Добар дан свима на теми,
Пратим тему неко време, и врло сам задовољан дискусијом, питањима, одговорима, поготово чланова који живе на Малти, јер видим да се труде да свима изађу у сусрет. Пошто нигде сем овде нисам наишао на људе који су спремни да помогну око неких ствари које мене занимају, морао бих да поставим пар питања свима, али првенствено члановима који су већ дуго на острву. Наиме, Малту сам обишао пре две године, туристички и све што могу да кажем је да сам људима и острвом одушевљен. Никад нисам имао план да одем одавде, међутим игром случаја десило се да су неки људи које сам знао преко посла отишли уз помоћ мађарског пасоша на Малту да се баве овим нашим не баш уобичајеним позивом. Да будем прецизан, у питању је све везано за клађење и кладионице, али са оне друге стране. Дакле приређивање саме игре, давање квота, клађењ уживо и све оно што уз то иде. И како је та индустрија овде у рукама којекаквих људи, разумете да колики год профит се правио радник који је директно одговоран за прављење профита тим газдама, и који сноси велики део ризика ни у једној фирми није испоштован како треба. Разумем да је такав случај и у осталим струкама у Србији. Е, сад... Плате овде варирају од смешних 300 евра па до неких 700-800 максимално, наравно без пријаве, са крвничким сменама и обавезним целодневним радом викендима и свим празницима(индустрија забаве, па је то и нормално). И ја сам ових последњих 9-10 година колико се бавим тиме био свестан тога и није ми представљало никакав проблем да радим кад други неће. Међутим, ван наше земље овај посао је изванредно плаћен, људи знају шта од тебе траже, колико се одричеш и чега се одричеш све, тако да то адекватно плате и цене те као радника и стручњака. Игром случаја 95% тих фирми послује на Малти и Гибралтару(на Малти огромна већина) и рецимо неке минорне онлајн куће за неки посао који је макар за 3 ранга нижи од оног који ја овде радим дају листом почетну плату од 24 000 годишње, а то су послови типа комуникације са играчима мејловима, телефоном, решавање неких најситнијих проблема. Период за напредак и прелазак на виши ниво и плату је 3 године. Да не дужим више око тога, та плата је сасвим солидна за живот на Малти, и озбиљно се носим мишљу од пре 10-ак месеци да одем тамо да радим. Е, сад... Контактирао сам неке људе који тамо живе, пре свих једног Горана, председника удружења Срба на Малти, ако се не варам, и човек није толико упућен у све то, мада се трудио да ми изађе у сусрет, разменили смо пар мејлова, али конкретне одговоре на сва питања нисам могао да добијем, иако се човек заиста трудио да помогне. Од њега сазнах пар битних ствари, као што је она да људе са нашим пасошем тамо при запошљавању третирају као Сенегалце, нпр... Тако неке техничке ствари знам, преко разних сајтова где су послови нуђени сам се пријављивао, и оно што ме нервира највише, нико се не удостоји да одговори макар, иако сам регуларно послао и ЦВ и пратеће писмо и све што иде уз то. Отприлике, а и схватио сам то читајући вас овде, на Малти нема 'леба за посао док не дођеш лично и не питаш. Е сад, како је то тренутно јако компликовано, волео бих од оних који су упућени у ову материју, а имају везе са Малтом да чујем познају ли кога од наших који раде у овој индустрији, имају ли какве контакте са људима који су у овом послу а могу да дају неки одговор, да ли могу да ме повежу са неким кога знају или да ме упуте макар на неког ко зна детаљније о томе, како бих сазнао све што ме занима и понудио некој кући моје услуге. Можете овде нешто написати, а можете ми се обратити и на мејл
thejomla@gmail.com или ме додати на скајпу mladenmladen232.
Извините на дужини поста и унапред хвала на сваком одговору који добијем,
Младен.