Maltezer

Pa nama je pomoglo, nista vas ne kosta da probate :) osim toga ispiram joj dlaku ispod ociju sa bornom kiselinom 3% ali to izbledjuje dlaku samo ako se pre toga resite bakterija koje stvaraju to crvenilo - tako mi je veterinar objasnio...

Ja nemam problem sa ocima ali imam sa usima redovno... stalno se pojavljuju bakterije, koje je svrbe...ima uske usne kanale pa su me upozorili da ce biti skolna tome.
da li vi cistite usi sa necim posebnim?

Imam jedno pitanje za dobre poznavaoce Maltezera :) moja Hana je sto se tice tezine u standardu ali ljudi mi uglavnom traze stene koje nece narasti vise od 2 kg pa smo je parili sa izuzetno sitnim muzijakom(ispod 2kg) a ja sad nesto razmisljam da ostavim sebi jednog muzijaka iz legla i naravno svidja mi se onaj najmanji :) pa me zanima da li bi to sto je sitan predstavljalo problem ako bih ga vodila na izlozbu? Hvala unapred

Ovo je izuzetno sitan mužjak gospodina Dragiše Zvekića, ali je izuzetan maltezer koji je na mnogim izložbama i kod nas i po Evropi osvojio titule. Sama veličina nije presudna, ali da bi pas bio vredan da ide i reprodukciju treba birati najbolje predstavnike rase. Ovo je najnovija slika sa izložbe u Bugarskoj gde je osvojio CACIB Sofia - Bulgaria, Judge - Jovica Golubović ( Serbia ), Dream Dei Prati Verdi ( Kiki ) и Valerija Zvekić. 2x CAC , 2x CACIB , 2x BOB , CH Bulgari .

Nemam nikakvog narocitog iskustva Vanja, ali mogu da podelim iskustvo svoje poznanice.Ona je ,takodje zelela malog maltezera, i odabrala je najmanjeg iz legla,Sada ima godinu i nesto, i ogroman je (majku je videla -u standardu je ,otac,doduse,na slici je slicne kilaze).Nedavno je videla brata svog maltezera iz istog legla i iznenadila se jer je bio mnogo sitniji od njenog .Mozda to sto je sada sitan nije presudno za kasniji izgled. To bi valjalo da vam kazu odgajivaci koji imaju iskustva, Na ovom forumu, cini mi se ,jedino Jasmina ima kujice koje su imale stence.Mislim da je njen Kan bio najmanji u proslom leglu i da je i sad presladak i sitan.

Nemam nikakvog narocitog iskustva Vanja, ali mogu da podelim iskustvo svoje poznanice.Ona je ,takodje zelela malog maltezera, i odabrala je najmanjeg iz legla,Sada ima godinu i nesto, i ogroman je (majku je videla -u standardu je ,otac,doduse,na slici je slicne kilaze).Nedavno je videla brata svog maltezera iz istog legla i iznenadila se jer je bio mnogo sitniji od njenog .Mozda to sto je sada sitan nije presudno za kasniji izgled. To bi valjalo da vam kazu odgajivaci koji imaju iskustva, Na ovom forumu, cini mi se ,jedino Jasmina ima kujice koje su imale stence.Mislim da je njen Kan bio najmanji u proslom leglu i da je i sad presladak i sitan.

:lol: Hajde ja umesto Jamine baš sam je skoro to pitala. Kaže da su svi u standardu između 3-4 kg sem Kana I mislim da je još jednu/og spomenula da su nešto ispod tri kg. Mislim da je rekla da Kan ima 2.7kg ako to nešto znači jer se moja i njena digitalna vaga razlikuju u par stotina grama, ali da od oba legla on je najsitniji..Ali ona će to opširnije i detaljnije kad se pojavi :lol:

