nivou, kvalitetnije od fantazmiologije indogermanista.

Aha... znači, po tebi niko ko nema neko više obrazovanje nema pravo na razmišljanje? Hajde ne seri...veoma glupa konstatacija.

IMG-20200108-193454.jpg

IMG-20200108-193517.jpg

IMG-20200108-193530.jpg
IMG-20200108-193545.jpg

IMG-20200108-193601.jpg

Радован Рабреновић, Паметарница народа нашег. Кратки прилози за историју Срба, Београд 2016, 351-355.

Pogledajte prilog 633605

Interesantna mi je hiperreprodukcija fotografije od kada sam je okačio na Krstu. Možda ovaj forum i nije toliko čitan koliko mi se činilo; fotka je evo dospela i u štampu, zahvaljujući Rabrenoviću. :mrgreen:

Zahvaljujem se, opet, cizmici na skretanju pažnje. :kpozdrav:

Staniša Atanasijević iz Jagodine je istraživač i amater u oblasti istorije; strast mu je srpska drevna istorija. Rođen je 1935. godine u obližnjem Rakitovu; završio je srednju tehničku školu i Višu školu organizacije rada. Od skora je i penzioner, posle 40 godina rada na raznim poslovima u jagodinskoj ''Elektrodistribuciji''. Za jagodinski nedeljnik ''Novi put'' pripremio je do sada više napisa o poreklu Srba i sanskrit rečniku ali, to treba i reći, prilozi na ovu temu nisu naišli i na očekivana reagovanja.
A pre desetak godina, sasvim slučajno, na jagodinskoj pijaci, Staniša je naišao na staru knjigu “Panča Tatra”, štampane 1920. godine u Novom Sadu. Knjiga je obilovala brojnim pričama, medju kojima je uočio mnoga imena slična srpskim. To ga je motivisalo, ispričao nam je, da potraži i druge knjige iz stare indijske ''Vede''. Iz raznih izvora nabavio je petnćstak, a najvrednija je bila ''Bhagavadgita''. Prevedeno na sanskritu znači ''Božja himna'', a Staniša i pojašnjava: Bhag-Bog, vad-hvat, hvatawe, gita-gitara, pesma. Ili, sveto pismo bramanske vere Prasrba dok su živeli u Indiji pre pet hiljada godina. Moja saznanja, kaže Staniša, ubedila su me da su Srbi drevni narod Indije, i da su se na Balkan naselili mnogo pre od 6. veka i mnogo pre i od Hrista

To je moj deda. Iza njega je preko 15 godina osmocasovnog citanja i rada. Covek nije nepismeni penzioner, glavni je dispecer u elektro-privredi Srb za Pomoravski okrug, bio je ucenik Vo

Moj deda Stanisa Atanasijevic nije bio nepismen covek, problem sa akademicima na ovom polju je sto vas sazvace masina i ucite idiotski koncipiran, prozazapadnjacki scenario nekih beckih decaka na katedri u Rimu ili Vatikanu koji su vam odneli 360 tomova knjiga u 17/18 veku i pokrali nam istoriju... Jako smesno... Stanisa je bio obrazovan covek, zavrsio je Visu Elektrotehnicku skolu posle rada ‘41. bio je uzoran ucenik, glavni dispecer Elektroprivrede Srb za Pomoravlje, sa 45 godina radnog staza u struci, razvodio je struju i poznavao toliko uvidjajnih profesora i strucnjaka starog kova... Bio je dopisnik za Novi Put nedeljnik... Bio je ucenik slikara naseg velikog Vojina Velickovica I njegova dela su u Muzeju Naive u Jagodini. Bio je saradnik dvostrukom Prof Dr ekonomije i sociologije Markovicu Ja... Veceravao je sa Guberinom, rucao sa Djindjicem, uprkos razlicitostima danas, on je poznavao vise dela autora koji su zapisivali drevnu istoriju. Vi me znate ni od kog ste roda verovatno. On je od Pauna Paunovica viteza sa Dvorom i poljem Paun u Gracanici na Kosovu. Sa majcine strane je od roda Vuckovica koji su iz Crne Gore naselili Dubrovnik. Vuckovici su jedno od najstarijih plemena na ovim prostorima. Pomagao je podizanje crkvi u Pomoravlju. Pomagao je u siromastvu mnogo porodica. Imamo pet pobratimljenih porodica u crkvi. Njegovim zaslugama. Podigao je cetiri kceri od toga dr fizijatra, medicinskog laboranta koji radi na I stitutu za ispitivanje lekova za kancer u Majncu, gradjevinskog laboranta jednog o 4 strucnjaka danas za ispitivanje kvaliteta betona... I ima devetoro unucadi, molekularnog biologa, mastera primenjene umetnosti, ekonomistu, elektrotehnicara, akademca za graficki dizajn i animaciju... Radio je od 20-02h ujutru u toku svog radnog veka u penziji je radio 18h dnevno. Bio ke predsednik mesne zajednice Levac...

