Malta

Добар дан свима на теми,

Пратим тему неко време, и врло сам задовољан дискусијом, питањима, одговорима, поготово чланова који живе на Малти, јер видим да се труде да свима изађу у сусрет. Пошто нигде сем овде нисам наишао на људе који су спремни да помогну око неких ствари које мене занимају, морао бих да поставим пар питања свима, али првенствено члановима који су већ дуго на острву. Наиме, Малту сам обишао пре две године, туристички и све што могу да кажем је да сам људима и острвом одушевљен. Никад нисам имао план да одем одавде, међутим игром случаја десило се да су неки људи које сам знао преко посла отишли уз помоћ мађарског пасоша на Малту да се баве овим нашим не баш уобичајеним позивом. Да будем прецизан, у питању је све везано за клађење и кладионице, али са оне друге стране. Дакле приређивање саме игре, давање квота, клађењ уживо и све оно што уз то иде. И како је та индустрија овде у рукама којекаквих људи, разумете да колики год профит се правио радник који је директно одговоран за прављење профита тим газдама, и који сноси велики део ризика ни у једној фирми није испоштован како треба. Разумем да је такав случај и у осталим струкама у Србији. Е, сад... Плате овде варирају од смешних 300 евра па до неких 700-800 максимално, наравно без пријаве, са крвничким сменама и обавезним целодневним радом викендима и свим празницима(индустрија забаве, па је то и нормално). И ја сам ових последњих 9-10 година колико се бавим тиме био свестан тога и није ми представљало никакав проблем да радим кад други неће. Међутим, ван наше земље овај посао је изванредно плаћен, људи знају шта од тебе траже, колико се одричеш и чега се одричеш све, тако да то адекватно плате и цене те као радника и стручњака. Игром случаја 95% тих фирми послује на Малти и Гибралтару(на Малти огромна већина) и рецимо неке минорне онлајн куће за неки посао који је макар за 3 ранга нижи од оног који ја овде радим дају листом почетну плату од 24 000 годишње, а то су послови типа комуникације са играчима мејловима, телефоном, решавање неких најситнијих проблема. Период за напредак и прелазак на виши ниво и плату је 3 године. Да не дужим више око тога, та плата је сасвим солидна за живот на Малти, и озбиљно се носим мишљу од пре 10-ак месеци да одем тамо да радим. Е, сад... Контактирао сам неке људе који тамо живе, пре свих једног Горана, председника удружења Срба на Малти, ако се не варам, и човек није толико упућен у све то, мада се трудио да ми изађе у сусрет, разменили смо пар мејлова, али конкретне одговоре на сва питања нисам могао да добијем, иако се човек заиста трудио да помогне. Од њега сазнах пар битних ствари, као што је она да људе са нашим пасошем тамо при запошљавању третирају као Сенегалце, нпр... Тако неке техничке ствари знам, преко разних сајтова где су послови нуђени сам се пријављивао, и оно што ме нервира највише, нико се не удостоји да одговори макар, иако сам регуларно послао и ЦВ и пратеће писмо и све што иде уз то. Отприлике, а и схватио сам то читајући вас овде, на Малти нема 'леба за посао док не дођеш лично и не питаш. Е сад, како је то тренутно јако компликовано, волео бих од оних који су упућени у ову материју, а имају везе са Малтом да чујем познају ли кога од наших који раде у овој индустрији, имају ли какве контакте са људима који су у овом послу а могу да дају неки одговор, да ли могу да ме повежу са неким кога знају или да ме упуте макар на неког ко зна детаљније о томе, како бих сазнао све што ме занима и понудио некој кући моје услуге. Можете овде нешто написати, а можете ми се обратити и на мејл thejomla@gmail.com или ме додати на скајпу mladenmladen232.

Извините на дужини поста и унапред хвала на сваком одговору који добијем,

Младен.

da li bih ja nekako mogao da dobijem neki kontakt od tog Gorana? mail ili nesto..
Mоже, наравно. Само не бих да остављам јавно, да се човек евентуално не наљути. А и у гужви је огромној, колико знам кад смо се последњи пут чули.

Pozdrav svima. Treba mi mala pomoc : Zivim i radim na Malti,imam radnu dozvolu i rezident,zeleo bi da posetim Englesku(turisticki),sada ne znam da li mi treba viza ili mogu da idem sa rezidentom(sto je i u jednom i malteska licna karta),Srpski pasos imam. Hvala

pimbe druze pozdrav,iz novog sada sam,kazi mi jel bi mogao da kontaktiram nekako sa tobom,preko fb ili tako nesto,zanima me zaposlenje na malti,stanevi i tako to,pa ako bi mogao da mi se javis,ovde ili u privatnoj poruci,ako mozes i ako ti nije problem...hvala ti unapred...:)

Pozdrav svima!

Pimbe, vidim da raspolazes sa dosta informacija vezano za zivot i posao na Malti, znacilo bi mi ako imas bilo kakvu informaciju sto se tice proizvodnje, odrzavanja ili uopste posla u nautici, Time se bavim u Srbiji (imam svoju radionicu) i imam jako puno iskustva vezano za sam proces proizvodnje svih plovila od poliestera, pa me zanima kakve su mogucnosti za pronalazenje posla u mojoj struci s obzirom da je Malta ostrvo i svi necim plove :) :)

Ovako , ja imam trenersku UEFA B licencu i imam 7 god iskustva rada sa svim mladjim kategorijama ! Kakvo je stanje na Malti sto se tice fudbala i trenerskog posla? .Ja bih rado pored toga radio jos nesto .A imam i nekoliko bliskih drugara koji su tamo vec nekoliko meseci pa bih imao gde za pocetak .