Vanja ako vas zaista zanima iskustvo iz prve ruke od kompetentne osobe ja bih vam preporučila da isčitate malo temu na balkanskoj kinologiji, i da se obratite pitanjem Daliboru i Mariji, jer oni imaju izvanredne maltezere i veliko iskustvo na takmičenjima i u zemlji i u Evropi,ja sam im prilazila i direktno na takmičenju i jako su ljubazni i voljni da odgovore na pstavljena pitanja. Na ovom forumu nema apsolutno nikog ko je prošao to. Izvesti psa na izložbu jednom da se oceni je ništa, i sa tim iskustvom može samo da se piše o standardu koji smo ovde apsolvirali i zbog kog su se ,mnogi našli uvređeni i naljutili, ne znam iz kog razloga, ali imate i ovde dosta o tome da pročitate ako se vratite par strana unazad, inače ni najednoj našoj izložbi maltezer nije izmeren, sudije gledaju celokupni izgled psa, ako je mešanac, a sudija poznaje rasu, biće diskvalifikovan, ako je malo van standarda biće ocenjen peticom, ako je sudija nestručan za rasu, a vaš maltezer jedini prijavljen za tu izložbu, što se često dešava u manjim mestima, zna i da dobije poneku titulu. :)

Moja ima 4,5 sad...bila je najsitnija, i kad su je gledali sturcnjaci, rekli su da ima sitnu gradju...al eto..sta da se radi..:) da su oni nama samo zivi i zdravi.
a ovaj je divan sa silike, svaka cast vlasnicima na odrzavanju...

Znam da to koliki su sad ne znaci puno, muzijak iz Haninog prvog legla je bio strasno debelo kuce, cak nije mogao da stane na zadnje noge dosta dugo, bio je jedini u leglu pa je bio malo debeo :) ali delovao je i krupno a sad ima godinu dana i nema ni pune 2 kile... Ne brine mene to da ce mi kuce biti veliko kad poraste jer Hana ima oko 2,5kg a muzijak s kojim smo je parili 1,5 kg tako da logicki nijedno kuce ne moze biti vece od Hane... Nego samo da ne bude problem sto je sitan ali sad mi je lakse kad ste mi pokazali sliku onog lepotana sto je osvojio toliko titula a stvarno je sitan :) planiram da krenem malo po izlozbama, nije me to ranije toliko interesovalo ali s vremenom se probudila zelja :) Inace nisam se uvredila, znam da to sto sam bila jednom na izlozbi nista ne znaci, kao sto rekoh nije me to ranije zanimalo... Hvala vam svima na pomoci, imam jos vremena da razmislim, stavicu slike od sva 4 muzijaka kad ih budem slikala pa da ih ocenite :)