Koja su vasa dostignuca pa se tako grohotom smejete a sutra cemo uciti istoriju koja se od nas sakriva. Moze vas biti sve ovde koji pljujete sramota.

To je moj deda. Iza njega je preko 15 godina osmocasovnog citanja i rada. Covek nije nepismeni penzioner, glavni je dispecer u elektro-privredi Srb za Pomoravski okrug, bio je ucenik Vo

Moj deda Stanisa Atanasijevic nije bio nepismen covek, problem sa akademicima na ovom polju je sto vas sazvace masina i ucite idiotski koncipiran, prozazapadnjacki scenario nekih beckih decaka na katedri u Rimu ili Vatikanu koji su vam odneli 360 tomova knjiga u 17/18 veku i pokrali nam istoriju... Jako smesno... Stanisa je bio obrazovan covek, zavrsio je Visu Elektrotehnicku skolu posle rada ‘41. bio je uzoran ucenik, glavni dispecer Elektroprivrede Srb za Pomoravlje, sa 45 godina radnog staza u struci, razvodio je struju i poznavao toliko uvidjajnih profesora i strucnjaka starog kova... Bio je dopisnik za Novi Put nedeljnik... Bio je ucenik slikara naseg velikog Vojina Velickovica I njegova dela su u Muzeju Naive u Jagodini. Bio je saradnik dvostrukom Prof Dr ekonomije i sociologije Markovicu Ja... Veceravao je sa Guberinom, rucao sa Djindjicem, uprkos razlicitostima danas, on je poznavao vise dela autora koji su zapisivali drevnu istoriju. Vi me znate ni od kog ste roda verovatno. On je od Pauna Paunovica viteza sa Dvorom i poljem Paun u Gracanici na Kosovu. Sa majcine strane je od roda Vuckovica koji su iz Crne Gore naselili Dubrovnik. Vuckovici su jedno od najstarijih plemena na ovim prostorima. Pomagao je podizanje crkvi u Pomoravlju. Pomagao je u siromastvu mnogo porodica. Imamo pet pobratimljenih porodica u crkvi. Njegovim zaslugama. Podigao je cetiri kceri od toga dr fizijatra, medicinskog laboranta koji radi na I stitutu za ispitivanje lekova za kancer u Majncu, gradjevinskog laboranta jednog o 4 strucnjaka danas za ispitivanje kvaliteta betona... I ima devetoro unucadi, molekularnog biologa, mastera primenjene umetnosti, ekonomistu, elektrotehnicara, akademca za graficki dizajn i animaciju... Radio je od 20-02h ujutru u toku svog radnog veka u penziji je radio 18h dnevno. Bio ke predsednik mesne zajednice Levac...

Koja su vasa dostignuca pa se tako grohotom smejete a sutra cemo uciti istoriju koja se od nas sakriva. Moze vas biti sve ovde koji pljujete sramota.

E, ako je tako, hajde pripomogni svima i doprinesi razrešenju ove misterije. :ok:

Nema nikakvog smisla u podsećanju na to šta sam ja izgovarao pre sedam godina, kada sam u međuvremenu kačio i fotografije tog predmeta.

Smatrao sam svojevremeno da je reč o prevari koja je možda i Jacanoviću lažno pripisana, a i nisam jedini. Vidiš gore da je Rabrenović celu knjigu objavio upravo pitajući se zašto tome nema ni traga (2018). U međuvremenu sam saznao da to nije tačno i postavljao podatke kako sam do kojeg dolazio. Čim sam otkrio da sam pogrešio, to sam i postavio na forum (i to baš ja, lično; niko se drugi nije zainteresovao niti potrudio, da ne ispadne kao da me je neko drugi osporio).

Poslednja izmena:
Nema nikakvog smisla u podsećanju na to šta sam ja izgovarao pre sedam godina, kada sam u međuvremenu kačio i fotografije tog predmeta.

