Bio je to jedan sasvim obican manastir.... A onda tamo dodje jedan cudni mladic iz mog grada.. Znam ga preko zajednickog drustva...Uvek je voleo da pirne, voli i sad... Znam, moj ortak kad ide tamo, ponese njemu i ekipi u manastiru...Elem, uglavnom taj "cudni" madic je bio prilicno ambiciozan u tom hijerarhijskom smeru...Postao je glavni u tom manastiru, danas je cak arhimandrit, mojih je godina...On se najvise angazovao da taj manastir postane sto je danas, on je najzasluzniji i glavni tamo...Dovodi i odvodi monahe po svom nahodjenju, odredjuje u kom ce pravcu sve da ide itd...Uglavnom kada je dosao tu,njemu je palo na pamet to sto je proslavilo manastir...Dosetio se da bi mogli da iskopaju kosti nekog od starih monaha i iskusenika koje su naravno kao i svuda u blizini manastira...Naredio je iskopavanje(sve se to desava koliko ja znam u ovom veku).... Iskopase tako kosti, mosti, i prestavise ih kao svete(preko reci Hristosa da su kosti nistavne)...Danas se taj obred praktikuje cesto, a deluje bas paganski...
Nadalje da kazem da su mnogi iz mog grada povezani sa tim manastirom u smislu da ih je sugradjanin anhimadrit uveo u biznis, povezao sa poslom u manastiru... Oko manastira su izgradjeni razni objekti, to su veoma skupi projekti..Takodje se svasta tamo prodaje...
Znam razne dogadjaje koje mi pricaju ljudi koji su se sa arhimadritom i ekipom tamo druzili u civilstvu, a i sad cesto idu tamo...Arhimadrit je sou... Tamo se ponasa kao car... Kao sto sam rekao voli da pirne...Kada je moj drug izvadio na sto sta je doneo, on je prisao i uzeo najbolje hedove u ruku, rekavsi ovo je za nas...Hocu da kazem, da zna sta valja...
Skoro sam se vozio sa kolegom na posao...On u kolima ima male ikonice svetog Zosima i Jakova kao suvenire iz tog manastira...Naravno on ima vidjenje stvari kao i svi u Srbiji...A ja sam ta manjina koja ima tu drugu percepciju, ne svojom krivicom u ovom slucaju... Da se razumemo, ja sam pravoslavac i pripadam SPC... Ali jednostavno kad covek zna sve to vezano za ovoj manastir onda drugacije gleda na stvari...Postujem idalje, naravno...Uglavnom, kada sam video te male ikonice, setio sam se(necu da pominjem ime, uglavnom "tvorca" danasnjeg manastira Tumane)...Sve je pocelo tako sto je njemu palo na pamet da bi mogao da iskopa kosti i od toga napravi pricu koja je donela veliku popularnost, nepregledne mase i autobuse, najvecu posecenost i ogroman novac...Pa evi i te ikonice u kolima mog kolege....