VANJA JA SAM TI KOMPETETNA OSOBA I PISEM TI OVDE IAKO SMO PRIJATELJI NA MOM FB PA SAM MOGLA I TAMO... ALI HOCU OVDE KAKO BI I OSTALI POSETIOCI MOGLI DA SE INFORMISU IZ PRVE RUKE...
DA POCNEM OD STANDARDA
STANDARD KOD NAS JE OD 21CM-25CM
TEZINA OD 2.5 -3.5 KG
MOZE CM GORE ILI DOLE, KAO PAR GRAMA GORE ILI DOLE.
TEZINA JE USKLADENA NARAVNO SA VISINOM I DUZINOM TELA .TO NIKO NE MERI NA IZLOZBI ALI NARAVNO DA MOZE OCENITI GOLIM OKOM.
POJEDINI UZGAJIVACI IMAJU VISE MALIH RASA I ONDA IH MESAJU I PREKO CELE GODINE IMAJU STENCE... KOJE GOD TI TREBA UVEK IMA... JER DOK SU MALI SU SLICNI, KAD KUPIS I PRODE VREME VEC JE TVOJ I VEC GA VOLIS PA TI JE SVE JEDNO STO IMA POLA M I 7 KG ILI 1.5KG I 15CM....
ONDA KAD VIDIS KRS MALTEZERA- NPR ISPOD 2 KG ILI ONOG VELICINE STAFORDA...ODMAH ZNAS DA JE MESANAC.... MESAJU IH SA PUDLOM, BOLONJEZEROM, BISONOM, CIVAVOM...
TO RADE ZBOG PARA ILI ZBOG VELICINE PSA ILI ZBOG VELICINE LEGLA... A DA NE KAZEM ZBOG SVEGA ZAJEDNO.
E SAD SLEDECA STVAR...
OSIM TEZINE I VISINE PSA TREBA I SVE DRUGO NA PSU DA JE DOBRO - TO SE SVE VEC VIDI SA 9 MESECI KADA SE PAS MOZE I OCENITI.... E A POSLE ZA TAKMICENJE KAD JE VEC SVE USTANOVLJENO DA JE DOBRO, ONDA GA MOZES I TAKMICITI- GDE KONKRETNO ZA MALTEZERA NAJVISE GLEDAJU DLAKU, HOD I STAV.
MALTEZERI KOJI SE TAKMICE MORAJU SE PAKOVATI A NARAVNO DA SE NE MOGU NORMALNO IGRATI SA DRUGIM PSIMA RECIMO U NEKOM PARKU.
VECINA LJUDI KADA KUPUJE KAD TRAZI PRAVOG MALTEZERA MISLI DA GA NEKO NE ZEZNE I NE UVALI MU BISONA NPR, A NE TO DA HOCE PRAVOG MALTEZERA DA BI GA VODIO NA IZLOZBE I TAKMICIO GA... TO KAO I SVAKI DRUGI POSAO NIJE LAK I MALO JE LJUDI KOJI HOCE TIME DA SE BAVE, ALI I TAJ KOJI HOCE ON TO KAZE PA SIGURNO I NADE.
NESTO BITNO DA NAPISEM KAKO SE LJUDI NE BI ZALUDIVALI- PAR NPR MALTEZERA MOGU SVETSKI PRVACI DA BUDU I KRS STENCE DA IMAJU, ISTO TAKO OD PROSECNIH MALTEZERA MOGU SVETSKI PRVACI DA BUDU. ZNACI NISTA TU NIJE SIGURNO....ISTO TAKO U JEDNOM LEGLU NE MOGU SVI DA BUDU VRHUNSKI, NITI BAS SVI KRS- STO NARAVNO VECINI LJUDI KOJI IH NECE TAKMICITI NIJE NI BITNO... NITI CE SAD NEKO ZAGLEDATI DA LI MU JE NOKTIC U BOJI... NADAM SE DA SE RAZUME STA SAM HTELA RECI.
KONKRETNO ZA MOJE MALTEZERE.
ABU I ARU SAM VODILA I NA BEBI IZLOZBE... NA BEBI IZLOZBE TI KAZU KAKAV JE PAS... ARA JE VRLO PERSPEKTIVNA A ABA PERSPEKTIVNA... ODMAH CU OBJASNITI STA ZNACI I STA JE U MOM SLUCAJU BILO... VRLO PERSPEKTIVNA ZNACI DA JE ZA TAKMICENJE, A PERSPEKTIVAN DA MORA DA SE RADI SA NJIM, VRLO DOBAR I DOBAR JESTE MALTEZER, ALI NIJE ZA TAKMICENJE.... TAKO DA I TO OPET NESTO ZNACI. ARA JE SUPER ZA TAKMICENJE JER JE GRACIOZNA SVA, DOK ABA SE SVA SAKRIVA NESTO I TAKO TUNJAVI STO BI JA REKLA- NARAVNO DA TO MOZE DA SE ISPRAVI I ZATO JE BILA PERSPEKTIVNA. ABA I ARA SU RODENE SESTRE A SKROZ SU RAZLICITE, STO SE ODMAH VIDI I PO VELICINI. KAN JE ABINA BEBA I DA IMA 2.7 KG I ON JE NAJMANJI. SVI SU RAZLICITIH VELICINA ALI SVI U STANDARDU I SVI SU OCENJENI SA 5 I TO NARAVNO ZASLUZENOM. KANA DOK SMO OCENJIVALI SUDIJA JE PITALA ZASTO GA NISMO NA IZLOZBU IZVELI JER JE SUPER.... STO NARAVNO SAM I ZNALA, ALI KOD MENE JE UVEK NEKA GUZVA I TAKO DA TO PREDUGO TRAJE ZA MENE... U OVOM SLUCAJU SAM JA BILA TRUDNA I IMALA 10 STENACA I 4 MOJA PSA. INACE OCENJENI SU NA MEDUNARODNOJ IZLOZBI U BEOGRADU.
INACE I SVI STENCI- 19 DO SADA SU OKO 3 KG- E JEDNA BAKICA JE BILA JEDNO STENE MALO UTOVILA, ALI KAD JE UVIDELA STA JE URADILA POZVALA ME JE I TAKO DA JE I TO RESENO...
I JOS NESTO, DA I MENI TRAZE MINI MALTEZERA JER SU LJUDI VIDELI ONE VELICINE STAFORDA... ALI IM JA OBJASNIM DA NEMA MINI A NI MAKSI VEC STANDARD I MESANCI... TAKO DA TO JE TO.
SVE JE JASNO NAPISANO, ALI AKO IMA JOS NEKO PITANJE RADO CU ODGOVORITI.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Prilozi