Ovako ,ja imam trenesrsku UEFA B licencu i imam 7 godina iskustva rada sa svim mladjim kategorijama . Inace imam 28 godina ! Jel moze neko da mi kaze kakva je situacija sto se tice trenerskog posla na Malti ?

Mislim da sam pohvatao glavne karakteristike ili ono sto bi to one trebale biti, a vezano za sam zivot i rad na Malti. Posto planiram da uskoro okusam srecu, mozes li mi bar reci da li se dosta toga promenilo u odnosu na period od pre 1.5-2 godine? Vezano za cene stanova , satnice... I, ako moze neka tvoja realna procena koliko je sada u odnosu na taj neki period teze pronaci posao (mene konkrektno zanima posao gips majstora i slicno, ali i inace). P.S. Otac sam troje male dece. Otisao bih sa jasno definisanim ciljem. Koliko se "isplati" upustati se u neku "avanturu" takve vrste? Hvala.

Postovanje!

Imamo bih par pitanja kao i vecina onih koji bi da se upuste u potrazi za boljim poslom,tj koliko toliko boljem placenim nego u Srbiji. Moje pitanje je u koje vreme je najbolje ici na Maltu zbog sezonskih poslova,planirali smo nas par drugara da idemo pocetkom aprila,smestaj nam i ne zadaje toliko muka no pitanje gde traziti posao,pa bih voleo ako neko ima iskustava da nam kaze u koji grad ili gradove da idemo i gde da trazimo...radili bi sve od gradjevine do pranja sudova posla se ne bojimo. Da li je bitno iskustvo u odredjenim poslovima ili moze da se radi tipa na gradjevini,a da nemas bas nekog iskustva u istom poslu...Zahvalio bi se svima koji ovde pomazu nama novajlijama i nadam se da se vidimo na Malti. Srdacan pozdrav

ja bih isto otisao,konkurisao sam na vise pozicija ali mislim da je slaba vajda od toga,mozda treba jednostavno da odem tamo pa da idem od vrata do vrata jer nemam nikog tamo ko bi mogao da me uputi na neki posao

posto vidim da je malo ljudi u poslednjih par dana na ovoj temi,hocu opet da pitam pa ako neko zna,imam eu pasos i zanima me kada se prijavim na biro na malti da li isplacuju tu neku socijalu dok ga ne nadju ili kako stoje stvari vezano za te stvari...posto vec pocinjem da ludim jer sam iskreno ovde u ns radio i jedno vreme "nekih 3 god" primao ok platu...pa sad zuuuum u glavu sve otislo u onu stvar...pa iskreno ako neko planira da ide na maltu da se cujemo pa da idemo zajedno kontam ici ce lakse ili neka me neko savetuje posto necu ovde jos dugo ostajati otici cu ako treba i na bum pa gde pukne,snalazljiv sam i verujem da cu u necemu i uspeti...javite se slobodno ostavljacu vam svoj email

Cao svima pre svega. Devojka i ja planiramo da idemo na BOOM na Maltu pocetkom aprila u nadi da cemo naci neki sezonski posao (pomocni radnici u kuhinji,ciscenje,kafici,fizicki radovi itd)... U principu procitali smo sve,nadamo se da cemo naci neki povoljan stan i ostacemo optimisticni :)
Da li neko od Vas planira mozda da ide u aprilu? I sta mislite da li je to vec kasno,da li treba ici mozda ranije? Gde je najbolje traziti poslove ako neko zna iz iskustva? Svaka informacija je dobrodosla!

ja idem pocetkom marta,tad im pocinje sezona
kafica ima gde hoces kao i pomoc u kuhinji,znam otprilike satnice za kafice..dakle 7-8e+baksis,restorani 10-11e ali malo bolji restorani traze propratno pismo ako nemas vezu
ako nemas nikog tamo stanovi preko agencija su skuplji,znaci jedino da vidis preko neta da nadjes nesto
i mozda da ubacite jos nekog sa vama u stan zbog placanja,znatno jeftinije izadje

kafica ima gde hoces kao i pomoc u kuhinji,znam otprilike satnice za kafice..dakle 7-8e+baksis,restorani 10-11e ali malo bolji restorani traze propratno pismo ako nemas vezu
ako nemas nikog tamo stanovi preko agencija su skuplji,znaci jedino da vidis preko neta da nadjes nesto
i mozda da ubacite jos nekog sa vama u stan zbog placanja,znatno jeftinije izadje

7-8 eura u kaficu?Neko te bas lepo slagao ili nema pojma.
4-5 eura najvise.

ja sam cuo a i procitao da je taj Euro plan cista prevara..
inace kad sam kod prevara,dobih ponudu ni manje ni vise nego iz Kanade :dash:..da,kako da ne,samo mene cekaju
i to bas opsiran mail,sa svim i svacim..gde me samo nadju nije mi jasno,jel mi na celu pise da sam :ovca: il' sta..

Poslednja izmena:
treba krenuti na maltu sto pre jer sad pocinje zahuktavanje...ja krecem pocetkom marta...ako neko vec ima varijantu za stan pa da nas bude 3-4 to je ok pa ko voli nek izvoli...javite se

Pozdrav sa Malte. Moram da se slozim sa emily, te satnice ne postoje ovde, ne znam zaista ko ti je to rekao i zbog cega. Ovde sam se nagledao slucajeva gde se ljudi razocaraju jer su im pricali o mnogo vecim platama na Malti. Ne znam stvarno zasto ljudi lazu toliko. Kao sto emily rece, konobari zaradjuju 4-5e, a ovo ti kaze konobar koji radi u St.Julians-u. Pozz

Back