Македонски језик

[Mr. Blake];12438240:
Македонски језик је јужнословенски језик и службени језик Републике Македоније. Истовремено, македонски је један од најмлађих словенских књижевних језика у савременом смислу тог појма. У данашњој Бугарској преовладава мишљење да је македонски језик један од дијалеката бугарског језика, док се у Македонији сматра самосталним језиком.

Почеци словенске писмености у Македонији падају на крај IX и прву половину Х века. Тада су ученици Ћирила и Методија - Климент и Наум, који су били протерани из Моравске, створили у Охриду велики и познати центар словенске писмености са развијеном преводилачком, преписивачком, али и оригиналном књижевном делатношћу. Од XII до XIV века споменици црквенословенског језика на тлу Македоније добијају још изразитија македонска језичка обележја, а од XIV века све је присутнија српска рецензија старословенског језика, у чему се огледају тадашње границе простирања српске државе.

После продора Турака на Балканско полуострво, књижевна делатност у Македонији практично је готово прекинута. Народни језик, који се структурно све више разликује од књижевног језика, снажније утиче на књижевни језик, што је утрло пут да се од XVI до почетка XIX века у писмености постепено учвршћује народни језик. После 1726 године и у македонске крајеве стижу руске књиге и шири се утицај руске редакције црквенословенског језика, која је у црквеној употреби истиснула српску редакцију, али почетком XIX века долази и до грчког утицаја на македонску писменост, тако да се македонска књижевност до средине XIX века ствара на грчком алфабету.

Почетно питање теме је којим се језиком говорило на територији Македоније у доба Византије пре досељавања Словена на Балкан? ...

Добродошла су сва знања и подаци о језику на територији области Македоније од периода Византије до данас...
Jel bi mogao neko da mi objasni kakav je to bugarski jezik......
Ako sam dobro shvatio Bugari su narod Tatarskog porekla, koji je slaveniziran.....Odatle se moze zakljuciti da ne postoji autohtoni bugarski jezik,u ovomm obliku,vec je to "slovenski"jezik sa raznim primesama....
Ako gresim ja se izvinjavam,ali voleo bih da mi to neko pojasni.....

Jel bi mogao neko da mi objasni kakav je to bugarski jezik......
Ako sam dobro shvatio Bugari su narod Tatarskog porekla, koji je slaveniziran.....Odatle se moze zakljuciti da ne postoji autohtoni bugarski jezik,u ovomm obliku,vec je to "slovenski"jezik sa raznim primesama....
Ako gresim ja se izvinjavam,ali voleo bih da mi to neko pojasni.....
Не грешиш, међутим никад ти Бугари неће признати да су прихватили српски него су за ту прилику измислили словенско племе од кога је све потекло ( знаш оно: није гомно него се пас поср`о)

Malo je sramotno da se ozbiljno raspravlja o takvimstvarima,zaista!!!!Makedonci mogu da konstruisu sta god hoce...ali prica o Bugarima kako nekom autohtonom narodu(u kontekstu jezika) je glupava!!!Ja licno mislim da smo svi mi pripadnici istog naroda i da su samo istorijske okolnosti,verski momenti i uticaju velikih sila i nametnutih ideologija razgradili taj narod sa istorijski ogromnim kapacitetom da bude jako znacajan faktor u Evropi.
Svi "narodi" na Balkanu pricaju slicnu pricu,samo sto sebe stavljaju u prvi plan!!!
Ja sam misljenja da su Srbi ipak najznacajnija skupina na balkanu,jel su uvek sve vukli,a i pored silnog stradanja su opet najbrojniji!!!Mada opet to je moj subjektivni stav!

Словенски и хеленистички народи су најзначајнији на Балкану историјски гледано. Хеленистички је одржао компактност, док је словенски нажалост превише расцјепкан, вјероватно не случајно до данашњег дана, јер једниствен словенски елемент је много опасна ствар по западне интересе.

Албански е нижеразред и као такав залутао, уљез на Балкану.

grkreport1911.jpg

Мајчин Јазик - Македонски
Извештај...1911 год.