• 544.jpg
    544.jpg
    39,2 KB · Pregleda: 607
  • 545.jpg
    545.jpg
    27,5 KB · Pregleda: 607
  • 536.jpg
    536.jpg
    53,2 KB · Pregleda: 605
Jasmina hvala na pomoci, kuce su ti jako slatke, jos nisam videla tako osisanog Maltezera uglavnom im ostave repice na glavi a nije lose ni ovako i verovatno je mnogo lakse za odrzavanje... Evo ja sam nasla detaljni opis standarda kod Maltezera ovo je deo o tezeini i velicini: VELICINA I TEZINA:

VISINA GREBENA: Muzjaci od 21 do 25 cm.
Zenke od 20 do 23 cm.
TEZINA: 3 do 4 kg.
MANE: Svako odstupanje od prethodno navedenih karakteristika trebalo bi smatrati manom i ozbiljnost sa kojom bi se trebalo odnositi prema mani trebalo bi da bude u tacnoj srazmeri sa njihovim stepenom.

* Razrokost (Bilateralni strabizam).

* Duzina tela koja premasuje 43% visinu grebena.

OZBILJNE MANE:

* Ovnujski nos

* Isturena donja vilica ako narusava spoljni izgled njuske.

* Velicina kod muzjaka koja je iznad 26 cm ili je ispod 19 cm.

* Velicina kod zenki koja je iznad 25 cm i ispod 18 cm.

Sto znaci ako sam dobro razumela da je sve u redu ako mu duzina ne bude ispod 19 cm? Evo slike malisana kojeg sam mislila da zadrzim :)
66671_455765847828133_1828044104_n.jpg

MOLIM VANJA I DRUGI PUT:) JESTE MNOGO LAKSE.... OVDE IM JE CELA GLAVA I CELO TELO OSISANO SKROZ TAKO DA TU I NEMA NIKAKVOG CESLJANJA.... A SA OVOM FRIZURICOM SU MI NEKAKO BAS SLATKE I BLESAVE..:heart::heart::heart:...
SLADAK JE BEBAC:heart::heart::heart: JEDVA CEKAM I JA MOJE.... NADAM SE DA NECU ZADRZATI NI JEDNO:zcepanje::zcepanje::zcepanje: MADA:roll:

Poslednja izmena:
attachment.php
[/QUOTE]

I meni se svidjju te frizurice.Bas, bas su mi slatki.
Mi smo sad sa dugom dlakom.jer je Munja zimogrozljiv.Cim otopli ,osisacu ga kao Jaca svoje.Ispraksala sam se sa sisanjem ,ali
ovakve frizure zahtevaju i masinicu,zar ne Jaco? Ima li negde neka normalnija cena masinica, ono sto sam gledala skuplje su nego masinice za ljude.

Vanja ovaj malisan je presladak,i ja bih ga zadrzala.

obe dodite kod nas, mi cemo ih prvi put osisati i posle ce vam biti lako... mi se sad za vikend ponovo sisamo .... masinica oko 40-50 e u pet centru.... a koristim sve sa slicice ...po potrebi...
attachment.php

cesalj u petu oko 200 din..

Prilozi

• 2012-12-09 17.25.32.jpg
    2012-12-09 17.25.32.jpg
    83,4 KB · Pregleda: 598
Poslednja izmena:

Back