Smatrao sam svojevremeno da je reč o prevari koja je možda i Jacanoviću lažno pripisana, a i nisam jedini. Vidiš gore da je Rabrenović celu knjigu objavio upravo pitajući se zašto tome nema ni traga (2018). U međuvremenu sam saznao da to nije tačno i postavljao podatke kako sam do kojeg dolazio.
Otkriven 1946. godine. Posto si se dobrano p.sr.o po Jacanovicu, novoromanticarima i ostalim ludacima da li mozes reci koju protivu ljudi koji se bave profesionalno istorijom i arheologijom u ovoj drzavi a koji nisu nasli za shodno 75 godina da pogledaju glupi kamencic koji mozda sadrzi proto cirilicno pismo?

Otkriven 1946. godine. Posto si se dobrano p.sr.o po Jacanovicu, novoromanticarima i ostalim ludacima da li mozes reci koju protivu ljudi koji se bave profesionalno istorijom i arheologijom u ovoj drzavi a koji nisu nasli za shodno 75 godina da pogledaju glupi kamencic koji mozda sadrzi proto cirilicno pismo?

Rekao sam da ću te konzistentno ignorisati, ali hajde, da svi mogu pročitati: Nemam pojma. Ne treba verovati ni jednoj reči koju Jacanović izgovara, tako da uopšte ne mora niti jedna jedina stvar koju je izgovorio u pomenutom intervjuu istina.

On tvrdi i da je Radivoju Pešiću (da, ni manje ni više no Pešiću) dao te opeke i ovaj mu ih vratio (?) a da nikome o njima reč nije rekao. Dakle, sve tu strašno smrdi. I ne znamo šta je to sprečavalo samog Jacanovića da taj spomenik objavi i jednom jedinom prilikom u poslednje 22 godine.

Margum.jpg

Knjiga koju je on napisao i izdao 2003. godine kao glavni kustos muzeja. Jedno slovo nema insinuirajući uopšte njegovo postojanje. Ne znaš da li se šali il' je mrtav ozbiljan. I da napomenem da je gos-n Jacanović objavljivao tokom godina...baš svašta. Kaže čovek ma poznata je...pisalo se u Politici Ekspres o tome. :lol: Dakle, niko ga nije sprečavao da se pozabavi time. Zašto nije? To je pitanje na koje samo Jacanović može dati odgovor.

Možda je falsifikat? Možda je neki pravi autentični spomenik od neprocenjivog značaja, ali je Dragan Jacanović napravio teško neprocenjivu štetu jer ga je kompromitovao svojim prstima, umesto da beži kao đavo od krsta od njega čim ga je ugledao? I sad niko (što je sasvim prirodno, očekivano) ne želi ni da se zainteresuje za to?

Poslednja izmena:
Nemam pojma. Ne treba verovati ni jednoj reči koju Jacanović izgovara, tako da uopšte ne mora niti jedna jedina stvar koju je izgovorio u pomenutom intervjuu istina.

On tvrdi i da je Radivoju Pešiću (da, ni manje ni više no Pešiću) dao te opeke i ovaj mu ih vratio (?) a da nikome o njima reč nije rekao. Dakle, sve tu strašno smrdi. I ne znamo šta je to sprečavalo samog Jacanovića da taj spomenik objavi i jednom jedinom prilikom u poslednje 22 godine.

Pogledajte prilog 851061

Knjiga koju je on napisao i izdao 2003. godine kao glavni kustos muzeja. Jedno slovo nema insinuirajući uopšte njegovo postojanje. Ne znaš da li se šali il' je mrtav ozbiljan. I da napomenem da je gos-n Jacanović objavljivao tokom godina...baš svašta. Kaže čovek ma poznata je...pisalo se u Politici Ekspres o tome. :lol: Dakle, niko ga nije sprečavao da se pozabavi time. Zašto nije? To je pitanje na koje samo Jacanović može dati odgovor.
Jel je Jacanovic otkopao 1948. godine ili i za taj podatak laze?

Jacanović se rodio 1958. godine, tako da se može reći da sigurno nije. Je li to tebi on izgleda kao neko ko ima ~90 godina? :lol:
Opet pocinjes sa glupim provokacijama.

Elem, da je neko iz BB odeljenja procitao Markelina, video bi da se 505. godine u Magrumu desila velika bitka izmedju ortodoksnih Geta i monofizitskih Romana cara Anastasija.

Opeka je nadjena u Magrumu i datovana je otprilike kada se ta bitka desila.

Ali znas sta, ovo nisu izvor i nalaz bitni za Slovene, tako da polako, prvo treba obraditi vaznije izvore iz perida kada su se Sloveni doselili. Da mora da je to.

Back