Maltezer

37107_441436982577143_373884692_n.jpg

Srećna Nova svim čupavcima i njihovim dvonožnim prijateljima ;)

Imam jedno pitanjce u vezi sa linjanjem pasa.

Naime, vlasnik sam odraslog samojeda. Kupam ga uvek istim šamponom (Friskies) i nikad nismo imali toliki problem sa linjanjem. Evo, pre par dana sam kupala Lea i konstantno ga četkam, usisavam stan i ribam, ali on se i dalje linja nenormalno. :rida: Kada se očeše o nogavicu nekih tamnih pantalona za sobom ostavlja beli trag. Pola garderobe smo morali da odložimo ili da poklonimo jer skuplja dlaku. Njegova dlaka je bela, mekana, tanka... leti na sve strane... :rida: Ne znam da li je problem sa šamponom ili sa hranom ili sa vremenom.... Ne znam da li je takvo linjanje normalno... Na temi o samojedima retko ko piše, pa sam se zato obratila vama.... :sad2:

Pogresno mesto, maltici imaju potpuno drugaciji tip dlake, bez obzira sto su i jedni i drugi beli. To je za samojede i uopste polarne pse sasvim normalno, secam se da sam jednog mazila na CACIBu jedne godine i vlasnici su izvadili plisanu "cetku" i ocistili moje crne somotske farmerke. Nabavi je a za njega furminator za dugodlake pse. Ali svakako promeni sampon, Friskies je sve u svemu djubre.

xella ja ti i nisam baš neki stručnjak ali sad će naša Mimi's maltezeri se nikad ne linjaju jer nemaju podlaku, Nijhova dlaka je otprilike kao naša kosa i kad ga češljj zna da ostane nešto dlake ali ne više od toga. Što se tiče šampona večina nas koristi da kažem skuplju ali pouzdaniju varjantu šampona , možda se u prvom trenutku zaprepastiš cenom ali shvatiš da jako dugo traje . Ja za Mrvicu koristim 1All Systems pure white lightening shampoo i 1All Systems botanical conditioner. Skoro sam naručivala i cena bez dostave za 500ml šampona i 250 ml balzama je bila oko 3800+ dostava. Šampons se rastvara sa 10 delova vode a balasam sa 5 pa jako dugo traju :lol:

Pogresno mesto, maltici imaju potpuno drugaciji tip dlake, bez obzira sto su i jedni i drugi beli. To je za samojede i uopste polarne pse sasvim normalno, secam se da sam jednog mazila na CACIBu jedne godine i vlasnici su izvadili plisanu "cetku" i ocistili moje crne somotske farmerke. Nabavi je a za njega furminator za dugodlake pse. Ali svakako promeni sampon, Friskies je sve u svemu djubre.

Da dadodam ako ti je hitno imaš u Pet centru ako si iz Beograda Virbacov fitiološki šampon on je oko 1300 kad mi ponestane ovaj AS njega sam znala da kupim.

Viđala sam te šampone u Pet centru, čini mi se da nisu bili baš toliko skupi. Možda oko 1000 dinara pakovanje. Ali nisam uzela, jer nisam o njima ništa znala. Moraću da probam, hvala ti na odgovoru :)

Nisam znala za maltezere da se ne linjaju. Ali dlaka im je dosta slična Leovoj (s tim što stvarno nemaju poddlaku :D), ai beli su psi, pa sam eto morala ovde pitati.

Kod nas (u Srbiji) retko ko uzgaja samojede,a i oni koji imaju ovu rasu, drže je u dvorištu i ne brinu toliko o kupanju, linjanju, negovanju... :sad2:

Nemam s kim da razmenim iskustva i mišljenja, na žalost...

Pozdrav za sve drugare maltezere od mene i Lea :)

Imamo furminator, zato i jesam zabrinuta. S njim ga četkamo, to su nenormalne količine dlake koje furminator skine. I to svaki dan :eek: Hvala na savetu menjamo šampon pod hitno. :ok: Mada, on je tako beo, beo, beo kad ga okupam ovim šamponom... Ali, dobro, menjamo samo da se ne linja ovoliko.

Da dadodam ako ti je hitno imaš u Pet centru ako si iz Beograda Virbacov fitiološki šampon on je oko 1300 kad mi ponestane ovaj AS njega sam znala da kupim.

Hvala Goco :zag:

xella mislim da nisu isti šamponi za naše dve rase,jer se ispostavilo da ono što odgovara maltezerima ne odgovara pudlama a mnogo su sličniji po strukturi dlake, probaj da kontaktiraš ljude koji svoje pse vode na izložbe, oni su najinformisaniji o svojoj rasi.Poslala bih ti na pp link od osobe od koje svi ovde nabavljaju kozmetiku pa možeš i njega pitati za savet, ali si izabrala opciju da ne primaš pp.
možda nije loše da malo pročešljaš i temu na balkanskoj kinologiji. :cao:

Poslednja izmena:
Hvala vam mnogo na odgovorima. Pomogle ste mi zaista. :zag:

Lakše mi je da vidim u pet centru, navikla sam. Ali ako tamo ne bude, pokušaću i sa ovim sajtom. ;)

Odavno nisam bila na BK, iskreno ne sviđa mi se atmosfera. Uglavnom na temi o samojedima ne sarađuju dovoljno. Ne verujem da će mi neki "veliki" odgajivač reći koji šampon koristi, grozni su zaista. Ima svakakvih ljudi. :roll: Ali na nekim drugim temama možda i nađem odgovor.

Vama devojkama, hvala, divne ste. :heart:

P. S. Nisam primetila to za pp. Idem da promenim odmah. Pozdrav! :bye:

što reče mimi's na izložbi ćeš sigurno dobiti najbolje informacije, ja sam često prilazila nepoznatim ljudima čiji psi su mi se dopali i svi su bili izuzetno voljni da daju i savet i informaciju, verujem da i među izlagačima njegove rase ima isto tako ok ljudi.Ako ne bi čekala, Goca ti je postavila link od Vladimira, on i sam ima jako puno iskustva sa negom dlake, nazovi ga iznesi problem sigurno će ti posavetovati najbolju varijantu za tu vrstu dlake.

I jos jedan savet oko pitanja na izlozbi: oni sa najboljim psima su najotvoreniji za saradnju i razgovor.

Nadam se da je tako. Mada, čitajući na BK imam utisak da sa odgajivačima samojeda to nije istina :lol: Tema o samojedima je bukvalno ugušena od strane dva odgajivača... Ali pokušaću i na izložbi, što da ne. Možda i naletim na nekog ko nije sebičan i želi da pomogne. Takvi bi i trebali biti istinski ljubitelji rase. :aha:

Back