:worth:
Makedonski jezik je isti kao i srbski jezik.
Zato i kazemo za Makedonce da su Srbi sa golemata govornata manata.
Sandanski se jako dobro snalazi na srbskom forumu kao da zna srbski.
Smrt fasizmu Sloboda Uzice.Hi,hi.

ja bih pre rekao da je srpski jezik isti kao makedonski s tim da ima 7 padeza viska. drugo je pitanje otkud tu tih 7 padeza kojih nema u makedonskom (koji je najslicniji staroslovenskom). ali je veoma fascinantno da lingvisticki strucnjak tvog kalibra kaze da su jezik sa najvise padeza na svetu (ima vise nego u ruskom gde postoji 6) i jezik koji nema padeze isti.... jeste da je razlika minorna ali ti si vec strucnjak pa necu da ti se petljam u struku.....:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ako cemo pravo kad Hrvati i Crnogorci imaju svoj jezik koji je 99% isti sa srpskim, kako onda neko moze da kaze da je makedonski ustvari srpski kad niko ili vecina nezna da govori na makedonskom na ovom forumu. Neko ce da kaze znam, ali kad bi i probao to bi bilo mesavina ruskog, bugarskog i uglavnom srpsko-hrvatskog. :hahaha:

Ako cemo pravo kad Hrvati i Crnogorci imaju svoj jezik koji je 99% isti sa srpskim, kako onda neko moze da kaze da je makedonski ustvari srpski kad niko ili vecina nezna da govori na makedonskom na ovom forumu. Neko ce da kaze znam, ali kad bi i probao to bi bilo mesavina ruskog, bugarskog i uglavnom srpsko-hrvatskog. :hahaha:

Makedonski jezik nije srpski. Ne znam na osnovu čega se suprotno tvrdi. :think:

:worth:

ja bih pre rekao da je srpski jezik isti kao makedonski s tim da ima 7 padeza viska. drugo je pitanje otkud tu tih 7 padeza kojih nema u makedonskom (koji je najslicniji staroslovenskom). ali je veoma fascinantno da lingvisticki strucnjak tvog kalibra kaze da su jezik sa najvise padeza na svetu (ima vise nego u ruskom gde postoji 6) i jezik koji nema padeze isti.... jeste da je razlika minorna ali ti si vec strucnjak pa necu da ti se petljam u struku.....:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Pa ti jezici su bili dosta slicniji pre Vukove reforme i dok je jezik reformisan u Sumadiji,Vojvodini i Crnoj Gori u Makedoniji to nije slucaj jer se jos uvek nalazila duboko u Turskoj teritoriji.I ja smatram da je danasnji jezik koji se govori u Makedoniji najslicniji staroslovenskom jeziku mada nisam siguran mozda Slaven77 ili Mrkalj to znaju bolje.Mislim da imaju padezi i u danasnjem makedonskom.Sebe ne smatram stucnjakom za bilo sta tako da..........

Meni je interesantno pitanje, kakav bi bio sadasnji makedonski da je uzet neki severni dijalekt BJRMa, koji je slican ili cak pripada prizrensko-timockom dijalektu, umesto ovog sadasnjeg...

Jezik je na kraju krajeva "dijalekt sa armijom i flotom", pitanje jezicke posebnosti je usko vezano sa politikom, nista se vise ne razlikuju neki srpski dijalekti od makedonskog, od recimo stokavice na jednoj strani i cakvice tj. kajkavice na drugoj, koje cine u danasnjoj Hrvatskoj jedan jezik i cinili su u SFRJu bas u doba kada je kodifikovan makedonski jezik.

Poslednja izmena:
Meni je interesantno pitanje, kakav bi bio sadasnji makedonski da je uzet neki severni dijalekt BJRMa, koji je slican ili cak pripada prizrensko-timockom dijalektu, umesto ovog sadasnjeg...

Jezik je na kraju krajeva "dijalekt sa armijom i flotom", pitanje jezicke posebnosti je usko vezano sa politikom, nista se vise ne razlikuju neki srpski dijalekti od makedonskog, od recimo stokavice na jednoj strani i cakvice tj. kajkavice na drugoj, koje cine u danasnjoj Hrvatskoj jedan jezik i cinili su u SFRJu bas u doba kada je kodifikovan makedonski jezik.

Da je uzet dijalekt sa severa bio bi potpuno identican kao SRPSKI .

Evo nesto iz Kumanovskog govora koji nema veze sa bjrm-ovskim.

Ja sam

Ti si

On e

Ona e

Mi smo

Vi ste

Oni su

Добро пошто ми стално бришете постове....

Молићу администраторе да убудуће испаде Куманова...типа бјрм,срби,вбро...и остале глупости бришете....

Када он плаче када му неко каже да је Бугарин и као то њега вређа ајде онда и ово мене вређа...

Па да видимо...Хвала...

Back